Μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #58792 από taxi
Καλησπέρα
Θέλω να μάθω αν μπορώ να κάνω μετατροπή του ανοιχτού τζακιού σε ενεργειακό χωρίς τοποθέτηση κασέτας δηλαδή με κάποια πατέντα.Έχω ένα όμορφο μαντεμένιο τζάκι(90χ50h) με μεγάλο βάθος (1 μετρο περίπου)αλλά χωρίς καθόλου απόδοση. Μετα βίας να ζεσταθώ λίγο το βράδυ και να το καίω όλη μέρα.Μάλλον το πολύ βάθος φταίει,φευγει όλη η ζέστη.Όταν το έφτιαγνα στο μυαλό μου είχα να ψήνω καμιά μπριζόλα. :) (το πετρέλαιο είχε 0.40 τότε!!! Πως μπορώ να το κάνω να έχει και απόδοση, εκτός από το να το αντικαταστήσω??Με χρήση πόρτας και βεντιλατερ(?) γίνεται κάτι και αν ναι πως?? Η φούσκα είναι απο Γ/Σ με πετρομβάμβακα και καμινάδα inox φ200. Το σπίτι μου είναι στο βουνό (πολύ κρύο!) 110 μ2 και θέλω τουλάχιστον να ζεσταίνω σαλ/ρια 60 μ2.Δεν θέλω κασέτες δεν μου αρέσουν,είναι πολύ στενές,αν και πολύ αποδοτικές,και αισθητικά (καιρός για αισθητική!)δεν θέλω ένα τεράστιο τζάκι και μια τόσο μικρή εστία!Άσε που δεν με βολευουν και οι διαστάσεις για τοποθέτηση κασέτας.Θα πρέπει να πάρω πιο μικρή για να με παίρνει στο ύψος.Θέλω να κάνω κάτι πάνω σε αυτό.Αν γίνεται φυσικά...
ΚΡΥΩΝΩ!!!!!
Ευχαριστώ
Last edit: 11 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #58817 από Asteris
Απαντήθηκε από Asteris στο θέμα Μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό
Καλημέρα.

Μπορείς να περάσεις πόρτα, να βάλεις κόφτρα, να ανοίξεις εισαγωγές-εξαγωγές στην γυψοσανίδα για να περνάει αέρας δωματίου γύρω από την εστία και να ζεσταίνεται. Όλα αυτά όμως θα προσφέρουν από ελάχιστα έως μέτρια πράματα στην απόδοση, κυρίως γιατί δεν θα έχουν την επιτυχία του να έχουν μπει εκεί εργοστασιακά. Σαν να έχεις ένα αμάξι του 70 με καρμπυρατέρ και να παλεύεις να του αλλάξεις τα πάντα για να γίνει 16βάλβιδο direct injection Euro5.

Αν δεν θες να βάλεις κασέτα, μπορείς να δεις για foyer που έχουν αρκετά μεγάλη ποικιλία και δίνουν μεγαλύτερη μετωπική επιφάνεια για να βλέπεις την φωτιά (δεν έχουν πάνω και κάτω ενσωματωμένες περσίδες).

Διάβασε το τόπικ με τα ενεργειακά τζάκια από την αρχή, για να πάρεις μιά καλή ιδέα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 4 Μήνες πριν #61186 από maestros
Απαντήθηκε από maestros στο θέμα Μετατροπή τζακιού σε ενεργειακό
Καλησπέρα σας.

Κατ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τις πολλές και σημαντικές πληροφορίες που αποκόμισα εδώ και λίγους μήνες διαβάζοντας τα ενδιαφέροντα σχόλια του Αστέρι και των άλλων καλών φίλων.

Η αφορμή ήταν μια επίσκεψη σε ένα σπίτι φίλου που εγκατέστησε ένα τζάκι invicta από τα μικρά της σειράς, και πραγματικά ήταν εκπληκτικό το πόσο ζέστη είχε αλλά και το πόσο οικονομικά ζέσταινε ένα διαμέρισμα 70-80 τμ με φυσική ροή. Μάλιστα μου έκανε φοβερή εντύπωση ο μικρός χώρος καύσης που με δυο κουτσουρακια έδειχνε γεμάτο σε αντίθεση με το δικό μου που είναι Ύψος 55cm Πλάτος 100cm Βάθος 57cm μαντέμι για να αρχίσει η καύση πρέπει να ρίξω τουλάχιστον 8-11 μεγάλα χωρίς υπερβολές.
Βέβαια ένα μείον είναι ότι θολώνει (μαυρίζει) το γυαλί και καθαρίζει δύσκολα.


Έτσι λοιπόν πήρα την απόφαση να γράψω για πρώτη φορά σήμερα παραθέτοντας την δική μου περίπτωση που άλλοτε ομοιάζει σημαντικά με άλλες, άλλοτε απέχει δραματικά, μιας και η κατασκευή, η μόνωση, το μέγεθος του σπιτιού, και άλλα, διαφέρουν σε κάθε περίπτωση.

Η ιδιαιτερότητα έγκειται κατ αρχήν στο ότι θέλω να μετατρέψω την υπάρχουσα κλασική εστία μου σε ενεργειακή (δεν με προβληματίζουν τα μερεμέτια) μεταφέροντας με (κανάλια) αγωγούς θερμότητα στον επάνω όροφο χωρίς την συνδρομή τεχνικών (τους οποίους δεν εμπιστεύομαι) αλλά μόνος μου μιας και το ήδη υπάρχων, κατασκευάστηκε από εμένα και λειτουργεί άψογα.

Αν σπεύσετε να με ρωτήσετε γιατί θα ήθελα να το αλλάξω η απάντηση είναι απλή και σίγουρα τη γνωρίζετε πολύ καλά. Επιγραμματικά 1. Οικονομία σε κατανάλωση ξύλου 2. Μεγαλύτερη απόδοση θερμότητας 3. Ασφάλεια κατά την απουσία 4. Διασπορά και σε άλλο όροφο και άλλα.......

Θα σας παρακαλούσα να με βοηθήσετε να διαλέξω την καλύτερη επιλογή έχοντας υπόψιν ότι πρόκειται για κύρια και βασική θέρμανση.

Μένω Κερατέα (κύρια κατοικία) μεζονέτα με ισόγειο σαλόνι-τραπεζαρία 110τμ. 1ος υπνοδωμάτιο μπάνιο 65τμ και 2ος σοφίτα 25τμ.

Υπάρχει εγκατάσταση για καλοριφέρ αλλά μάλλον δεν θα τα βάλω ποτέ.
Ο μόνος λόγος θα ήταν εάν θα συνδύαζα ένα ενεργειακού τύπου τζάκι λέβητα που με έναν κυκλοφορητή θα έστελνε και ζεστό νερό στα σώματα.
Δεν γνωρίζω όμως εάν αυτή η λύση θα ήταν καλύτερη η το να εγκαταστήσω ένα ενεργειακού τύπου invicta, στέλνοντας ζεστό αέρα στα δωμάτια μέσω αγωγών με αναρρόφηση η μοτέρ.

Θα μου ήταν πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας για το project αυτό.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή.

Παραθέτω και photo.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.084 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ