Υπολογιστής απόδοσης λέβητα στερεής βιομάζας

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #59210 από DOOM_NX
Έχετε βαρεθεί να σας λένε ότι δεν υπάρχει μηχάνημα που να μετράει τα καυσαέρια του λέβητα pellet σας;

Μήπως σας λένε ότι οι αναλυτές καυσαερίων τους δεν έχουν ρύθμιση για υπολογισμό της απόδοσης για στερεά καύσιμα;

Μήπως αγοράσατε έναν φθηνό αναλυτή καυσίμων και έχει επιλογές μόνο για υγρά και αέρια καύσιμα;

Μην ανησυχείτε καθόλου! Μπορείτε πλέον να κάνετε τους υπολογισμούς στη στιγμή με το δικό σας λογιστικό φύλλο!

Αυτό που χρειάζεστε είναι απλά και μόνο οι καθαρές μετρήσεις που λαμβάνουν τα αισθητήρια (CO, O2 και θερμοκρασία).

Έκατσα και πέρασα τις σχέσεις που χρησιμοποιούν τα Testo καθώς και όλη η Ευρώπη (τύπος του Siegert) για τον υπολογισμό της απόδοσης σε 2 λογιστικά φύλλα. Το πρώτο είναι carbon copy τα νούμερα από το manual των Testo για pellet και καύσιμα από καθαρό ξύλο και το δεύτερο είναι λίγο πιο προχωρημένο: αν γνωρίζετε την χημική ανάλυση του καυσίμου και την κατώτερη θερμογόνο δύναμη, τα συμπληρώνετε και παίρνετε επ'ακριβώς τα αποτελέσματα! Μ'αυτόν τον τρόπο μπορείτε να υπολογίσετε οποιοδήποτε καύσιμο. Είτε agropellet είναι είτε βουνιές από αγελάδες! :woohoo:

Screenshots

Συνημμένο αρχείο:
Συνημμένο αρχείο:
Συνημμένο αρχείο:



Σύνδεσμοι

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler!


BONUS: Κάνει αυτόματα την αναγωγή των μετρήσεων CO και NOx σε Οξυγόνο αναφοράς 10%, όπως απαιτείται από το νόμο, για εύκολη σύγκριση των αποτελεσμάτων!

V2: Βγήκε 2η έκδοση. Διεγράφη η προτροπή "επί ξηρού" για το ποσοστό άνθρακα και υδρογόνου στο καύσιμο. "Ως έχει" πρέπει να είναι το νούμερο για να βγει σωστό το αποτέλεσμα απόδοσης.

V3: 3η έκδοση. Πλέον, δηλώνοντας την ισχύ του λέβητα και τον τύπο τροφοδοσίας, υπολογίζονται αυτόματα τα όρια ρυπών και απόδοσης που επιβάλει ο νόμος και σε περίπτωση τιμών εκτός ορίων κοκκινίζουν τα αντίστοιχα κελιά. Επίσης, προστέθηκε χρωματική διαβάθμιση· κάθε τιμή αντιστοιχεί σε διαφορετικό χρώμα κελιού. Όσο χειρότερη, πλησιάζει το κόκκινο. Δυστυχώς, αυτές οι αλλαγές δεν είναι συμβατές με Office 97-2003. Οπότε αφήνω και το link της v2 σε περίπτωση που κάποιος το χρειαστεί.

V4: Προστέθηκε βελτιωμένη συνάρτηση απόδοσης που λαμβάνει υπ'όψιν το μονοξείδιο του άνθρακα με βάση τις τιμές στερεών καυσίμων της αυστριακής madur. Λέγεται διορθωμένη απόδοση και συμβολίζεται με η*. Ό,τι πιο ολοκληρωμένο έχω συναντήσει μέχρι στιγμής. Επίσης, έγιναν διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού του CO2max. Τώρα μετατρέπει τα ποσοστά της ανάλυσης σε mol και βγάζει το σωστό νούμερο :)

V5: Προστέθηκε ο υπολογισμός απόδοσης σύμφωνα με τις τιμές της MRU για pellet. Μικροδιορθώσεις στους τύπους του 2ου φύλλου. Η καινούρια έκδοση διατίθεται και για Office 97-2003 αλλά δεν εγγυόμαι την καλή λειτουργία της. Αναγκάστηκα να σβήσω την παλιά γιατί οι υπολογισμοί ήταν εσφαλμένοι. Ως συνήθως, έχει ανέβει και στο Google Sheets.

V6: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του CO2max. Προστέθηκε 3ο φύλλο με την ανάλυση των παραμέτρων στοιχειομετρικής καύσης. Τώρα υπολογίζεται με ακρίβεια οποιοδήποτε καύσιμο :)

V7: Αλλαγές στο τρίτο φύλλο: εφαρμόστηκε το μετρικό σύστημα μονάδων και πλέον υπολογίζεται η περιεκτικότητα της υγρασίας των καυσαερίων.

V7b: Μικροδιορθώσεις στα κείμενα και τους τίτλους.

V8: Αλλαγές στο layout. Προστέθηκε προστασία φύλλων προς αποφυγή τυχαίων ανεπιθύμητων αλλαγών. Ωστόσο, επιτρέπεται η επιλογή, η αντιγραφή και η μορφοποίηση των προστατευμένων κελιών. Ο κωδικός για την αφαίρεση της προστασίας είναι το DNS του site. Εγκαταλήφθηκε η υποστήριξη παλιότερων εκδόσεων του Office. Ωστόσο υπάρχει online στο Google Docs μια πιο περιορισμένη έκδοση, επίσης προστατευμένη από αλλαγές σε όλα τα πεδία εκτός αυτών που γίνεται εισαγωγή τιμών.

V8b: Διορθώθηκε μια συνθήκη μορφοποίησης κατά την οποία οι λέβητες με οριακές τιμές ισχύος (50, 150, 300) δεν λαμβάνονταν υπ'όψιν κατά τη σύγκριση επιπέδων ρύπων με τα όρια της νομοθεσίας.

V8c: Αλλαγές στο layout του 3ου φύλλου. Προστέθηκαν screenshots! :silly:

V9: Στο πρώτο φύλλο προστέθηκε ο υπολογισμός της απόδοσης όπως γίνεται από τους αναλυτές της βρετανικής KANE. Στο δεύτερο φύλλο πλέον δε χρησιμοποιείται κανένας συντελεστής έτοιμος για τον υπολογισμό της απόδοσης, αλλά υπολογίζονται όλες οι παράμετροι με βάση την τυποποίηση BS 845-1:1987 . Τώρα, μπορούμε να μιλάμε για πλήρως εξειδικευμένα αποτελέσματα ανά καύσιμο.

V9b: Διορθώθηκαν οι τύποι που υπολογίζουν τον όγκο. Δεν έχει κανένα αντίκτυπο στους υπολογισμούς της απόδοσης, γιατί όλα τα κελιά πολλαπλασιάζονταν με το ίδιο λάθος νούμερο, οπότε οι αναλογίες για το CO2max ήταν σωστές.

V10: Πλέον ακολουθείται τύπο προς τύπο το PDF που περιγράφει το BS 845-1:1987 για μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης, μπορούν να υπολογιστούν και υγρά καύσιμα. Δώστε βάση στις τιμές της ανάλυσης, υγρασία και θερμογόνος δύναμη είναι "ως έχει", όλα τα υπόλοιπα "επί ξηρού". Ο κωδικός για το ξεκλείδωμα είναι energ τελεία gr.

V11: Προσθήκη υπολογισμού O2 αν είναι γνωστό το CO2. Στρογγυλοποίηση-ομογενοποίηση παραγόντων. Πλέον συμπεριλαμβάνεται και το SO2 στον υπολογισμό του βάρους ξηρών καυσαερίων (αν και στο ξύλο είναι αμελητέο, σε κάποια υγρά καύσιμα είναι αρκετά σημαντικό ποσοστό).
Last edit: 11 Χρόνια 3 Μήνες πριν by DOOM_NX.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": egglezos, eliasger, vag1234, theoilia, vag990, okalamaris

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #59229 από eliasger
ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ ΛΕΜΕ !!!!!!!

Να είσαι καλά και πάντα με διάθεση για προσφορά στο σύνολο .

tzavars @ yahoo.gr
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #59232 από androutso
Κανα φτηνο εργαλιακι που να μετραει ξερουμε? Για να μετρησουμε τα καυσαερια. ;) ;) ;) ;) ;)

ATMOS DC32S

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #59233 από dimlyk
μπραβο Παναγιωτη :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #59234 από DOOM_NX

androutso έγραψε: Κανα φτηνο εργαλιακι που να μετραει ξερουμε? Για να μετρησουμε τα καυσαερια. ;) ;) ;) ;) ;)

Το πιο φθηνό που έχω βρει καινούριο:
www.tester.co.uk/kane-250-multi-fuel-combustion-analyser

490 € με μεταφορικά.

Έκανα update σε v2 :P

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #59239 από dimlyk
δεν φανταζομαι μετα τις 10 χρησεις να βγαζει κανα donate ? :P


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.081 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ