Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156692 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
Επίσης ο αρχικός σου συλλογισμός δε βλέπω να έχει βάση.
Η απόδοση ορίζεται ως η ενέργεια που καταναλώνεις (τροφοδοσία με ξύλο) προς την ενέργεια που λαμβανεις με τη μορφή θερμότητας προς το σπίτι σου. Τα υπόλοιπα είναι απώλειες απο την καμινάδα μέσω των καπναερίων. Η ισχύς δεν μπαίνει πουθενά μέσα σε αυτό και δεν έχει λόγο.
Το αν κάνεις καλή ή κακή καύση του καυσίμου σου είναι άλλο θέμα και η ισχύς μόνο έμμεσα εμπλέκεται(με τη θερμοκρασία του θαλάμου καύσης που επιτυγχάνεις) και σε πολύ μικρό βαθμό όταν μιλάμε με λογικούς όρους.
Το πρόβλημα στην απόδοση (του συστήματος και όχι μόνο του τζακιού) είναι κατά βάση πρόβλημα επαρκούς ανταλλαγής και μεταφοράς θερμότητας και όχι τόσο θέμα ιδανικής καύσης. Την καύση (ειδικά σε αερόθερμο τζάκι) πολύ εύκολα μπορείς να τη ρυθμίσεις μέσω της προσφοράς αέρα, αλλά ακόμα και εκεί μια ελαφριά ανεπάρκεια αέρα δεν κάνει τρομακτική διαφορά.
Απο την άλλη η μεταφορά και αγωγή θερμότητας είναι γραμμική συνάρτηση της διαφοράς θερμοκρασίας και όσο πιο καυτός είναι ο θάλαμος μπορεί μεν να βοηθά στη σωστή καύση, αλλά τόσο πιο δύσκολα μπορεί να απορροφήσει τη θερμότητα απο τα επίσης θερμά καπναέρια και γι'αυτό πρέπει να αποθερμαίνεται συνεχώς προς τον χώρο.
Σε γενικές γραμμές η άποψη μου είναι, πως ο συλλογισμός ότι αν καις σε χαμηλότερη ονομαστική ισχύ την εστία πέφτει σημαντικά η απόδοση της είναι λάθος. Η απόδοση θεωρητικά παραμένει ίδια (ίσως και καλύτερη) καθώς η ανταλλαγή θερμότητας έχει μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας σα φαινόμενο σε σχέση με την τέλεια καύση ενός υπέρθερμου θαλάμου.
Άμα η φωτιά έχει σχετικά επαρκή αέρα το μεγαλύτερο ποσό της χημικής ενέργειας το μετατρέπεις ήδη σε θερμική, οι διαφορές απο εκεί και πέρα είναι αρκετά μικρές (π.χ. η δευτερογενής καύση που λένε σα θερμότητα δίνει κάτι της τάξης 3-5%, όχι τόσο σπουδαία πράγματα όσο θα νόμιζε κανείς. Η πραγματική σημαντική της συμβολή όμως είναι στη μείωση των ρύπων, που εκεί το ποσοστό βελτίωσης γίνεται 15-30%... ;) )

Συνολικά το πρόβλημα της απόδοσης των τζακιών, είναι κυρίως πρόβλημα που έχει να κάνει με τη δυσκολία ελέγχου της καύσης. Δεν αυτόρυθμίζεται μέσω αισθητήρων και χρειάζεται μόνιμα κάποιος "θερμαστής" να τροφοδοτρεί με ξύλο, να ρυθμίζει τον αέρα και να απομακρύνει τη στάχτη. Και το καύσιμο δεν είναι και τόσο τυποποιημένο και σταθερής ποιότητας (και αν είναι π.χ. μπρικέτα, τότε είναι πανάκριβο και ίσως δεν κερδίζεις και τόσα πολλά πια σε όρους οικονομίας)...
Last edit: 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Savvas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dryianni, popovitis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156695 από popovitis
Απαντήθηκε από popovitis στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
Καλημέρα! Σχετικά με την μέτρηση της απόδοσης μάλλον είναι κάτι αρκετά δύσκολο και δεν έχω το χρόνο να το κάνω σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον με τα σχόλιά σας όλο και κάτι έμαθα :-) .

Τώρα για το συλλογισμό μου που λες, ουσιαστικά δεν είναι συλλογισμός αλλά μάλλον ερώτηση όπως άλλωστε έγραψα στο αρχικό ποστ "Η απόδοσή του πως επηρεάζεται; Υποθέτω αρνητικά...".

Όσον αφορά το σχόλιο σου "Από την άλλη η μεταφορά και αγωγή θερμότητας είναι γραμμική συνάρτηση της διαφοράς θερμοκρασίας και όσο πιο καυτός είναι ο θάλαμος μπορεί μεν να βοηθά στη σωστή καύση, αλλά τόσο πιο δύσκολα μπορεί να απορροφήσει τη θερμότητα από τα επίσης θερμά καπναέρια και γι'αυτό πρέπει να αποθερμαίνεται συνεχώς προς τον χώρο." αυτό σημαίνει ότι ένα βεντιλατέρ βοηθάει στην βελτίωση της απόδοσης ενός τζακιού; Αν μάλιστα το βεντιλατέρ συνδυαστεί με εναλλάκτη ώστε να μην επηρεάζει της θερμοκρασία της εστίας πολύ (άρα καλύτερη καύση; ), ενώ ταυτόχρονα "κερδίζει" θερμότητα από τα πολύ ζεστά καυσαέρια τότε ίσως πετυχαίνουμε και μεγάλες θερμοκρασίες στο χώρο καύσης αλλά και καλή απαγωγή της θερμότητας. Αν και εγώ έχω τον εναλλάκτη της Κρατκι μαύρου χάλυβα θα βελτίωνα την απόδοση της εστίας μου εάν έβαζα βεντιλατέρ που θα τράβαγε θερμότητα από την φούσκα; Ο λόγος που το έβαζα βέβαια δεν θα ήταν μόνο για βελτίωση της απόδοσης αλλά και για διανομή στα μέσα δωμάτια.

Για μία εστία χωρίς δευτερογενή καύση , με αρκετά ξύλα και αφού έχει πιάσει θερμοκρασία και κλείσουμε το τάμπερ καυσαερίων, οι αέρηδες θέλουμε να είναι τελείως ανοιχτοί εάν αναζητάμε υψηλή απόδοση, στη μέση η προς το κλειστοί;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156860 από surfer
Απαντήθηκε από surfer στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση

dimlyk έγραψε: τα τζακια που δουλευουν συνεχως εχυν μεγαλυτερα παχη μαντεμιων απο τα υπολοιπα
το τζακι ετσι κι αλλιως δουλευει σε μεταβαλομενη ισχυ ,,,στην αρχη το φουλαρεις και μετα κλεινεις τους αερηδες και συντηρει την φλογα και ταυτοχρονα κανει μετακαυση καυσαεριων λογω υψηλων θερμοκρασιων.
μ αυτο τον τροπο τα τζακια πετυχαινουν τις αποδοσεις τους.
τελεια καυση σημαινει τελεια αναλογιαν καυσιμου αερα κλπ συνθηκων δεν εχει σχεση με την αποδοση ....αυτη πετυχααινεται οπως σου ειπα παραπανω ....οι υγροποιησεις ειναι αλλο φαινομενο κι εχουν να κανουν μ αλλα...μην μπερδευεσαι με του λεβητες που εχουν εναλακτες και ριχνουν την θερμοκρασια των καυσαεριων....οσο αφορα τις αποδοσεις των τζακιων θεωρησε ενα 50% νασαι μεσα :)
στο ερωτημα τωρα .... ολα εχουν σχεση με την κατασκευη του τζακιου...μπορει με τον τροπο που λες να βελτιωσεις κατι μπορει ομως και να το κανεις χειροτερο ....το τζακι θελει υψηλες θερμοκρασιες για να κανει καλη καυση ,,,αν παγωσει την πατησες ....το ιδιο ισχυει και για τα καυσαερια αν καταφερεις να τα παγωσεις θ αρχισουν να τρεχουν ζουμια που ειναι και οξινα και σιγα σιγα κανουν ζημια και στην ιδια την εστια περα απο του οτι επηρεαζουν την αποδοση
ειλικρινα δεν ξερω πως υπολογιζει ο καθενας τις αποδοσεις ...ο υπολογισμος ειναι πολυ αριθμιτικος κι εχω την εντυπωση οτι ο καθε κατασκευαστης αναφερει το καλυτερο νουμερο που πετυχαινει στην διαρκεια καποιου χρονου καυσης


Όταν λέμε κλείνεις τους αέριδες κλείνουμε και τον αέρα του τζακιού ή μόνο την καμινάδα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156874 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
surfer τα παντα ...πρωτογενη δευτερογενη και κλαπετα :)
να ξεκαθαρισω κατι που καποιους μπερδευει ...αλλο η αποδοση % μιας εστιας και αλλο η αποδοση σε kw
αν ειναι να εχεις τελειως ανοιχτο τον πρωτογενη τοτε ναι μεν εχεις μεγαλη ισχυ αλλα δεν υπαρχει λογος να μπαινει κανεις στον κοπο (σχεδον) για κλειστες ενεργειακες εστιες
οταν ζεσταθει το τζακι καλα αρχιζει το κλεισιμο του αερα καυσης και τα ξυλα σιγοκαιγονται εχοντας ομως σημαντικη αποδοση καυσης λογω θερμοκρασιων (δεν ειναι η δυνατη φωτια που δινει το αποτελεσμα αλλα η μετροπη του ξυλου σε αεριο καυσιμο )
για τους εναλλακτες ...αν εχεις ενα τζακι 10 κβατ και απωλειες 3 (70% αποδοση) απο αυτα τα 3 ποσο μπορει καποιος να "κλεψει" χωρις να δημιουργησει προβληματα ? αξιζει τον κοπο σε ανοιχτες η απλες μαντεμενιες εστιες που εκει οι απωλειες ειναι αντιστροφα τα 7 κβ ...αρα 2-3 τα παιρνουμε χωρις προβληματα
αεραγωγο στην φουσκα μπορεις να βαλεις αλλα καλο ειναι να ελεγχεται απο καποιο θερμοστατη να τραβαει αερα μονο οταν αυτος ειναι πανω απο καποια θερμοκρασια αν βοηθαει στην αποδοση δεν το ξερω και δεν θαπρεπε σ ενα σωστα σχεδιασμενο τζακι ...οτι στελνεις μακρυα το χανεις απο κοντα


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": popovitis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156879 από popovitis
Απαντήθηκε από popovitis στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
Λογικά ακούγονται όσα γράφεις, όμως αν όντως έχεις δίκιο και μιλάμε για 50% απόδοση των περισσοτέρων ενεργειακών τζακιών τότε ο εναλλάκτης φαίνεται να είναι αποδοτικός. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα τζάκι που διαφημίζεται ως 80% απόδοσης με 16KW ονομαστική-αποδιδόμενη-στο-χώρο ισχύ τότε προφανώς το τζάκι είναι 20KW * 0,8 = 16KW.

Αν η πραγματική απόδοση είναι 50% τότε από τα 20KW χάνονται τα 10KW από τα οποία κάποια μεν θα είναι λόγω CO αλλά πολλά θα είναι και σε θερμότητα καυσαερίων. Στα 10KW όμως ο εναλλάκτης λογικά θα έχει πολλά να μας δώσει πίσω ειδικά αν είναι με μοτέρ (εγώ βέβαια έχω αυτόν με τον μαύρο χάλυβα).

Αυτό που έχω αρχίσει να καταλαβαίνω χάρη στα σχόλιά σου είναι ότι το δύσκολο κομμάτι με τις εστίες αλλά και πολύ σημαντικό είναι η αποτελεσματική καύση, δηλαδή το πόσες απώλειες έχεις λόγω CO. Εάν μπορούμε με έναν μετρητή να υπολογίσουμε ΑΝΑΛΟΓΙΑ CO2/CO τότε με λίγε γνώσεις χημείας υποθέτω ότι θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε τις απώλειες από ατελή καύση (ο άνθρακας που μένει στις στάχτες είναι αμελητέος). Οι υπόλοιπες απώλειες θα είναι είτε λόγω κακής μόνωσης (π.χ. καμινάδα) είτε λόγω της θερμότητας των καυσαερίων. Αυτά τα 2 όμως σε κάποιο βαθμό μπορούμε να τα "ελέγξουμε"/ περιορίσουμε. Διόρθωσε με όπου κάνω λάθος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156890 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Αποδοση εστίας με χαμηλή καύση
μια και δειχνεις διαβαστερος ριξε μια ματια :)
www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=56572&Itemid=384

εγω θα στο θεσω αναποδα ομως ...αντι να προσπαθεις να κλεψεις αυτο το 50% γιατι να μην προσπαθησεις να το κανεις 30?
δεν ισχυριζομαι οτι ενα τζακι δεν πιανει τις πιστοποιημενες του αποδοσεις ....αλλα οτι στις περισσοτερες εγκαταστασεις ειναι πολυ χαμηλοτερα
και δυστυχως το 50 % δεν μπορεις να το κλεψεις οσο θες...πχ...ποια ειναι η θερμοκρασια υγροποιησης των καυσαεριων ? δεν ειναι σταθερο μεγεθος χοντροειδεστατα μιλαμε για 50 η 100 βαθμους ...εξαρταται ομως απο την συσταση των καυσαεριων ...
φαντασου ενα φαινομενο ...ξυλα με υγρασια 40% αρκετα συνιθισμενα στις μαντρες στην αρχη τα καυσαερια περιεχουν μεγαλες ποσοτητες υδρατμων (και θερμοτητας) αν τα παγωσουμε λιγο αρχιζουν και τρεχουν νερα κι αυτα πεφτουν μεσα στην εστια και ξαναθελουμε θερμοτητα να τα αεριοποιησουμε ...κι αυτο επαναλαμβανεται συνεχως ...ποση αποδοση εχει αυτη η εστια με τον μαματο εναλακτη? :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": dryianni

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.064 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ