Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #73146 από stergiosbik
Απλοποιείται το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄Οίκον"
www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7177

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #73453 από KERBEROS
Αιθάλη από τζάκια και φουγάρα επιτείνει την Κλιματική Αλλαγή



Ο μαύρος άνθρακας, ή αιθάλη, που εκπέμπεται μεταξύ άλλων από την καύση βιομάζας (τζάκια, ξυλόσομπες και τα συναφή) δεν αποτελεί μόνο σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά συμβάλλει αποφασιστικά και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επιστήμονες, σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Geophysical Research-Atmospheres, εκτιμούν ότι τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τους πετρελαιοκινητήρες και τα καυσόξυλα έχουν δύο φορές μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από παλαιότερες εκτιμήσεις.

Μάλιστα, οι επιστήμονες τοποθετούν την αιθάλη στη δεύτερη θέση των παραγόντων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, πίσω από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα αερολύματα μαύρου άνθρακα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι θερμαίνουν την ατμόσφαιρα απορροφώντας ηλιακή ακτινοβολία, ενώ επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού.

Η νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μικροσωματίδια αιθάλης, που περιέχονται στην αιθαλομίχλη πχ της Αθήνας, έχουν θερμική επίδραση 70% εκείνης του διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερη από το μεθάνιο.

Ο περιορισμός των εκπομπών αυτών θα μείωνε την μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου εκτιμούν οι επιστήμονες. Από τη στιγμή μάλιστα που αυτά τα σωματίδια δεν διατηρούνται επί μακρόν στην ατμόσφαιρα, ο περιορισμός τους θα απέφερε άμεσα αποτελέσματα.

Οι εκπομπές μαύρου άνθρακα έχουν μειωθεί στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Ελλάδα φέτος) και τις ΗΠΑ χάρη στους περιορισμούς στις επιτρεπόμενες εκπομπές της πετρελαιοκίνησης. Ωστόσο, αυξάνονται σταθερά στον αναπτυσσόμενο κόσμο (ακόμα και εξαιτίας του φωτισμού από λάμπες κηροζίνης).

Ωστόσο, το ζήτημα του μαύρου άνθρακα παραμένει περίπλοκο από τη στιγμή που έχει τόσο θερμική όσο και ψυκτική δράση, το δεύτερο όταν εκπέμπεται σε συνδυασμό με άλλα σωματίδια και αέρια, όπως με οργανική ύλη από την καύση ανοιχτής βλάστησης.

Έτσι, κύριος αντίπαλος στη μάχη της κατά της κλιματικής αλλαγής παραμένει το διοξείδιο του άνθρακα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις και του μαύρου άνθρακα.

econews

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #73455 από KERBEROS
Μειώθηκαν οι πωλήσεις κλιματιστικών στην Ελλάδα



Μπορεί κανείς να περίμενε ότι οι πωλήσεις κλιματιστικών θα είναι αυξημένες λόγω των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις είναι τελικά μειωμένες κατά 14%, ενώ σε αξία η μείωση υπολογίζεται στο 9%.

Αυτό αναφέρει πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε., που εξετάζει τον κλάδο προϊόντων κλιματισμού – θέρμανσης, η οποία αποδίδει την πτώση αυτή στην κατακόρυφη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πραγματικά, οι πολεοδομίες της χώρας το 2011 εξέδωσαν 35.746 άδειες (-28,5% έναντι του 2010) ενώ παρατηρήθηκε 42% μείωση στην επιφάνεια και 38,2% στον όγκο.

Παράλληλα, η ζήτηση έχει μειωθεί αφενός λόγω του περιορισμένου εισοδήματος των καταναλωτών και αφετέρου λόγω της περιοριστικής πιστωτικής επέκτασης, τόσο στον καταναλωτικό, όσο και στο στεγαστικό τομέα.

Η εντονότερη πτώση της ζήτησης συγκρατήθηκε μερικώς από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης στις οποίες στρέφονται οι καταναλωτές προκειμένου να μειώσουν το κόστος (πχ θερμαντικά κλιματιστικά).

Οι εταιρείες κλιματιστικών, προκειμένου να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, έχουν προσανατολιστεί σε τιμολογιακό ανταγωνισμό, προσφορές και άτοκες δόσεις ενώ ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου.

Τα τελευταία χρόνια, οι εισαγωγείς επώνυμων προϊόντων, αλλά και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και οικιακών ειδών υφίσταται ανταγωνιστικές πιέσεις από τις εισαγωγές ανώνυμων προϊόντων από χώρες χαμηλού κόστους (κυρίως Κίνα).

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 197 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος συνέχισε την πτωτική του πορεία μειούμενος κατά 10,3% από το 2010 στα €663,5 εκ. Το 72% των εταιρειών εμφάνισαν μείωση εσόδων συγκριτικά με το 2010, με τη μέση μείωση να διαμορφώνεται σε -10,1% ανά εταιρεία.

Τα ΚΠΤΦΑ το 2011 υποχώρησαν κατά 13%, στα €35,90 εκ., ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν σε μόλις €1,66 εκ., από €7,61 εκ. το 2010. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε κατά μια μονάδα σε 6,3%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ μειώθηκε σε 0,7%. Οι δείκτες ρευστότητας του κλάδου είναι υψηλοί, (1,50 η γενική και 1,13 η άμεση ρευστότητα), λόγω του σημαντικού ύψους απαιτήσεων και αποθεμάτων. Ο εμπορικός κύκλος είναι εκτεταμένος (128 ημέρες), με τις Απαιτήσεις να εισπράττονται εντός 6 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατώνται για 4 μήνες. Η κεφαλαιακή μόχλευση εμφανίζει τάση βελτίωσης, φθάνοντας το 2011 στο 1,4 προς 1.

Οι Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις περιορίστηκαν κατά 13,4% (47% του Ενεργητικού) κατά κύριο λόγο από τη μείωση των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών δανείων (-24% το 2011). Η αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) υποχώρησε περαιτέρω σε 1,7%.

energyin.gr/2013/01/16/%ce%bc%ce%b5%ce%b...9%ce%ba%cf%8e%ce%bd/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #73457 από KERBEROS
Συσκευές θέρμανσης: Η αμέλεια «νούμερο ένα» κίνδυνος



Η αμέλεια αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο στη χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης, όπως οι σόμπες και τα τζάκια, καθώς, από ό,τι αποδεικνύεται, μπορεί λόγω κρίσης ο κόσμος να αναζητά τη φθηνότερη λύση στη θέρμανση, ωστόσο δεν είναι εξοικειωμένος με τη σωστή λειτουργία και συντήρησή τους.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όχι απλώς δεν πληρούνται οι προδιαγραφές για τη σωστή λειτουργία των μέσων αυτών, αλλά μεμονωμένα άτομα καταφεύγουν στη φθηνότερη δυνατή και άκρως επικίνδυνη λύση της αυτοσχέδιας κατασκευής σόμπας με μεταλλικά βαρέλια και μπουριά εξαερισμού.

“Οι κάτοικοι αστικών περιοχών, όπως εκείνων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν είναι συνηθισμένοι στην ξυλόσομπα και τα τζάκια που προ κρίσης λειτουργούσαν διακοσμητικά. Οι παλαιότεροι κυρίως, που ζούσαν στην ύπαιθρο, γνώριζαν πολύ καλά πώς να χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά, καθώς αποτελούσαν για πολλά χρόνια τις μοναδικές πηγές θέρμανσης για εκείνους” τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νικόλαος Τσόγκας και υπογραμμίζει ότι “δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από την αμέλεια”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς με τραγικότερο περιστατικό εκείνο στη Μεσορόπη Καβάλας, όπου τρία αδελφάκια κάηκαν ζωντανά από φωτιά που προήλθε από ξυλόσομπα.

Το 2011, ο αριθμός των νεκρών για τον ίδιο λόγο ήταν 9, το 2010 επίσης 9, 4 το 2009, 16 το 2008 και 13 το 2007. Σε σύνολο, μάλιστα, 64 πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, από το 2007 μέχρι σήμερα, οι περισσότερες (21) προήλθαν από τζάκια, 16 από ηλεκτρικές θερμάστρες, 11 από ξυλόσομπες, 7 από σόμπες πετρελαίου, 3 από πυρά θέρμανσης και 3 από σόμπα υγραερίου.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, η πλειονότητα των θυμάτων από τέτοιου είδους πυρκαγιές είναι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.

Μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή αποτελούν, εξάλλου, οι αυτοσχέδιες σόμπες που, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, κατασκευάζουν κάποιοι από μόνοι τους χωρίς να γνωρίζουν οτιδήποτε για τη λειτουργία μιας τέτοιας κατασκευής.

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, η ατελής καύση σε σόμπες, τζάκια και καυστήρες μπορεί να προκαλέσει την έκλυση μονοξειδίου του άνθρακα, εφόσον μάλιστα ο χώρος δεν αερίζεται καλά και δεν ανανεώνεται ο αέρας σε αυτόν. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί το θάνατο, κάτι που συνέβη πριν από μερικά χρόνια και σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Κέρκυρα.

Ο σχετικός κίνδυνος αυξάνει όταν κλείνει το κλαπέ στα τζάκια και δεν διαφεύγει ο καπνός μέσω της καμινάδας στο εξωτερικό περιβάλλον αλλά και όταν χρησιμοποιούνται μη πιστοποιημένα μέσα θέρμανσης, τα οποία μάλιστα δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε.

Επιπλέον, επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχουν και ουσίες που εκλύονται κατά την καύση διαφόρων υλικών, όπως το νοβοπάν, τα ξύλα με βερνίκι ακόμη και μη πιστοποιημένα πέλλετ που μπορεί να πωλούνται στους ανυποψίαστους καταναλωτές. Για όλα αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Οδηγίες προς τους πολίτες

“Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, αν η σόμπα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο θέρμανσης βρίσκεται σε σταθερό μέρος και όχι πάνω σε χαλιά, υφάσματα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη φωτιά, αν καθαρίζουμε προσεκτικά τα κάρβουνα και τη στάχτη, μακρυά από κουρτίνες και κρεμασμένα ρούχα και αν δεν ρίχνουμε εύφλεκτα υγρά που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους αναζωπύρωσης της φωτιάς και μετάδοσής της στα ρούχα”.

Αυτό τονίζει, εκ μέρους της Πυροσβεστικής ο κ. Τσόγκας και συνιστά την αγορά μόνο πιστοποιημένων συσκευών και την πολύ καλή συντήρηση των μέσων θέρμανσης από εξουσιοδοτημένους τεχνικούς.

Στις οδηγίες της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες, περιλαμβάνονται, επίσης, η αποτροπή των παιδιών από παιχνίδια με τη φωτιά, το καλό σβήσιμο των τσιγάρων στο οικιακό περιβάλλον, ο εφοδιασμός με πυροσβεστήρες και η καλή συντήρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κάθε σπιτιού.

Ο “χρυσός κανόνας” για τον καταναλωτή

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) Βασίλης Εβρένογλου υπογραμμίζει ότι “ο ‘χρυσός κανόνας’ για τον καταναλωτή είναι να χρησιμοποιεί τις οδηγίες που δίνει κάθε πιστοποιημένος κατασκευαστής”. Αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπεται και κανείς δεν θα πρέπει να επαναπαύεται από γενικές συστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θέτοντας ένα πλαίσιο ορθής λειτουργίας των οικιακών μέσων θέρμανσης προτείνει:

-οι καταναλωτές να αναζητούν σε κάθε συσκευή τη δήλωση συμμόρφωσης CE που αποτελεί αυτοπιστοποίηση του κατασκευαστή, περιγράφει το πρότυπο πιστοποίησης που χρησιμοποιήθηκε και ελέγχεται σε περίπτωση δυσλειτουργίας από τους αρμόδιους φορείς,

-να διασφαλίζεται η σωστή έκλυση των καυσαερίων δηλαδή η διοχέτευσή τους στο εξωτερικό περιβάλλον μακριά από το χώρο του σπιτιού,

-να καθαρίζονται με τον ενδεικνυόμενο τρόπο οι καμινάδες και τα μπουριά της σόμπας ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης από τα σωματίδια που επικάθονται σε αυτά,

-να συντηρούνται οι εγκαταστάσεις αυτοματισμού που ενεργοποιούνται σε περίπτωση υπερθέρμανσης ή αύξησης της πίεσης του νερού (εφόσον πρόκειται για λειτουργία λέβητα νερού ή θερμαντικών σωμάτων),

-να επιλέγονται πιστοποιημένα καύσιμα που ορίζονται από τις οδηγίες χρήσης κάθε μέσου θέρμανσης,

-η αποθήκευση της καύσιμης ύλης να μην γίνεται σε απόσταση που θα μπορούσε να αναφλεχθεί και

-να λαμβάνεται μέριμνα για τη στατικότητα των σημείων όπου αποθηκεύεται η καύσιμη ύλη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #73937 από glf
Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησε τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης σε μορφή PDF.

www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #74669 από KERBEROS
Χρυσές δουλειές για σόμπες και πέλλετ


Με μικρές φθηνές σόμπες, που προσφέρουν περιορισμένη θέρμανση, προσπαθούν τα ελληνικά νοικοκυριά να ζεστάνουν τα κρύα σπίτια τους. Οι πωλήσεις των εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης αυξήθηκαν στο κατακόρυφο (75% σε σχέση με πέρσι), ενώ «ταβάνι χτύπησε» και η ζήτηση για τα στερεά καύσιμα (ξύλο πέλετ), καθώς, σύμφωνα με τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, φτάνει το 90%.

Με δεδομένο όμως τα άδεια πορτοφόλια των πολιτών από τους φόρους και τις μειώσεις των μισθών -όπου αυτοί ακόμη υπάρχουν- η πλειονότητα στράφηκε και εδώ στη φθηνή αγορά και όχι στα ακριβά συστήματα εναλλακτικής θέρμανσης (λέβητες-καυστήρες πέλετ).

Συστήματα, τα οποία μπορεί σε εύθετο χρόνο να εξασφαλίσουν μεγάλη μείωση του κόστους θέρμανσης, ωστόσο ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να καταβάλει το τίμημα αρκετών χιλιάδων ευρώ για να εξασφαλίσει στη συνέχεια οικονομία στη θέρμανση, την οποία του επιβάλλει πια ο αποδεκατισμένος οικογενειακός προϋπολογισμός του.

Από Βουλγαρία

Μεγάλος όγκος των προς πώληση σομπών προέρχεται από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, αλλά και από τη Δ. Ευρώπη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, οι εισαγωγές σε σχέση με το 2011 αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη (70%) είναι η αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Στο κέντρο πια, μία στις τρεις πολυκατοικίες (με επιεικείς υπολογισμούς) δεν έχει βάλει πετρέλαιο, εξηγεί ο Παναγιώτης Τσιούνης, ιδιοκτήτης εταιρείας έκδοσης κοινοχρήστων, ενώ η πτώση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 75%-80% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση.

Με δεδομένο ότι οι τιμές για τις σόμπες ξύλου ξεκινούν από 450 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα επτά χιλιάδες ευρώ, όπως εξηγεί η κ. Φιλία Αποστολάκου, ιδιοκτήτρια εταιρείας που εμπορεύεται ενεργειακές συσκευές, «πολλοί προτιμούν τις φθηνότερες λύσεις. Με πρώτη επιλογή τις σόμπες ξύλου και στη συνέχεια τις σόμπες πέλετ, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 μέχρι 7-8 χιλιάδες ευρώ».

Στο υψηλό ποσοστό του 80% διαμορφώνεται και η ζήτηση για τα ενεργειακά τζάκια, όπως μας λέει η ιδιοκτήτρια της ίδιας εταιρείας, χωρίς αυτό να σημαίνει τελικά ότι όλοι όσοι ρωτούν και ενδιαφέρονται, προχωρούν και στην εγκατάσταση».

«Αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι λύσεις όσο το δυνατόν πιο οικονομικές και πρόχειρες», εξηγεί η Δήμητρα Τσαρίδου, συνιδιοκτήτρια σχετικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη. Και προσθέτει: «Γι’ αυτό έχουν μεγάλη ζήτηση τα αξεσουάρ που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως είναι οι εναλλάκτες τζακιού, που είναι μία γρήγορη, εύκολη και σχετικά αποδοτική λύση για την υποβοήθηση της θέρμανσης του χώρου με την καύση ξύλου, είτε στο υπάρχον παραδοσιακό τζάκι χωρίς περαιτέρω εργασίες είτε σε νέο κτιστό ή ακόμα και ως πρόσθετη απόδοση σε υπάρχουσα ή νέα ενεργειακή εστία».

Οσον αφορά τις σόμπες, που είναι πρώτη επιλογή για τους περισσότερους, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν κόπτονται για την ποιότητα της συσκευής: «Το ποσό που διαθέτουν οι πιο πολλοί είναι 300 έως 500 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι ακριβότερες συσκευές είναι μάλλον απαγορευτικές για τον περισσότερο κόσμο, όπως κρίνουμε τουλάχιστον από τις επιλογές του», καταλήγει.
Ο Σταύρος Καραβασιλειάδης, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που εμπορεύεται εισαγόμενα συστήματα εναλλακτικής θέρμανσης από τη Δ. Ευρώπη, μας εξηγεί με ποσοτικά δεδομένα την εξοικονόμηση χρημάτων που μπορούν να έχουν οι καταναλωτές: «Εστω ένα σπίτι, το οποίο θα χρειαζόταν κατανάλωση τριών τόνων πετρελαίου το χρόνο, για το χειμώνα του 2012-2013 θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου τα εξής χρήματα: για απλό τζάκι 4.400, για πετρέλαιο 4.050, εάν χρησιμοποιήσει συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος 3.537 και φυσικό αέριο 3.240. Αν η θέρμανσή του προέρχεται από ενεργειακό τζάκι το αντίστοιχο ποσό είναι 2.280 ευρώ και από σόμπες πέλετ 2.280 ευρώ».

Ο ίδιος θα μας πει ότι υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που είναι σε θέση να παρέχει όλες τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο πελάτης, από την προμήθεια και πλήρωση των συστημάτων με καύσιμη ύλη-πέλετ μέχρι την ετήσια συντήρηση των καυστήρων, όπως επίσης και τη δυνατότητα αλλαγών και τροποποιήσεων στο υπάρχον σύστημα θέρμανσης της κάθε κατοικίας η επαγγελματικού χώρου». Προς το παρόν, όμως, όπως εξηγεί, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο δεν μεταφράζεται και σε ανάλογες πωλήσεις.

Καυστήρες

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι περισσότεροι όχι μόνο δεν προβαίνουν στην αγορά και στη συνέχεια σε εγκατάσταση λέβητα και καυστήρα πέλετ, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 1.000 έως 11 χιλ. ευρώ (λέβητες) και από 2,5 έως 6 χιλιάδες ευρώ (καυστήρες), αλλά βολεύονται με όσο το δυνατόν πιο φθηνές και πολλές φορές ακατάλληλες συσκευές.

«Πολλοί αγοράζουν συσκευές μη πιστοποιημένες, πιστεύοντας υποσχέσεις οι οποίες δεν ισχύουν. Για παράδειγμα, διαβεβαιώνει ο Χ κατασκευαστής ότι η Ψ συσκευή ζεσταίνει 100 τ.μ. Σε ποιο σπίτι όμως, σε ποιο σημείο και, το κυριότερο, η προαναφερθείσα προδιαγραφή έχει ως μέτρο την πλήρη μόνωση του σπιτιού. Εδώ, ας αναρωτηθούμε όλοι, πόσα νοικοκυριά τηρούν τα στάνταρ των μονώσεων…», εξηγεί η κ. Αποστολάκου.

«Πέρα όμως από τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», θα προσθέσει, «οι καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν φθηνά, εγκαθιστούν στο σπίτι τους ακατάλληλες συσκευές που έρχονται από γειτονικές χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία και η Τουρκία και εκτίθενται ανά πάσα στιγμή στον κίνδυνο ανεξέλεγκτης ανάφλεξης από μία συσκευή που δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι κλήσεις σε όλη την Ελλάδα για συμβάντα πυρκαγιών σε σπίτια εξαιτίας συσκευών εναλλακτικής θέρμανσης αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι κατά 40%!

Από τις τις λίγες επιχειρήσεις που παίρνουν την ανιούσα σε καιρό κρίσης είναι αυτές που ασχολούνται με την εμπορία καυσόξυλων, ενώ με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται και εγχώρια βιομηχανία πέλετ. Τα τελευταία στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΑΘηνών καταδεικνύουν αύξηση 100% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσόξυλων σε σχέση με το 2011, ενώ σε σύγκριση με το 2010 έχουν οκταπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το 2010 έγιναν πέντε νέες εγγραφές, το 2011, 19 και το 2012, οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο έφτασαν τις 38.

Νυχθημερόν δουλεύουν τα επτά εργοστάσια πέλετ, τα οποία έχουν αυξήσει την παραγωγή τους. Μάλιστα, εδώ και τρεις μήνες δημιουργήθηκαν αλλά δύο καινούργια: «Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μονάδες παραγωγωγής πέλετ θα ξεπεράσουν τις 20.Αυτό δεν είναι τυχαίο.

Βιομάζα

Αν παρατηρήσει κανείς τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν αυτή τη δύσκολη εποχή στη χώρα μας, θα διαπιστώσει ότι προέρχονται από τις δραστηριότητες που αφορούν τη βιομάζα και γενικότερα το επιχειρηματικό πεδίο των εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης», εξηγεί ιδιοκτήτης εργοστασίου στη Β. Ελλάδα.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν επίσης 32 μονάδες παραγωγής λεβήτων βιομάζας που χρησιμοποιούνται για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών και μονοκατοικιών: «Φέτος στην ευρύτερη περιοχή Καστοριάς, Κοζάνης, Αμυνταίου, έχω εγκαταστήσει περίπου 400 λέβητες», εξηγεί ο Ιορδάνης Ξηρόκωστας, που έχει επιχείρηση εμπορίας καυσόξυλων και κατασκευής καυστήρων στην Καστοριά.

(της Ντίνας Καράτζιου, Ελευθεροτυπία, 16/1/2013)

www.thermansipress.gr/thermansi/%cf%87%c...b%ce%bb%ce%b5%cf%84/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": DOOM_NX

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.128 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ