Bελτιώσεις σε ενεργειακό τζάκι νερού

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #123497 από lazy
Χρειάζομαι απόψεις για να βελτιώσω το ενεργειακό τζακι νερου που έχω....

Εδώ και κάποιες 2 σεζόν (είμαι στην τρίτη) εχω βάλει ενα edilkamin Idro 50 για να θερμάνω ενα διαμέρισμα 103τμ (45 στο σαλόνι ζεσταίνονται αερόθερμα τα υπόλοιπα με νερό).
Η συνδεσμολογία απλή:
έξοδος ζεστού από το τζάκι (την μια απο τις 2)--> κυκλοφορητής --> συλλέκτες διαμερίσματος --> σώματα και πίσω.Στη επιστροφή είναι συνδεδεμένο ένα δοχείο διαστολής 40 λτ για την πλήρωση του συστήματος τοποθετημένο περίπου 2 μέτρα από το ψηλότερο σημείο του δικτύου.
Πέρυσι , αντικατέστησα τον υδροστάτη με ένα της Tieme .Μπηκε αισθητηρας με ενα κυάθιο στην άλλη έξοδο του τζακιου για καλύτερη παρακολούθηση. Μετρήσεις θερμοκρασίας στα εισερχόμενα νερά δεν εχω.

Το τζάκι το δούλευα χαμηλά (45 βαθμους στα νερά) μιας και παραπάνω απλά σκάγαμε στο σπίτι. Αποθέσεις κρεόζωτου είχα αλλά μέτριες.

Φέτος βγήκε ανάγκη να του βάλω και κάποιες 5500 θερμίδες ακόμα στην κατανάλωση, σε διπλανό διαμέρισμα που συνδέθηκε με μια διακλάδωση στις δικές μου σωλήνες.Περίπου 5500 δεν χρησιμοποιούσα λόγω της αερόθερμης λειτουργίας στο σαλόνι. Ανέβασα τα νερά στους 50 και παρατήρησα πως τα κρατάει άνετα εκεί με φλογα μέτρια μικρή.Η κατανάλωση ανέβηκε αναλογικά κατά 1/3

Το θέμα είναι αν πρέπει να τα αφήσω εκει (θερμοκρασία νερών) η να τα παω παραπάνω.

Επίσης σκέφτομαι να βελτιώσω την εγκατάσταση είτε με εναλλάκτη ,είτε με buffer ,
ώστε να ανεβάσω παραπάνω θερμοκρασία στα νερά τόσο της εστίας ,όσο και των νερών χρήσης.Αντιλαμβάνομαι πως το buffer λειτουργεί σαν αποθηκη θερμοτητας για μεταγενέστερη χρήση αλλά μέχρι εκει ξέρω.

προτείνεται η ύπαρξη εναλλάκτη η buffer στο σύστημα ?Αν ναι σε τι απόσταση από την εστία μπορεί να μπει ?

Μου έχουν αναφέρει για συνδεσμολογία μιας τρίοδης βάνας κοντά στην εστία ώστε όταν τα νερά ειναι χαμηλότερα από μια θερμοκρασία να τα γυρίζει στην εστία ώστε να θερμαίνονται ταχύτερα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #123522 από dimlyk
το θεμα ειναι οτι δουλευεις τα νερα σου (υποθετω μιλας για θερμοκρασια προσαγωγης) σε οριακες θερμοκρασιες που βοηθουν στην δημιουργια πισσας οποτε ετσι κι αλλιως θαπρεπε ν ανεβασεις εστω και λιγο την θερμοκρασια
κι αν ζεσταινεσαι βαζε λιγοτερα ξυλα :)
η βανα που αναφερεις κανει αυτη ακριβως την δουλεια κραταει τα νερα των επιστροφων σε μια θερμοκρασια πχ 50 βαθμοι ωστε να αποφευγεται η πισσα κι οχι για να ζεσταινονται γρηγοροτερα ...αν και κατα καποιο τροπο συμβαινει κι αυτο
το buffer ειναι μια αποθηκη θερμοτητας η και ζεστου νερου για χρηση ... κι επιπλεον λειτουργει και σαν επιπλεον ασφαλεια απο υπερθερμανση μπορει αν ειναι και απομακρυσμενο αλλα θα απαιτησει καποιες αλλαγες στο κυκλωμα κι ισως προσθηκη κυκλοφορητη η καποιων αυτοματισμων


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #123606 από Gdevil
όσον αφορά το buffer τι έχω καταλάβει εγώ....
όλες οι εστίες καλό είναι να καίνε "δυνατά".
έτσι τα ξύλα καίγονται και αποδίδουν πλήρως την ενέργειά τους.
αν μία εστία σιγοκαίει τότε τα ξύλα φεύγουν άκαυφτα παράγωντας αρκετό καπνό.

πώς έρχεται το buffer να βελτιώσει την λειτουργία μίας εστίας λοιπόν?
με το να δουλεύει στο φουλ η εστία ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες του σπιτιού αλλά και να "γεμίζει" ενέργεια το μπάφερ

από το όσα (ίσως και λάθος) έχω καταλάβει λοιπόν ένα μπάφερ είναι κάτι παραπάνω από μία απλή αποθήκη ενέργειας. Είναι και μία βελτίωση της απόδοσης του συστήματος. χώρια που βοηθάει (μαζί και με την τρίοδη) στις λιγότερες πίσσες (άρα πάλι βελτίωση της απόδοσης)


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 3 Μήνες πριν #123895 από lazy
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Χθες πειραματίστηκα λίγο και δοκίμασα αυτό που μου ανέφεραν, έβαλα τον κυκλοφορητή στην αργή ταχύτητα.
Το αποτέλεσμα ήταν, για το διάστημα που ήταν συνδεδεμένο μόνο το ενα διαμέρισμα στο τζακι (6000 θερμιδες), να βλέπω 58 βαθμους σταθερά με μικρή φλόγα στο τζακι.
Όταν μπήκαν και οι υπόλοιπες 6000 θερμίδες, κλείδωσε σταθερά όπως παντα στους 50.

Αυτό με έκανε να σκέφτομαι πως ίσως ένας εναλλάκτης/buffer να είναι τελικά αυτό που χρειάζομαι.
ΤΟ σκεπτικό μου είναι πως αν διαχωρίσω τα νερά που κυκλοφορούν στο τζάκι από αυτά που καταλήγουν στα σώματα , το τζακι θα ανεβάζει θερμοκρασία εύκολα λόγω του μειωμένου όγκου νερού που θα έχει να ζεστάνει.Με δεδομένο πως στον εναλλάκτη υπάρχει απώλεια 10 βαθμών μεταξύ των δύο κυκλωμάτων στο δευτερεύον θα βλεπω καλύτερες θερμοκρασίες από ότι τώρα.


Δεν ξέρω όμως αν πρέπει να βάλω εναλλάκτη η Buffer.

Να βάλω ενα buffer με το τζακι να είναι συνδεδεμένο μόνο με αυτό, και από τα νερά του buffer να τροφοδοτώ τα σώματα?

Να βάλω έναν εναλλάκτη διαχωρίζοντας τις καταναλώσεις από το τζακι ?
Last edit: 10 Χρόνια 3 Μήνες πριν by lazy.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ