Μετατροπή απλού τζακιού (με πυρότουβλα) σε ενεργειακό

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110322 από -ANTONIS-
Αγαπητοί άσχετοι και σχετικοί με το θέμα θα ήθελα την βοήθεια σας .
Εδώ και ένα έτος αναζητώ λύση στην μετατροπή του παραδοσιακού μου τζακιού σε ενεργειακό , έχω διαβάσει πολλά άρθρα και έχω ζητήσει και την βοήθεια δυο μεγάλων εταιρειών στο χώρο. Πραγματικά ΔΕΝ εχω βγάλει καμία άκρη σε όλο αυτό το ζήτημα.
διαστάσεις 85 πλάτος, 59 βάθος 62 ύψος
Διαμένω στον δεύτερο όροφο μιας 4όροφης πολυκατοικίας, το διαμέρισμα μου είναι 120 τμ και έχει κατασκευαστεί εδώ και 4 έτη. Δυστυχώς έχω επενδύσει το τζάκι με μάρμαρο ( επισυνάπτω φωτογραφίες) και με ακριβή ταπετσαρία οπότε δεν θα ήθελα να καταστρέψω κάτι από αυτά. Επίσης το τζάκι έχει τοποθετηθεί σχετικά λανθασμένα διότι σε ένα μεγάλο παραλ/μο χώρο ( 4,5 πλάτος επι 8,5 βάθος) είναι στην άκρη με την εστία να κοιτάει στο πλάτος . Πίσω από το τζάκι υπάρχει η σκάλα του κλιμακοστασίου και αριστερά το μπαλκόνι . Στο τέλος του δωματίου ξεκινάει ενας διάδρομος οπου καταλήγει στα 3 υ/δ και στο μπάνιο . Θα ήθελα να παρατηρήσετε ότι στο πάνω μέρος υπάρχει γυψοσανίδα οπου τρέχει κρυφός φωτισμός, δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να «τρέξει» μέσα σε αυτή σωλήνας για να μεταφέρει τον αέρα πιο κοντά στην αρχή του διαδρόμου .
Τα ερωτήματα μου είναι
1. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η κασέτα
2. Που πρέπει να τρυπηθεί η φούσκα ( μονότουβλο)
3. Τι μόνωση πρέπει να περάσουν πίσω από την κασέτα
4. Τι υλικό πρέπει να βάλουν μέσα στην καμινάδα
5. Πόσο θα ζεστάνει ο χώρος
6. Υπάρχει περίπτωση να μαυρίζει το τζάμι;
7. Υπάρχει περίπτωση να καπνιζει το τζάκι;
8. Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να έχω ανοιχτό το τζάμι του δωματίου
9. Όταν ανοίγω απορροφητήρα τι να περιμένω;
10. Τι να κάνω με το βεμπυλατερ;
11. Τι θόρυβο παράγει
12. Πόσο μικρη μπορεί να είναι η διατομή μιας σωλήνας ώστε να την τοποθετήσω εντος του κρυφού φωτισμού και να κάνει δουλειά μεταφέροντας τον θερμο αέρα στο τέλος του δωματίου
13. Ποιο θεωρείται λογικό κόστος για όλη την κατασκευή
14. Αν φορτώσω το τζάκι με ξύλα στις 1200 το βράδυ θα κρατήσει μέχρι της 700 το πρωί ;
15. Θα αυξηθεί η θερμοκρασία στα υ/δ ;
16. Τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσω;
Σας ευχαριστώ όλους
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110359 από Stavrax
@antonis
Για να μετατρέψεις το τζάκι σου σε ενεργειακό με τις λιγότερες επεμβάσεις πηγαίνεις σε λύση κασσέτας και μάλιστα με αρκετά kW. Σίγουρα από 14 κι επάνω. Υπάρχει και η λύση της invicta insert 800 VT turbo με τα 18kW.
Επειδή δεν σε παίρνει σε διαστάσεις για να χρησιμοποιηθεί πετροβάμβακας ως μόνωση, υπάρχει και η λύση του κεραμοβάμβακα με δημιουργία κι ενός θαλάμου εσωτερικά με λαμαρίνα γαλβανιζέ έτσι ώστε να μην αναπνέετε τον αέρα που έρχεται σε επαφή με τον κεραμοβάμβακα.
Για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα καπνίσματος της εστίας ακόμη κι όταν λειτουργεί ο απορροφητήρας συνιστάται το άνοιγμα οπής Φ120 στον εξωτερικό τοίχο και οδήγηση του με αγωγό στο κάτω μέρος της εστίας για αέρα καύσης (ουσιαστικά αναπληρώνει με φρέσκο τον αέρα που χάνεται μέσω της καμινάδας).
Για σωστή λειτουργία και εύκολο καθάρισμα πρέπει να περαστεί καπναγωγός ινοξ μονής ραφής από την εστία μέχρι το καπέλλο.
Καθώς έχεις αρκετό ύψος υπάρχει και η δυνατότητα να βάλεις την εστία να πατάει επάνω σε μεταλλικούς τάκους ύψους 5 πόντων και να χρησιμοποιηθεί το κενό που θα δημιουργείται χαμηλά (αν και δεν είναι και τόσο σωστό) ώς είσοδος αέρα φυσικής ροής. Για έξοδο πρέπει να ανοιχτεί περσίδα 1600 τ.εκ. στο επάνω μέρος του θερμοθάλαμου.
Το τζάμι θα μαυρίζει στο επάνω μέρος του, όταν χρησιμοποιείς ξύλα με υψηλή υγρασία. Αυτό δεν γίνεται να το αποφύγεις.
Τέλος για να μπορέσει να μεταφερθεί η θερμότητα σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μέτρων χρειάζεσαι μοτέρ αναρρόφησης υψηλων θερμοκρασιών (υπάρχει από την κρατκι έτοιμο σε κουτί με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας). Μια λύση είναι να ενωθούν οι δυο έξοδοι Φ125 με παντελόνι σε μια την οποία θα στέλνεις στο μοτερ κι από εκεί με διάσπαση στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη θέρμανση παντού. Στην περιοχή κοντά στο τζάκι θα θερμαίνεστε από την ακτινοβολία και την φυσική ροή και στο υπόλοιπο σπίτι από το μοτερ.
Υπολογισμός συνολικού κόστους, όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να γίνει. Χονδρικά, είναι κάπου κοντά στις 3000 ευρώ, μαζί με τα εργατικά!


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110370 από -ANTONIS-
Αρχικά να σε ευχαριστήσω και για την άμεση και πλήρη απάντηση σου , θα ήθελα να μου διευκρινήσεις τα παρακάτω
Αναφέρεις ότι θα χρειαστώ 18kw , να υποθέσω ότι έχεις σκεφτεί ότι θα ζεστάνω όλο το σπίτι με σωλήνες που τρέχουν στην οροφή; Δυστυχώς αυτό είναι αδύνατο διότι θα χρειαστώ απίστευτες παρεμβάσεις στο χώρο και δεν θα υπάρχει καλαισθησία . Οπότε με δεδομένο ότι με ενδιαφέρει να βελτιώσω την απόδοση στον ενιαίο χώρο σαλόνι, τραπεζαρία , κουζίνα ( περίπου 50 τμ) έχεις να προτείνεις κάτι άλλο;
Αναφέρεις για μικρό χώρο όσο αναφορά την μόνωση πίσω από το τζάκι, έχεις υπολογίσει ότι θα σπάσουμε τα πυρότουβλα; Θεωρείς ότι ο κεραμοβαμβακας δεν είναι καλή λύση ως προς το αποτέλεσμα ή δεν είναι απόλυτα υγιεινό ; Που θα βοηθήσει η μόνοση πίσω από την κασέτα;
Σχετικά με το άνοιγμα οπής για αποφυγή προβλήματος με τον απορροφητήρα θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι υπάρχει οπή στον εξωτερικό τοίχο ( όπως κοιτάς το τζάκι αριστερά) η οποία καταλήγει κάτω από το τζάκι ( αν παρατηρήσεις την φωτογραφία υπάρχει μια οπή στο μάρμαρο σχεδόν στο κέντρο στο κάτω μέρος ) όμως η αλήθεια είναι ότι ο αέρας ΔΕΝ πάει στην είδοδο της εστίας απλά εισέρχεται στον χώρο κάτω από το τζάκι . Χρειάζεται κάτι διαφορετικό ;
Ινοξ μονής ραφής , είναι αυτό εφικτό ; Η καμινάδα είναι αριστερά πίσω και για να έρθει μεσα στην κασετίνα χρειάζεται μια κλίση , αυτος που είχα φέρει μου τα μάσαγε και μου έλεγε για σπιραλ και θα δουμε και και και
Αυτό με την απόσταση 3ων μέτρων δεν το έπιασα , αυτό που επιθυμώ να καταλάβω είναι αν θα μπορούσα στον μικρό ελεύθερο χώρο που υπάρχει πάνω πάνω στο ταβάνι ( στο γύψινο του κρυφού φωτισμού ) να περάσω σωλήνα ώστε να μεταφέρω τον αέρα 7 μέτρα μακριά . Αν ναι τι διατομή πρέπει να έχει ο σωλήνας με δεδομένο ότι ο χώρος εντός της γυψοσανίδας είναι μικρός και πάνω σε αυτή υπάρχουν λαμπτήρες φθορίου ( θα υπάρχει πρόβλημα με την θερμότητα των σωληνώσεων στην γυψοσανίδα ή στους λαμπτήρες;
Εχει κάποιο νόημα απλα να βγάλω μια έξοδο θερμου αέρα στο τέλος της γύψινης κατασκευής πάνω από την τηλεόραση ; Δηλαδή 1,5 μέτρο μακριά από την εστία ;
Τέλος , υπάρχει περίπτωση χωρίς σωληνώσεις να βελτιωθεί η θερμοκρασία στα υπν/τια ή αυτό θα σημαίνει ότι στο σαλόνι θα σκάω για να κερδίσω αύξηση 1 βαθμού στα υ/δ ;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110378 από Stavrax
Αν υπάρχει κλιματιστικό, σε ποια θέση βρίσκεται στο σαλόνι?


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110384 από -ANTONIS-
:ohmy: περίμενα 1000000 δες ερωτήσεις αλλα αυτη;;;;

Υπάρχει a/c στον απέναντι τοίχο απο την εστία και συγκεκριμένα στην μέση του τοίχου ( 8,5 μέτρα) οπότε απέναντι ( 4,5μ ) και δεξιά ( όπως βλέπω την εστία) άρα 4μ.

Δεν το λειτουργώ για θέρμανση διότι υπάρχει αυτόνομη θέρμανση με καλοριφερ πετρελαιου

που κολλάει όμως αυτο; :ohmy:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #110404 από NikolasZ
Καλησπέρα φίλε Αντώνη και Stavrax.
Εχω βάλει στο σπίτι μου κασέτα Jolly Mec Ιταλική κασέτα και ζεσταίνω 130 Τεταργωνικά.
Είναι κασέτα 24 KW με βεντιλατέρ 600 κυβικά.
Και σε σχέση με όλες τις άλλες κασέτες έχει υγραντήρα και δεν έχω ξηρή ατμόσφαιρα.
Εχω μείνει πολύ ευχαριστημένος.
Πιστεύω έχουν την υψηλότερη απόδοση στην αγορά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.084 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ