Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #710 από KERBEROS
Η αγορά pellets στην Ελλάδα – Σύνοψη και δυνατότητες

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το μικρότερο επίπεδο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με pellets. Συγκεκριμένα το 2008, και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Pellets Atlas, η Ελλάδα παρήγαγε συνολικά περίπου 27.800 τόνους pellets ενώ η εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής ανερχόταν στους 87.000 τόνους.

Η συνολική κατανάλωση ανήλθε στους 11.100 τόνους, ενώ, συνεπαγόμενα, η κατά κεφαλή κατανάλωση ήταν περίπου 1 kg, μία από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Αξιολογώντας τις τιμές αυτές αξίζει να αναφέρουμε πως η Σουηδία, που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκά ανάπτυξη του τομέα των pellets, παρήγαγε, το 2008, περίπου 1.4 εκατομμύρια τόνους pellets, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωσή τους ανερχόταν στα 201,5 kg. Η κατανάλωση δεν καλυπτόταν από την εγχώρια παραγωγή και, συνεπώς, απαιτούνταν η εισαγωγή περίπου 445.000 τόνων (βλ. και "Η αγορά pellets στην Ευρώπη – Μία σύνοψη")

.Πρέπει ακόμη να επισημανθεί πως στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, τα pellets δεν αξιοποιούνταν σχεδόν καθόλου σε εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιακής κλίμακας, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαγόρευση καύσης βιομάζας σε εστίες θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σαλαμίνα) που ισχύει εδώ και 18 χρόνια. Σήμερα, σύμφωνα με το Σχέδιο ΚΥΑ "Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού" προβλέπεται η άρση της προαναφερθείσας απαγόρευσης και, ως εκ τούτου, αναμένεται η αύξηση της αξιοποίησης των pellets σε εγκαταστάσεις θέρμανσης οικιακής κλίμακας.

Πίνακας 1: Παραγωγοί pellets στην Ελλάδα





Το 2008, μία μικρή ποσότητα των παραγόμενων pellets αξιοποιούνταν από εγχώριες βιομηχανικές μονάδες. Βάσει των ανωτέρων, λοιπόν, παρατηρούνταν μία πλεονάζουσα ποσότητα, της τάξης των 17.000 τόνων, της παραγόμενης ποσότητας pellets, η οποία εξαγόταν, κυρίως στην Ιταλία.

Η πρώτη μονάδα παραγωγής pellets στην Ελλάδα λειτούργησε το 2006 και φαίνεται πως 6 ακόμη μονάδες κατασκευάστηκαν μέχρι και το 2010 (βλ. Πίνακα 1). Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, πως σύμφωνα με αναφορά του κ. Νασίκα, μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας, στην Καθημερινή (1/10/2011), σήμερα κτίζονται άλλες 14 μονάδες παραγωγής pellets σε όλη την Ελλάδα που έχουν ως στόχο να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Έτσι, για πρώτη φορά, οι εξελίξεις στον τομέα των δραστηριοτήτων (παραγωγικών και εμπορικών) που σχετίζονται με τα pellets καθίστανται αρκετά ελπιδοφόρες για την ανάπτυξή του. Αυτή η εκτίμηση υποστηρίζεται ακόμη και από τα εξής:

1. Τον εθνικό σχεδιασμό για την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010 (στο πλαίσιο υιοθέτησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών πολιτικών που καθορίζονται από την Οδηγία 2009/29/ΕΚ), ο εθνικός στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 20%, ο οποίος και εξειδικεύεται σε 40% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, 20% σε ανάγκες θέρμανσης-ψύξης και 10% στις μεταφορές. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το Άρθρο 10 («Εφαρμογή ΑΠΕ στα κτίρια») του προαναφερθέντος Νόμου, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε αντλίες θερμότητας. Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2014.

Σήμερα η συνολική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στη χώρα εκτιμάται στους 22,4 Μtoe. Οι ΑΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για το 2010, κατέχουν ποσοστό περίπου 9% επί της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας (η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα αποτελούν, μαζί, περίπου το 5% του συνόλου). Με την επίτευξη των εθνικών στόχων για την αξιοποίηση της βιομάζας στον κτιριακό τομέα αναμένεται μία μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο και συνακόλουθα η εξοικονόμηση συναλλάγματος (αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ). Σε αυτό λειτουργεί υποστηρικτικά η άρση της απαγόρευσης καύσης βιομάζας στις εγκαταστάσεις θέρμανσης των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

2. Τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών: Στην Ελλάδα ο αγροτικός τομέας είναι αρκετά ανεπτυγμένος και συμβάλλει άνω του 5% στο ΑΕΠ, πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (1.8%). Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, η συνολική γεωργική γη έχει έκταση 3,82 Mha και καλύπτει περίπου το 30% των συνολικών εδαφών της χώρας. Οι αρόσιμες γαίες καταλαμβάνουν το 16% της συνολικής έκτασης ενώ οι μόνιμες καλλιέργειες το 9% (δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ-27 μαζί με την Ιταλία).

Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως κάθε χρόνο παράγονται ως παραπροϊόντα των γεωργικών δραστηριοτήτων σημαντικές ποσότητες φυτικής βιομάζας, η οποία διαχειρίζεται ως ύλη μηδενικής αξίας και απορρίπτεται. Η αγορά των pellets μπορεί να τροφοδοτηθεί από αυτή την πρώτη ύλη, να της προσδώσει προστιθέμενη αξία και, κατ’ επέκταση, να την καθορίσει ως σημαντική εθνική ενεργειακή πηγή.

3. Τη δυνατότητα εξαγωγών: Στην ΕΕ-27 η συνολική κατανάλωση pellets δεν καλύπτεται από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής και, συνεπώς, μεγάλες ποσότητες pellets εισάγονται εκτός Ευρώπης. H Σουηδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία εισήγαγαν το 2008, αθροιστικά, σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Επίσης, η Ιταλία, προς την οποία η Ελλάδα παρουσιάζει εξαγωγική δραστηριότητα, παρουσίασε το ίδιο έτος εισαγωγές της τάξης των 200.000 τόνων.

Βάσει των προαναφερθέντων, δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές μονάδες παραγωγής pellets να δραστηριοποιηθούν και εκτός των συνόρων της χώρας. Τονίζεται, όμως, πως αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό αποτελεί η υψηλή ποιότητα του πρoϊόντος και η διαπίστευσή των pellets βάσει προτύπων (ΕN 14961-2, κυρίως, και DIN 51731, DIN plus, ÖNORM M1735 ή, αναλόγως την αγορά, και άλλα).

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Συνημμένα:
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by jnet.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 4 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν #830 από KERBEROS
Πετρελαϊκός τρόμος στην Ελλάδα μέσω Ιράν
Έντονη ανησυχία στην Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βαδίσει στα βήματα των ΗΠΑ επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν. Τι σημαίνει πιθανό μπλόκο στις εισαγωγές πετρελαίου. Πώς θα επηρεαστεί η χώρα μας.

Παράπλευρη απώλεια των κυρώσεων προς το Ιράν, μπορεί να αποτελέσει η ελληνική οικονομία, λόγω της εξάρτησης της χώρας μας από τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.

Μετά τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις που θα πλήττουν ακόμη και τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Τους τελευταίους μήνες, λόγω της οικονομικής κρίσης οι επιλογές της χώρας για εισαγωγή πετρελαίου έχουν περιοριστεί, με την Ελλάδα να στρέφεται στο Ιράν ως ύστατη επιλογή, παρά τις πιέσεις από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το "Βήμα", η ανησυχία στην Ελλάδα είναι έντονη, καθώς ο κλοιός γύρω από το Ιράν σφίγγει λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και είναι πιθανό, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, καθώς η Τεχεράνη είναι η μόνη που δέχεται να εξάγει στην Ελλάδα πετρέλαιο επί πιστώσει, κάτι που δεν κάνουν άλλα κράτη.

Η Γαλλία πιέζει για όσο το δυνατόν αυστηρότερες κυρώσεις, θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, την Παρασκευή, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά λάθος ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς σε εμπάργκο εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, με αποτέλεσμα να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση.

Ήδη κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς.

Η Ελλάδα, χωρίς εγχώρια παραγωγή, εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου και το 2010 εισήγαγε 46% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία και 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν 10% καθεμία, η Λιβύη 9% και το Ιράκ 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

News 247

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 4 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #841 από KERBEROS
Το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο θέμα έστω και εάν η χώρα μας είναι πλούσια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη τεχνογνωσίας ή πηγών ενέργειας αλλά στις καθιερωμένες εσφαλμένες πολιτικές επιλογές. Ενώ σήμερα γίνεται λόγος για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια αυτή πάλη περιορίζεται στην στενή έννοια των καθιερωμένων μας γνωστών εφαρμογών της φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας. Μία από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας μας που είναι η βιομάζα στην οποία είναι πλούσια η χώρα μας, την αφήνουμε ανεκμετάλλευτη.
Τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε στραφεί προς την χρήση του ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ενώ παραδοσιακά έως τον 2ρο παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιούσαμε κυρίως τη βιομάζα. Αυτό οφειλόταν στις εισαγόμενες διαθέσιμες τεχνολογίες. Έτσι φτάνουμε σήμερα στο παράλογο, από την μία πλευρά να θεωρούμε ότι έχουμε έλλειψη πηγών ενέργειας και από την άλλη να είμαστε ‘’πρωταθλητές’’ στις εκπομπές καύσης ορατές ακόμα και από το διάστημα στις ‘’καθιερωμένες’’ για την ελληνική κοινωνία θερινές δασικές πυρκαγιές.
Ενώ σήμερα είναι ελάχιστος ο πληθυσμός που ζει από το δάσος έχουμε περισσότερες πυρκαγιές από την εποχή που χιλιάδες άτομα ζούσανε στο δάσος. Για παράδειγμα μία δεκαετία από το 1940 έως το 1950 στα ελληνικά βουνά δραστηριοποιούταν σεβαστός πληθυσμός στις πολεμικές επιχειρήσεις με πυροβόλα όπλα (οι κατακτητές, ο τακτικός ελληνικός στρατός και ο άτακτος αντάρτικος στρατός). Παρόλα αυτό δεν έχουμε αναφορές για σημαντική δασική πυρκαγιά εκείνης της περιόδου.
Πριν το 1950 βασική πηγή ενέργειας στην Ελλάδα είναι η βιομάζα από το δάσος. Τη νεκρά βιομάζα από το δάσος χρησιμοποιούσε ο πέριξ του δάσος πληθυσμός για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούταν από το δάσος η βιομάζα με πλούσιο ενεργειακό περιεχόμενο. Ο ήλιος στην Ελλάδα είναι δυνατός και λογικό είναι η παραγωγή φυτικής μάζας να είναι πιο έντονη σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Τέτοια φυτική μάζα που παράγεται στα δάση μας όπως και στην αγροτική παραγωγή λέγεται βιομάζα. Με τον όρο βιομάζα εννοούμε περισσότερο τα υπολείμματα από τη δασική και αγροτική παραγωγή παρά την ξυλεία που προορίζεται για βιομηχανική χρήση. Κάθε χρόνο τα δάση απορροφώντας τις ηλιακές ακτίνες με τη φωτοσύνθεση τους παράγουν τεράστιες ποσότητες βιομάζας που το φθινόπωρο νεκρώνει. Είναι τέτοια η φύση των δασών μας (κωνοφόρα) που αυτή η παραμένουσα στο δάσος νεκρή βιομάζα δεν αφομοιώνεται από το έδαφος (όπως στα πλατύφυλλα δάση που γίνεται φυλλόχωμα) και συσσωρεύεται στο δάσος ως βιομάζα. Με την ευκαιρία της πρώτης σπίθας το δάσος καίγεται αφού έχουν αποθηκεύτει τεράστιες ποσότητες καύσιμη ύλη. Γι’ αυτό το λόγω τα δάση μας είναι πυρόφιλα.
Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η βιομάζα του δάσους ή θα καίγεται υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες όπως είναι η καλοκαιρινές μας δασικές πυρκαγιές ή θα την καίμε σε ελεγχόμενες συνθήκες παράγοντας χρήσιμη ενέργεια, ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.
Στην Ελλάδα θεωρούμε ποιο λογικό να φέρουμε πετρέλαιο από τη Σουαδική Αραβία ή φυσικό αέριο από τη Σιβηρία για τη θέρμανση ενός σχολείου σε ορεινή περιοχή από το να χρησιμοποιήσουμε τις ποσότητες βιομάζας της γύρο περιοχής για τον ίδιο σκοπό.
Από την γεωργική μας παραγωγή υπάρχει πάντα ένα υπόλοιπο φυτικής μάζας που δεν χρησιμεύει και συνήθως αφήνεται να σαπίσει όπως είναι τα στελέχη από καλαμπόκι, βαμβάκι, στάρι κλπ . Αυτό που λέμε σαπίζει ουσιαστικά σημαίνει εκπομπή μεθανίου CH4 που είναι ένα από τα αέρια που συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε αυτές τις εκπομπές θα πρέπει να προστεθούνε και οι εκπομπές από τις παράνομες χωματερές στις οποίες το 20% από τα υλικά που απορρίπτονται εκεί είναι συσκευασίες που είναι παράγωγα της βιομάζας,
Διαλέγουμε και παίρνουμε. Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τη βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας τότε πρέπει να δημιουργήσουμε ως πολιτεία τις προϋποθέσεις να μη καίγονται τα δάση, να μην έχουμε χωματερές και να μην αφήνουμε να σαπίζουν τα υπολείμματα της γεωργικής παραγωγής. Εάν αυτό δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε, που όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία δεν μπορούμε, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη βιομάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
Στο πιθανό ερώτημα ‘’ποιο είναι το ενεργειακό περιεχόμενο της βιομάζας’’ θα αναφέρω ότι ο λιγνίτης με τον οποίο παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα έχει θερμογόνο δύναμη από 800 έως και 2400 kcal/kg καύσιμο ενώ η βιομάζα από κωνοφόρα δάση έχει έως ~ 4500 kcal/kg, το χαρτί ~ 3000 kcal/kg και τα περισσότερα απορρίμματα πάνω από 2000 kcal/kg.
Ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών θερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας καίγοντας λιγνίτη είναι ~ 35% και με συμπαραγωγή θερμικής αυτός αναβαίνει ως το 70% .
Η χρήση της βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας θεωρείται ότι είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 διότι ελευθερώνει την ποσότητα CO2 που έχει δεσμεύσει στη διάρκεια της ανάπτυξης της.
Με περιεχόμενο ~2,5 ton βιομάζα/στρέμμα με θερμογόνο δύναμη ~ 3000 kcal/kg τα καμένα δάση αρκούν για να τροφοδοτούν κάθε χρόνο με καύσιμο θερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος ~100 MW.
Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες μοντέρνες τεχνολογίες για μονάδες συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με τη λογική που απαιτεί η σύγχρονη τάση στην ηλεκτροπαραγωγή για μικρές και αποκεντρωμένες μονάδες που βρίσκονται κοντά στους καταναλωτές ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Αυτό μειώνει τις επενδύσεις στο δίκτυο, μειώνει τις ενεργειακές απώλειες από τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργεί θέσεις εργασίας και διασπορά τεχνογνωσίας.
Με τη χρήση της βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας μπορούν να επιτευχθεί η λύση και άλλων προβλημάτων όπως η διαχείριση μέρος των απορριμμάτων ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Το καλοκαίρι τα νησιά μας κατακλύζονται από τουρίστες που συνεπάγεται απότομη αύξηση των απορριπτόμενων συσκευασιών (χάρτινες, ξύλινες, πλαστικές κλπ) από τα προϊόντα που καταναλώνουν οι τουρίστες. Εάν οι συσκευασίες καταλήγουν για ανακύκλωση τότε καλός. Αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα βρεθούν τιμολόγια ή φορτωτικές από τις συσκευασίες που επιστρέψανε από τα νησιά για να πάνε για ανακύκλωση στα λιγοστά εργοστάσια ανακύκλωσης που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα. Αυτές οι συσκευασίες τις αφήνουμε να σαπίσουν σε κάποια από τις χιλιάδες παράνομες χωματερές για τις οποίες πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετατρέπονται ανεξέλεγκτα σε μεθάνιο CH4. Οι χωματερές αυτές είναι πολλές φορές υπεύθυνες για την ανάφλεξη πολλών δασικών πυρκαγιών.
Εάν αυτές οι συσκευασίες που πετάμε στις χωματερές πάνε για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας με τηλεθέρμανση τότε όχι μόνο θα λυθούν προβλήματα των χωματερών και των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών από τις χωματερές, αλλά θα μειωθούν και οι συνολικές εκπομπές από το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα που είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις απομακρυσμένες περιοχές τις χώρας κάτι που όλες οι κυβερνήσεις το επιζητούν και σχεδόν καμία δεν το πετυχαίνει.
Στις χωματερές καταλήγουν και όλα τα κλαδέματα των δέντρων του αστικού περιβάλλοντος όπως και τα φύλλα τους που ενώ είναι καλής ποιότητας βιομάζα τα αφήνουμε να σαπίσουν σε κάποια χωματερή παράγοντας μεθάνιο CH4.
Τα υποπροϊόντα της ηλεκτροπαραγωγής που βασίζεται στην βιομάζα είναι τέφρα που είναι φιλική προς το περιβάλλον και αφομοιώνεται εύκολα από το έδαφος εμπλουτίζοντας το, κάτι που είναι απαραίτητο σε αρκετά νησιά μας με φτωχό έδαφος.
Πιστεύω ότι από τα άνω αναφερόμενα φαίνεται ότι λύσεις για την επίλυση των διάφορων ενεργειακών προβλημάτων στη χώρα υπάρχουν.

Του Βασίλειου Κουμπάκη, Μηχανολόγου Μηχανικού

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #849 από KERBEROS
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΑΖΑ - ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3/12 ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Bioenergy expo 2011

Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2011 17:48

Η Επιστημονική Επιτροπή του ECOCITY, σε συνεργασία με την Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τoν Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το EKETA/ΙΤΕΣΚ, διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ, Το σήμερα και το αύριο».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το πρωί, στο Expo Athens στην Ανθούσα Αττικής, στα πλαίσια της έκθεσης BIOENERGY EXPO 2011 και θα εισηγηθούν επιλεγμένοι ομιλητές με έμφαση στη χρήση της βιομάζας ως καύσιμο, στην επίδραση καύσης pellets στον αέρα, στους τρόπους ένταξης της βιομάζας ως καύσιμο στην Ελλάδα και άλλες τοποθετήσεις.
Η Ημερίδα θα αναπτυχθεί σε δυο ενότητες με ανάλογη θεματική προσέγγιση και προσανατολισμό.
Η πρώτη ενότητα θα έχει θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ – Επιστημονική Προσέγγιση και Ανάλυση» και θα συντονιστεί από την Αγγελική Μουτσάτσου, Καθηγήτρια Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY.
Ομιλητές στη πρώτη ενότητα θα είναι οι:
•Εμμανουήλ Κούκιος, Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Δημήτρης Κέκος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Παναγιώτης Γραμμέλης, Μηχανολόγος Μηχανικός,
•Νικόλαος Παπαγιαννάκος, Διευθυντής Τομέα Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών & Συστημάτων Σχολής Χημικών Μηχανικών, Καθηγητής ΕΜΠ,
•Δημήτρης Τσάτσης, Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc, Σχολή Χημικών Μηχανικών και,
•Κωνσταντίνος Αθανασίου, Λέκτορας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η δεύτερη ενότητα θα έχει θέμα «ΒΙΟΜΑΖΑ-Παραγωγική Διαδικασία και Ανάλυση», και συντονιστής θα είναι ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και εταίρος του ECOCITY.
Ομιλητές στη δεύτερη ενότητα θα είναι οι:
•Αντώνης Γερασίμου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΛΕΒΙΟΜ,
•Νικόλαος Δαναλάτος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
•Ιωάννης Μπούκης, Δρ. Χημικός Μηχανικός,
•Καλλιόπη Πανούτσου, Τμήμα Μελετών Αναπτυξιακών Έργων, Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ΚΑΠΕ
•Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός και
•Φίλιππος Μπρέζας, Μηχανολόγος Μηχανικός.

Στο τέλος κάθε ενότητας θα γίνουν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #909 από KERBEROS
Κόβουν ξύλα παράνομα για να ζεσταθούν

Ακόμη και... στην παρανομία για τις ανάγκες της θέρμανσής τους καταφεύγουν πλέον αρκετά άτομα. Τα καυσόξυλα που προσφέρει η ελληνική φύση βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο, αφού η οικονομική κρίση και η ανέχεια είναι αρκετές για να κάμψουν κάθε δισταγμό.
Μόνο το Δασαρχείο Λάρισας έχει κατάσχει φέτος περισσότερους από 140 τόνους καυσόξυλων από διάφορα είδη δέντρων, που αποτελούν προϊόντα παράνομης υλοτόμησης.
Υλοτόμηση που ασφαλώς οφείλεται σε οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία λυμαίνονται την ελληνική φύση και το περιβάλλον με στόχο την εμπορία. Ειδικά φέτος, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει δράση και μεμονωμένων ατόμων που προσπαθούν να λύσουν με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα της θέρμανσης στα νοικοκυριά τους.
Δέντρα οξιάς, βελανιδιάς, λεύκης και πλατάνου αποψιλώνονται σε δασικές περιοχές για να γίνουν καυσόξυλα σε σόμπες ή τζάκια. Το δασαρχείο οργανώνει σχεδόν καθημερινές «επιχειρήσεις» εντοπισμού λαθροϋλοτόμων, εναντίον των οποίων εκκρεμούν ήδη 11 μηνύσεις.
Πέρα όμως από την παράνομη υλοτομία, υπάρχει και ο νόμιμος τρόπος απόκτησης καυσόξυλων. Μπορεί λοιπόν κάποιος να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο δασαρχείο, από το οποίο θα του υποδειχθεί ο τόπος από τον οποίο, συνοδεία δασοφύλακα, θα μαζέψει ξερά ξύλα ή ξυλεία που βρίσκεται καταγής.

Δ. ΧΑΤΖ.
Ελευθεροτυπία

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν #910 από KERBEROS
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Στα χρόνια της... Κατοχής κινδυνεύει να επιστρέψει η Ελλάδα και στον περιορισμό των δασών από την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία. Τότε, σύμφωνα με τους δασολόγους, είχαν μειωθεί δραματικά τα δάση από την εκτεταμένη κοπή δέντρων, από τον κόσμο που έψαχνε τρόπο για να ζεσταθεί στα δύσκολα χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά, η παράνομη υλοτομία, διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων έχει λάβει ξανά ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνο σε ακριτικούς και ορεινούς νομούς της χώρας, αλλά ακόμη και σε περιαστικά δάση και πάρκα των μεγάλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
Τα εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) τονίζοντας ότι δεν αφορά πλέον μεμονωμένα περιστατικά από ανθρώπους που κόβουν κάποια ξύλα για να ζεσταθούν οι ίδιοι, αλλά ακόμη και από οργανωμένα κυκλώματα που εμπορεύονται τα καυσόξυλα σε ανταγωνιστικές τιμές στη «μαύρη αγορά» λόγω της υψηλής ζήτησης που έχουν φέτος εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
«Τον τελευταίο χρόνο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις όχι μόνον η παράνομη υλοτομία, αλλά και η διακίνηση και εμπορία καυσόξυλων. Εχουμε καταγγελίες ότι ορισμένοι κόβουν δέντρα ακόμη και σε δάση γύρω από τις πόλεις για να τα εμπορευτούν σε χαμηλότερες τιμές, από αυτές που επικρατούν στην αγορά, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Πηγαίνουν βραδινές ώρες ή Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει φύλαξη, κόβουν ξύλα και τα πουλάνε 60 - 70 ευρώ τον τόνο. Αν επεκταθεί αυτή η κατάσταση κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στο 1945, όταν στην Αττική είχαν καταστραφεί μεγάλες δασικές εκτάσεις, από τον κόσμο που έκοβε δέντρα εξαιτίας της ανέχειας. Από την κατάσταση αυτή κινδυνεύουν τα δασικά οικοσυστήματα, χάνονται όμως και τεράστια ποσά από τα δημόσια έσοδα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις δασικές υπηρεσίες να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον. Κατανοούμε τη δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται, όμως δεν υπάρχουν υπάλληλοι και μέσα για να κινηθούν στα δάση εκτός ωραρίου τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα», τόνισε ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

Ξύλα αντί για πετρέλαιο
Η ζήτηση για καυσόξυλα έχει αυξηθεί στο κατακόρυφα, στην προσπάθεια των πολιτών να περιορίσουν τις δαπάνες για θέρμανση των σπιτιών τους. Οι τιμές ποικίλλουν και συνήθως ξεκινούν από 120 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 160 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την ξηρότητα των ξύλων, όμως για μικρότερες ποσότητες (με το τσουβάλι ή το κιλό) οι τιμές φτάνουν ακόμη και τα 20 ευρώ τα δέκα κιλά ή 200 ευρώ ο τόνος.
Την ίδια ώρα σε χαμηλά επίπεδα, παρά το κρύο, κινείται η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης. Με τις τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα περίπου στα 94 έως 96 λεπτά το λίτρο, οι καταναλωτές δε λειτουργούν τα καλοριφέρ στο σπίτι, παρά μόνο τις βραδινές ώρες και με το θερμοστάτη χαμηλότερα 2-3 βαθμούς σε σύγκριση με το παρελθόν.
«Η ζήτηση κάπως ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω του κρύου, όμως παραμένει περίπου 40% χαμηλότερα από πέρσι. Οι περισσότεροι έχουν κατεβάσει τους θερμοστάτες στο σπίτι και ανάβουν τα καλοριφέρ μόνο όταν έχει πολύ κρύο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 94 με 96 λεπτά το λίτρο στο λιανική, ενώ είχαν φτάσει μέχρι και τα 98 λεπτά. Υπάρχει δυσκολία και όλοι προμηθεύονται μόνο την ποσότητα που χρειάζονται για να περάσουν ένα διάστημα», σημείωσε ο Γιάννης Αγάντας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταπωλητών Υγρών Καυσίμων νομού Θεσσαλονίκης.

Αγγελιοφόρος

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 12 Χρόνια 3 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.115 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ