Bioplex HL-50 by SakiSystem

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #40367 από SakiSystem
Bioplex HL-50 by SakiSystem δημιουργήθηκε από SakiSystem
Χαιρετώ όλους τους συμφορμήτες και μη.
Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, εδώ και πολλή καιρό διαβάζω τις εμπειρίες σας και τις γνώσεις που προσπαθείτε κάποιοι να μεταφέρεται εδώ και με βοήθησαν αρκετά.
Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να σας παρουσιάσω τον δικό μου αγώνα και τις δικές μου εμπειρίες που ίσως βοηθήσουν κάποιους

Πραγματικά στοιχεία χωρίς πολλή θεωρία
Πρώτο διαμέρισμα 90 τ.μ. (1974) μονά τζάμια συρόμενες μπαλκονόπορτες ανοιχτό από παντού (1ος όροφος σε διώροφο) λέβητας 30.000 kcall
Δεύτερο διαμέρισμα 70 τ.μ. (1960) στις δύο πλευρές συνορεύει με οικοδομές ενώ από τις άλλες δύο είναι ανοιχτό αλλά όχι εκτεθειμένο (ισόγειο με ταράτσα), λέβητας 25.000 kcall

Οι δύο λέβητες είχαν κοινή δεξαμενή πετρελαίου.

Καταναλώσεις και για τα δύο διαμερίσματα
Κατανάλωση 2010 - 2011
2800 € με μέση τιμή πετρελαίου 0,70 € = 4.000 λίτρα

Κατανάλωση 2011-2012 μόνο με τον 25άρι και δοχείο αδράνειας 500 λίτρα, αυτονομίες με κυκλοφορητές.
2600 € με μέση τιμή πετρελαίου 0,95 € = 2.737 λίτρα
δες εδώ www.energ.gr/j15/index.php?option=com_ku...tstart=120&Itemid=84

Και τις δύο χρονιές το βράδυ μετά τις 10-11 έκλειναν οι θερμοστάτες, γιατί η δεξαμενή πετρελαίου δεν φαινόταν ποτέ μισογεμάτη πάντα ήταν μισοάδεια (και μη μου πείτε πως είμαι απαισιόδοξος).

2012-2013
Πόσα €υρόπουλα σε πετρέλαιο θα κάψω φέτος με τα περσινά δεδομένα ?
2.737 λίτρα με μέση τιμή πετρελαίου 1,50 € =4.105,5 €

Το παρακάτω απευθύνεται στους 300
για να ζεσταθούν δύο σπίτια τον χειμώνα του 2012-1013
4.105,5€ / 580€ = 7 βασικούς μισθούς.
Θα μου πείτε είναι δύο διαφορετικά διαμερίσματα ε κάντε τις ανάλογες πράξεις, βάλτε και ρεύμα νερό τηλέφωνο και για τρόφιμα μην υπολογίζετε δεν φτάνουν.


Σκέφτηκα ότι η σταδιακή απαγκίστρωση από το πετρέλαιο δεν ωφελεί και ότι πρέπει να γίνει οριστική απαγκίστρωση από το μνημόνιο του πετρελαίου μιας δια παντός. Ως πρώτη καύσιμη ύλη μου ήρθαν στο μυαλό τα έπιπλα μας (μιας και όλα από ξύλο). Απαραίτητη προϋπόθεση το ανάλογο μηχάνημα για να τα κάψει(εκτός από το γραφείο μου). Άρχισε ο Γολγοθάς της αναζήτησης του κατάλληλου και του καλύτερου και ω συμφορά μου τεράστιο κόστος, το ένα κάνει αυτό το άλλο κάνει και εκείνο, το ένα είναι ψηφιακό το άλλο πλένεται μόνο του, το εισαγωγής είναι καλύτερο γιατί έχουν εμπειρία οι ξένοι κ.α..
Η απόφαση πάρθηκε θα είναι Ελληνικό και παμφάγο, θα έχει απλές λειτουργίες και ρυθμίσεις (παρότι κομπιουτεράκιας και εθισμένος στις τεχνολογίες) τι στο καλό ξύλα θα κάψω όχι πυρηνικό υλικό. Άνοιξα το πορτοφόλι μου τα μέτρησα να δω μέχρι που φτάνουν και βγήκα για ψώνια. Τα αγόρασα λοιπόν σχεδόν όλα εκτός από τους υψηλού επιπέδου επιστήμονες υδραυλικό και ηλεκτρολόγο γιατί ο προϋπολογισμός δεν έβγαινε. Έτσι με τα υπόλοιπα στο πορτοφόλι που έφταναν ίσα-ίσα αγόρασα και δύο κάβουρες έναν μπλε και έναν κόκκινο και δύο κατσαβίδια(άχρωμα). Έτσι αναλυτικά και χονδρικά

Λέβητας 3300€
Καμ. 7μ φ200-250 350€
Υδραυλικά υλικά 450€
Ηλεκτρολογικά υλικά 80€
Μονώσεις & διάφορα 160€
Σύνολο 4340€

Το παρακάτω για τους 300 πάλι.
Μετά από αυτήν την αγορά ( τα μισά δανεικά) εξανεμίστηκαν ακόμη και τα λίγα που είχαμε για τρόφιμα έτσι αυτόν τον μήνα μας έλειψαν για λίγες μέρες από το φαγητό το λάδι το τυρί οι ελιές τα κρεμμύδια, σαλαμάκι είχαμε καιρό να πάρουμε οπότε δεν μας έλειψε συνηθίσαμε την απουσία του.


Και τα περσινά έξοδα για το BUFFER χαλκοσωλήνες και διάφορα περίπου 1000€. Η δαπάνη λοιπόν έφτασε 5340€ και με πολλή προσωπική δουλειά. Ευελπιστώ πως κατά την πρώτη χρονιά χρήσης τα 3/5 της δαπάνης θα αποσβεστούν αν οι τιμές του ξύλου και του πέλλετ δεν φτάσουν την τιμή του πετρελαίου.

Ο λέβητας είναι ο BIOPLEX HL-50 της Thermostahl



καίει από ξύλα, πέλλετ, κουκούτσια και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μέχρι και πεθερά. Σαφώς και έχω δει αρκετά ελληνικά μηχανήματα και ξένα κάποια και σε λειτουργία, Θεωρώ πως τα ελληνικά δεν υστερούν σε τίποτα από τα ξένα, όσον αφορά την λειτουργία τους, παρατήρησα όμως την διαφορά ποιότητας στην κατασκευή (όχι στην ποιότητα των υλικών που δεν μπορώ να την κρίνω), έτσι λοιπόν ότι εισαγωγής είδα με εντυπωσίασε η ομορφιά, τα καθαρά και καλά γωνιασμένα ευθυγραμμισμένα λεία τροχισμένα μέταλλα, οι πολύ καλές κολλήσεις, πολύ καλά κουμπώματα στις πόρτες, μελετημένη και πολύ καλή μόνωση και μεταλλικά καλύμματα του λέβητα, και κάποια παρελκυόμενα στον μόνιμο εξοπλισμό, όσο αφορά κάποια εξαρτήματα χυτοσιδήρου εκεί πλέον δεν συγκρίνονται. Βέβαια αυτά τα είδα και σε κάποια Ελληνικά. Δεν πιστεύω στις πιστοποιήσεις αλλά δεν τις αγνοώ, πιστεύω πως κάθε κατασκευαστής θέλει αυτό που παράγει να ανταποκρίνεται σωστά για να μπορεί να το πουλήσει. Μένει να αποδείξει το μηχάνημα ότι έκανα μια καλή επιλογή σύμφωνα με τα λεγόμενα του και το πορτοφόλι μου.

Πρώτη δοκιμή (μέσα Οκτωβρίου)
Οι πρώτες εντυπώσεις από την λειτουργία λέβητα – καύση - καμινάδα ήταν πάρα πολύ καλές, η δοκιμή έγινε με πρώτης ποιότητος πέλλετ. Η διπλού τοιχώματος μονωμένη καμινάδα προσέφερε τον απαραίτητο ελκυσμό, χρειάστηκε να μειωθεί από το κλαπέ καυσαερίων και το κλαπέ εισαγωγής αέρα τα οποία ήρθαν σχεδόν σε κλειστή θέση, φλόγα έντονη κίτρινη. Ίχνος καπνού πουθενά ούτε στην έξοδο της καμινάδας ούτε μέσα στον θάλαμο. Για αρκετές ώρες άφησα τον λέβητα σε κατάσταση συντήρησης φλόγας αφού έκανα μεγάλο χρόνο μέχρι να βρω τους κατάλληλους χρόνους τροφοδοσίας και παύσης, η συμπεριφορά άριστη . Ίχνος καπνού πουθενά ούτε στην έξοδο της καμινάδας ούτε μέσα στον θάλαμο καύσης. Πιστεύω πως οι ρυθμίσεις αυτές θα αλλάξουν λίγο, μόλις πιάσουν τα κρύα, ευελπιστώ όμως πως η συμπεριφορά θα είναι ίδια.
Η δύναμη του λέβητα φάνηκε και στα νερά τα οποία τα πήγα μέχρι τους 84 βαθμούς στο δοχείο αδράνειας και με ταυτόχρονη κατανάλωση και στα δύο διαμερίσματα για μία ώρα η θερμοκρασία αυτή έμενε σταθερή. Βέβαια σε κανονική λειτουργία θα παίξει πολύ λιγότερο. Οι ενδείξεις στα μανόμετρα με κρύο νερό (27 βαθμούς) 1,2 και με ζεστό (84 βαθμούς) 1,8. Η διάρκεια όλων αυτών ήταν 12 ώρες έκαψα περίπου 20 κιλά πέλλετ, ορατή στάχτη στον θάλαμο δεν υπήρχε παρά μόνο σκόνη = στάχτη.
Το σβήσιμο ήταν μαρτύριο παντού καπνός & πούδρα, ένοιωσα όμως ευχάριστα γιατί τους τράβηξα ένα χ@&!μο και τους 300ους όλους έναν-έναν.
Έτσι πέρασε η πρώτη μου μέρα ως θερμαστής-καρβουνιάρης.

Δεύτερο άναμμα (2-11-2012)
Τρεις συνεχόμενες μέρες λειτουργίας
Εντοπίστηκε υψηλός ελκυσμός και μεταβαλλόμενος ο οποίος κυρίως δημιούργησε πρόβλημα στο πρόγραμμα συντήρησης φλόγας, το οποίο διορθώθηκε εν μέρει εδώ www.energ.gr/j15/index.php?option=com_ku...9&id=38124&Itemid=84
Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.

Τρίτο άναμμα (7-11-2012)
Τρεις συνεχόμενες μέρες λειτουργίας
Αφού μπήκε και το τάμπερ ελκυσμού η καύση ομαλοποιήθηκε κατά πολύ, και κυρίως ελαττώθηκε ο χρόνος τροφοδοσίας (οικονομία). Μπήκε και το θερμόμετρο καυσαερίων όπου προς το παρών έχω μέγιστη ένδειξη θερμοκρασίας 195 C στο υπέρFull και σε κανονική ροή καύσης 165-180 C, στο πρόγραμμα συντήρησης φλόγας η θερμοκρασία καυσαερίων πέφτει κάθετα στους 100C κυμαίνεται 80-100 C δεν ξέρω αν είναι κακό. Τα νερά τα ρύθμισα 60-65 C, οι θερμοστάτες χώρου και στα δύο διαμερίσματα είναι μέρα νύχτα στους 20 C και όλως παραδόξως και στα δύο διαμερίσματα έχω συνεχώς κοντά στους 24-26 C, εξωτερικές θερμοκρασίες από 8-12 C βραδινές και πρωινές έως και 18 C μεσημβρινές. Ιδού και η πρώτη μέτρηση κατανάλωσης 24ώρου από 8 το πρωί έως 8 της επόμενης
περίπου 30 κιλά πέλλετ, δεν ξέρω αν είναι πολύ ή λίγο.

Στο επόμενο επεισόδιο φωτογραφίες και όλες οι π@π@ριές που έχω κάνει για να με μαλώσουν οι φίλτατοι ειδικοί και να με διορθώσουν.

Συνέχεια

Ο πίνακας αριστερά σε δράση, δεξιά το θερμόμετρο καυσαερίων και ο χρονομετρητής(πατέντα) του κοχλία. Στο βάθος το δοχείο αδράνειας


Αριστερή φώτο : Θερμόμετρο στην προσαγωγή του λέβητα, από πίσω το μανόμετρο, πιο πίσω η καμινάδα με το τάμπερ ελκυσμού ορθάνοιχτο
Δεξιά φώτο : προσαγωγές από τα διαμερίσματα στο δοχείο αδράνειας.


Το τάμπερ ελκυσμού_______________________________________________Το αισθητήριο θερμοκρασίας καυσαερίων.


Τα δοχεία διαστολής (2x35 λίτρα) και οι κυκλοφορητές.


Δοχείο αδράνειας 500 λίτρα.


Το καπελάκι μου και από κάτω τα ηλεκτρικά.


Λίγα από τα ξύλα και τα εργαλεία.


Και τέλος ο του πετρελαίου κάνει καθήκοντα πάγκου.



Μονώσεις παντού γιατί οι θερμίδες είναι ακριβές.

Μετά το τρίτο άναμμα (7-11-2012) έχω συνεχή λειτουργία με ένα ενδιάμεσο σβήσιμο για καθάρισμα. Στην διάρκεια αυτών των ημερών τοποθέτησα και ένα τάμπερ στην εισαγωγή του αέρα, έτσι σε συνδυασμό με το τάμπερ ελκυσμού της καμινάδας και με μια επέμβαση στην εστία καύσης για να διορθωθεί μια κατασκευαστική ατέλεια, πήγα αρκετά καλλίτερα.
Ανακεφαλαίωση προβλημάτων

1) Υψηλός ελκυσμός
Μεταβαλλόμενος ελκυσμός ανάλογα των καιρικών, απότομες αυξομειώσεις με ισχυρούς ανέμους, μέχρι σβήσιμο φλόγας σε κατάσταση συντήρησης .
Μεγάλη θερμοκρασία καυσαερίων έως 220C
Πολύ γρήγορη καύση του υλικού, μεγάλη κατανάλωση, μειωμένη απόδοση.
Συχνή τροφοδοσία της εστίας με υλικό σε συντήρηση φλόγας για να μην πλησιάζει η φλόγα τον κοχλία, υψηλή θερμοκρασία νερών.(+85C) σε συντήρηση φλόγας λόγω μειωμένης ζήτησης.
Η λύση
Τοποθέτησα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το τάμπερ ελκυσμού (Tigex 25) στην καμινάδα, διορθώθηκε κατά πολύ η καύση με μείωση και της θερμοκρασίας καυσαερίων (160-180C), σε συντήρηση φλόγας το πρόβλημα όμως παρέμενε έτσι τοποθέτησα και ένα τάμπερ στην εισαγωγή του αέρα, αναλυτικότερα Ελκυσμός καμινάδας - Ατμόσφαιρα
2) Κατασκευαστική ατέλεια στην εστία καύσης
Κακή προσαρμογή της μαντεμένιας εστίας στον κώνο, ο αέρας δεν είχε ομοιόμορφη κατανομή στην εστία, το υλικό πυράκτωνε σε ένα σημείο πολύ περισσότερο.
Η λύση
Με καλύτερη εφαρμογή της εστίας στον κώνο κατάφερα η φλόγα να είναι ομοιόμορφη σε όλη σχεδόν την επιφάνεια της εστίας

Στις 15 μέρες συνεχούς λειτουργίας ο μέσος όρος κατανάλωσης 24ώρου είναι περίπου 30 κιλά πέλλετ, καθάρισμα εστίας κάθε μέρα μια-δυο φορές.
Συσκευασίες που δοκίμασα
RZ pelets
Schweighofer
German pelet
και τα τρία τέλεια καύση με υπολείμματα πούδρα.

Bioenergy
Ameco
Ahira
και τα τρία περισσότερη στάχτη χωρίς κλίγκερ, καλή καύση.

Ανώνυμο Βουλγαρίας 200€ ο τόνος.
αρκετή στάχτη, καλή καύση σε κανονική ροή ενώ σε συντήρηση φλόγας σε λειτουργία 24ώρου άφησε και λίγο κλίγκερ.

Επιμένω Ελληνικά όπως και με τον λέβητα, απορώ όμως με τους εμπόρους γιατί οι περισσότεροι προσπαθούν να μου πασάρουν τα ξενόφερτα, μήπως πράγματι είναι καλλίτερα, μήπως επειδή έχουνε Din και Plus και πλους και ένα σωρό άλλες πιστοποιήσεις ; ή μήπως έχουν μεγαλύτερο κέρδος ;
Δεν βρήκα λοιπόν σε όσα καταστήματα τουλάχιστον πήγα εδώ στην Θεσσαλονίκη ελληνικό πέλλετ.
Η έρευνα θα συνεχιστεί και εφόσον βρω και το ελληνικό και το δοκιμάσω και αφού έχω και το μέτρο σύγκρισης θα του βάλω το ανάλογο Din και Plus ή τις μούντζες προς τον παραγωγό. Θα ήθελα όμως ο παραγωγός με την καλή του ποιότητα-τιμή να με αναγκάσει να πάρω ελληνικό.

Θα δείξει η συνέχεια.
Συνέχεια 07/12/12

Σήμερα γέμισε το σιλό με Alfa W και ελπίζω να κάψει καλά.
Το προμηθεύτηκα σε καλή τιμή πιστεύω από κατάστημα που διαφημίζεται εδώ.







Alfa W πήρα 10 σακουλάκια για δοκιμή εάν κάψει καλά θα συνεχίσω με αυτό όλο τον μήνα.



Δεν νοιώθω πλέον αγανάκτηση ούτε θυμό, έχω ηρεμήσει, είμαι απελπισμένος.

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.
Σόλων ο Αθηναίος

www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=40367&Itemid=384
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoTa, Sp4wN, stef_chai

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #40368 από stergiosbik
Απαντήθηκε από stergiosbik στο θέμα Bioplex HL-50 by SakiSystem
Χιλια μπραβο σου φιλε μου.
Κυριως γιατι εβαλες τα πραγματα στη θεση τους οσον αφορα τους Ελληνικους λεβητες vs εισαγωγης. ;)
Η ξενομανια εχει χτυπησει κοκκινο! :angry:
Εχεις ενα (+) απο μενα. :cheer:

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SakiSystem

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #40375 από Fokion
Απαντήθηκε από Fokion στο θέμα Bioplex HL-50 by SakiSystem
Φιλε απο λεβητες εχω μαυρα μεσανυχτα αλλα η περιγραφή σου ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!!

να εισαι καλα και καλες οικονομικές ζεστες

κι ασε τα επιπλα ησυχα!!!!!!!!!!!!!!!

ENERGY GP 8000 (X2) εφυγαν - απολυτα ευχαριστημενος
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...mid=144&limitstart=0
ECOSPAR AUGIRA 23KW NEW ENTRY....
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=59591&Itemid=384
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SakiSystem

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #42141 από DIMITRIS38
Απαντήθηκε από DIMITRIS38 στο θέμα Bioplex HL-50 by SakiSystem
saki ωραίος φίλε πολύ καλά οργανωμένη εγκατάσταση εύχομαι ζεστό χειμώνα

fuzzy logic 2 p15kw
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": SakiSystem

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #42310 από SakiSystem
Απαντήθηκε από SakiSystem στο θέμα Bioplex HL-50 by SakiSystem
Καλό χειμώνα Δημήτρη"38"
Αν ο λέβητας σου είναι αυτός στο avatar πες μου αν υπάρχει κάποιο σχετικό νήμα εδώ και τι καύσιμο παίζεις ?

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.
Σόλων ο Αθηναίος

www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=40367&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #57241 από SakiSystem
Απαντήθηκε από SakiSystem στο θέμα Bioplex HL-50 by SakiSystem
Έκλεισε ένας μήνας συνεχούς λειτουργίας και όλα πήγαν καλά. Εκτελούσα τα καθήκοντα μου ως θερμαστής με απόλυτη χρονική ακρίβεια, εδώ που τα λέμε το είχα πάρει απόφαση, κάθε μέρα δύο-τρις φορές καθάρισμα την εστία και κάθε Κυριακή ραντεβού με την μαυρίλα του λέβητα. Αυτή την Κυριακή που μας πέρασε, βρε παιδιά βαρέθηκα να πάω στο ραντεβού, είχε και μια ζέστη μέσα στο σπίτι, έτσι γέμισα μόνο το σιλό και για να μην έχω και τύψεις τράβηξα και ένα σκούπισμα. Η εκδίκηση ήρθε την ίδια μέρα και ξεκίνησε από το βράδυ. Όταν όλα ησύχασαν έκλεισε και η τηλεόραση τον άκουγα να δουλεύει και ενώ έλεγα τώρα θα σταματήσει άντε σε λίγο θα σταματήσει αυτός τίποτα, συνέχιζε το μοιρολόι, πήγα να δω τι γίνεται και να τι είδα.

1) +280C Καυσαέρια
2) Ο θάλαμος καύσης γεμάτος καπνό.
3) Από την δευτερεύουσα εισαγωγή αέρα αντί να μπαίνει αέρας στο θάλαμο, έβγαινε καπνός.
4) Τα νερά μετά βίας στους 65C

Η ώρα περασμένη δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, κατέβασα την τροφοδοσία και τον αέρα μέχρι να ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση. Την Δευτέρα λόγω εργασίας δεν μπόρεσα να κάνω κάτι. Την Τρίτη το μεσημέρι έγινε της μαυρίλας, αυτοτιμωρήθηκα καθαρίζοντας σχολαστικά όλα τα μέρη του λέβητα. Τον φιτίλιασα και νάτος τ΄άδωσε όλα πάλι.

Αποτέλεσμα της αμέλειάς μου αυτής ήταν από το μεσημέρι της Κυριακής έως το μεσημέρι της Τρίτης να κάψει 10 τσουβαλάκια.

Όλα τα παραπάνω προς γνώση και συμμόρφωση αυτών που δεν τηρούν τα ραντεβού τους.

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.
Σόλων ο Αθηναίος

www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=40367&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.151 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ