Συζητηση με την Genol( Λευκα αστριακα Πελλετ) για το Λεβητα Ferroli P7 N.

Περισσότερα
2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #181428 από rofos
Καλησπέρα, σου γράφω για ποιο λόγο είχα εγώ καρβουνάκια στις αρχές και πως αντιμετωπίστηκε. Η διαφορά του δικού μου λέβητα με τον δικό σου είναι ότι έχει κάθετη φλόγα σε αντίθεση με τον δικό σου που έχει οριζόντια φλόγα. Σήμερα έκατσα και χάλασα τις ρυθμίσεις του λέβητα για να αναπαραγάγω το πρόβλημα, τράβηξα και μερικές φωτογραφίες, για να δεις τι συνέβαινε. 
Στην αρχή άρχισα να παίζω με τον αέρα ώσπου είχα κάποια βελτίωση αλλά όχι αυτή που περίμενα.
Το πρόβλημα ξεκινούσε από την έναυση και σταδιακά μεταφερόταν  στην κανονική λειτουργία. Το πρόβλημα ήταν  η πολύ ποσότητα πέλλετ ειδικά κατά την έναυση. Μέχρι να πάρει φωτιά το πέλλετ ο αέρας καύσης προσπαθεί να περάσει μέσα από 165 τρύπες (περίπου) του δοχείου καύσης και ανάμεσα από τα πέλλετ για να φτάσει στην καμινάδα. Καλά μέχρι εδώ.
Οταν ανάψει το πέλλετ (φωτό Αρχή έναυσης) η φλόγα είναι κοντά στην αντίσταση και σιγά-σιγά εξαπλώνεται και προς το υπόλοιπο δοχείο καύσης (φωτό Εξάπλωση φλόγας). Πρόσεξε τώρα τί γίνεται. 
Στα σημεία που βρίσκεται η φλόγα τα πέλλετ αρχίζουν να καίγονται να αδυνατίζουν να συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται δίαυλος εύκολης διέλευσης του αέρα αφού τα υπόλοιπα άκαυτα πέλλετ  εμποδίζουν τις τρύπες και δυσκολεύουν τη διέλευση του αέρα στο σημείο που βρίσκονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κυβικά  αέρα που τραβάει ο ανεμιστήρας ( στην δική σου περίπτωση δεν τραβάει αλλά φυσάει)  να περνάνε μέσα από τις 10-15-20 τρύπες που βρίσκονται κάτω από την φλόγα, και όχι από όλες τις τρύπες του δοχείου καύσης. Εφόσον ο αέρας δεν μοιράζεται και στις άλλες τρύπες περνάει με περισσότερη ορμή και αρχίζει να χορεύει τα πέλλετ στο σχαράκι (φωτό Τα πέλλετ χορεύουν).
Η μείωση αέρα βοήθησε λίγο, αλλά ο αέρας πέρναγε πάντα από τον "πιο εύκολο δρόμο " με ορμή. Παράλληλα ο κοχλίας τροφοδοτούσε με μικρές ποσότητες πέλλετ πράγμα που καθυστερούσε να ομαλοποιηθεί η σωστή καύση.
Σιγα - σιγά τα μισοκαμμένα  πέλλετ από τον "χορό"  γίνοταν  "ποπκορν" και έφευγαν προς όλες τις κατευθύνσεις ( φωτό πέλλετ ποπκορν). Αυτό συνεχιζόταν μέχρι να εξαπλωθεί η φωτιά και στα υπόλοιπα πέλλετ. Κοίτα τώρα στη συνέχεια.
Μέχρι να ομαλοποιηθεί η καύση ο λέβητας έμπαινε σε κανονική λειτουργία και ο κοχλίας άρχιζε να ρίχνει πέλλετ φουλ. Τα πέλλετ ήταν αρκετά η φλόγα πολύ μεγάλη. Εβλεπα στο τασάκι να χορεύει όλος ο πληθυσμός των πέλλετ και όταν έφταναν στο απαιτούμενο βάρος εκτοξευόντουσαν προς πάσα κατεύθυνση κατά ομάδες. Δεν μπορείς να φανταστείς τι γινόταν.
Οταν πια είχε μείνει η απαιτούμενη ποσότητα πέλλετ στο σχαράκι και ο αέρας μοιραζόταν και στις υπόλοιπες τρύπες η καύση έφτιαχνε.
Η λύση δόθηκε με την μείωση της ποσότητα πέλλετ στο αρχικό φόρτωμα κατά την έναυση , μείωση της ποσότητας κατά τη διαδικασία φλόγας και σταθεροποίηση φλόγας αύξησα και λίγο το χρόνο μέχρι να μπαίνει σε κανονική λειτουργία ώστε να προλαβαίνουν να καίγονται τα πέλλετ και όχι να συσσωρεύονται εμποδίζοντας τις περισσότερες τρύπες και τον αέρα να περνάει σαν καμίνι από τις λιγοστές τρύπες. Μείωσα και λίγο το πελλετ στην κανονική λειτουργία λιγάκι και τον αέρα και τέλος.
Λέω εγώ τώρα, μήπως έχεις και εσύ μία ίδια περίπτωση; Μήπως το πρόβλημα είναι η ποσότητα πέλλετ;
Στα νήματα με τους Ferroli  για καρβουνάκια έχω δει να ανεβάζουν   τον χρόνο μεσολάβησης  μεταξύ των ρίψεων του κοχλία  T07. Στην ουσία μειώνουν την ποσότητα, κάτι ανάλογο που έκανα και έγώ.
Ζητώ συγνώμη από τους συμφορουμίτες για το μακροσκελές ποστ.
Πιστεύω όμως ότι θα βοηθηθούν  πολλοί  διαβάζοντάς το, διότι η πλειοψηφία των τεχνικών που έρχονται για να σου κάνουν την πρώτη έναυση δεν εξηγούν τίποτα περί έναυσης και καύσης είτε γιατί δεν θέλουν να σπαταλούν χρόνο, είτε γιατί δεν θέλουν να τα μάθεις και να τους φωνάζεις κάθε λίγο για ρυθμίσεις, είτε κάποιοι δεν τις ξέρουν αυτές τις λεπτομέρειες.
Φίλε Νικος_Τ  πιστεύω να σε βοήθησα και εύχομαι να βρεις λύση σύντομα. Εδώ θα είμαστε και περιμένουμε νέα.

Υ.Γ το Genol που καις είναι από τα καλύτερα της αγοράς δεν είναι μάπα πέλλετ.


 
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #181429 από rofos
Επειδή στις φωτογραφίες δεν μεταφέρθηκε  το όνομα ( δεν ξέρω γιατί) έχουμε:
1η Αρχή έναυσης
2η Εξάπλωση φλόγας
3η Τα πέλλετ χορεύουν 
4η Τα πέλλετ ποπκορν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν - 2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #181438 από Νικος_Τ
Ευχαριστω φιλε για την εξηγηση σου, κατι αρχισα να καταλαβαινω.
Για να μην γραφεις ολοκληρη ιστορια, καλα ειναι να μιλαμε με παραμετρους.
Χτες εβαλα καποιες ρυθμισεις που βρηκα απο στο Σταθη, εδω στο Φορουμ για τα Sweigenhofer Πελλετ που ειναι και αυτα ασπρα αυστριακα

Δες τις ρυθμισεις σττην εικονα 1 και το αποτελεσμα εικονα 2.

Απο οτι καταλαβα, βασικο ειναι η φαση της εναυσης και του σταδιου 1.

Το Τ04 πρεπει να ειναι 10(40s) γιατι χτυπαει αλλιως Α01(αποτυχια εναυσης), με τιμες 8, 9
(ισως πρεπει να το  ξαναδοκομασω με 9 ή 8 αλλα με περισσοτερα αερα απο 51 Pa, αν ειναι να μας λυσει πολλα προβληματα?)


Αρα αφου δεν μπορω να κατεβασω την αρχικη ποσοτητα(τ04) ανεβασα τον αερα εναυσης απο το τ03=53 σε 55.
Το τ07=16 σε 17 και κατεβασα το τ09=20 σε 15

Τι λες?

Νικος
Συνημμένα:
Last edit: 2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν by Νικος_Τ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #181457 από rofos
Δεν ξέρω αν οι ρυθμίσεις άλλου πέλλετ βοηθήσουν .Μπορεί ναι , μπορεί όχι , μπορεί λίγο. Πέλλετ με πέλλετ έχει διαφορά. Παίζει ρόλο το μήκος , αλλιώς καίγεται το ένα αλλιώς το άλλο, αλλιώς το πέλλετ από οξιά αλλιώς το πεύκο. Να σε ρωτήσω κάτι άλλο, ο κοχλίας είναι στη σωστή θέση;
Μήπως γέρνει πολύ προς τα κάτω ή είναι πολύ όρθιος; Από ότι διαβάζω και εγώ η κλίση είναι σημαντική για τους ferroli την θέλουν κοντά στις 45 μοίρες. Για τσέκαρε το. Αν αλλάξεις τη θέση του κοχλία μην αλλάξεις ταυτόχρονα και ρυθμίσεις παρά κάνε πάλι δοκιμή να δεις αν η αλλαγή θέσης έδωσε άλλα αποτελέσματα. 
Γενικά διαβάζω αυτούς που έχουν ferroli να αλλάζουν μόνο το Τ07 και όχι τα Τ που έχουν να κάνουν με τη ρίψη σε κάθε σκάλα. Ισως όταν βρεις τη σωστή ρύθμιση τότε να αλλάξεις τα Τ για να φέρεις την τέλεια καύση. Καλό είναι να αλλάζεις μία παράμετρο τη φορά για να βλέπεις το αποτέλεσμα και όχι 2 ταυτόχρονα. Από ότι βλέπω μείωσες τη τροφοδοσία στη σκάλα 1.
Θα δεις τα αποτελέσματα  και ανάλογα θα πράξεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν - 2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #181461 από Νικος_Τ
Φιλε μου.
Η θεση του κοχλιας ειναι ενταξη, κοιταω να ειναι καθετο το σωληνακι που ενωνεται με το λαστιχο, και το λαστιχο να ειναι τεντωμενο.
Με τις επανω αλλαγες εχω παλι καρβουνακια, και λεω δεν μπορει.

Εβαλα την τ04=8 και εκανε εναυση και λεω γιατι(αλλα ειχε παλι καρβουνακια)?
Κοιτα τι εγινε.

Οταν αλλαξα το πελλετ, καθαρισα το σιλο, και το κοχλια απο σκονες και βρωμιες(το παλιο πελλετ ειχε πραγμα)
Οταν τα ετοιμασα, εβαλα το κοχλια στην μπριζα μεχρι να αρχιζει να φτεινει πελλετ και το σκαματισα , λαθος, δεν αφησα το κοχλια να γεμισει καλα καλα απο πελλετ γιαυτο και χτυπουσε Α01 και οποτε ανεβαζα την τ04=10. Με το καιρο ο κοχλιας γεμισε πληρες απο πελλετ και γι αυτο ειχε παρα πολλα πελλετ με την τιμη αυτη , ουτε και με την τ04=8 δεν χωρανε καν στο σχαρακι (βλεπε εικονα 1).
Εβαζα το κοχλια κατευθειαν στην μπριζα για τ07=28 δ, και μετα στο σχαρακι για να δω την ποσοτητα, παλι πολλα και κατεληξα οτι η τιμη του τ04 πρεπει να ειναι 5 ή 6.(βλεπε εικονα 2)
Οπως διαβασα εδω στο φορουμ , τα αρχικα πελλετ πρεπει να καλυπτουν τα 2/3 του σχαρακιου, σωστα?
Τωρα εβαλα την τ04=5 και ολες οι αλλες οι εργοστασιακες ..φτου και απο την αρχη
Αυριο θα δω τι εχει γινει.

Νικος
 
Συνημμένα:
Last edit: 2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν by Νικος_Τ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
2 Μήνες 3 Εβδομάδες πριν #181469 από rofos
Ελα κάτι γίνεται. Σαν να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Αρα πέφτει πολύ ποσότητα στην έναυση με το συγκεκριμένο πέλλετ.
Αρα θα πέφτει  πολύ ποσότητα και στις  τις σκάλες 1 έως 5. Αρα μπουκώνει από πέλλετ και από τις λιγοστες διόδους ο αέρας εκτοξεύει τα πέλλετ έξω από το σχαράκι, κάπως έτσι το καταλαβαίνω. Μοιάζει με την περίπτωση μου που σου έγραψα παραπάνω. Τότε φτιάξε την έναυση με την απαιτούμενη ποσότητα χωρίς σφάλματα Α01 και μετά προχώρα στη ρύθμιση για τις σκάλες. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το αρχικό πέλλετ στην έναυση να καλύπτει καλά την τρύπα της αντίστασης. Ισως  τα 2/3 κάλυψης στο σχαράκι να είναι το ιδανικό, ίσως και με το 1/2 κάλυψης να καλύπτεται καλά η τρύπα της αντίστασης και να ανάβει κανονικά. Κανε τις δοκιμές σου και δες. 
Μετά στις σκάλες καλό είναι να αφήσεις τις  εργοστασιακές ρυθμίσεις σε αέρα και τροφοδοσία πέλλετ και να αυξάνεις μόνο το Τ07  ώστε να δώσεις μεγαλύτερα κενά στην τροφοδοσία και να προλαβαίνει το πέλλετ να καίγεται. Οταν πια φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τότε ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τις  παραμέτρους σε αέρα και τροφοδοσία για να πάρεις το καλύτερο αποτέλεσμα.
Και άλλαζε μία παράμετρο τη φορά όχι 2 -3 μαζί γιατί σίγουρα θα μπερδευτείς και δεν θα βγει άκρη, είναι σίγουρο αυτό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ