Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #70081 από theoilia

KERBEROS έγραψε: Πετρέλαιο, αέριο και καυσόξυλα εκτός αποδείξεων


Στο σύνολο των αποδείξεων που καλούνται να μαζέψουν οι φορολογούμενοι για να έχουν έκπτωση φόρου δεν προσμετρώνται οι αποδείξεις από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και ξύλων καύσης.


DOOM_NX έγραψε: Μόνο εγώ κατάλαβα ότι θα έχουμε επιστροφή φόρου από τα πέλλετ ενώ από τα υπόλοιπα που αναφέρονται όχι;


Παναγίωτη λες να έχουν όλους τους τρόπους θέρμανσης εκτός και να αφήσουν μόνο τα πέλλετ;

φέτος καίμε πετρέλαιο...


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #71165 από KERBEROS
Χωρίς θερμομόνωση 3 στα 10 κτίρια στην Ελλάδα



Τουλάχιστον 3 στα 10 κτίρια στην Ελλάδα δεν διαθέτουν θερμομόνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από τον θεσμό της Ενεργειακής Επιθεώρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας, δεν διαθέτουν αποδοτικά συστήματα ψύξης ή θέρμανσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης οι μονοκατοικίες είναι οι περισσότερο ενεργοβόρες κατασκευές σε σχέση με τις πολυκατοικίες ή τα διαμερίσματα, ενώ τα καταστήματα περισσότερο ενεργοβόρα από τα γραφεία.

Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε και στη χώρα μας ο θεσμός της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων και της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις περιπτώσεις πώλησης και μίσθωσης ακινήτων, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου κτιρίου. Από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί συνολικά 274.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) τα οποία αποτελούν ένα πρώτο δείγμα για την ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Μετά από δύο έτη λειτουργίας του θεσμού και καθώς το ΠΕΑ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο και της αγοράς των ακινήτων, το ΥΠΕΚΑ και η αρμόδια ΕΥΕΠΕΝ παραθέτουν μερικά στατιστικά στοιχεία για τα ΠΕΑ που έχουν εκδοθεί, από τη βάση δεδομένων του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων. Η αρχική αυτή φάση των ενεργειακών επιθεωρήσεων διενεργήθηκε από ένα σώμα προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών και αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη αποτύπωση της ενεργειακής κατάστασης ενός μέρους του κτιριακού μας αποθέματος.

Το επόμενο βήμα, αφορά στη δημιουργία ενός σώματος μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών (μέσα από εκπαίδευση και εξετάσεις), στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου (ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων»), στην εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΥΕΠΕΝ και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της πρώτης καταγραφής, ώστε τελικά να περάσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων της χώρας σε συνδυασμό με κατάλληλα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, καθώς θα ωφελήσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοίκους των κτιρίων αυτών, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

(skai.gr, του Γιώργου Κεραμιτζόγλου)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #71350 από stergiosbik
Τα ΠΕΑ μας κατατάσσουν στους ενεργειακά "βιβλικούς"

Στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, είναι δηλαδή ''τρύπια'' ενεργειακά, βρίσκεται το ένα στα τρία κτίρια, σύμφωνα με τα ενεργειακά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί, ενώ η συντριπτική πλειονότητα, το 96,3% του κτιριακού δυναμικού, υπολείπεται από το ''κτίριο αναφοράς'', πράγμα που υποδεικνύει το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια.

Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος -με βάση τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), δείχνουν ότι το 27,2% των κτιρίων δεν έχει θερμομόνωση και διαθέτει παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Ενας μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ''Εξοικονομώ κατ' Οίκον'', το οποίο αναφέρεται σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας μικρότερης ή ίσης της κατηγορίας Δ, ενώ η μεγάλη αύξηση των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν το 2012 (211.475 ΠΕΑ έναντι 62.525 πιστοποιητικών το 2011) αποδίδεται στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2012 ξεκίνησε η απαίτηση έκδοσης πιστοποιητικών για τις μισθώσεις των διαμερισμάτων.

Τα περισσότερα πιστοποιητικά εκδόθηκαν στη νομαρχία Αθηνών (32,12%) και ακολουθούν ο νομός Θεσσαλονίκης (12,69%), η νομαρχία Πειραιά (5,03%) και η ανατολική Αττική (4,60%). Υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού έχουν όλα τα κτίρια και διαμερίσματα που πωλούνται, μισθώνονται, καθώς και κάθε νέο κτίριο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ή τη ριζική ανακαίνιση. Ολα τα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ κατ’ Οίκον''.

Τα κτίρια κατατάσσονται σε εννέα ενεργειακές κλάσεις, από Α+ (πολύ μικρή κατανάλωση) ως Η, που είναι η χειρότερη κατηγορία, ενώ το κτίριο αναφοράς ανήκει στην κλάση Β. Το 45,1% των κτιρίων που είχαν κατασκευαστεί προ του 1980 ανήκει στην ενεργειακή κλάση Η, ενώ τα κτίρια της περιόδου 1981-2010 σε ποσοστό 61,7% κατατάσσονται στις ενεργειακές κλάσεις Γ και Δ.

Τα νέα κτίρια, περιόδου 2011-2013 κατά την οποία εφαρμόστηκε ο ΚΕΝΑΚ, ανήκουν σε ποσοστό 73,06% στις κατηγορίες Β και Γ.
www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7152

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #71674 από KERBEROS
Greenpeace:ναι στην εξοικονόμηση-όχι στο πετρέλαιο


Η εξοικονόμηση ενέργειας και όχι η επιστροφή στο πετρέλαιο είναι η λύση στην ενεργειακή φτώχεια που βιώνει η χώρα, ενώ θα λειτουργήσει θετικά και στην ανάκαμψη της οικονομίας, υποστηρίζει η Greenpeace.

Η περιβαλλοντική οργάνωση παρεμβαίνοντας στο δημόσιο διάλογο και προβληματισμό που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την αιθαλομίχλη να απειλεί τη δημόσια υγεία αλλά και την ανάγκη των πολιτών για θέρμανση σε μια περίοδο με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ζητά μια σειρά από μέτρα που θα χρηματοδοτήσουν ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα.

''Είναι εξοργιστικό'' τονίζει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace ''να παρακολουθείς μία δημόσια αντιπαράθεση χωρίς νόημα, την ώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας υποφέρει από το ψύχος και ζητάει πραγματικές λύσεις. Το ερώτημα δεν είναι πού θα βρούμε πετρέλαιο για θέρμανση αλλά πώς θα πάψουμε να το έχουμε ανάγκη. Αποτελεί, δε, πρόκληση το γεγονός ότι η φορολόγηση του πετρελαίου δεν κατευθύνεται σε αναπτυξιακές δράσεις που θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομίας και μείωση της εξάρτησης από αυτό''.

Συγκεκριμένα η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά από την κυβέρνηση την αξιοποίηση πόρων από τον ΕΦΚ, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, με προτεραιότητα στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Τα κίνητρα θα πρέπει να συνδεθούν με φοροαπαλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης θερμότητας.

Ένα τέτοιο πλαίσιο μέτρων:

-Θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα της ρύπανσης και της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας.
-Θα βελτιώσει τα οικονομικά των νοικοκυριών και θα λύσει τα προβλήματα θέρμανσης και δροσισμού.
-Θα δημιουργήσει κύκλο επενδύσεων πολλών δις ευρώ σε όλη την επικράτεια Ελλάδα και έσοδα για τα δημόσια ταμεία από την ενίσχυση της απασχόλησης κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
-Θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου (και κατά συνέπεια της ευρύτερης οικονομίας) μέσα από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και θα δώσει το έναυσμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας με νέες και καθαρές τεχνολογίες.

Τέλος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητάει αυστηρούς ελέγχους για τη ρύπανση, καλύτερη πληροφόρηση και οικονομικά κίνητρα για προϊόντα χαμηλών εκπομπών.

Με τη "πυξίδα" της Greenpeace θα ταυτιστούμε απόλυτα.

Και τα 4 σχόλια-επιχειρήματα ήταν επιτυχημένα, το αντικλείδι ίσως που θα ανοίξει τη κλειδωμένη πόρτα της δραστηριότητας του κλάδου μας.

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7150

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #72361 από stergiosbik
Ακατάλληλες 6 στις 10 συσκευές καύσης βιομάζας

Μη συμβατές βρέθηκαν οι 6 στις 10 συσκευές καύσης βιομάζας στις οποίες έκανε η έλεγχο Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα.

Αυτό γνωστοποίησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπ.Ευσταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθόπουλο, οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ πολύ σύντομα θα
υπάρξουν ανακοινώσεις και ενδεχομένως και ανακλήσεις από την αγορά.

news.in.gr/greece/article/?aid=1231230353

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #72368 από dimlyk
ετοιμαστειτε για προσφορες απ τους εμπορους :evil:
παντως το 6 στις 10 μου φαινεται καλο ποσοστο


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.132 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ