Τοποθέτηση κασέτας χωρίς σπάσιμο φούσκας.

Περισσότερα
6 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 6 Χρόνια 5 Μήνες πριν #160560 από popovitis
Αγόρασα πριν λίγο καιρό μία κασέτα Kratki Atena από το Δημήτρη Φιλιππακόπουλο. Το πλάνο είναι να μπει στο παλιό τζάκι από πυρότουβλο στο εξοχικό που όμως θα δουλεύει αρκετά. Η κασέτα αυτή είναι 12 kw Με μοτέρ που έχει μία σκάλα και ενεργοποιείται αυτόματα από μία θερμοκρασία και πάνω. Το σπίτι είναι αρκετά μεγάλο σε τρία επίπεδα:
1) Ισόγειο ενιαίος χώρος περίπου 80 τ.μ. (Θέλω να θερμαίνεται επαρκώς)
2) Πρώτος όροφος υπνοδωμάτια και μπάνιο συνολικά 80 τ.μ. που επικοινωνεί με το ισόγειο μέσω εσωτερικής σκάλας σε απόσταση περίπου 4 μέτρα από το τζάκι (αν μπορεί να έρχεται και εδώ λίγη ζέστη καλό θα ήταν)

Το υπάρχον τζάκι είναι περίπου 30 εκατοστά φαρδύτερο από την κασέτα, με αρκετό βάθος για περιθώριο περίπου 15 εκατοστά πίσω από την κασέτα και περίπου 2-3 εκατοστά περιθώριο στο ύψος στην μετώπη.

Στόχος είναι να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες εργασίες στο ισόγειο, ιδανικά να μην χρειαστεί γκρέμισμα τίποτα! Αρχικά το θεωρούσα απίθανο αλλά διαβάζοντα την περίπτωση αυτή energ.gr/index.php?option=com_kunena&vie...&id=60254&Itemid=384 άρχισαν να μου έρχονται ιδέες και ελπίδες.

Το τζάκι είναι το παρακάτω:








Η σκέψη μου είναι η εξης:
1) Αφήνω την παλιά φούσκα ως έχει και την χρησιμοποιώ σαν θερμοθάλαμο (αφου βέβαια την καθαρίσω καλά όπως έκανε ο Stavrax στην παραπάνω παρουσίαση.
2) Κάνω τρύπα από κάτω για τη φυσική ροή, και μονώνω τα πλαϊνα και την πίσω πλευρά της εστίας με ιζολ (αν και τα πυρότουβλα λογικά αντέχουν με τέτοια κενά)
3) Για να μην έχω καμία μετατροπή/γκρεμίσματα στο ισόγειο βάζω περσίδα εξόδου του θερμού αέρα από το θερμοθάλαμο στον 1ο όροφο (το βεντιλατέρ θα στέλνει τον ζεστό αέρα της κασέτας στο ισόγειο). Η χτιστή καμινάδα περνάει μέσα από το υπνοδωμάτιο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω και φαινεται σαν κολώνα. Εννοείται ότι θα μπει Inox καμινάδα (η μάυρος χάλυβας) εσωτερικά της παλιάς. Η παλιά νομίζω είναι φ250 ενώ η νέα φ150 άρα το κενό μεγάλο για την φυσική ροή. Με λίγα λόγια ο θερμοθάλαμος θα είναι η παλιά φούσκα συν το κενό μεταξύ παλιάς και νέας καμινάδας μέχρι και τον 1ο όροφο.

Φυσικά θα πρέπει να γίνει πολύ σχολαστικός καθαρισμός φούσκας και καμινάδας πρώτα. Θεωρητικά ο ζεστός αέρας αυτός είναι σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία από ότι τα καυσαέρια που περνάνε τώρα από την παλιά καμινάδα και δεν βλέπω πιθανό να ζορίζεται η παλιά καμινάδα από θερμοκρασίες. Επιπλέον θα πρέπει να φτιαχτεί κάτι σαν ταβάνι μεταξύ παλιάς και νέας στον 1ο όροφο στο ύψος της περσίδας.

Έχουν νόημα αυτά που γράφω η χανω κάτι σημαντικό;
Μία δυσκολία που θα έχω είναι να μπει η νέα καμινάδα μέσα από την παλιά και να κουμπώσει/δεθεί πάνω στην κασέτα.

Το σπίτι είναι σε παραθαλάσια περιοχή με ήπιο σχετικά χειμώνα και λογικά το τζάκι θα ζεσταίνει καλά τις περισσότερες μέρες του χειμώνα.
Συνημμένα:
Last edit: 6 Χρόνια 5 Μήνες πριν by popovitis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 5 Μήνες πριν #160566 από Pasxalis
Δεν ξερω απο τζακια και πολλα αλλα λες ενας χωρος 80 τμ και ενας ακομα παλι 80 τμ,τα 12 kw που ειναι αρκετα γισ να ζεστανη τους χωρους που θες;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 6 Χρόνια 5 Μήνες πριν #160568 από popovitis
Το βασικό είναι να ζεσταίνω τα κάτω 80 τ.μ. και όση ζέστη πάει πάνω στο ένα υπνοδωμάτιο (περίπου 15-20 τ.μ.)
΄Παρόλο που δεν έχει πολλά κρύα η περιοχή δεν περιμένω να γίνεται αυτό επαρκώς όλο το χρόνο αλλά τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες.

Λογικά μέσω ακτινοβολίας και μοτέρ της κασέτας 9 από τα 12 ( η σε πιό χαλαρούς ρυθμούς τα 7/9) kw θα βγαίνουν κάτω και πιστεύω ότι αρκούν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Τις υπόλοιπες υπάρχει και το πετρέλαιο.
Last edit: 6 Χρόνια 5 Μήνες πριν by popovitis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 6 Χρόνια 5 Μήνες πριν #160572 από popovitis
Εντωμεταξύ εδώ λέει ότι αν η καμινάδα είναι πάνω από 5,5 μέτρα τότε μειώνουμε τη διατομή που δίνει ο κατασκευαστής. Υπολογίζω ότι η δική μου θα είναι περίπου 7 μέτρα άρα θα είναι σωστό να πάω από φ150 σε φ130 η είναι λάθος να αγνοήσουμε τον κατασκευαστή; Στην περίπτωση που μειώσω την διατομή το κενό μεταξύ νέας και παλιάς γίνεται ακόμη μεγαλύτερο (βέβαια η επιφάνεια εναλλαγής λίγο μικρότερη) και συνεπώς η ροή ακόμη ευκολότερη και οι θερμοκρασίες μικρότερες.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...9dEUII_jZ05YWrQvvOh4
Last edit: 6 Χρόνια 5 Μήνες πριν by popovitis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
6 Χρόνια 5 Μήνες πριν #160633 από popovitis
Καλησπέρα σκεφτόμουν μάλιστα να πέρναγα φ250 στην παλιά (η οποία είναι φ250) αν χωράει ώστε να μην έρχεται ο αέρας καθόλου σε επαφή με την χτιστή καμινάδα αλλά να διέρχεται μεταξύ ινoξ f250 και της νέας φ150 (η 130) που θα βάλω για τα καπναέρια.

Έχει νόημα όλο αυτό που σκέφτομαι;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.068 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ