Κοινότητα
Postit
Τα μέλη μας
Blog
Forum
Ανακοινώσεις
Κλείσιμο

Λαμπτήρες Οικονομίας

(1 Ψήφος)
Λαμπτήρες Οικονομίας
07 Ιανουαρίου
2013
Γράφτηκε από: dimlyk
Κατηγορία: Άρθρα

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλά λέγονται το τελευταίο διάστημα για τις λεγόμενες λάμπες οικονομίας. Ορισμένα είναι σωστά, άλλα όμως αποτελούν απλά μύθους, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τον καταναλωτή.
Κι επειδή τα τελευταία χρόνια μιλάμε πολύ για πράσινη ανάπτυξη αν και πολύ φοβάμαι ότι η ιστορία θα μιλήσει για πράσινα άλογα ενώ εμείς προς το παρόν για πράσινους φόρους θα προσπαθήσω να κάνω μια προσέγγιση στο τι συμφέρει και με ποιες προϋποθέσεις .
Ας δούμε όμως περιληπτικά τους λαμπτήρες.

ΛΑΜΠΕΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Μικρό αρχικό κόστος
Μικρή διάρκεια ζωής
Πολύ καλή συμπεριφορά σε συνεχή χρήση
Πολύ καλή ποιότητα φωτός
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Υψηλή κατανάλωση

ΛΑΜΠΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ)
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Μέτριο αρχικό κόστος
Μέτρια διάρκεια ζωής (εξαρτώμενη όμως)
Χαμηλή κατανάλωση
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Μέτρια προς κακή ποιότητα φωτός
Πολύ κακή συμπεριφορά σε συνεχή χρήση
Μειώνεται η αποδοσή του με την πάροδο του χρόνου

ΛΑΜΠΕΣ LED
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Πολύ καλή συμπεριφορά σε συνεχή χρήση
Χαμηλή κατανάλωση
Μεγάλη διάρκεια ζωής (μένει να αποδειχτεί και στην πράξη)
Καλή ποιότητα φωτός
Χαμηλή εκπομπή θερμότητας
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Υψηλό αρχικό κόστος
Μικρής ισχύος (προς το παρόν)
Ας δούμε τώρα και μ ένα παράδειγμα πώς μεταφράζεται η οικονομία το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και σαν εξελάκι
ΕΔΩ

 

LAMP2.jpg

 

Κατανάλωση και φωτιστική απόδοση 

Η ισχύς (Watt) και η φωτεινή ροή ή φωτεινή ισχύς (Lumen,lm) είναι δύο διαφορετικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν έναν λαμπτήρα.

Η ισχύς (Watt) υποδηλώνει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας λαμπτήρας, όταν λειτουργεί. Π.χ. ένας λαμπτήρας 100W, αν μείνει σε λειτουργία 10 ώρες, θα καταναλώσει 100W X 10H = 1KWH (μία κιλοβατώρα), την οποία θα πληρώσουμε στην ΔΕΗ.

Η φωτιστική απόδοση(ή συντελεστής απόδοσης) ενός λαμπτήρα αναφέρεται στο ποσό της φωτεινής ροής που αποδίδεται από κάποιον λαμπτήρα για κάθε watt καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ισχύος (lm/W). Ένας λαμπτήρας 90Lm/W φωτίζει πιο έντονα ένα δωμάτιο, σε σύγκριση με κάποιον άλλον των 55lm/W.

O συντελεστής απόδοσης είναι διαφορετικός για κάθε τύπο λαμπτήρα.


Αυτό σημαίνει ότι δύο διαφορετικοί λαμπτήρες μπορεί να έχουν ονομαστική ισχύ 100 W, δηλαδή να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο πρώτος να φωτίζει περισσότερο.
Για παράδειγμα οι λαμπτήρες πυράκτωσης έχουν πολύ μικρό συντελεστή απόδοσης γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν "χάνεται" σε θερμότητα.
Παρακάτω ακολουθεί η αντιστοιχία φωτιστικής απόδοσης μεταξύ τους (μέσοι όροι απόδοσης - υπάρχουν μικροδιαφορές ανάλογα με τη μάρκα και την ποιότητα).

Λαμπτήρας πυρακτώσεως 14 Lumen / Watt
Λαμπτήρας οικονομίας 55 Lumen / Watt
Λαμπτήρας LED 70 Lumen / Watt

Διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα
Αυτή είναι μια παράμετρος ίσως και η πιο βασική που έντεχνα αποκρύπτεται η παραποιείται
Ας το δούμε λίγο αναλυτικά
Η διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα εξαρτάται εκτός από την κατασκευή του και από ορισμένους παράγοντες ο βασικότερος των οποίων ίσως η συχνότητα λειτουργιάς .
Eίναι σε όλους πλέον γνωστό ότι η διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα φθορισμού μπορεί να υποδεκαπλασιαστει από το συχνό άναμμα σβήσιμο και γι αυτό τον λόγο είναι εντελώς ακατάλληλοι για κλιμακοστάσια πχ η άλλες χρήσεις όπως μπάνια πατάρια κλπ .και επιπέον η αποδοσή τους μειώνεται κατά πολύ με την πάροδο του χρόνου.
Οι κοινοί λαμπτήρες σαφώς υπερτερούν σ αυτό μια και επηρεάζονται λιγότερο με την καλύτερη απόδοση να φαίνεται ότι την έχουν οι λαμπτήρες led
Ένας άλλος παράγοντας είναι οι «ακραίες» συνθήκες θερμοκρασίας όπου ισχύει και πάλι η πιο πάνω σειρά
Φυσικά υπάρχουν και άλλοι προάγοντες που δεν απασχολούν κατά κανόνα τον απλό πολίτη-καταναλωτή και δεν θα ασχοληθούμε
Με βάσει και τα παραπάνω ας δούμε επιγραμματικά τι μας λέει το πιο πάνω πινακάκι
Κατ αρχήν πολύ χοντρικά πλέον μας συμφέρουν οι λάμπες οικονομίας αλλά σε οικονομικές τιμές κτήσης !
Σε περιπτώσεις μικρής κατανάλωσης 3 ώρες ανά ημέρα στο παράδειγμα μας αν και φαίνεται να υπερτερούν οι λάμπες οικονομίας από προσωπική πείρα θα έλεγα ότι είναι στην ιδία σχεδόν θέση με τους κοινούς με τους led να βρίσκονται πολύ μακριά .
Πρακτικά αυτό μπορεί αν σημαίνει ότι συμφέρει να χρησιμοποιούμε και τους δυο τύπους ανάλογα την χρήση της κάθε λάμπας πχ στο σαλόνι που ανάβει πολλές ώρες φθορισμού η ακόμα κι α σε μπάνια η αποθήκες με μικρή άρα συχνή χρήση λάμπες άπλες.
Η κατάσταση δείχνει να αντιστρέφεται όταν οι λάμπες λειτουργούν συνεχώς πχ γραφεία εκθεσιακοί χώροι κλπ
Εδώ οι λάμπες led δείχνουν να υπερτερούν εδικά αν αποδειχτεί και η μακροζωία τους με βασικό μειονέκτημα την μικρή τους ισχύ που πρακτικά σημαίνει περισσότερα φωτιστικά σημεία και αυξημένο κόστος κτήσης και αρχικής εγκατάστασης .για οικιακή χρήση ίσως σε μια κουζίνα η ένα χώρο με αρκετή χρήση και πάλι με τον περιορισμό της μικρής τους ισχύος (προς το παρόν 75 watt σε αναλόγια κοινής λάμπας και μόνο από σοβαρές και ακριβές εταιρείες).
Και μια και ξεκινήσαμε με την οικολογία ας κλείσουμε και μ αυτή μια και φαίνεται ότι τελικά οικολογια=χρημα με κάθε τρόπο όπως η απαγόρευση των κοινών λαμπτήρων και μακριά απ το σπίτι μου κι ας είναι όπου θέλει όπως συμβαίνει με τους λαμπτήρες φθορισμού που πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι περιέχουν μη ασφαλή για την υγεία στοιχειά άλλα κατά τα αλλά είναι οικολογικές λογω του ότι κατασκευάζονται σε τρίτες κατά κύριο λόγο χώρες οπότε με την μικρότερη κατανάλωση δεν επιβαρύνουν τις με οικολογική συνείδηση ανεπτυγμένες κοινωνίες.

Διαβάστηκε 6372 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 13:57
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια