Λέβητας Thalia 20 kW

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #138145 από giokaspart
Απαντήθηκε από giokaspart στο θέμα Λέβητας Thalia 20 kW
"Σχεδόν" έχει λυθεί και σε εμένα...
Αν έχεις το μηχάνημα εντός του σπιτιού ή στο μπαλκόνι έχει καλώς, μικρό το κακό. Εγώ πέρυσι το χειμώνα ανεβοκατέβαινα 3 ορόφους κάθε λίγο για τα προβλήματα έναυσης ακόμα και όταν το τασάκι ήταν εντάξει.
Σήμερα συνάντησα ένα φίλο που καίει 10 τόνους βουλγάρικο πέλλετ το χρόνο περίπου (250 €/τόνο) σε μια διπλοκατοικία σε ένα χωριό εδώ δίπλα και δεν είχε πρόβλημα έναυσης ούτε μια φορά σε ένα τσέχικο μηχάνημα. Πολύ πολύ βρωμιά ακόμα και μέσα στο τασάκι, αλλά προβλήματα έναυσης όχι. Περίεργο....
Επειδή απ΄ ότι είδα στο φόρουμ και άλλοι που έχουν μηχανήματα σαν τα δικά μας είχαν παρόμοια προβλήματα, πιστεύω ότι είναι καθαρά θέμα ρυθμίσεων στο λογισμικό και έχει να κάνει με την αρχική δοσολογία πέλλετ και αέρα σε συνάρτηση με το χρόνο έναρξης και τη διάρκεια θέρμανσης της αντίστασης.
Πάντως αν εσύ δεν είχες σημαντικό πρόβλημα αφότου άλλαξες το τασάκι, αν αλλάξεις και την αντίσταση, τότε πιστεύω ότι το πρόβλημα σου θα λυθεί οριστικά.
Κοντά ο χειμώνας, καλά να είμαστε, θα δούμε...
Σήμερα εδώ φυσάει από το πρωί τρελλοβαρδάρης, αλλά κρύο δεν κάνει ακόμα, απλά έφυγε η υγρασία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #138167 από bobus
Απαντήθηκε από bobus στο θέμα Λέβητας Thalia 20 kW
Η δοσολογία παίζει φυσικά ρόλο και ο αέρας το ίδιο αλλά πιστεύω πως στο εργοστάσιο έχουν κάνει λάθος στην επιλογή της αντίστασης. Εγώ όπως έχω γράψει εδώ είχα πέρυσι φοβερά προβλήματα με την έναυση, η μία στις τρεις αποτύγχανε, για να μην πω οι δύο τις πέντε. Φέτος θα αλλάξω την αντίσταση των 400 βατ με μια 500άρα και ελπίζω σε καλύτερη συμπεριφορά. ΄Οταν τα πελετάκια του golden nugget (δηλαδή κορυφαίο καύσιμο) ακουμπάνε στην αντίσταση και την καλύπτουν και ο αέρας είναι ισχυρός αλλά παρόλα αυτά δεν παίρνει μπρος, ο μόνος φταίχτης που βλέπω είναι η αντίσταση.

Φίλε giokaspart στο λικν που έβαλες λέει "Με μικρότερο μήκος ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το καύσιμο.", αυτό σαν ελάττωμα μου φαίνεται, γιατί να μην έρχεται σε επαφή; Συμφέρον μας δεν είναι να έλθει σε επαφή; Αν αναπτύσσει μεγαλύτερες Θ αλλά δεν έρχεται σε επαφή, φοβάμαι πως είναι δώρον άδωρον.
Last edit: 9 Χρόνια 5 Μήνες πριν by bobus.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #138172 από giokaspart
Απαντήθηκε από giokaspart στο θέμα Λέβητας Thalia 20 kW
Φίλε Bobus, εγώ όπως ανέφερα άλλαξα την αντίσταση με την κεραμική, η οποία είναι διαφορετικού σχεδιασμού δηλαδή δεν είναι συμπαγής όπως η μεταλλική που είχε, αλλά σωληνωτή και πιο κοντή. Η έναυση γίνεται και στις δύο περιπτώσεις με το ρεύμα θερμού αέρα που καθώς περνάει μέσα από το στενό σωλήνα που περιβάλει την αντίσταση, θερμαίνει και τελικά αναφλέγει το πέλλετ. Βέβαια η μεταλλική, σαν πιο μακριά ακουμπούσε στο πέλλετ αλλά αυτό μη νομίζεις ότι πέρα από το να ζεσταίνει τα τεμάχια του πέλλετ που ερχόταν σε επαφή, πρόσφερε κάτι παραπάνω ή κάτι πολύ παραπάνω.
Αυτό που διαπίστωσα αμέσως μετά την αλλαγή ήταν ότι όντως θερμαίνει πιο πολύ αλλά επειδή είχα χαμηλά τη δοσολογία πέλλετ στις μεταβατικές καθυστερούσε πολύ να σκεπαστεί η αντίσταση και όλη η θερμότητα πήγαινε στράφι. Όταν ανέβασα τη δοσολογία πέλλετ στον +1 και τώρα στο +2 και τον αέρα στο +2 και στο +3 αντίστοιχα, ανάβει στα 8-10 λεπτά περίπου από το ξεκίνημα, όπως πρέπει να γίνεται κανονικά όπως μου είπαν στο εργοστάσιο. Δηλαδή αν δεν ανάψει μέχρι τα 10-13 λεπτά το πολύ, μετά δεν υπάρχει περίπτωση να ανάψει ή θα ανάψει 1 στις 10 διότι σκεπάζεται πάρα πολύ με πέλλετ και δεν υπάρχει καλή ροή θερμού αέρα για την έναυση, οπότε το επακόλουθο είναι το εκνευριστικό αλάρμ "apotiximeni enafsi".
Και εγώ πέρυσι με ένα βουλγάρικο πέλλετ που είχε πολύ μικρά τεμάχια και πολύ σκόνη, άναβε καλύτερα σε σχέση με το Schweighofer, αλλά με πέλλετ μεταβατικές -4 και αέρα +10.
Αυτόν τον προβληματισμό είχα και εγώ αρχικά (κοντή αντίσταση - χειρότερη έναυση), αλλά αν δεις την αντίσταση αυτή, νομίζω ότι θα αλλάξεις άποψη. Προσοχή, όπως μου είπαν και ανέφερα ήδη, καλό θα είναι μέσα από την πίπα της αντίστασης να περνάει αέρας έτσι ώστε να αποδίδει καλύτερα.
Πιστεύω ότι τα προβλήματα έναυσης, σχετίζονται με το "κλειστό" εύρος ρυθμίσεων του λογισμικού έναυσης που έχουν εγκαταστήσει σε σχέση με το κάθε είδος πέλλετ και κυρίως το μέγεθος των τεμαχίων. Και για αυτό δεν έχουν κάνει πολλά από το εργοστάσιο προς το παρόν και κυρίως σε αυτό το στάδιο δεν αξιοποιείται αρκετά το σύστημα air flow, το οποίο θα έπρεπε να λύνει αυτά τα προβλήματα αυτόματα.
Πάντως έχω σκοπό να ξαναπάω όταν βρω ευκαιρία για να λύσω κάποιες δικές μου απορίες για τη λειτουργία του μηχανήματος, μιας και από το τηλέφωνο δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και θα ενημερώσω σχετικά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #138173 από bobus
Απαντήθηκε από bobus στο θέμα Λέβητας Thalia 20 kW
8-10 λεπτά είναι πάρα πολλά

Π1 θέλει περίπου 150", μετά Π2 περίπου 120", στη φάση αυτή πιθανότατα η αντίσταση έχει μόλις καλυφθεί, μετα ξεκινά ο αέρας, και θέλει μεταβατικό πέλλετ -2 ή -3 ώστε να μην πέσει πάρ απολύ καύσιμο και την μπουκώσει την αντίσταση

Άρα πρέπει να δεις φλόγα στα 6' περίπου

Μετά άντε σιγά΄σιγά να ανεβάσει Θ καυσαερίων και να σταθεροποιηθεί και μετά να πάει στη φούλ παροχή και να δεις να ζεσταίνονται τα σώματα στα 40' από την εντολή για έναυση, ζήσε μάη μου μ' αυτά τα μηχανήματα...

Το θέμα δεν είναι να δω την αντίσταση, το θέμα είναι αν εσύ τη βλέπεις να δίνει φλόγα με βεβαιότητα 99% αντί για 70% που δίνει η μαμίσια σε μένα, με golden nugget...

Αυτό ΔΕΝ μας το ξεκαθαρίζεις αν συμβαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #138174 από giokaspart
Απαντήθηκε από giokaspart στο θέμα Λέβητας Thalia 20 kW
Σε μένα είναι ρυθμισμένο να ξεκινάει σε 2 λεπτά από τη στιγμή που δίνει εντολή ο θερμοστάτης στο σπίτι για αποφυγή περιττών εναύσεων αν κάποιος ανεβάσει κατά λάθος το θερμοστάτη. Άρα ο πραγματικός χρόνος έναυσης είναι 6 -8 λεπτά.
Τον Π1 εγώ το έχω 120 και τον Π2 150. Κατά τη διάρκεια τόσο της προθέρμανσης της αντίστασης όσο και της θέρμανσης δεν παράγεται φλόγα, μόνο ρεύμα καυτού αέρα. Η φλόγα παράγεται μόνο όταν αναφλεγεί το πέλλετ. Πριν την ανάφλεξη θερμαίνονται τα κομματάκια του πέλλετ που βρίσκονται μπροστά στο σωλήνα έναυσης και στα 4-5 λεπτά αρχίζουν να "καρβουνιάζουν" και να βγάζουν καπνό. Όταν βγει φλόγα, τότε αλλάζει ο ήχος από την ροή του αέρα που ρυθμίζει το air flow και αλλάζουν επίσης σταδιακά και οι χρόνοι τροφοδοσίας και στροφών του ανεμιστήρα καυσαερίων.
Επίσης σε μένα μέσα σε 10-15 λεπτά περίπου ανεβαίνει η θερμοκρασία του νερού στο λέβητα από τους 20-22 οC στους 45-48 όπου ξεκινάει ο κυκλοφορητής. Μετά πέφτει ξανά στους 40-42 και μετά ανεβαίνει ξανά σιγά σιγά ανάλογα με τις συνθήκες στο σπίτι μέχρι τους 59-65 σε λειτουργία ECO. Ο λέβητας σε μένα είναι στο λεβητοστάσιο στο υπόγειο και το νερό ανεβαίνει τρεις ορόφους μέσα στην οικοδομή για να φτάσει στο σπίτι.
Ο κυκλοφορητής που έχεις είναι του μηχανήματος ή τον έχεις αλλάξει και σε ποιο εύρος θερμοκρασιών ξεκινάει και σταματάει; Αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο όπως και η ισχύς του μηχανήματος σε σχέση με τις απαιτήσεις των σωμάτων.
Τα σώματα τα δικά μου μαζί με το μπόιλερ απαιτούν συνολικά 18.000 Kcal (21 KW περίπου) και το μηχάνημα έχει ισχύ 20KW.
Αν οι απαιτήσεις των σωμάτων είναι μεγαλύτερες, λογικό είναι ο χρόνος θέρμανσής τους να καθυστερεί ανάλογα αν η ισχύς του μηχανήματος είναι μικρότερη ή υπάρχουν απώλειες στο κύκλωμα του νερού (μεγάλο μήκος, μόνωση κλπ).
Τονίζω και πάλι ότι μόνο πρόβλημα που είχα και θα δούμε αν εξακολουθήσει να έχω, ήταν μόνο οι πολλές αποτυχημένες εναύσεις. Την εγκατάσταση την έκανα αποκλειστικά μόνος μου και έβαλα επιπλέον μεγαλύτερο δοχείο διαστολής, το οποίο είχα ήδη και στον λέβητα πετρελαίου όπου και εκείνος είχε μικρό τέτοιο δοχείο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 5 Μήνες πριν #138175 από giokaspart
Απαντήθηκε από giokaspart στο θέμα Λέβητας Thalia 20 kW
Αν βρω κάποιο αξιόπιστο όργανο τηλεμέτρησης θερμοκρασίας, θα κάνω μετρήσεις ανά λεπτό και θα ανεβάσω τα αποτελέσματα για να μιλάμε με στοιχεία και όχι με εκτιμήσεις που είναι αρκετά υποκειμενικές. Ενδεχομένως το λογισμικό του μηχανήματος να δίνει τις θερμοκρασίες αυτές όταν είναι συνδεμένο το μηχάνημα με Η/Υ πού έχει το πρόγραμμα. Αυτό εξάλλου είναι ένα από αυτά που θέλω να εξακριβώσω στο εργοστάσιο εκεί που δοκιμάζουν τα μηχανήματα πριν τα βγάλουν έξω. Αλλά αυτοί εκεί έχουν μία μόνο άδεια λογισμικού από τους Ιταλούς. Καλώ θα είναι αν μπορούσαμε να έχουμε και μεις το πρόγραμμα αν μας το δώσουν κάποια στιγμή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.147 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ