Βοήθεια για μετατροπή/βελτίωση σόμπας Prity WD

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125411 από Mathe
Γειά σας και Καλή Χρονιά! Θα ήθελα τα φώτα σας ή και τις συμβουλές σας στα παρακάτω θέματα:
εδώ και 2 χρόνια χρησιμοποιώ αποκλειστικά για την θέρμανση του σπιτιού μου την σόμπα Prity WD. Υπόψιν ότι είμαι ενοικιαστής και ο ιδιοκτήτης δεν είχε κανένα πρόβλημα με την τοποθέτηση σόμπας, αρκεί να μην ήταν ορατά τα μπουριά. Λύθηκε το πρόβλημα, αφού σύνδεσα την σόμπα με την καμινάδα του μπάρμπεκιου που υπήρχε στο μπαλκόνι. Η σόμπα ζεσταίνει σπίτι 126 τ.μ. (1 επίπεδο) σε σημείο που δεν αντέχεις την ζέστη (είμαι σε χωριό της Θεσσαλονίκης, σε βουνό). Τα ξύλα που καίω είναι βουλγάρικα, αν και τα αγοράζω από μάντρα της περιοχής μου. Καίω 50-50 μεσέ, οξυά. Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου, αλλά νομίζω ότι φέτος αφήνουν πολύ στάχτη στο συρτάρι της σόμπας. Επίσης χρειάστηκε να την καθαρίσω πρίν τις γιορτές, διότι δεν "τραβούσε". Πράγματι, το μπουρί είχε γεμίσει και μου έκανε εντύπωση, διότι πέρυσι την καθάρισα 1 φορά όλο τον χειμώνα, φέτος θα ξαναχρειαστεί σίγουρα άλλο ένα. Σκέφτομαι - για να αποφύγω τα καθαρίσματα - ή να τοποθετήσω εναλλάκτη στην έξοδο της καμινάδας από την σόμπα ή να δημιουργήσω με πυρότουβλα (στο εσωτερικό της σόμπας) "εμπόδια" που θα καθυστερούν την έξοδο των καυσαερίων. Η θερμοκρασία τους είναι 360(!) βαθμοί σύμφωνα με τον κατασκευαστή (μην βαράτε παιδιά, ξέρω ότι είναι μειονέκτημα αυτό). Έχω δει σε παρόμοιες σόμπες, η φλόγα πριν φύγει για την καμινάδα, κάνει μεγάλες διαδρομές μέσα από την σόμπα και αφού θερμάνει πυρότουβλα ή βερμικουλίτη, οδηγείται στην καμινάδα. Τι λέτε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Α, η κατανάλωση σε ξύλα είναι περίπου στα 1300 κιλά/μήνα.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125418 από kosmidis80
Μην σκεφτεις σε καμια περιπτωση να βαλεις εναλλακτη στην καμιναδα σου, γιατι θα το χειροτερευσεις το προβλημα!

1ον Στην υγρασια των ξυλων σου οφειλεται το γρηγορο γεμισμα των μπουριων της καμιναδας, σε συνδιασμο του οτι προφανως δεν εχεις πολλα μετρα και ισως εχεις μικροτερη διαμετρο απ οτι πρεπει (αρα οχι τοσο καλο ελκυσμο).
Η σομπα σου καπνιζει καθολου? Πχ κατα την τροφοδοσια?

2ον Ξεχνας επισης την επεμβαση που λες στην σομπα γιατι το πιο πιθανο ειναι να την στραβωσεις και να παει για πεταμα! Τα λιγα χιλιοστα παχους λαμαρινας, καθως και η κατασκευη των γειτονων ΔΕΝ ειναι για να αντεχει πολλα πολλα... Αν λοιπον βαλεις διαδρομες το πιο πιθανο ειναι οι βαθμοι που θα κερδισεις κρατοντας μεσα τα καπναερια περισσοτερο να παραμορφωσουν τα μεταλα.
Αν δεν κανω λαθος η σομπα σου εχει κλαπε στην εξοδο, κλεισε αυτο ελαχιστα σε σημειο να μην καπνιζει, επισης για να μην σκατε οπως λες στο σπιτι βαζε λιγοτερα ξυλα και κλεινε λιγο τον πρωτογενη αερα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125421 από Mathe
Σ'ευαχαριστώ για την απάντησή σου. Το θέμα των μετάλλων το σκέφθηκα κι εγώ, αν και δεν είμαι ειδικός νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο. Επίσης για το θέμα της διατομής των μπουριών, πάλι έχεις δίκιο: η σόμπα βγάζει Φ13 κι εγώ με συστολή έβαλα 12άρια μπουριά. Ναι, κατά την τροφοδοσία καπνίζει ελάχιστα, όταν αρχίζει και γίνεται ενοχλητικό, καταλαβαίνω ότι χρειάζεται καθάρισμα.. Τα ξύλα τα αγοράζω Μάρτιο με Απρίλιο και όλο το καλοκαίρι λιάζονται για να είναι στεγνά, ίσως όμως να μην πρόλαβαν να στεγνώσουν καλά. Γιατί απορρίπτεις τον εναλλάκτη;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125423 από kosmidis80
Τον εναλλακτη τον ξεχνας γιατι σε συνδιασμο με την αμονωτη καμιναδα θα εχεις χειροτερο προβλημα με επικαθυσεις στην καμιναδα και πιθανων και ζουμια να τρεχουν συνεχεια. Βλεπεις θα ριξεις (το ποσο δεν μπορω να το ξερω) την θερμοκρασια καυσαεριων και ισως σου δημιουργησει προβλημα!

Απο την στιγμη επισης που σε ζεσταινει η σομπα και δεν εχεις θεμα, δεν υπαρχει και λογος να το βαλεις!

Α! Η αυξημενη σταχτη σου φανερωνει επισης οτι δεν γινεται σωστη καυση, πραγμα που παλι σημαινει οτι τα ξυλα εχουν υγρασια!

Οπως σου προαναφερα παιξε με τον αερα τροφοδοσιας για να χαμηλωσεις την καταναλωση, να μην σκατε απο την ζεστη και αν μπορεις αυξησε λιγο σε υψος την καμιναδα σου για να μην καπνιζει! Να εχεις κατα νου οτι η καπνα που ερχεται στο σπιτι ειναι επικυνδινη και εχει πεθανει κοσμος απ αυτο!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mathe

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125427 από Mathe
Αγαπητέ φίλε σ'ευχαριστώ για την αμεσότητα των απαντήσεών σου. Ξέχασα να αναφέρω ότι η καμινάδα είναι χτιστή και δεν είναι μεταλλική, αλλά στρόγγυλη ελενίτ. Υγροποιήσεις δεν είχα καθόλου μέχρι τώρα. Το ύψος της καμινάδας είναι 8 μ. (το κτίριο είναι 2όροφο, εγώ μένω κάτω, επάνω υπάρχει σπίτι και κεραμοσκεπή), ενώ το οριζόντιο τμήμα της περίπου 1,2 μ. Το τάμπερ το κλείνω κατά το ήμισυ ή και εντελώς όταν έχει θράκα. Μάλλον κατά την γνώμη σου δεν αξίζει να επενδύσω περισσότερη βελτίωση στην υπάρχουσα σόμπα. Θα μπορούσες να μου συστήσεις μία πιο κατάλληλη ενεργειακή σόμπα με τριτογενή καύση, με Φ12 μπουρί; Τριτογενής καύση σημαίνει πάντα χαμηλότερη θερμοκρασία καυσαερίων και λιγότερες επικαθήσεις στα μπουριά; Σε ζαλίζω με της ερωτήσεις μου το ξέρω, θα σου ήμουν υποχρεωμένος αν μπορούσες να μου τα εξηγήσεις αν έχεις τον χρόνο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #125449 από kosmidis80
Φιλε μου μακαρι να μπορουσα να σου προτεινα σομπα, αλλα δυστυχως δεν κατεχω απο μαρκες σομπας καθως περαν της πρωτης αγορας που ειχα κανει και εγω προ 3ετιας δεν με ενδιεφεραν και δεν ασχοληθηκα με αυτες.

Κανε μια προσπαθεια και καθαρισε την καμιναδα, ακομα και το καθετο κομματι (ειδικα αν ειχε χρησιμοποιηθει για ψησιμο!). Τα μετρα σου ειναι πολλα και ειναι περιεργο που καπνιζει. Αν ειναι καθαρη τοτε αν μπορεις βαλε κανα μετρο ακομη καθετο - κακο δεν θα κανει!

Υγ. Που μενεις στην Θεσσαλονικη? Ενα εισαι κοντα στον Δρυμο, μπορω να σε βοηθησω με εξαρτηματα για καθαρισμο! Με τα κονταρια θα κανουμε 2 λεπτα να την καθαρισουμε περα για περα! ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ