Υπέρυθρα πάνελ

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95936 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Υπέρυθρα πάνελ
συμφωνω 50% ειναι η οικονομια συγκριτικα με τις αλλες μορφες ηλεκτρικης θερμανσης και με προυποθεσεις και λιγο περισσοτερο

η διαφορα ειναι ομως οτι μιλαμε για θερμανση ολικη με την αντλια ενω με τα υπολοιπα μιλαμε για μερικη
και δεν εχει καμμια διαφορα (κι εδω η παραπλανηση και η απατη των πανελς) η χρησιμοποιησω πανελς η κουκουναρες των 20 ευρω

παντως ειναι λαθος να μιλαμε για αποσβεση στην θερμανση μια και προκειται για αναγκη κι οχι εμπορικο προιον με την ιδια λογικη θα μιλαγαμε για αποσβεση της μονωσης (το σκεφθηκε κανεις γιατι μας επιβαλεται ? )
ο μονος λογος που εχι νοημα μια τετοια αναφορα ειναι η διαρκεια ζωης σε σχεση με το κοστος αποκτησης των διαφορων συσκευων κι εδω μαλλον οι σομπες υστερουν με τους λεβητες ν ακολουθουν


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95938 από babis7
Απαντήθηκε από babis7 στο θέμα Υπέρυθρα πάνελ

dimlyk έγραψε: για να καταλαβαινουμε και λιγο καλυτερο

ολα τα σωματα που ζεσταινονται μεταφερουν καποιο ποσο θερμοτητας με ακτινοβολια
κι ενα μερος αυτης ειναι στο φασμα της υπερυθρης αρα την διαφορα την κανει το μονο υπερυθρη ?

οποιος θελει να καταλαβει την αισθητη και την λανθανουσα θερμοτητα ας κατσει να διαβασει

ενα λοιπον μειονεκτημα των πανελς (το οποιο παρουσιαζεται σαν πλεονεκτημα σε καποιες περιπτωσεις )
ειναι η αμεση θερμοτητα που αποδιδει στο σωμα (σαν να καθεσαι απεναντι απο ενα τζακι ) μολις ομως βγεις απ την εμβελεια του πανελ αρχιζει το κρυοοοο
γι αυτο και η απαιτηση για τελεια μονωση
κι αν εχω νυχτερινο γιατι να μην προτιμησω θερμοπομπους που αποθηκευουν την ενεργεια και την αποδιδουν το πρωι ? (αρα δεν απαιτουν την τελεια μονωση) και εκπεμπουν και υπερυθρα :)


Την τσαντα κ σχολειοο!!! :lol: ΔΕΝ ειμαι υποστιρηκτης της υπερυθρης ομως θα προσπαθισω να σου δωσω να καταλαβεις.Ολα τα θερμα σωματα εκπεμπουν υπερυθρη, κ μαλιστα το πιο θερμο εκπεμπει προς το πιο ψυχρο.Υπερυθρη εκπεμπει το καλοριφερ ο θερμοπομπος αλλα κ το σωμα μας.Το πανελ την ενεργεια που καταναλωνει την αποδιδει με 90% υπερυθρη κ 10% αγωγη-επαγωγη ενω ενας θερμοπομπος αντιστοιχα εχει πχ 40% με 60%.ΑΥΤΗ η 'ιδιεταιροτητα' του πανελ εχει πλεονεκτιματα οπως κ μειονεκτηματα.Στα πλην ειναι οτι αργει πολυ να ζεστανει αερα.Ζεστενει ομως οτι 'βλεπει'.Δλδ τοιχους επιπλα κλπ.Οταν αυτα θερμενονται,θερμενουν κ τον αερα.ΟΜΩΣ οταν 1 σωμα θερμενει τον αερα στους 20 βαθμους σημαινει οτι αυτο ειναι τουλαχιστο 20β. ή περισοτερο.ΔΕΝ μπορει το πιο κρυο να ζεστανει το πιο ζεστο.οποτε τα αντικειμενα στο χωρο εχουν τουλαχιστο 20 ομως τι γινεται με τους τοιχους??Αν ο τοιχος ζεσταθει θα εκπεμπει και προς τις 2 πλευρες,δλδ μεσα κ εξω.Αν δεν υπαρχει καλη μονωση ο τοιχος εμπεμπει περισοτερο προς το πιο κρυο περιβαλον, δλδ εξω.ΓΙΑΥΤΟ ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η καλη μονωση.Σε μονωμενο τοιχο η θερμοτητα εκπεμπεται προς το εσωτερικο.Τη θερμοτητα αυτη αντιλαμβανεται το σωμα μας ως ζεστασια γιατι εκπεμει λιγοτερη ακτινοβολια προς τοιχο 21 β. απο οτι σε τοιχο 18β. Με τη κλασικη θερμανση οταν η θερμοκρασια ειναι 20 ο τοιχος ειναι 1-2 βαθμους χαμηλωτερη γιατι πρεπει ο αερας να ζεστανει τον τοιχο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95941 από Gdevil
Απαντήθηκε από Gdevil στο θέμα Υπέρυθρα πάνελ
Να σχολιάσω λίγο τα γραφόμενα.
Σαν δεδομένα παίρνω τις προσωπικές παρατηρήσεις από υπέρυθρες μορφές θέρμανσης που έχω ζήσει και αυτές είναι οι λάμπες και τα μανιτάρια αερίου.
(με κόκκινο ο σχολιασμός μου)

babis7 έγραψε:

Gdevil έγραψε: Να ρωτήσω?
(και πείτε με και χαζό :silly: ) αλλά λέω μπας και.....
Υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος σε χώρο με υπέρυθρη θέρμανση να νιώθει "ζεστά" και "άνετα" με την θερμοκρασία χώρου να είναι στους 20 ενώ ο ίδιος άνθρωπος για να νιώθει "ζεστά" και "άνετα" σε άλλο χώρο με αερόθερμη πχ θέρμανση η θερμοκρασία χώρου πρέπει να είναι 23?


Αυτη ηταν ερωτηση κλειδι φιλε μου.Οχι μονο δεν ειναι χαζο αλλα ειναι η βασικη αρχη οπου στηριζουν την οικονομια τους τα πανελ υπερυθρης.Ονομαζεται αισθητη θερμοκρασια.Ειναι δλδ η θερμοκρασια που αισθανεται το σωμα μας.
Το σώμα μας από τις πηγές υπέρυθρης θέρμανσης θερμαίνεται ΜΟΝΟ σε όποια σημεία είναι ακάλυπτο (δλδ χωρίς ρούχα). Δλδ στο κεφάλι και στα άκρα αισθανομαστε μία ζέστη και μάλιστα αρκετά έντονη στο κεφάλι (όταν η πηγή θέρμανσης είναι από επάνω)
Και ΝΑΙ συμβενει το παραδοξο σε χωρο με θερμοκρασια 20 β.κελσιου που ζεστενεται απο πανελ να αισθανεσαι το ιδιο ή και πιο ανετα απο χωρο με 23 βαθμους που ζεστενεται με κλιματιστικο.
Αυτο συμβενει γιατι στο χωρο των πανελ εχεις πιο ζεστα δομικα στοιχεια και αντικειμενα και το σωμα σου ακτινοβολει λιγοτερο προς αυτα.
Εδώ έχεις κάνει δύο λάθη.
Η θερμοκρασία που έχει ένα σώμα καθορίζει την εκπομπή της ενέργειάς του. (και μάλιστα έχει σχέση με την 4η δύναμη της θερμοκρασίας του). Αρα η ακτινοβολία που εκπέμπει το σώμα μας εξαρτάται από την δική του θερμοκρασία. Η οποία σε κάθε περίπτωση είναι 36,6. Αρα η ακτινοβολία του σώματός μας είναι πάντα σταθερή.
Η εκπομπή ακτινοβολίας των αντικειμένων του χώρου τώρα (προς το σώμα μας). Ολα τα αντικείμενα ενός χώρου έχουν την θερμοκρασία του χώρου αυτού. Αρα αν σε έναν χώρο με υπέρυθρη θέρμανση έχουμε 20 βαθμούς ενώ σε έναν άλλον με κλιματιστικό πχ έχουμε 23 τότε η ακτινοβολία που δεχόμαστε από τα αντικείμενα του χώρου είναι μεγαλύτερη στον χώρο με τον κλιματισμό. Μικρή διαφορά όμως λόγω του ότι μιλάμε για μικρές διαφορές θερμοκρασίας.

Επισης στο χωρο των πανελς ο αερας παραμενει σχεδον ακινητος σε αντιθεση με το χωρο του κλιματιστικου
Σωστά, ο αέρας παραμένει ακίνητος. Αλλά είναι πιο κρύος. Και στον χώρο αυτό εμείς κινούμαστε. Αρα????
Επισης οταν μια συσκευη θερμενει αερα ο θερμοτερος αερας συσωρευεται ψηλα και ετσι εχουμε μια διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ οροφης-πατωματος γυρω στους 3-4 βαθμους.Αυτο που το σωμας αντιλαμβανεται ως πιο ευχαριστο ειναι θερμοτερα ποδια κ δροσεροτερο κεφαλι δλδ ακριβως το αντιθετο απο οτι κανει 1 κλιματιστικο κλπ επαγωγικα θερμαντικα.
Μα όταν η υπέρυθρη πηγή βρίσκεται πάνω από το κεφάλι μας αυτό δεν ζεσταίνεται υπερβολικά??? Και το πατωμα όπου είναι τα πόδια μας βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία (είπαμε θέλουμε να δούμε πως γίνεται σε χώρο με υπέρυθρη και 20 βαθμούς να νιώθουμε το ίδιο καλά από ότι σε χώρο με άλλη θέρμανση και θερμοκρασία χώρου 23 βαθμούς)
Θεωριτικα στην υπερυθρη αυτη η διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ οροφης-πατωματος ειναι μικροτερη και αρα οταν η μεση θεμοκρασια πχ σε υψος 1.30-1.50 cm ειναι ιδια ,εκει που αισθανεσαι πιο ζεστα ειναι εκει που εχεις πιο ζεστα ποδια.
Το θέμα ζεστά πόδια έχει να κάνει με το υλικό του πατώματος. Εάν είναι ξύλο ή χαλί τότε δεν κρυώνουμε μιας και δεν επάγεται θερμότητα από τους 36 του σώματος στους 20 του πατώματος. Αν είναι πέτρα τότε χρειαζόμαστε παντόφλες. Επαναλαμβάνω πως με όποια θέρμανση και αν έχουμε η θερμοκρασία του χώρου καθορίζει την θερμοκρασία όλων των σωμάτων (και του πατώματος) που βρίσκονται σε έναν χώρο
Αυτα τα παραδοξα κανουν τα πανελ να εχουν σχετικη οικονομια στη καταναλωση παροτι εχουν cop μικροτερο της μοναδας.Αντιθετα τα κλιματιστικα που θεωριτικα εχουν cop 3,6 χανουν μερος της οικονομιας λογω κακης αισθητης θερμοκρασιας.Παρολα αυτα το κλιματιστικο παραμενει αρκετα πιο οικονομικο απο το πανελ.Ο πραγματικος ομως συντελεστης οικονομιας αναμεσα τους δεν ειναι 3.6 αλλα περιπου 2.

Αν θέλεις εξήγησε πως εσύ το θεωρείς ότι θα φτάσει στο 2. Πιστεύεις ότι τα κλιματιστικά που έχουν μέγιστο cop 5 ή 6 (υπάρχουν και τέτοια) έχουν cop 2 σε 4μηνιαία χρήση? Το βασίζεις αυτό σε κάποιες παρατηρήσεις? Σε κάποιους πίνακες?
Αλλά ακόμα και 2πλάσια απόδοση να έχουν το θεωρείς λίγο?
Ή θεωρείς ότι λόγω της υπέρυθρης θέρμανσης ένας χώρος χρειάζεται την μισή ενέργεια από ότι θα χρειάζονταν με κλιματιστικό ώστε ένας άνθρωπος να νιώθει "άνετα" και "ζεστά" μέσα σε αυτόν τον χώρο?

ΣΤα αρνητικα του κλιματιστικου φυσικα παραμενει η κακη ποιοτητα θερμανσης ενω στα αρνητικα του πανελ οτι προυποθετει πολυ καλη θερμομονωση.
Προσωπικά πάλι νομίζω πως η υπέρυθρη είναι καλή σε χώρους με μηδενική μόνωση. Πχ σε ανοιχτούς χώρους που υπάρχει κρύο. Εκεί που θα ήταν αδύνατο να ζεστάνουμε τον αέρα και μετά να ζεσταθούμε από αυτόν. Γιαυτό και σε εξωτερικούς χώρους προτιμάνε αυτές τις λάμπες αλογόνου ή τα μανιτάρια. Εκεί εκμεταλεύονται το ότι μία πηγή θέρμανσης (η υπέρυθρη) καταφέρνει να ζεστάνει τους ανθρώπους ακόμα και αν παρεμβάλεται παγωμένος αέρας. Καμμία αλλη μορφή θέρμανσης δεν θα κατάφερνε να ζεστάνει τους ανθρώπους πιο αποδοτικά.
Σε χώρους όπου υπάρχει καλή θερμομόνωση (και επίσης ελάχιστες διαρροές αέρα από κουφώματα κλπ) τότε η υπέρυθρη δεν προσφέρει κάτι. ΙΣα ίσα, όσο πιο καλή είναι η μόνωση τόσο κερδίζει η επαγωγική θέρμανση. Και μειώνονται οι απώλειες και λόγω καλύτερης μόνωσης, και λόγω του ότι δεν μπαίνει κρύος αέρας και δεν φεύγει ζεστός αέρας



Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.
Last edit: 11 Χρόνια 1 Μήνας πριν by Gdevil.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95960 από Stef
Απαντήθηκε από Stef στο θέμα Υπέρυθρα πάνελ

babis7 έγραψε:

aithio έγραψε:

Αυτη ηταν ερωτηση κλειδι φιλε μου.Οχι μονο δεν ειναι χαζο αλλα ειναι η βασικη αρχη οπου στηριζουν την οικονομια τους τα πανελ υπερυθρης


Σιγά μην κάνουν οικονομία τα πάνελς.
Και αυτα περί βασικής αρχής συγνώμη αλλά είναι διαφημιστικές μπούρδες.


Ακριβως αυτο!!!Μπουρδες!!! Και μπουρδες λενε ΟΛΟΙ!!! Μπουρδες λενε οι εμποροι ιοντων μπουρδες λενε οι εμποροι πανελς που υποσχονται οικονομια 70-80% ,ομως μπουρδες λενε και οι εμποροι αντλιων θερμοτητας οταν υποσχονται 80% οικονομια.Γιατι ναι φιλε μου μπορει μια αντλια να εχει cop 4,5 ομως σε συγκεκριμενες συνθηκες που ειναι 7 βαθμοι εξω κ θερμοκρασια νερου προσαγωγης 30-35 βαθμους.Μολις ανεβασεις τη θερμοκρασια νερου στους 40-45 το cop πεφτει κοντα στο 3 στην ιδια εξωτερικη 7βαθμων.Και αντε να δεχτω εσυ εισαι τυχερος και ειχες ενδοδαπεδια και μπορεις να δουλεψεις θερμοκρασια 35β.Σε ενα σπιτι που κατοικειται μου λες ΠΩΣ θα πιασει cop 3 ή 4????Θα σκαψει να βαλει ενδοδαπεδια???Ή θα βαλει φανκολις κ θα παλευει να πιασει cop 2,5-3.Και αντε να ζεις Αθήνα ή κρητη να δεχτω οτι λογω κλιματος θα εχεις αποδοση.Στη βορεια Ελλαδα πχ σε καμια Δραμα τi θα πιασει???? :lol: Γιατι δε μας λενε οι εμποροι αντλιων πότε κανουμε πραγματικα αποσβεση???Γιατι αν στην Αθηνα 1 σπιτι χρειαζεται 1000 με 1200 ευρω για θερμανση με πετρελαιο τοτε ακομη κ με 80% οικονομια, για να αποσβεσει το κοστος αντλιας κ ενδοδαπεδιας θα περιμενει 15 χρονιαα!!!! :woohoo:
Και για να μη παρεξηγηθω ..ειμαι υπερ των αντλιων ομως σιχενομαι τις ΜΠΟΥΡΔΕΣ του στυλ αποσβεση σε 2-3 χρονια κ οικονομιες 80%!!!

Όταν λέμε 80% ή 70% ή 50% οικονομία με μια α/θ ανεφερόμαστε πάντα σε σχέση με το πετρέλαιο γιατί αυτή ήταν η βασικότερη θέρμανση μέχρι πρότεινος.Επομένως αν καθήσεις και δεις τον βαθμό απόδοσης του λέβητα καθώς επίσης και την τιμή του καυσίμου σε σχέση με της α/θ τότε δεν απέχουν και πολύ αυτά που λένε οι έμποροι για 80% οικονομία,στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας πάντα μιλώντας.Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μιλάμε για μια εξοικονόμηση της τάξεως του 50% -60% που δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95962 από babis7
Απαντήθηκε από babis7 στο θέμα Υπέρυθρα πάνελ

Gdevil έγραψε: Να σχολιάσω λίγο τα γραφόμενα.
Σαν δεδομένα παίρνω τις προσωπικές παρατηρήσεις από υπέρυθρες μορφές θέρμανσης που έχω ζήσει και αυτές είναι οι λάμπες και τα μανιτάρια αερίου.


Το να συγκρινουμε τα μανιταρια με τα πανελ ειναι σα να συγκρινουμε 1 παλιο τρακτερ με μια μερσεντες επειδη εχουν κ τα 2 ντιζελοκινητηρα :lol:

Τωρα στα 'κοκκινα' με τη σειρα:
1.Εγω δεν ανεφερα καθολου την απευθειας ακτινοβολια απο το πανελ.Αυτη σε μικρη αποσταση ισως ειναι ενοχλητικη κ σε μεγαλυτερη αποσταση ευχαριστη.
2.(α)Δλδ με αλλα λογια μας λες οτι δε θα πρεπε να κρυωνουμε πουθενα (ουτε στο κρυο αερα) γτ το σωμα μας φροντιζει να κραταει σταθερη θερμοκρασια.
(β)Δλδ ταβανι κ πατωμα εχουν ιδια θερμοκρασια....ή μηπως στη βεραντα που η θερμοκρασια ειναι ιδια στο δαπεδο που βλεπει ο ηλιος ειναι το ιδιο ζεστο μ αυτο στη σκια?
3.Φυσικα οταν κινεισαι 'δροσιζαι' απο τον αερα ομως ζεστενεσαι απ τη καταναλωση επιπλεον ενεργειας στο σωμα σου.
4.Ναι, αν το πανελ ειναι στο ταβανι θα ζεστενει πιο πολυ το κεφαλι....γιαυτο βαλτο στο τοιχο!! :)
5.Σωστο αυτο με την αγωγη στο πατωμα.Δεν ειπα οτι με τα πανελ θα περπατας ξυπολιτος :) Επα οτι στο πατωμα θα εχεις 2 βαθμους περισοτερο κ αυτο σε κανει να νιωθεις πιο ζεστα.Εννοειται πως αν φορας 3 ζευγαρια καλτσες ισως δε δεις διαφορα :lol:
6.Η ιστορια με το cop κ τελικα ποσο cop εχεις στην πραξη ειναι μεγαλο θεμα κ θελει ολοκληρη αναλυση.Αρκει να σου πω οτι το cop αναφερεται σε εσωτερικη θερμοκρασια 20β. με λειτουργεια ανεμηστηρα στο φουλ κ εξωτερικη 7β. με σχετικη υγρασια 95%.Κ φυσικα αν προσεξες τη συγκριση την εκανα με cop 3.6... σε cop 5 ή 5.6 σαφως το κλιματστικο εχει πολυ μεγαλυτερη οικονομια.
8.Το τι θα προτιμησει καθενας ειναι δικη του επιλογη.Αν ελεγα τη γνωμη μου προσωπικα θα χρισιμοποιουσα a/c σε καθιστικο ή κουζινα ομως για υπνοδωματιο θα κοιταζα κατι αλλο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 1 Μήνας πριν #95987 από Παπαθανασίου
Απαντήθηκε από Παπαθανασίου στο θέμα Υπέρυθρα πάνελ
(dimlyk έγραψε:ενα λοιπον μειονεκτημα των πανελς (το οποιο παρουσιαζεται σαν πλεονεκτημα σε καποιες περιπτωσεις )
ειναι η αμεση θερμοτητα που αποδιδει στο σωμα (σαν να καθεσαι απεναντι απο ενα τζακι ) μολις ομως βγεις απ την εμβελεια του πανελ αρχιζει το κρυοοοο
γι αυτο και η απαιτηση για τελεια μονωση
κι αν εχω νυχτερινο γιατι να μην προτιμησω θερμοπομπους που αποθηκευουν την ενεργεια και την αποδιδουν το πρωι ? (αρα δεν απαιτουν την τελεια μονωση) και εκπεμπουν και υπερυθρα.)
Λοιπόν πάλι λάθος κάνεις. Τα πάνελ όπως λες έχουν κάποια εμβέλεια και εδώ είσαι σωστός. Αλλά όταν αποφασίζεις καλώς ή κακός να βάλεις πάνελ αυτό με την εμβέλεια το προσέχεις. Γι΄αυτό και γω τα πάνελ τα έβαλα από τους τοίχους με τη μικρότερη απόσταση από μας. Αντίστοιχα κάποιος άλλος θα πάρει τόσα πάνελ όσα χρειάζετε το σπίτι του πάντα με συμβουλή ειδικού και όχι μόνος. Οπότε δεν ισχύει αυτό που λες διότι παντού έχουμε την ίδια θερμοκρασία. Οι θερμοπομποί από ότι ξέρω(και αν κάνω λάθος διορθώστε με) δεν αποθηκεύουν ενέργεια,αλλά αυτό το κάνουν οι θερμοσυσσωρευτές. Όσο για το νυχτερινό θα βόλευε μόνο για τα πάνελ που βρίσκονται εκτός δωματίων που κοιμόμαστε, διότι τις πρώτες 2 μέρες που τα είχα στους 20,5β το βράδυ και εμείς και η μικρή βγάλαμε πουλάκια με αποτέλεσμα να τα βάλω στους 18β.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ