Θέμα τύχης… ή πώς εξοικονομήθηκαν 2700€ σε τζάκι

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #85304 από Makron



Η ιστορία που θα σας διηγηθώ αφορά στο πώς μπορεί κάποιος να σπαταλήσει άσκοπα τα χρήματά του για την μετατροπή τζακιού σε ενεργειακή εστία, αλλά και το επίπεδο των "ειδικών" καταστηματαρχών, τεχνιτών και ελλήνων κατασκευαστών. Δεν μου αρέσει να γενικεύω, σίγουρα θα υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες, αλλά θα πρέπει να είναι ελάχιστοι. Και εσύ πολύ τυχερός για να τους βρεις από την αρχή. Ίσως μερικά από τα παρακάτω να χρησιμεύσουν σε κάποιους που ετοιμάζονται για αγορά εστίας. Οι υπόλοιποι λίγο-πολύ θα έχετε περάσει αντίστοιχα όταν ξεκινήσατε, οπότε αν το διαβάσετε κάντε το για να μη νοιώθετε ότι είστε οι μόνοι που ταλαιπωρηθήκατε τόσο.

Το σπίτι μου μια μεζονέτα 90 m2 κατασκευασμένο την τελευταία δεκαετία, "ζεσταινόταν" μόνο με αιρκοντίσιον και ένα τζάκι. Δεν υπήρξε ποτέ εγκατάσταση καλοριφέρ και ευτυχώς που έχει αρκετά καλή μόνωση. Το ζεσταινόταν είναι σε εισαγωγικά γιατί βρίσκεται σε βουνό, οι θερμοκρασίες τον χειμώνα πέφτουν αρκετά και έπρεπε πια να πληρώνω την ΔΕΗ χρυσάφι και πάλι δεν μπορούσα να ζεστάνω όλους τους χώρους. Αποφάσισα να μετατρέψω το τζάκι σε ενεργειακό, όταν στο σπίτι ενός γείτονα είδα την ζέστη που έβγαζε μια απλή μεγάλη μαντεμένια ξυλόσομπα και δεν το πίστευα.

Ξεκίνησα με αυτό που με συμβούλεψαν οι καταστηματάρχες. Να εγκαταστήσω δηλαδή μια κασέτα με ένα σωλήνα στον επάνω όροφο για δωμάτιο και μπάνιο και άλλο ένα στο μεγάλο δωμάτιο δίπλα στο σαλόνι. Ο σαλόνι όπως μου είπαν θα ζεσταινόταν από το ίδιο το τζάκι και την ακτινοβολία του. Το πρόβλημα που αντιμετώπισαν αρκετοί, ήταν ότι ο σωλήνας στον επάνω όροφο θα έφτανε τα 9 μέτρα απόσταση από το τζάκι. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε α) το τζάκι να έχει μεγάλη απόδοση οπότε κάποιοι μου απέκλισαν το 70άρι και β) τα ή το μοτέρ να είναι δυνατά για να σπρώξουν τον αέρα στα 9 μέτρα ώστε να φτάσει ζεστός.




Κάτοψη ισογείου και πρώτου ορόφου όπου φαίνεται το πως έρχονται οι αεραγωγοί

- Άρχισα να παίρνω προσφορές για κασέτες. Συνολικά πρέπει να πήρα πάνω από 14-15 προσφορές από τις γύρω μου περιοχές. 10 τουλάχιστον ήρθαν και είδαν τον χώρο από κοντά. Επειδή δεν είχα μεγάλο άνοιγμα στο τζάκι έπρεπε να βρω κάτι σε 70-80 εκατοστά πλάτος αλλά είχα περιορισμό σε ύψος στα 50 εκατοστά. Οι τιμές στις κασέτες ήταν από 1300 ευρώ έως 2800!!! Ποτέ δεν πήρα αξιόπιστες απαντήσεις για το ποιες είναι οι διαφορές που να δικαιολογούν αυτές τις ανομοιότητες στις τιμές.

- Όταν ρωτούσα όσους είχαν χαμηλές τιμές αν είναι ποιοτικές και αν θα με καλύψουν συνήθως έλεγαν "ΝΑΙ, αλλά με επιφύλαξη γιατί θέλεις να ζεστάνεις 2 ορόφους με 14ΚW". Όταν ρωτούσα τους ακριβούς γιατί κοστίζουν τόσο έλεγαν "αν θέλεις ποιότητα και αντοχή και να ζεστάνεις 2 ορόφους πρέπει να πληρώσεις." Τελείωναν συνήθως με: " Έχω και φτηνότερα αλλά δεν μπορώ να σου δώσω εγγύηση". Την τρίτη φορά που το άκουσα αυτό, κατάλαβα ότι πρόκειται για φράση κλισέ, κάτι σαν το "αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις" και από μέσα μου παρακαλούσα να μη το ξανα-ακούσω γιατί θα ξέρναγα.

- Σε κάποιον από τους ακριβούς που μου το είπε αυτό έκανα ένα τεστ. Μετά από ώρα του είπα "εντάξει θα αγοράσω το φτηνό ". Ξεκίνησε από το δεν μου δίνει εγγύηση, πέρασε στο δεν θα με καλύψει στα τετραγωνικά μου και όταν είδε ότι επέμενα μου είπε ότι δεν έχει ετοιμοπαράδοτα "γιατί τα έχει ξεπουλήσει αφού τα αγοράζει η κάθε κυρία Μαρία που θέλει να ζεστάνει ένα σαλονάκι!". Έφυγε και εγώ αναρωτιόμουν αν με είπε κυρά Μαρία και αν κατηγόρησε το σαλόνι μου για σαλονάκι.

- Άλλοι απέκλισαν αμέσως το ότι μπορώ να ζεστάνω τα τετραγωνικά σε 2 ορόφους με 14ΚW. Και έτσι με έχασαν από πελάτη χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς να προτείνουν άλλη λύση. Καταπληκτικοί επαγγελματίες! Κάποιος μου πρότεινε στην αρχή την κασέτα του στα 1700 ευρώ. Στην συνέχεια όταν δεν αντέδρασα στην τιμή μου είπε "δύο μοτεράκια 160άρια είναι ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν θα φτάσει η ζέστη επάνω. Πάρε το μεγαλύτερο στα 2100 ευρώ". Τελικά αποδείχτηκε ότι και το μεγαλύτερο 2 μοτεράκια 160άρια είχε.

- Ίσως περισσότερο με απογοήτευσε αυτή η αβεβαιότητά τους, αυτό το ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ που άκουσα αρκετές φορές και έφτασα σε βαθμό απελπισίας σκεπτόμενος ότι ίσως αγοράσω κάτι που τελικά δεν θα με καλύψει. Και μετά τι κάνεις; Τους λες έλα πάρτο πίσω; Φοβόμουν ότι κάποιος θα κατηγορούσε εμένα για άσχετο.

- Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν ότι δεν ήθελα να ρίξω το τζάκι ολόκληρο από το ταβάνι αλλά να γκρεμίσω ίσως μόνο λίγο από το γείσο. Το ολοκληρωτικό γκρέμισμα όμως ήταν που μου πρότειναν διάφοροι "ειδικοί" αν ήθελα να καλύψω τον χώρο μου πλήρως και να βάλω ένα σωστό καθαρά ενεργειακό τζάκι και όχι κασέτα. Φυσικά σε τέτοια περίπτωση θα μιλούσαμε για πάνω από 4000 ευρώ.

- Μερικοί μου ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορώ να ζεστάνω άλλα όροφο με 14KW και οι αεραγωγοί του τζακιού με 2 160άρια μοτεράκια είναι για μέχρι 3 μέτρα μακριά να μεταφέρουν την ζέστη.

- Κάποιος καταστηματάρχης μου είπε εμπιστευτικά και φιλικά για να μη ταλαιπωρούμαι επειδή δύσκολα θα καλύψω αυτά τα τετραγωνικά, να αγοράσω κασέτα για κάτω… και ξυλόσομπα για τον επάνω όροφο. Φαντάζομαι ότι αν δεν μου μιλούσε φιλικά θα πρότεινε ξυλόσομπα σε κάθε δωμάτιο;

- Οι μπούρδες που λένε οι καταστηματάρχες για να πουλήσουν σε εμένα και σε κάθε άλλο αδαή είναι απίθανες. Ένας μου είπε "Δεν θα βρεις πουθενά φτηνότερα από το δικό μου στα 1500 ευρώ, σε αυτή την ποιότητα. Κάνε μια έρευνα στην αγορά και αν το βρεις πες μου να πάρω και εγώ". Στην συνέχεια προφανώς θα ένοιωσε ότι το επιχείρημά του ήταν ατράνταχτο, γιατί μου ζήτησε άλλα 900 ευρώ για εγκατάσταση και υλικά.

- Οι περισσότεροι όταν θέλουν να πουν ότι διαθέτουν και φτηνά τζάκια αλλά δεν θέλουν να τα πουλήσουν γιατί μας συμπάθησαν λένε κάτι σαν: "Έχω και ελληνικά. Αλλά δεν σου τα πουλάω. Μη με ρωτήσεις το γιατί, φαίνεσαι έξυπνο παλικάρι" . Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τα έξυπνα παλικάρια δεν κάνουν ερωτήσεις.

Αυτά για το κόστος στις κασέτες και για το πώς δικαιολογούν ή μάλλον δεν δικαιολογούν τις διαφορές στις τιμές.



Το θέμα κόστος εγκατάστασης, υλικά, εργατικά ή όπως αλλιώς τα λένε είναι το επόμενο μαρτύριο.

- Οι περισσότεροι είχαν έτοιμη ταρίφα στα 250-400 ευρώ για εγκατάσταση με τα υλικά, χωρίς να ακούν τις απαιτήσεις μου. Και στάδιο να τους πεις ότι θέλεις να καλύψεις με αεραγωγούς, 400 ευρώ σου λένε. Αυτό αλλάζει αμέσως μόλις κλείσεις το ραντεβού και έρθουν στον χώρο σου. Οι τιμές για εγκατάσταση εκτοξεύονται από διπλάσιες μέχρι τετραπλάσιες. Και αυτό γιατί ξαφνικά ανοίγουν τα αυτιά τους και μπορούν και ακούν το τι χρειάζεσαι ώστε να το κοστολογούν διαφορετικά. Σκέφτηκα να βγάλω ταμπέλα στο δρόμο "Θαύμα, σπίτι που θεραπεύει την κώφωση" μπας και μαζέψουμε κανένα φράγκο να τσοντάρουμε στην αγορά τζακιού.

- Ο πρώτος μου έδωσε τηλεφωνικά την κασέτα στα 1500 ευρώ και με έπεισε ότι θα είναι αξιόπιστο. Για εγκατάσταση ήθελε άλλα 400 δηλαδή σύνολο 1900. Δέχτηκα. Άλλαξε την τιμή μόλις ήρθε στα 2900. Ο δεύτερος με 1600 το ίδιο, έδωσε τελική 2700. Τους πήρα όλους με την σειρά. Μόλις ερχόντουσαν άλλαζαν την προσφορά.

- Έλληνες τεχνικοί μου πρότειναν να ρίξω το τζάκι και να βάλω ενεργειακό όχι κασέτα. Ή να μη βάλω σωλήνες στον επάνω όροφο γιατί δεν θα φτάσει η ζέστη.

- Κάποια στιγμή μέσα στην απελπισία μου, αναρωτήθηκα γιατί να πληρώσω ευρωπαϊκό αφού όλοι μου κατηγορούν τα ελληνικά σαν αναξιόπιστα μεν αλλά και πιο φτηνά. Έτσι βρήκα έλληνα κατασκευαστή της ευρύτερης περιοχής μου, με μεγάλη γκάμα από τζάκια που μπορούσε μάλιστα να το φτιάξει και στις διαστάσεις που ήθελα ακριβώς ώστε να αποφύγουμε το γκρέμισμα. Μίλησα μάλλον με μία υπάλληλο ή σύζυγο. Προσπάθησε να με διαβεβαιώσει για την ποιότητά τους χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα το "υπάρχουν καλά και κακά Ελληνικά, όπως καλά και κακά Ιταλικά". Πράγμα που δεν με χάλασε και είπα να πάρω μια προσφορά. Περιέγραψα τηλεφωνικά τα πάντα. Τον χώρο, τα τετραγωνικά, την απόσταση των δωματίων, τα υλικά που θα ήθελα, το μοτέρ που θα χρησιμοποιούσε, την θερμοκρασία που θέλω το βράδυ, από ποιο πλευρό κοιμάμαι και όλα αυτά αφού είχα γίνει πια "ειδικός" με τόσα που είχα ακούσει από τους "ειδικούς". Πήρα προσφορά στα 1700 ευρώ. Ζήτησα μια καλύτερη τιμή λόγω της άτιμης της κρίσης και μου είπε ότι δεν μπορεί να κατέβει κάτω από 1600. Όταν όμως έδινα την παραγγελία θα μπορούσα να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη μήπως κάνει κάτι καλύτερο στην τιμή. "Όλα μαζί με τα υλικά;" είπα. " Όλα είναι μέσα" απάντησε. "Ναι αλλά μη μου αλλάξετε την προσφορά όταν έρθετε. Σας έχω περιγράψει τα πάντα". Συμφώνησε και κλείσαμε ραντεβού.

Ήρθε ο άνθρωπος που θα έβλεπε τον χώρο και μόλις είδε το σπίτι εξωτερικά κατάλαβα ότι εκνευρίστηκε. Όση ώρα έμεινε μου έλεγε μισόλογα και μασημένες προτάσεις με το τσιγκέλι. Έφυγε σε 10 λεπτά λέγοντας ότι θα με καλέσουν. Σε 5 λεπτά με κάλεσε η κυρία και μου είπε ότι δεν μπορούν να φτιάξουν το τζάκι στην τιμή των 1600 ευρώ. Αλλά χρειάζεται 2400 ευρώ. "Μου είχατε πει ότι δεν θα αλλάξετε την τιμή. Τι είναι αυτό που απαιτεί τόσα χρήματα παραπάνω;" "Δεν τα είχατε πει ακριβώς". Αποδείχτηκε ότι είχα πει τα πάντα ακριβώς γιατί δεν μπόρεσε να μου αιτιολογήσει την διαφορά στην τιμή. "2400;"… "Μάλιστα" …"Με ΦΠΑ ;" …"Όχι το ΦΠΑ είναι ξεχωριστά αν θέλετε απόδειξη". "Μπορώ να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη;" είπα εγώ. "Αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης" μου απάντησε.

Τελικά δεν υπάρχουν καλά και κακά Ελληνικά τζάκια. Υπάρχουν μόνο αδιόρθωτοι Έλληνες.

- Κάποιο κατάστημα που πουλάει τζάκια που "δεν έχουν σχέση με τα υπόλοιπα" ήρθε είδε τον χώρο μου έδειξε κατάλογο και είπε ότι το μάτι μου έπεσε στο ακριβότερο και κατόπιν τηλεφωνικώς ζήτησε 3200 ευρώ!! Κασέτα, υλικά και εγκατάσταση. Για μια στιγμή σκέφτηκα μήπως θα ήταν καλύτερα να κάψω το σπίτι για να ζεσταθώ. Μετά από μια σιγή το μόνο που κατάφερα να ψελλίσω ήταν "Με ΦΠΑ;". "Όχι χωρίς" μου είπε κοφτά. "Γιατί δίνετε τιμές χωρίς ΦΠΑ κυρία μου;" είπα προσποιούμενος τον θυμωμένο μήπως βρω χρόνο να συνέλθω . "Για να μη φαίνονται ακριβές" μου απάντησε ευθαρσώς. Εκεί βούρκωσα.

- Αυτή η τιμή των 3900 ευρώ τελική με ΦΠΑ, ήταν και η ακριβότερη προσφορά που πήρα για κασέτα. Δυστυχώς μόνο δύο μου πρότειναν να πάω σε πελάτες τους για να δω αντίστοιχες εγκαταστάσεις με την δικιά μου ώστε να καταλάβω πως αποδίδει σε 2 ορόφους. Έδειχναν και οι πιο αξιόπιστοι. Ήταν (σύμπτωση; ) οι δύο ακριβότεροι. Θα σας ομολογήσω τώρα τελείωσε όλο αυτό, ότι πέρασα μερικές ημέρες να το σκέφτομαι ότι μάλλον πρέπει να μαζέψω αυτά τα χρήματα για να κάνω σωστή δουλειά. Μετά πήρα ένα υπογλώσσιο και μου πέρασε.

- Τελικά βρήκα έναν καταστηματάρχη που μου ζήτησε 1400 ευρώ για όλα αφού ήρθε πρώτα και είδε τον χώρο και επειδή όπως είπε με είδε ότι ήμουν καλό παιδί και με συμπάθησε. Η τιμή ήταν λογική και προσπαθούσα να βρω ποιος ήταν ο άγιος των τζακιών να του ανάψω κεράκι για την ανέλπιστη χαρά! Μου είπε ότι θα βγάλει ίσα ένα μεροκάματο και μου έδειξε και μια κατάμαυρη φωτοτυπία από το τζάκι. Δεν καταλάβαινα αν θα μου βάλει τζάκι ή αν θα περάσει τους τοίχους με φούμο. Εξαιρετική παρουσίαση επαγγελματία αλλά τέλος πάντων. Συγκράτησα την μάρκα και τον τύπο γιατί δεν είχε άλλη φωτοτυπία να μου αφήσει! Είδα ότι το κόστος από τον έλληνα αντιπρόσωπο ήταν 900 λιανική άρα 700-800 χονδρική; Εν πάση περιπτώσει το μεροκάματο μέχρι τα 1400 ήταν παχουλό αλλά συμφώνησα. Μου είπε ότι είχε πολύ δουλειά και θα μπορούσε σε 2 εβδομάδες. Στην εβδομάδα ήρθε και πήρε 700 ευρώ προκαταβολή και εγώ προφανώς επειδή ήμουν καλό παιδί και δεν ήθελα να του χαλάσω την γνώμη, τα έδωσα. Μία ημέρα πριν την εγκατάσταση μετά από 3 τηλεφωνήματά μου το σήκωσε αργά το βράδυ και μου είπε ότι δεν προλαβαίνει να έρθει για εγκατάσταση γιατί είχε πολύ δουλειά!... Επίσης ότι δεν το είχε παραγγείλει καν!!! Στην συνέχεια όσες φορές προσπάθησα να τον καλέσω το τηλέφωνο ήταν κλειστό. Πήγα επανειλημμένως από το μαγαζί του αλλά ήταν και αυτό κλειστό και οι γείτονες μου είπαν ότι είχε μέρες να φανεί. Δεν τον ήξεραν καλά και υπέθεσαν για αρρώστια, όμως άλλο ένα υπογλώσσιο το πήρα εγώ τελικά. Για να μην επεκταθώ στο τι πέρασα, κατάφερα τελικά να τον βρω μετά από μέρες και να μου επιστρέψει την προκαταβολή. Η δικαιολογία ήταν ότι "τον έχουν τρελάνει" ( ;; ). Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι οι παχιές αγελάδες θα τελειώσουν κάποτε στα τζάκια και θα αναρωτιούνται γιατί έφτασαν και δεν κερδίζουν χρήματα και ο κόσμος δεν αγοράζει πια. Το έχετε ξαναδεί το έργο σωστά;

Έτσι έπεσα πάνω στο φόρουμ και αποφάσισα να αγοράσω μία κασέτα και να την εγκαταστήσω μόνος (ευτυχώς που δεν το έκανα τελικά δεν θα τα είχα καταφέρει μόνος). Σκέφτηκα αυτήν στα 900 ευρώ + 100 μεταφορικά χρειαζόταν και πόσο θα πήγαιναν τα υλικά, μοτέρ κλπ. Ξεκίνησα από το μοτέρ πηγαίνοντας σε κατάστημα της πόλης μου.


Και εκεί η τύχη μου χαμογέλασε.

Ο καταστηματάρχης χρόνια στον χώρο των μοτέρ και εξαερισμού, μου πρότεινε αν δεν γνωρίζω μερικά πράγματα να μην το εγκαταστήσω μόνος. Του ζήτησα μήπως γνωρίζει κάποιον τεχνικό, θα είδε και το θολό μάτι μου και μου σύστησε μάστορα για εγκατάσταση που τον εμπιστεύεται και γι αυτό τον συστήνει αν τον ρωτήσουν. Σκέφτηκα να πάρω ακόμη μια τελευταία προσφορά. Ο τεχνικός από Αλβανία με αρκετά χρόνια εμπειρία σε εγκατάσταση τζακιών και τα τελευταία με πολλές κασέτες και ενεργειακά. Αμέσως όμως μόλις είδε τον χώρο αντί για κασέτα πρότεινε να πάρω foyer για να γλυτώσω χρήματα. Αυτό που έκανε ήταν να μετατρέπει τα foyer και να τα κάνει κασέτες ο ίδιος. Μου εξήγησε ότι κάνει τις κατασκευές αυτές συνέχεια και μου εγγυάται ότι θα ζεσταίνεται όλο το σπίτι 100%. Ότι περιττό και περιττού κόστους του πρότεινα μου εξηγούσε ότι δεν χρειάζεται και μου αντιπρότεινε κάτι φτηνότερο που θα έκανε την δουλειά μου. Μου είπε ότι για όσα δεν έμενα ευχαριστημένος από ότι μου πρότεινε θα μου τα άλλαζε. Αγόρασα μόνος μου ένα foyer που πρότεινε 14KW με κλαπέτο στα 600 ευρώ με το ΦΠΑ. Ζήτησε άλλα 400 για τον ίδιο και τον βοηθό του για εγκατάσταση και υλικά εκτός μοτέρ. Αγόρασα ένα μοτέρ 300m3 /2400 στροφών με επιφύλαξη από μεριά μου για το αν θα φτάσει στα 9 μέτρα ύψος η ζέστη μέσα από τους δύο σωλήνες εξαγωγής. Ο καταστηματάρχης με διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερο αφού ήθελα κάτι όσο το δυνατό πιο αθόρυβο και δυνατό. Το κόλπο μου είπε δεν είναι τα κυβικά που γράφει το κάθε μοτέρ αλλά με πόση δύναμη σπρώχνει τον αέρα για να καλύψει τα κυβικά αυτά. Είχα τέτοια άθλια εμπειρία από τους "ειδικούς" που τώρα μου φαινόταν σαν εξωγήινος κάποιος που μου έλεγε να αγοράσω κάτι φτηνότερο και να μη χαλάσω τα χρήματά μου.




Το foyer ντυμένο εξωτερικά. Δυτυχώς δεν το έβγαλα φωτογραφία ολόκληρο
αλλά μια ιδέα μπορείτε να την πάρετε








Τα ανοίγματα που δημιουργήθηκαν από πάνω για τους αεροσωλήνες


Ο τεχνικός έντυσε καλά το foyer με χοντρή λαμαρίνα και άφησε 2 εξόδους Φ120 επάνω. Έκλεισε κάθε σχισμή του τζακιού που θα έβγαζε ζέστη στο σαλόνι, για να διοχετευθεί όλος ο ζεστός αέρας στους 2 αεραγωγούς. Τα τοιχώματα γύρω από το τζάκι ντύθηκαν με πετροβάμβακα υψηλών θερμοκρασιών. Η αλήθεια είναι ότι είχε πράγματι μαστοριά και η τελική κατασκευή ήταν άψογη. Έντυσε τους δύο σπιράλ σωλήνες με πετροβάμβακα για θερμομόνωση και τους κάλυψε με γυψοσανίδα. Στον επάνω όροφο ο σωλήνας έκανε μια διακλάδωση στο δωμάτιο και συνέχισε στο μπάνιο. Η ζέστη που ανέβηκε στον επάνω όροφο μόνο με την φυσική ροή, ήταν τέτοια που δεν μπορούσα να αφήσω το χέρι μου μπροστά στον αεραγωγό. Αλλά χρειαζόταν το μοτέρ και περσίδες βαλβίδες για να εξισορροπήσει η θερμοκρασία στα δωμάτια των 2 ορόφων.







Οι αεραγωγοί και οι γυψοσανίδες που τους καλύπτουν






Το μοτέρ τοποθετήθηκε σε εξωτερικό κουτί μέσα στον εξωτερικό τοίχο για να μην ακούγεται στο ελάχιστο και για να τραβάει αέρα από έξω. Έτσι ο αέρας στο σπίτι είναι πάντοτε φρέσκος και η ατμόσφαιρα τον χειμώνα μέσα είναι υπέροχη. Μια πατέντα που μένει σε εκκρεμότητα είναι να φτιάξω ένα σύστημα που να τραβάει αέρα από έξω ή μέσα στα μεγάλα κρύα κατ' επιλογή.



Το μοτέρ είναι δυνατό και σπρώχνει πολύ αέρα με δύναμη. Αποδείχτηκε πολύ καλή αγορά και ικανοποιητικό για την απόσταση και τα δωμάτια που ήθελα να καλύψω. Μάλιστα το βράδυ το δουλεύω στο 32% του μάξιμουμ για να φέρνει αέρα στον επάνω όροφο και να μην ακούγεται καθόλου ο θόρυβος από την ροή του. Άρα τζάμπα φοβόμουν το μοτέρ για μικρό.





Ο αέρας μπαίνει στην φούσκα από αριστερά και βγαίνει
από την άλλη μεριά με την βοήθεια του μοτέρ ζεστός




Η περσίδα εισαγωγής αέρα δωματιού στην φούσκα του τζακιού

Ο αέρας είναι πολύ ζεστός στα δωμάτια αλλά το σαλόνι με αυτό τον τρόπο δεν καλύπτεται από την ζέστη έχοντας περίπου 3-4 βαθμούς χαμηλότερα από τα δωμάτια. Είναι λοιπόν κρύο. Ο λόγος είναι ότι όλες οι σχισμές εξαγωγής του τζακιού προς το σαλόνι είχαν κλείσει για να διοχετευθεί ο αέρας στα δωμάτια κάτω και επάνω. Μόνο η ζέστη ακτινοβολίας από το τζάμι του δεν φτάνει για τον χώρο. Έτσι επάνω από το τζάκι μέσα στην καμινάδα έφτιαξε ο τεχνικός μία "φούσκα" αν την λέω σωστά και καμία σχέση δεν έχει με μετοχές. Δηλαδή ένα θερμοθάλαμο που ζεσταίνεται από την ζέστη που αναδύει το μεταλλικό μπουρί εξαγωγής του καπνού. Ο σκοπός είναι να ζεστάνει τον ενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα αποκλειστικά. Τα τοιχώματα του θερμοθάλαμου ντύθηκαν και αυτά με πετροβάμβακα υψηλών θερμοκρασιών και ανοίχτηκε μια τρύπα εισαγωγής και μία εξαγωγής ψηλότερα. Η θερμοκρασία που μαζεύεται εκεί έχει φτάσει έως και 240 βαθμούς στην κορυφή. Συνήθως είναι στους 100-140. Η απαγωγή της θερμότητας γίνεται με ένα μικρότερο σχεδόν αθόρυβο μοτέρ που τοποθετήθηκε στην τρύπα εξόδου αέρα που είναι ψηλότερα. Χρειαζόταν ένα μεταλλικό μοτέρ υψηλών θερμοκρασιών και χρησιμοποίησα ένα για 100 βαθμούς 160m/3 με θόρυβο περίπου 40dΒ στην μάξιμουμ σκάλα. Φαίνεται να αντέχει τις θερμοκρασίες και βγάζει συνήθως στην έξοδό του αέρα 70-100 βαθμούς. Η θερμοκρασία αυτή είναι αρκετή για να ζεστάνει τον χώρο σαλόνι-κουζίνα και σε 90 λεπτά ανεβάζει 4 βαθμούς πηγαίνοντας για παράδειγμα από τους 18 στους 22. Τα μοτέρ και τα δύο ενώθηκαν στον ροοστάτη FC-810 και ξεκινούν μαζί αφού οι θερμοκρασίες στην εξαγωγή σωλήνων –φούσκας είναι παρόμοιες.


Στις εξαγωγές των σωλήνων έχουν τοποθετηθεί περσίδες τύπου βαλβίδας που κλείνουν όσο χρειάζεται ώστε όλα τα δωμάτια να ρυθμιστούν να έχουν τις επιθυμητές θερμοκρασίες. Οι μέση θερμοκρασία κάτω στο σαλόνι και ένα δωμάτιο είναι 22-23 βαθμοί, επάνω στο δωμάτιο 22 και στο μπάνιο 24. Το μάξιμουμ που έχω φτάσει είναι περίπου 24-26 βαθμοί σε όλο το σπίτι όταν το έκαψα λίγο παραπάνω. Καθημερινά το τζάκι καίει 24 ώρες με 42-44 κιλά ξύλα στους 0-5 βαθμούς Κελσίου εξωτερικά, τις περισσότερες ώρες "οικονομικά" όχι στο φουλ δηλαδή, με κλειστό τον αέρα τροφοδοσίας στον θάλαμο καύσης. Μέσος όρος 1,8 κιλά την ώρα για όλο το 24ώρο ή 1,2 τόνους το μήνα. Τα ξύλα οξιά δυτυχώς για φέτος με 18-25% υγρασία. Τελικά τα 14KW αποδείχτηκαν παραπάνω από αρκετά για να ζεστάνουν δύο ορόφους και καμία σχέση με το ρεύμα που έπρεπε να καταναλώσω και ποτέ το σπίτι δεν ήταν τόσο ζεστό και μάλιστα όλη την ημέρα.



Λεπτομέρειες:

- Αν θα το έφτιαχνα από την αρχή θα έβαζα μεγαλύτερους αεραγωγούς στα δωμάτια από το Φ120 που έχω τώρα σε Φ150 ίσως και λίγο παραπάνω, για μείωση του θορύβου από την ροή του αέρα, αφού το μοτέρ τελικά καλύπτει τον χώρο με το παραπάνω. Μάλλον θα ήταν λείοι γιατί θα ήθελα να αποφύγω όπως πριν τον θόρυβο της ροής του αέρα από σπιράλ όταν δουλεύει στο μάξιμουμ, που αυτή τη στιγμή ακούγεται όπως το αιρκοντίσιον σε δυνατές στροφές.

- Τις πρώτες ώρες που θα κάψει το τζάκι καλύτερα να είναι μετά την άνοιξη ώστε να έχετε ανοιχτά παράθυρα. Ένας καπνός στο πρώτο άναμμα, μάλλον από την λαμαρίνα γέμισε τον χώρο από τις τρύπες στην φούσκα και για 3 ώρες ήταν αποπνικτικά. Μετά καθάρισε και έπαψε να μυρίζει. Έκτοτε δεν ξαναμύρισε ή κάπνισε.

- Πιστεύω ότι οι λόγοι που έγινε καλή κατασκευή είναι ο καταστηματάρχης των μοτέρ και εξαερισμού και ο τεχνικός. Ο πρώτος πολύ ειλικρινής δεν μου πρότεινε τίποτα υπερβολικό αν και διέθετε τα πάντα από προϊόντα και δεν μου είπε ούτε την παραμικρή αναλήθεια. Μάλιστα πολλές φορές μου πρότεινε αντικείμενα χαμηλότερου κόστους από αυτά που ήθελα, για να μην πληρώσω άδικα περισσότερα χρήματα. Ο δεύτερος γιατί με ένα χαμηλό κόστος για τις ημέρες που δούλεψε, τόσο ώστε ίσα να πληρωθούν, μου έκανε εξαιρετική δουλειά. Επίσης η πατέντα του να κλείνει το foyer αποδείχτηκε ιδανική σε συνδυασμό με τη έξτρα ζέστη από τον θερμοθάλαμο στην καμινάδα.

- Το τζάκι μου τις πρώτες ημέρες χρήσης ζέστανε καλά τους τοίχους. Τώρα βλέπω ότι είναι καλύτερο να το καίω συνέχεια και χαμηλά γιατί η θερμοκρασία έχει μείνει και δεν χρειάζεται πολύ ξύλο για να κρατήσω την μέση επιθυμητή θερμοκρασία. Από την άλλη το πλεονέκτημα να έχω συνέχεια το σπίτι ζεστό είναι μεγάλο.

Καταλήγοντας να πω ότι ήταν μεγάλη η ταλαιπωρία που πέρασα κοντά δύο μήνες μέσα στο χειμώνα για να φτάσω σε αυτά που διαβάσατε. Αν άξιζε; Θα ήθελα να μην είχα ταλαιπωρηθεί τόσο και να είχα βρει σύντομα λύση, χωρίς τους κινδύνους του εγκεφαλικού. Όμως επειδή το τελικό αποτέλεσμα με ικανοποιεί και επιτέλους ζεσταίνομαι πολύ, σε αυτό είναι που εστιάζομαι. Και τα περίπου 1200 τελικά σε σχέση με τα 3900 που σκεπτόμουν να δώσω είναι μεγάλο θέμα.
Όσο για όλους τους "ειδικούς" που πουλάνε σε 2πλάσια και 4πλάσια τιμή υποψιάζομαι ότι σε λίγα χρόνια που θα ψάχνονται για πελάτες, θα αναρωτιόνται γιατί δεν ψωνίζει ο κόσμος. Φυσικά θα κατηγορούν άρθρα και φόρουμ σαν αυτό εδώ που βοήθησαν όπως θα λένε να μειωθούν οι πωλήσεις τους και η αισχροκέρδειά τους. Και θα τους φταίει και η κρίση. Δεν βάζουμε μυαλό και κοιτάμε μόνο πώς να τα αρπάξουμε σήμερα.

Τελικά για να μη χαλάσεις περιττά χρήματα, πρέπει να είσαι τυχερός ή ίσως να γίνεις, επειδή το ψάχνεις πολύ. Είναι κρίμα όμως να συμβαίνει έτσι. Αλλά και πάλι πρέπει να πέσεις στους κατάλληλους επαγγελματίες που θα σε πάνε μέχρι το τέλος με καλές συμβουλές, ποιοτική δουλειά και χαμηλό κόστος.

Αν τώρα ξεκινάτε καλή τύχη. Και μη ξεχνάτε το ανέκδοτο… διαθέτουν και φτηνότερα αλλά δεν μπορούν να σας δώσουν εγγύηση!
Last edit: 11 Χρόνια 2 Μήνες πριν by Makron.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet, liakjim, alex_nous, Sp4wN, Grecu_, Gdevil, Stavrax, Fokion, DOOM_NX, tas και 7 άλλοι χρήστες ευχαρίστησαν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #85309 από alex_nous
Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και καλές καύσεις! Πραγματικά υπέροχη δουλειά!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #85316 από kobra2
μεγαλε και τυχερος και απαιχτος,μπραβο!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #85321 από Fokion
ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!!!

ENERGY GP 8000 (X2) εφυγαν - απολυτα ευχαριστημενος
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...mid=144&limitstart=0
ECOSPAR AUGIRA 23KW NEW ENTRY....
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=59591&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #85326 από degeor
Makron αν και δεν είναι στα θέματα παρουσίασης τζακιού, έκανες καταπληκτική παρουσίαση σου αξίζει μόνο μπράβο. Συγχαρητήρια, να το χαίρεσε και να έχεις πάντα ζέστες

Ένας άγνωστος, είναι ένας φίλος που δεν έχεις γνωρίσει ακόμα !!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #85337 από egress1981
Κουραστικα να διαβαζω αλλα μπραβο!!!Οσο για τους επαγγελματιες που σου ελεγαν τις τρελες τιμες τους γραφω εκει που ξερω και εγω οπως εκανες και εσυ.Ευτυχως που υπαρχουν καποιοι πραγματικα καλοι επαγγελματιες και μας ανοιγουν τα ματια.Το αρνητικο ειναι οτι πρεπει να ψαξεις πολυ να τους βρεις!!! ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.092 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ