Τζάκια Ενεργειακά

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48434 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

i-xanthi έγραψε: Καλησπερα σε ολους.
Asteris αν μπορεις κανε σε παρακαλω ενα σχολιο για την αναρτηση μου (48046 στη σελιδα 305.
Τι πιστευεις για το ολο Project;;;
Ευχαριστω εκ των προτερων.


Αν το κάνεις για το οικονομικό, ίδια λεφτά βγαίνει ένα έτοιμο ενεργειακό (299 το Minos, 600€ το Selenic). Την απόδοσή του δεν θα την πιάσεις (75%), ότι μετατροπή και να κάνεις σε ένα ανοιχτό, λιγότερο σπίτι θα ζεστάνεις, περισσότερο φόβο ότι κάτι δεν θα πάει καλά και θα χαλάσει άμα το τσιτώσεις.

Άμα το κάνεις για τον χαβαλέ σου λοιπόν, ελεύθερα, παιδέψου αβέρτα, έχω τραβήξει και εγώ τον ίδιο δρόμο παλιότερα, για την γοητεία του ταξιδιού που λένε. Άμα το κάνεις για να ζεσταθεί η μάνα σου, άστο, τζάμπα θα κουβαλάει παραπάνω ξύλα και θα ζεσταίνει λιγότερο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": i-xanthi

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48451 από sofia75
Απαντήθηκε από sofia75 στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
Το σπιτι ειναι διοροφο.Επανω που ειναι η σαλοκουζινα ειναι και το τζακι και κατω ειναι τα δωματια.Απο το τζακι ανοιχθηκε τρυπα προς τα κατω και ο αερας εκει πηγαινει με το μοτερ.Επανω για να ζεστενεται ο χωρος αφησαμε την φυσικη ροη.Το προβλημα ειναι οτι αυτη τη στιγμη δεν ζεσταινεται ουτε ο πανω ουτε ο κατω οροφος.Μπορει να ειμαι γυναικα αλλα δεν ειμαι και χαζη.Γνωριζω πως ο αερας ανεβαινει προς τα πανω.Ελπιζω ομως πως αν λειτουργεισει σωστα να σπαει λιγο τον κατω οροφο.Περιμενω τον μαστορα να του ζητησω να ανοιξει μια περσιδα στη βαση του τζακιου για να παιρνει αερα απο το εσωτερικο του σπιτιου για να διορθωθει η φυσικη ροη.Το προβλημα ειναι οτι δεν ξερω αν ετσι διορθωθει και η βεβιασμενη ροη του κατω οροφου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48479 από Stavrax
Απαντήθηκε από Stavrax στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά
@sofia
Για την βεβιασμένη ροή από που τραβάει αέρα το βεντιλατέρ?
Ο μάστορας σου πέρασε και εναλλάκτη?


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48481 από DrNick
Απαντήθηκε από DrNick στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Asteris έγραψε:

DrNick έγραψε:

pzarkad έγραψε: Asteris,
Μία ερώτηση για εισαγωγή και εκτόνωση:
Αν σε μία τοποθέτηση κασέτας ή foyer με θερμοθάλαμο γίνει εισαγωγή 700cm2 και εκτόνωση 700cm2 ή 1000cm2 και 1000cm2 δεν θα υπάρχει ροή?

Σε foyer με μεταλλικό θερμοθάλαμο και βεντιλατέρ διπλής αναρρόφησης τι ποσοστό αέρα πρέπει να αναρροφάται από το εξωτερικό περιβάλλον και τι ποσοστό από το εσωτερικό του σπιτιού; 50-50 ή 20-80; Στα υπόψιν, το χειμώνα η εξωτερική θερμοκρασία είναι -2 με 7 βαθμούς.ASTERIS τη γνώμη σου σε παρακαλώ(έτσι όπως πάει το πράγμα θα σου δώσω το mail μου να μου κάνεις ιατρικές ερωτήσεις για να ρεφάρω την υποχρέωση που αισθάνομαι) :)


Αν έρχεται φρέσκος αέρας σε ποσοστό 10-20% του συνολικού όγκου του σπιτιού, είναι καλά για την ανανέωση του αέρα. Και παραπάνω δεν κάνει κακό, απλά ρίχνει την απόδοση του τζακιού κατά 5-10%. Το ιδανικό είναι να έχεις κλαπέτο στην εξωτερική ροή, ώστε να ρυθμίζεις την παροχή ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, όταν είναι κρύος ο καιρός να δίνεις το ελάχιστο απαιτούμενο, όταν είναι καλύτερος να δίνεις παραπάνω για καλύτερη ποιότητα αέρα.

Θα σε έχω υπόψιν για τις ιατρικές συμβουλές, θα ανοίξουμε topic αν είναι... :lol:

Αυτό το 10-20% δεν το πολύ καταλαβαίνω πώς υπολογίζεται πρακτικά.Ας πούμε ότι θέλω να θερμάνω περί τα 450 κυβ.μέτρα. Η εισαγωγή από το εσωτερικό του σπιτιού θα είναι 125φ, τότε η εισαγωγή από έξω πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη. Σωστά; Ας πούμε 100φ. Και πάλι όμως η αναλογία δεν ξέρω αν θα είναι σωστή.Επειδή η εξωτερική εισαγωγή βλέπει στον ακάλυπτο στα 4 μ ύψος δεν είναι εύκολο να την ρυθμίζω...θέλει σκαλωσιά :P , πρέπει αναγκαστικά να καταλήξω σε μία οριστική-gold standar- μεσοβέζικη λύση. Τι διατομές αεραγωγών να τοποθετήσω;Εχω σκεφτεί ακόμα και το ενδεχόμενο την εξωτερική 100φ να την ταπώσω στην περσίδα της κατά το 30% με μόνιμο τρόπο ( πχ με κομμάτι αλουμινίου καρφωμένο) ώστε η αναλογία φέξω/φέσω να προσεγγίσει το ιδανικό....τι λες;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48541 από COSTASTREE
Απαντήθηκε από COSTASTREE στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

Asteris έγραψε:

COSTASTREE έγραψε:

pantelis1973 έγραψε:

Asteris έγραψε:



Αυτό συνδέεται πάνω στο τζάκι. Από πάνω συνεχίζει η καμινάδα. Στην κάτω μικρή υποδοχή συνδέεται το βεντιλατέρ. Στις πάνω μικρές συνδέονται οι περσίδες, ή οι αεραγωγοί για τα δωμάτια. Ο αέρας από το βεντιλατέρ αναγκάζεται να περάσει γύρω-γύρω από την καμινάδα που έχει 250+ βαθμούς και ζεσταίνεται έως και πάνω από 100 βαθμούς. Το σύστημα εκμεταλεύεται την καμινάδα και την θερμοκρασία της, οπότε προσθέτει μονάδες απόδοσης στο τζάκι. Δεν ξέρω πόσες, αν κάποιος μετρούσε θερμοκρασία καυσαερίων πριν και μετά από αυτό, θα μπορούσε να βγάλει μιά εκτίμηση. Στην δική μου περίπτωση δίνει περίπου 150-200m3/hr αέρα με θερμοκρασία 75-80 βαθμών.

Σε μία από τις δύο πάνω εξόδους αέρα, είναι καρφωμένο ένα αισθητήριο θερμοκρασίας, το οποίο ενημερώνει τον κοντρόλλερ, ο οποίος ανεβοκατεβάζει αυτόματα τις στροφές του βεντιλατέρ, το σταματάει τελείως το βράδυ όταν πέσει κάτω από 50 βαθμούς για να μην φέρνει κρύο αέρα στο σπίτι, χτυπάει βομβητής συναγερμού στους 120 βαθμούς και ανοίγει full το βεντιλατέρ στους 140 για να εκτονώσει το τζάκι.


Ευχαριστω πολυ αστερη...








καλησπερα
εχω κανει ακριβωσ το ιδιο
παρατηρω ομωσ οτι το βεντυλατερ κοβει πολυ συχνα ιδιωσ οταν η θερμοκρασια ειναι μεταξυ 70 και πανω βαθμων
πωσ μπορω να το κανω να δουλευει συνεχεια ?
σχεδον τα 3/4 τησ λειτουργιασ το βεντυλατερ ειναι κλειστο?
ευχαριστω


Διάβασε το manual του FC810 και κατέβασε την αρχική θερμοκρασία στους 60 βαθμούς και την αλλαγή σκάλας ανά 5 βαθμούς. Έτσι συνήθως το βεντιλατέρ θα κινείται ανάμεσα στην 3 και 4 σκάλα (70-80 βαθμούς).




διαβασα το μανουαλ αλλα δεν εβγαλα ακρη
μηπωσ μπορεισ να με βοηθησεισ με τισ ρυθμισεισ
ουσιαστικα ξεκιναεια πο τουσ 50
το μονο που θελω ειναι να μην σταματαει συνεχεια
παρατηρησα οτι κοβει ακομη και στουσ 60 βαθμουσ
μηπωσ ειναι καποια ρυθμιση ασφαλειασ???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #48639 από DrNick
Απαντήθηκε από DrNick στο θέμα Τζάκια Ενεργειακά

eightball2020 έγραψε:

eightball2020 έγραψε:

GT έγραψε:

eightball2020 έγραψε: Φίλε GT έχω διαβάσει όλο το θέμα από την 1 σελίδα μέχρι την σημερινή. Πουθενά μα πουθενά δεν είδα τις ερωτήσεις που κάνω κ θα τις ξανακάνω σε περίπτωση που φταίει η διατύπωση.
1. Όλοι λένε οτι αν μπει foyer η νέα καμινάδα έρχεται και κουμπωνει κατά ένα μέτρο μέσα στην παλιά με κόλα. Εγω ρωτάω το εξής. Αν την φτάσω μέχρι 30 πόντους πριν το καπέλο έτσι ώστε όταν θα γίνεται ο καθαρισμός της να μην βρίσκει στο μικρό αυτό χείλος η βουρτσα. Και μιας κ είχα θέμα σκασιματος πιο παλιά να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
2. Αν δεις την φωτο με το τζάκι το κόκκινο κάτω αριστερά υπάρχει ένα νούμερο δύο όπου έχει γίνει μια τρύπα για να αναπνέει ο θερμοθαλαμος και άλλη μια ακριβώς από πίσω στην εξωτερική μεριά,ειναι σωστό; Εκτός της τρύπας που έχει γίνει για το βεντιλατερ.
Και 3. Αν στο δωμάτιο που βρίσκεται πίσω από το τζάκι βάλω περσιδα εκτόνωσης ψηλά,μου είπαν οτι καλό θα ήταν να κάνω κ μια τρύπα χαμηλά έτσι ώστε να δημιουργείται κύκλωμα.
Όσον αφορά το μοντέλο ειναι ενός φίλου κ ρωτάω για να δω αν έκανε σωστή δουλειά. Πάντως ειναι της edilkamin.


Προσωπικά, από τη διατύπωση που έκανες δεν πολυκατάλαβα, συμπάθα με.

1. Μπερδεύεσαι νομίζω, δε λένε όλοι αυτό.
Το πιο σωστό είναι να βάλεις νέα καμινάδα εξ΄αρχής, αν η παλιά δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές (ίνοξ ευθείας ραφής, σωστή διατομή).
Τη νέα καμινάδα την ανεβάζεις μέχρι πάνω.
Μεταξύ των 2 καμινάδων, σφραγίζεις το κενό και πάνω και κάτω, για να μη διαφεύγει ζεστός αέρας. Πάνω εφαρμόζεις και κάποιο μονωτικό υλικό για να μη μπάσει νερά, κουμπώνεις καπέλο, τέλος.
Το "να βρίσκει", δεν το καταλαβαίνω πως το σκέφτεσαι. Αν πχ έχεις Φ200, παίρνεις βούρτσα Φ200. Ανεβαίνεις, καθαρίζεις κλπ. Πώς να βρει και που? :dry:

2. 3. Για να ανακουφίζεται η εστία και όλη η κατασκευή μας, αποδίδοντας τη θερμότητα αυτή στο χώρο μας, προκαλούμε φυσική ροή αέρα. Ανοίγουμε τρύπα χαμηλά και τρύπα ψηλά (η πάνω περίπου 2 1/2 φορές μεγαλύτερη). Αυτές οι 2 τρύπες πρέπει να είναι στον ίδιο χώρο, για να υπάρξει φυσική ροή. Αν η πάνω βγει σε άλλο χώρο, για να υπάρξει ροή, θα πρέπει πρώτον να μην υπάρχει εμπόδιο που να αποκλείει τη μετακίνηση του αέρα, όπως κλειστές πόρτες μεταξύ των 2 χώρων και εκτιμώ η απόσταση μεταξύ των 2 δωματίων να μην είναι πολύ μεγάλη, ώστε ν μη δυσχαιρένεται ο ροή του αέρα.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε αέρα θέρμανσης.
Η εξωτερική τρύπα φέρνει αέρα καύσης, καλώς την έκανες, για να μην τρβάει μέσα από το σπίτι. Διότι αν τα κουφώματά σου κλείνουν στεγανά, το τζάκι θα καπνίζει ενώ αν όχι, θα μπάζει το σπίτι πό χαραμάδες.


Ελπίζω να κατάλαβες. :)

Πες όμως, τι τζάκι έχεις και τι εγκατάσταση έχει γίνει?



Για την πρωτη απαντηση περι καμιναδας ησουν σαφεστατος. Παντως καποιοι απλα εχουν βαλει την νεα καμιναδα ενα μετρο μεσα στην παλια και οχι μεχρι επανω το καπελο.Παντως εμενα τωρα μου λυθηκε η απορια περι καμιναδας. Και αυτο που λεω οτι θα βρισκει εννοω οτι βαζοντας τη μια σωληνα μεσα στην αλλη(οχι μεχρι το καπελο αλλα μεχρι τη μεση πχ) αν πας να την καθαρισεις απο την πανω προς τα κατω καπου θα βρισκει γιατι θα υπαρχει αυτο το εστω και ενα χιλιοστο,ελπιζω να καταλαβαινεις τι εννοω.
Το κενο πανω και κατω να το σφραγισω με μαγγανεζα?

Για το 2,3 ερωτημα ξερω οτι στο πανω μερος ανοιγεις 1500cm2 και στο κατω 500cm2 αυτο που δεν καταλαβαινω με λογια και προσπαθω να το καταλαβω δειχνοντας σας μια φωτο ειναι το εξης.

Στο σημειο 1 εχουν φυγει δυο αεραγωγοι που πανε στα δωματια ο ενας με εκτονωση και ο αλλος χωρις.
Στο σημειο 3 ειναι η εξωτερικη εισαγωγη αερα που παει στο βεντιλατερ.
Στο σημειο 2 ειναι η εσωτερικη τρυπα για να ανανεωνεται ο αερας του θερμοθαλαμου και απο την εξω μερια εχει γινει αλλη μια τρυπα εξτρα(το αν ειναι σωστο δεν το ξερω γιαυτο και ρωταω- το συγκεκριμενο ειναι του φιλου μου.)
Και το ασπρο στρογγυλο στο κεντρο ειναι λογικα οι τρυπες που εχει η κασετα που ρυθμιζεται το ποσος αερας θες να περναει μεσα στην κασετα.

Ειναι σωστη η ολη διαδικασια με τις τρυπες? Γιατι στη συγκεκριμενη φωτο εχουν γινει δυο τρυπες εξωτερικα.Η μια στο νουμερο δυο απεγω και η αλλη στο νουμερο 2 απο εξω (και απο μεσα). Ελπιζω να καταλαβαινεις τι θελω να δω(αν εχει κανει μια παραπανω τρυπα).

Το τζακι ειναι φιλου και ειναι τις edilkamin(μοντελο δεν ηξερε) απλα προσπαθω να μαθω αν εχει κανει καποια βλακεια. Εγω δεν εχω βαλει ακομα αλλα το ψαχνω απο τωρα.

Παντως εχω καταλαβει τι θες να πεις. Οτι οταν υπαρχει περσιδα εκτονωσης ψηλα σε ενα χωρο θα πρει να υπαρχει και περσιδα εισαγωγης χαμηλα ετσι ωστε να δημιουργειται κυκλωμα.Σωστα?

?

Αυτό το 10-20% δεν το πολύ καταλαβαίνω πώς υπολογίζεται πρακτικά.Ας πούμε ότι θέλω να θερμάνω περί τα 450 κυβ.μέτρα. Η εισαγωγή από το εσωτερικό του σπιτιού θα είναι 125φ, τότε η εισαγωγή από έξω πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη. Σωστά; Ας πούμε 100φ. Και πάλι όμως η αναλογία δεν ξέρω αν θα είναι σωστή.Επειδή η εξωτερική εισαγωγή βλέπει στον ακάλυπτο στα 4 μ ύψος δεν είναι εύκολο να την ρυθμίζω...θέλει σκαλωσιά , πρέπει αναγκαστικά να καταλήξω σε μία οριστική-gold standar- μεσοβέζικη λύση. Τι διατομές αεραγωγών να τοποθετήσω;Εχω σκεφτεί ακόμα και το ενδεχόμενο την εξωτερική 100φ να την ταπώσω στην περσίδα της κατά το 30% με μόνιμο τρόπο ( πχ με κομμάτι αλουμινίου καρφωμένο) ώστε η αναλογία φέξω/φέσω να προσεγγίσει το ιδανικό....τι λες;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.464 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ