Μπουριά πριν και μετά..

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #127097 από Mathe
Απαντήθηκε από Mathe στο θέμα Μπουριά πριν και μετά..
Έχεις δίκιο, συμφωνώ μαζί σου ΜZach. Συνολικά όλον τον χρόνο, μπορεί να μην έκαψα ούτε 3 τόνους ξύλα. Η σόμπα είναι σε επαγγελματικό χώρο όπου δεν χρειάζεται να πιάσω θερμοκρασίες 20-22 βαθμών. Και με 18 βαθμούς μια χαρά είμαι. Εξάλλου δουλεύει το πολύ για 10 ώρες/ημέρα. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως να είχα και πάνω από 1 χρόνο που την καθάρισα. Έχω δει καμινάδα να καίγεται και μάλιστα να λαμπαδιάζει σκεπή ολόκληρη.. Σαφώς και χρειάζεται προσοχή, ειδικά όταν ανακαλύπτουμε "πατέντες" για να μειώσουμε το κόστος, ή να γλιτώσουμε κόπο, χρόνο, χώρο..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #127158 από MZach
Απαντήθηκε από MZach στο θέμα Μπουριά πριν και μετά..
Mε τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες έχω δει ότι υπάρχει μία τάση να τα σιγοκαίνε γιατί υπάρχει ο έλεγχος του αέρα. Φίλος που άλλαξε σε ενεργειακό τζάκι από απλό παραξενεύτηκε γιατί πήρε φωτιά η καμινάδα του μετά από πολύ λίγη χρήση έχοντας εμπειρία πολλών ετών από χρήση απλού τζακιού. Το ενεργειακό ήταν απείρως πιο αποδοτικό από το απλό και το σιγόκαιγε συστηματικά. Δοκίμασε να την καις με λίγο ανοιχτό αέρα και λίγα ξύλα για να καίει πιο ζωηρά και καθαρά μήπως γλυτώσεις την κάπνα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #127229 από Mathe
Απαντήθηκε από Mathe στο θέμα Μπουριά πριν και μετά..
' Φίλος που άλλαξε σε ενεργειακό τζάκι από απλό παραξενεύτηκε γιατί πήρε φωτιά η καμινάδα του μετά από πολύ λίγη χρήση έχοντας εμπειρία πολλών ετών.."
Μου κάνει εντύπωση αυτό που γράφεις, διότι τα ενεργειακά τζάκια και οι ενεργ. ξυλόσομπες, δεν έχουν καυσαέρια σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, ώστε να υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης της καμινάδας. Για αυτό άλλωστε λέγονται κι ενεργειακά, εκμεταλλεύονται δηλ. κάθε απόθεμα θερμικής ενέργειας και απομακρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερα καυσαέρια και υπολλείματα καύσης. Νομίζω ότι τα τζάκια ανοικτού τύπου είναι πολύ πιο επίφοβα, λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης που κάνουν. Πολλές φορές σε ανοιχτού τύπου τζάκια, έχω δει φλόγες να φτάνουν μέχρι τον κώνο του τζακιού.. Αυτό δεν θα το συναντήσεις σε καμιά ενεργ. σόμπα ή τζάκι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν #127325 από MZach
Απαντήθηκε από MZach στο θέμα Μπουριά πριν και μετά..
Tα καυσαέρια πρέπει να έχουν μία ελάχιστη θερμοκρασία και ταχύτητα για να προλαβαίνουν να εξέρχονται. Αν είναι πολύ χαμηλές επειδή σιγοκαίμε κλείνοντας τον αέρα ή επειδή η καμινάδα μας είναι εκτεθειμένη, κρυώνουν και υγροποιούνται μέσα στην καμινάδα. Τα υγροποιημένα καυσαέρια δεν είναι μόνο κάπνα αλλά και πίσσα. Και η συσσωρευμένη πίσσα (κρεόζωτο) είναι εύφλεκτη και κάποια στιγμή αρπάζει φωτιά. Με τα ανοιχτά τζάκια και σόμπες καίγαμε πιο ζωηρά για να έχουμε αρκετή ζέστη και τα καυσαέρια είχαν μεγαλύτερη θερμοκρασία αλλά και ταχύτητα λόγω πολύ μεγαλύτερου όγκου και είχαμε λιγότερες υγροποιήσεις. Όχι ότι τα ανοιχτά τζάκια δεν έπαιρναν φωτιά αλλά και τα ενεργειακά θέλουν προσοχή στη λειτουργία τους.

Οι ενεργειακές ξυλόσομπες εμφανίστηκαν στην Αμερική το '70 και η πρακτική ήταν να τις φουλάρουν το βράδυ, να κλείνουν τον αέρα και να κρατάει η καύση μέχρι το πρωί χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν τη νύχτα να γεμίσουν όπως κάναν με τις συμβατικές. Φυσικά η καμινάδα/μπουριά γέμιζαν πίσσα και έπαιρναν φωτιά. Δεν μπορείς να λειτουργείς τη σόμπα με καυσαέρια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το εύρος καλής θερμοκρασίας καυσαερίων που δίνουν στα θερμόμετρα μπουριών είναι 120-320C και φυσικά εξαρτάται πόσο πολύπλοκη διαδρομή κάνουν μέχρι να βγουν.
Last edit: 10 Χρόνια 2 Μήνες πριν by PRIMUS 45.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.060 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ