Χρήση σόμπας πετρελαίου ως σόμπας ξύλου ή πέλλετ

Περισσότερα
4 Χρόνια 5 Μήνες πριν #168494 από mecheng
Καλώς σας βρήκα.

Τις τελευταίες μέρες με απασχολεί ένα θέμα, και ψάχνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο έπεσα αρκετές φορές στην σελίδα σας.

Ο προβληματισμός μου λοιπόν είναι οτι γράφω και στον τίτλο. Αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια παλιά σόμπα πετρελαίου ως σόμπα ξύλου.

Τα δεδομένα μας είναι τα εξής:

Στο σπίτι μας υπάρχει μια πολύ παλαιά σόμπα πετρελαίου, Duotherm του '50, ήταν αγορασμένη από εξωτερικό και έχουμε και το φυλλάδιο της. Η σόμπα ήταν το αποκλειστικό μέσο θέρμανσης για έναν αρκετά μεγάλο χώρο σε επιφάνεια και ύψος, λειτουργούσε μια χαρά μέχρι αρχές 2000 όπου σταμάτησε να εισέρχεται πετρέλαιο στο εσωτερικό της, προφανώς παρουσιάστηκε κάποια βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας πετρελαίου των δύο μεγάλων μαντεμένιων εστιών. Δεν καταφέραμε να βρούμε άτομα που να ασχολούνται με τέτοια συστήματα, παλέψαμε να την επιδιορθώσουμε με έναν υδραυλικό και άλλους 2 μάστορες που έπιαναν τα χέρια τους κάνοντας διάφορες αλλαγές στοιχείων, επεμβάσεις, διορθώσεις και πειράματα αλλά τζίφος, έτσι η σόμπα παρέμεινε στο σπίτι μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο.

Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι, μιας και η σόμπα υπάρχει ήδη, μιας και είναι ήδη συνδεδεμένη με ένα μπουρί που βγαίνει στην ταράτσα από το δώμα, αν θα μπορούσα να δοκιμάσω να χρησιμοποιήσω ξύλο ως καύσιμη ύλη μέσα στην σόμπα. Θα μπορούσε να ήταν πέλλετ ή μπρικέτες. Πιστεύω οτι μπορώ να το δοκιμάσω χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα, το μόνο θέμα που θα μπορούσε να υπάρξει είναι αυτό της τροφοδοσίας της σόμπας αφού όλα θα γίνονται χειροκίνητα, αλλά νομίζω δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς την σόμπα δεν την θέλουμε για κύριο μέσον θέρμανσης και οχι όλο τον χειμώνα, μόνο ως βοηθητικό μέσον θέρμανσης για κάποιες λίγες και συγκεκριμένες μέρες στην Αθήνα που μπορεί να πάει η θερμοκρασία κοντά στο 0 ή γύρο από εκεί.

Η σόμπα διαθέτει δύο μεγάλες κυλινδρικές εστίες από μαντέμι. Η ισχύς της στην χαμηλή σκάλα με βάση το πετρέλαιο ως καύσιμο, είναι 11000 BTU, η μεσσαία 45000 BTU και η μέγιστη 78000 BTU.

Πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο να αγοράσω μια πολύ μικρή ποσότητα από πέλλετ ή μπρικέτα και να δοκιμάσω να δω τι γίνεται.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.049 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ