Τα νέα των Καυσόξυλων

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #21828 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα Νέα Των Καυσόξυλων
Καίμε τη ζωή μας για λίγα καυσόξυλα


Οι άνδρες της ΕΜΑΚ είναι πλέον σίγουροι, ότι για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές η αιτία είναι μια και μοναδική: «Η Ελλάδα θα καεί από άκρη σε άκρη για τα καυσόξυλα». Η ακρίβεια του πετρελαίου, το πρόσφατο συμβάν με τους 70 τόνους καυσόξυλα, οι άνεμοι του Αυγούστου και τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα, καταλήγουν σε αυτή την απάνθρωπη ελληνική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής – που γνωρίζουν – ξέρουν πολύ καλά ότι οι φωτιές δεν μπαίνουν για βοσκοτόπια, ούτε από λαγοκυνηγούς, ούτε για αποχαρακτηρισμούς… Το ζήτημα των καυσόξυλων είναι η νέα ελληνική πραγματικότητα.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...-y0NO_nRgLmgSv_W3CJw

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #22046 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα Νέα Των Καυσόξυλων

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #22047 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα Νέα Των Καυσόξυλων
Κλείνουν βενζινάδικα, ανοίγουν ξυλάδικα


Μέχρι πριν τρία χρόνια, τα καταστήματα πώλησης καυσοξύλων στο νομό, ήταν ελάχιστα.

Εξυπηρετούσαν μόνο όσους διέθεταν τζάκι, και οι οποίοι το άναβαν σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Την τελευταία διετία το «τοπίο», έχει αλλάξει άρδην. Το καυσόξυλο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας γυρνώντας το ρολόι σε παρωχημένες δεκαετίες.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Τα σημεία πώλησης καυσοξύλων καταγράφονται και λειτουργούν με τις σχετικές άδειες των Δασαρχείων, τα οποία και έχουν την ευθύνη της οργανωμένης νόμιμης υλοτομίας.

Μέχρι το 2010 λοιπόν στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Κιλκίς είχαν «αναφορά» 13 σημεία πώλησης καυσόξυλων με τους ανάλογους αποθηκευτικούς χώρους. Το 2011 τα σημεία ξεπέρασαν τα 20 ενώ το 2012 στις Υπηρεσίες του Δασαρχείου είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 35 σημεία. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάποια καινούργια σημεία εμπορίας βρίσκονται είτε υπό ίδρυση είτε δεν έχουν αναφερθεί ακόμη επίσημα. Ετσι ο αριθμός των σημείων εμπορίας καυσόξυλων μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 50!

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Γουμένισσας. Εκεί ο αριθμός είναι σαφώς μικρότερος, αλλά η αυξητική τάση παραμένει το ίδιο ισχυρή.


Περισσότερα απ’ τα βενζινάδικα!

Ο ν. Κιλκίς μέχρι πριν από 3 χρόνια διέθεσε 107 πρατήρια καυσίμων. Ο αριθμός αυτός πέρυσι είχε μειωθεί στα 73 (σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ της 15-3-2012). Σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί περίπου στα 50 και ήδη είναι μικρότερος απ’ τον αντίστοιχο αριθμό των «ξυλάδικων».

Η αυξημένη ζήτηση του καυσόξυλου οδηγεί μοιραία στην αισθητή αύξηση της τιμής του. Σήμερα πωλείται γύρω στα 110 ευρώ ο τόνος ενώ ήδη παρατηρούνται αυξητικές τάσεις.

Παράλληλα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (κυρίως των Δασαρχείων) συνεχίζεται η «μάχη» κατά της λαθροϋλοτομίας. Μια μάχη σαφώς άνιση για τους γνωστότατους πλέον λόγους.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...p3Yk-YmWGWAQzVs-qJog

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #22676 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα Νέα Των Καυσόξυλων
Καλπάζουν οι τιμές στα καυσόξυλα


Βουλγάρικα ξύλα έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, καθώς λόγω κρίσης «πάγωσαν» τα κονδύλια για υλοτόμηση. Τεράστιο ενδιαφέρον υπάρχει από τους καταναλωτές, «καθώς οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν συμφωνούν για το πετρέλαιο»


Τα σημάδια για την εξέλιξη της χειμερινής περιόδου στην αγορά των καυσόξυλων είναι άκρως ανησυχητικά, όπως προκύπτει ήδη από το τέλος του καλοκαιριού. Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για υλοτόμηση έχει περιορίσει σημαντικά τις διαθέσιμες ποσότητες ελληνικής ξυλείας.

Την ίδια ώρα η «απειλή» εξίσωσης του φόρου στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά να αναζητήσουν στην ξυλεία ένα φθηνότερο μέσο θέρμανσης για το Χειμώνα, αυξάνοντας δραστικά τη ζήτηση. Οι έμποροι, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εισαγωγές ξυλείας, κυρίως από την γειτονική Βουλγαρία.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται από τώρα την ζήτηση ανεβάζοντας δραστικά τις τιμές, μέχρι και στο διπλάσιο.

«Η τεράστια ζήτηση μας φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Το ενδιαφέρον, ιδίως από τις πόλεις, μεγαλώνει, καθώς οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν συμφωνούν για το πετρέλαιο κι όλο και περισσότεροι αγοράζουν σόμπες ή φτιάχνουν τζάκια. Στις οικοδομές, όμως, με μεγάλο ύψος είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν τα ξύλα» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξυλεμπόρων Δράμας Μιχάλης Ισαακίδης.

Τι συστήνουν οι ειδικοί
Για την προέλευση της ξυλείας, αν και δεν υπάρχει σήμανση σε κάθε καυσόξυλο, ο καταναλωτής είναι καλό να γνωρίζει ότι τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες κόκκινες και πράσινες σφραγίδες ενώ οι βουλγαρικές είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.

Το βουλγαρικό ξύλο είναι συνήθως πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.

Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ποιες είναι οι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούν οι ενδιαφερόμενοι:

•έγκαιρη προμήθεια καθώς η ζήτηση ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις
•προτίμηση σε ελληνική ξυλεία και ειδικά σε ελληνικό δρυ
•έλεγχος στα παραστατικά που «συνοδεύουν» τα ξύλα κατά τη μεταφορά για επιβεβαίωση προέλευσης και αξίας (το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό π.χ.)
•αποφυγή αγοράς χλωρών ξύλων (δεν καίγονται σωστά και είναι βαρύτερα, άρα ακριβότερα)
•ζύγιση της ποσότητας που παραδίδεται (υπάρχουν ζυγαριές για φορτηγά με υπολογισμό του μεικτού φορτίου και απόβαρου)
Παράνομη υλοτομία από Αλβανούς σε ελληνικά δάση
Σε «σαφάρι» ελέγχων επιδίδονται οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως τονίζει ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσόκος, συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, την τροχαία, τις κοινότητες αλλά και τους πολίτες. Η παράνομη υλοτομία μαστίζει ιδιαίτερα τόπους που διαθέτουν πολλά δάση και διασυνοριακές περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Πρεσπών, όπου κατά τον κ. Γρούιο, σημειώνονται κρούσματα λαθροϋλοτομίας από Αλβανούς που μπαίνουν στα δάση δρυός και μεταφέρουν τα ξύλα πίσω στη χώρα τους. Παρά τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η δυσκολία των συγκεκριμένων ελέγχων είναι μεγάλη, λόγω της έλλειψης επαρκούς οδικού δικτύου και του δύσβατου της περιοχής.

Σε μία προσπάθεια εκτίμησης του ρυθμού αύξησης των παρανομιών, ο δασολόγος του δασαρχείου της Αρναίας Χαλκιδικής Αναστάσιος Αγαλής κάνει λόγο για διπλασιασμό τους φέτος.

Παράλληλα, η αν. δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια γίνονταν πέντε - έξι μηνύσεις το χρόνο για τέτοιες παρανομίες, το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν ήδη 15.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%BA%CE...Z-g7lr6H1hpwwCTDugVg

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #22677 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα Νέα Των Καυσόξυλων
Θεσσαλονίκη: Κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση καυσόξυλων αλλά και στις παρανομίες κατά τη διακίνησή τους


Αύξηση κατά 100% παρουσιάζει η ζήτηση στην αγορά για καυσόξυλα, σε σχέση με πέρσι, καθώς με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει τεράστια άνοδο, οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικότερους τρόπους για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους για το χειμώνα.
Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα ποσοστά αύξησης σημειώνονται στον αριθμό των παρανομιών που αφορούν είτε την παράνομη υλοτομία είτε τη λαθραία διακίνηση των καυσόξυλων.
Σχετικά με τη ζήτηση, οι έμποροι επισημαίνουν ότι έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι και οι ίδιοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, καθώς οι υλοτομίες είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της χορήγησης περιορισμένων κονδυλίων από το αρμόδιο υπουργείο για το σκοπό αυτό. Επειδή, μάλιστα, τα ελληνικά ξύλα δεν επαρκούν για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση, η αγορά έχει κατακλυστεί από βουλγαρικά ξύλα, τα οποία έμποροι και δασάρχες εκτιμούν ότι αποτελούν σήμερα το 90% των ποσοτήτων που διακινούνται στη Μακεδονία.
«Η τεράστια ζήτηση μας φέρνει σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Το ενδιαφέρον, ιδίως από τις πόλεις, μεγαλώνει, καθώς οι ένοικοι των πολυκατοικιών δεν συμφωνούν για το πετρέλαιο κι όλο και περισσότεροι αγοράζουν σόμπες ή φτιάχνουν τζάκια. Στις οικοδομές, όμως, με μεγάλο ύψος είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν τα ξύλα» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ξυλεμπόρων Δράμας Μιχάλης Ισαακίδης. Με τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει, τα περισσότερα ξύλα που διακινούνται είναι βουλγάρικα, ενώ προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο έλλειψης καυσόξυλων κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και μεγάλης αύξησης στην τιμή της διάθεσής τους στο κοινό.
Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα των τιμών, αυτά διαφοροποιούνται ανά περιοχή. Στη Δράμα, ο κ. Ισαακίδης κάνει λόγο για μηδενική αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρσι και αναφέρει ότι ο τόνος πωλείται έναντι 100 ευρώ. Η τιμή, όμως, αυξάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου φτάνει τα 140 ευρώ και τη Λάρισα, όπου διαμορφώνεται στα 150 ευρώ τον τόνο. Για αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρσι κατά 10% κάνει λόγο ο διευθυντής δασών της Φλώρινας Στέφανος Γρούιος, που αναφέρει ότι οι τιμές στην
περιοχή κυμαίνονται μεταξύ 85 και 110 ευρώ ανά τόνο, σε μία περιοχή, όμως, πλούσια σε δάση με πολύ λιγότερες ποσότητες εισαγόμενου βουλγαρικού ξύλου, αλλά και χειμώνες που διαρκούν οκτώ μήνες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στο μεταξύ, σε «σαφάρι» ελέγχων επιδίδονται οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες, όπως τονίζει ο προϊστάμενος του δασαρχείου Πολυγύρου Λευτέρης Πιτσόκος,
συνεργάζονται στενά με την αστυνομία, την τροχαία, τις κοινότητες αλλά και τους πολίτες. Η παράνομη υλοτομία μαστίζει ιδιαίτερα τόπους που διαθέτουν πολλά δάση και διασυνοριακές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Πρεσπών, όπου κατά τον κ. Γρούιο, σημειώνονται κρούσματα λαθροϋλοτομίας από Αλβανούς που μπαίνουν στα δάση δρυός και μεταφέρουν τα ξύλα πίσω στη χώρα τους. Παρά τις κατασχέσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η δυσκολία των συγκεκριμένων ελέγχων είναι μεγάλη, λόγω της έλλειψης επαρκούς οδικού δικτύου και του δύσβατου της περιοχής. Σε μία προσπάθεια εκτίμησης του ρυθμού αύξησης των παρανομιών, ο δασολόγος του δασαρχείου της Αρναίας Χαλκιδικής Αναστάσιος Αγαλής κάνει λόγο για διπλασιασμό τους φέτος.
Παράλληλα, η αν. δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου, επισημαίνει ότι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια γίνονταν πέντε – έξι μηνύσεις το χρόνο για τέτοιες παρανομίες, το πρώτο τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν ήδη 15! Οι ειδικοί συμβουλεύουν το αγοραστικό κοινό:
-Να προμηθευτεί εγκαίρως ξύλα ενόψει του χειμώνα, καθώς οι έμποροι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων αργότερα. -Να προτιμά τα ελληνικά ξύλα και μάλιστα τον ελληνικό δρυ. Σύμφωνα με την κ. Αγγελίδου, η ποιότητά του είναι ανώτερη από τα εισαγόμενα καυσόξυλα, λόγω εδαφών, υψομέτρου και πυκνότητας που εξασφαλίζει μεγαλύτερη και παρατεταμένη
ενέργεια κατά την καύση.

-Να ελέγχει τα παραστατικά που «συνοδεύουν» τα ξύλα κατά τη μεταφορά τους ώστε να πληροφορείται αν είναι ελληνικά ή εισαγόμενα και να πληρώνει το ποσό που έχει συμφωνήσει, δεδομένου ότι το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό.
-Να μην αγοράζει χλωρά ξύλα γιατί δεν καίγονται σωστά και επιβαρύνουν το «πορτοφόλι» του καταναλωτή, λόγω μεγαλύτερου βάρους.
-Να ζυγίζει, όταν αυτό είναι δυνατόν, τις ποσότητες των ξύλων που αγοράζει. Σύμφωνα με τον κ. Γρούιο, ιδιαίτερα σε μη αστικά περιβάλλοντα, υπάρχουν ζυγαριές όπου μπαίνουν τα φορτηγά και με τον υπολογισμό του μεικτού φορτίου και του απόβαρου προκύπτει η διαφορά.
-Να έχει στο νου ότι, παρ’ όλο που τα καυσόξυλα δεν φέρουν σήμανση το κάθε ένα ξεχωριστά, τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες κόκκινες και πράσινες σφραγίδες κατά τις εργασίες διαχείρισης των ξύλων στα δάση, ενώ οι βουλγαρικές αντίστοιχες σφραγίδες είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.
-Επίσης, έμποροι αλλά και δασολόγοι, μεταφέροντας την προσωπική τους εμπειρία, επισημαίνουν ότι το βουλγαρικό ξύλο είναι πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.
-Σε ό,τι αφορά τα ξύλα από το Άγιον Όρος, ο κ. Αγαλής συμβουλεύει τους καταναλωτές να ελέγχουν τα παραστατικά του φορτίου που οδηγείται στη μάντρα για να διαπιστώνουν την προέλευσή τους. Τονίζει, μάλιστα, ότι τα ξύλα που βγαίνουν από την Αθωνική πολιτεία είναι ξύλα που δύσκολα βλέπει κανείς σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας (δρυς, πουρνάρια και κουμαριές), ενώ τα φορτία ελέγχονται από το δασαρχείο ως προς την προέλευση και τον προορισμό της μεταφοράς τους. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προωθείται συνεργασία της δασικής αρχής με συνεργεία της εφορίας για τη διεξαγωγή ελέγχων σε μάντρες εμπορίας ξυλείας.


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%BA%CE...3bPTfb_8LzcI3canigqA

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #22841 από KERBEROS
Απαντήθηκε από KERBEROS στο θέμα Απ: Τα Νέα Των Καυσόξυλων
Πως να ξεχωρίσω τα βουλγάρικα ξύλα από τα Ελληνικά;


Γειά σας φίλοι μας
Την ερώτηση αυτή μας την έκαναν αρκετοί φίλοι του blog

Ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ξεχωρίσετε τα βουλγάρικα ξύλα είναι ένας και μοναδικός !!!

Το έχουμε ψάξει τόσο καλά, έχουμε και αποδείξεις και πλέον μιλάμε και με βούλγαρους εισαγωγείς.

Απλά, για λόγους που δεν μπορούμε να σας τους αναλύσουμε τώρα, (θα σας τους πούμε σε επόμενο άρθρο μας) οι γείτονές μας οι Βούλγαροι στέλνουν ΠΑΝΤΑ τα καυσόξυλα «ΚΟΜΜΕΝΑ» στην Ελλάδα σε μήκος 33 εκατοστά !!!

Έτσ λοιπόν, αν δείτε ξύλα έτοιμα κομμένα σε μήκος 33 εκατοστών , τότε αυτά είναι βουλγάρικα !!!

Αν το δείτε και αλλιώς, ο Έλληνας έμπορος σας ρωτάει για πού είναι τα ξύλα, για τζάκι, για ξυλόσομπα ή για λέβητα, για να σας τα κόψει στην διάσταση που εσείς επιθυμείτε.

Για λόγους που δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα, άκοπα ξύλα από βουλγαρία δεν «μπαίνουν» στην Ελλάδα. Αυτά που «έρχονται» είναι μόνον 33 εκατοστά !!!


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f...l3VtVyG9AeGNkrIUG3dQ

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.136 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ