Επικαιρότητα (Θέρμανσης - Ενέργειας - Οικολογία​ς)

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #80761 από KERBEROS
Θέσπιση προδιαγραφών για τη βιομάζα που χρησιμοποιείται σε σπίτια

Γιωργος Λιαλιος

Σε κινήσεις για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτές, η θέσπιση προδιαγραφών για τη βιομάζα οικιακής χρήσης και ελέγχων για τους οικιακούς λέβητες βιομάζας, όπως και η επέκταση του δικτύου των ατμοσφαιρικών μετρήσεων σε ακόμα πέντε επαρχιακές πόλεις.

Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Βαγγέλης Λιβιεράτος, απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαρ. Καφαντάρη, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού προδιαγραφών για την καύσιμη στερεή βιομάζα που δεν προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση ελέγχου δοκιμής και πιστοποίησης των κεντρικών λεβήτων βιομάζας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, ετοιμάζεται ενημερωτική εκστρατεία σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, καθώς «οι πολίτες έχουν εκτεθεί σε έντονη διαφημιστική προβολή εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, στηριγμένη πολλές φορές σε αμφισβητήσιμα οικονομικά και επιστημονικά στοιχεία».

Οσον αφορά τη μέτρηση της ρύπανσης, ο κ. Λιβιεράτος ανέφερε ότι μέσα στον μήνα πρόκειται να δημοπρατηθεί έργο 3,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οταν το πρόγραμμα υλοποιηθεί, θα μετρώνται τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και άλλοι ρύποι που είτε μετρώνται μόνο εντός Αττικής ή δεν μετρώνται καθόλου σε όλους τους σταθμούς της Ελλάδας. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά σταθμοί μετρήσεων σε Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μυτιλήνη και Μεγαλόπολη.

Παράλληλα δημοπρατήθηκε έργο για τη δημιουργία συστήματος χαρτογραφικής αποτύπωσης της ρύπανσης (σύμφωνα με την οδηγία 2008/50/ΕΚ).

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...SjjPzw_gmZBLWtghqjjg

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #80767 από KERBEROS
Νέα πρωτοβουλία για την οικονομική θέρμανση από την Greenpeace


Η Greenpeace καλεί τον κόσμο να στηρίξει τη νέα της δράση για την άμεση καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη διεκδίκηση μίας ουσιαστικής και δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, σήμερα εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας αδυνατούν να πληρώσουν επαρκώς για θέρμανση. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η αιθαλομίχλη και η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο ζωής. Η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι ότι τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με τρόπο που αδυνατούν να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση, επιβαρύνοντας τα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών και υποβαθμίζοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνεται να εξαντλούνται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε λίγες μεγάλες κατασκευαστικές για ‘νέους αυτοκινητόδρομους’. Η Greenpeace ζητάει ανάλογα μεγάλες επενδύσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια, ιδιωτικά και εμπορικά κτίρια που μπορούν να επιφέρουν την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να μπει στην ιστοσελίδα: www.greenpeace.org/greece/krioneis-spiti-sou

και να στείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας του να αναγνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητες των έργων εξοικονόμησης ενέργειας και να στηρίξει έμπρακτα ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.

«Από τα σπίτια των πολιτών μπορεί να ξεκινήσει η ‘επανεκκίνηση της οικονομίας’ και ο ‘πόλεμος κατά της ανεργίας’», ανέφερε ο Τάκη Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη είναι τόσο άμεσα και σημαντικά που δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν. Ζητάμε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους, πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη για την οικονομία.»

www.thermansipress.gr/thermansi/%ce%bd%c...%ce%ae-%ce%b8%ce%ad/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81623 από stergiosbik
Έρευνα ΕΜΠ: Ποιος τρόπος θέρμανσης είναι πιο φθηνός

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=7385
www.lsbtp.mech.ntua.gr/sites/default/fil...E%95%CE%9C%CE%A0.pdf

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by stergiosbik.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81697 από KERBEROS
NYT: Οι Έλληνες ζεσταίνονται όπως οι αρχαίοι!


Με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης να έχει αυξηθεί κατά 450% από τον φθινόπωρο, οι Έλληνες πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν το κρύο όπως οι… αρχαίοι πρόγονοί τους, γράφουν οι New York Times.

Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έλληνες όσον αφορά την θέρμανσή τους, αλλά και στα έσοδα που έχει χάσει η ελληνική κυβέρνηση από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

«Το φθινόπωρο, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 450%. Εν μία νυκτί, η τιμή για να θερμανθεί ένα μικρό διαμέρισμα τον χειμώνα εκτινάχθηκε σε περίπου 1.900 δολάρια, από 1.300 δολάρια», αναφέρουν οι NYTimes.

«Αυξάνοντας τους φόρους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήλπιζαν μόνο να αυξήσουν τα έσοδα, αλλά και να εξισώσουν τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προκειμένου να πατάξουν την παράνομη πρακτική της πώλησης φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης ως diesel. Η προσπάθεια, όμως, την οποία πολλοί Έλληνες χαρακτηρίζουν ανάλγητη βλακεία, φαίνεται πως λειτούργησε ως μπούμερανγκ από πολλές απόψεις.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνε χρήματα από το μέτρο αυτό. Και αυτό γιατί πολλοί Έλληνες πολύ απλά δεν θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2012 έκαναν «βουτιά» 70% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει έσοδα άνω των 63 εκατ. δολαρίων από νέους φόρους, φαίνεται πως έχει χάσει πολλά περισσότερα έσοδα –περίπου 190 εκατ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία ελληνικής ένωσης προμηθευτών πετρελαίου- από τον φόρο επί των πωλήσεων πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Έλληνες υποφέρουν από το κρύο. Σε πρόσφατη έρευνα του Επαμεινώντα Πανα, ο οποίος ηγείται του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων στη βόρεια Ελλάδα δήλωσαν πως δεν αντέχουν οικονομικά να ζεστάνουν σωστά το σπίτι τους.

Παράλληλα, η επιστροφή στο κάψιμο ξύλων επιβαρύνει και το περιβάλλον και αυξάνονται τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας».

Σύμφωνα με τους NYTimes, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε από την πλευρά τους πως είναι «πολύ νωρίς να κρίνουμε τον νέο φόρο. Ο χειμώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Δεν έκανε πολύ κρύο και πολλοί άνθρωποι ίσως είχαν ‘στοκάρει’ πετρέλαιο από την προηγούμενη σεζόν».

«Είναι ένα πολύ περίπλοκο περιβάλλον», δήλωσε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο φόρος έχει αποθαρρύνει τις παράνομες πωλήσεις φθηνού πετρελαίου θέρμανσης.

www.thermansipress.gr/thermansi/nyt-%ce%...-%ce%b1%cf%81%cf%87/

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81698 από KERBEROS
Τα οικολογικά κτίρια και η εξοικονόμηση ενέργειας: 10 παραδείγματα σπιτιών


Ομιλία, στα πλαίσια των κοινωνικών ενημερώσεών του ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (Σ.ΟΛ.ΑΡ) διοργανώνει σήμερα το απόγευμα και ώρα 17,00 μ.μ.., ομιλία του Κ.ΣΤ.ΤΣΙΠΗΡΑ, με θέμα : "τα οικολογικά κτίρια, και η εξοικονόμηση ενέργειας-10 παραδείγματα σπιτιών από όλη την Ελλάδα", με παράλληλη προβολή ταινιών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο τόπος της διεξαγωγής της ομιλιας είναι το 13ο Γυμνάσιο Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως 125 τηλ.210 5746028 ) . (Ερχόμενος κανείς από κέντρο, από Θηβών κάνει αριστερά στην Πελοπίδα μέχρι να συναντήσει την Εθν.Αντιστάσεως ) .

www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=7425

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #81704 από dimlyk
Πέρασε το βέτο των ΗΠΑ για τη ΔΕΠΑ

Ψυχραίνεται το κλίμα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Αυτή είναι η εκτίμηση ακόμη και σε κυβερνητικούς παράγοντες, μετά την αλλαγή των όρων για τη συμμετοχή στη νέα φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς για να μην περάσουν οι εν λόγω εταιρείες σε ρωσικά χέρια και αυξηθεί έτσι η ρωσική επιρροή από πλευράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, έγινε μια... μικροδιορθωσούλα στους όρους του διαγωνισμού. Τη δουλειά ανέλαβε να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Διόρθωση που επιτρέπει σε έναν ξένο όμιλο που συμμετείχε στον διαγωνισμό να μπορεί να συμπράξει με ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες. Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα τεύχη του διαγωνισμού, που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται η δυνατότητα σε ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, να συμμαχήσουν εκ των υστέρων, ως εταίροι μειοψηφίας, με κάποια από τις εταιρείες ή κοινοπραξίες που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.

Τι κρύβει αυτή η δήθεν αθώα αλλαγή;

Επιτρέπει τη σύμπραξη της αζέρικης εταιρείας SOCAR με τον ελληνικό όμιλο Μ+Μ που ανήκει στο δίδυμο Βαρδινογιάννης - Μυτιληναίος, δηλαδή το σχήμα που στηρίζουν οι Αμερικάνοι κόντρα στη ρωσική εισβολή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με απόλυτα άριστες πηγές, η Μόσχα έχει ενοχληθεί και ήδη έχει μεταφέρει την έντονη δυσφορία της προς την ελληνική κυβέρνηση.




Το τι θα κάνει είναι άγνωστο αυτήν τη στιγμή. Το ερώτημα είναι αν οι δύο ρωσικοί όμιλοι θα παραμείνουν στη συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Πάγια πάντως θέση της Ρωσίας είναι ότι το τελικό κριτήριο για το σε ποιον θα δοθούν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο τίμημα που θα προσφερθεί. Και μέχρι τώρα, τα περισσότερα χρήματα δίνουν οι δυο ρωσικοί όμιλοι. Η GAZPROM, που λέγεται ότι προσφέρει 1,2 δισ. ευρώ και η SINTEZ 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η αζέρικη εταιρεία δίνει πολύ πιο κάτω από 1 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στο φύλλο της 13ης Ιανουαρίου (είχε προηγηθεί το πρωτοσέλιδο στις 16 Δεκεμβρίου με τίτλο «Αμερικανορωσικός πόλεμος για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ», όπου αποκαλύπταμε όλο το παρασκήνιο της εμπλοκής) γράφαμε για τον ώμο εκβιασμό της Ουάσινγκτον να μη δοθεί η ΔΕΠΑ στους Ρώσους. Με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού αποδεικνύεται ότι ο εκβιασμός πέρασε...

www.paron.gr/v3/new.php?id=82269&colid=3...t=2013-02-03%200:0:0


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by dimlyk.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.156 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ