Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #100338 από Genesis
Απαντήθηκε από Genesis στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Όταν μιλάμε για μπαταρίες με συνολική χωρητικότητα πάνω από ~3-4kWh μιλάμε σχεδόν πάντα για "συστοιχίες" μπαταριών.
Η μέθοδος φόρτισης κάθε στοιχείου χωριστά που προτείνεις, έχει νόημα σε εργαστηριακές συνθήκες ή για λόγους επισκευής / συντήρησης και απαιτεί γνώσεις.
Σε συνθήκες οικιακής εγκατάστασης όπου ο χρήστης θα πρέπει να εφαρμόσει απλές και εύκολες οδηγίες δεν θα μπορούσε να επικρατήσει κάτι τέτοιο (και δεν έχει επικρατήσει τελικά).

Το βασικό πρόβλημα στις συστοιχίες μπαταριών είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφη φόρτιση / εκφόρτιση για όλα τα στοιχεία και να αντισταθμίσουμε τις κατασκευαστικές ανοχές των στοιχείων που οδηγούν αθροιστικά σε ανομοιόμορφη φόρτιση σε βάθος χρόνου και τελικά σε δυσλειτουργία ή / και πρόωρη καταστροφή όλης της συστοιχίας.
Το φαινόμενο αποτρέπεται με σωστή συνδεσμολογία / καλωδίωση της συστοιχίας και με περιοδική φόρτιση εξισορρόπησης (αν μιλάμε για μπαταρίες ανοιχτού τύπου) ενώ είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί με μπαταρίες κλειστού τύπου που δεν επιτρέπεται να γίνεται εξισορρόπηση.

Γενικά, υπάρχουν τρόποι να φορτίσουμε και να συντηρήσουμε σωστά μια συστοιχία μπαταριών αρκεί να έχει επιλεγεί ο κατάλληλος εξοπλισμός (ρυθμιστής φόρτισης, inverter-charger) και να έχει ρυθμιστεί σωστά.

Το DC είναι πιο επικίνδυνο από το AC για αρκετούς λόγους. Π.χ. χρειάζεται διακοπτικό και ασφαλιστικό υλικό με υψηλότερες προδιαγραφές από το αντίστοιχο για AC. Πάντως επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι σε τάσεις πάνω από 80 - 90V....εξαρτάται βέβαια και από τον άνθρωπο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": glf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #100359 από man-kir
Απαντήθηκε από man-kir στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
εγω απλα ανέφερα το ιδανικο για την περίπτωση του hunters1977 λογο του οτι το ψάχνει. σιγουρα αυτο που προτεινω δεν ειναι εύκολο και σιγουρα δεν ειναι για τον καθε ενα άσχετο. Αποτι βλέπω ομως ο φιλος hunters1977 το ψαχνει αρκετα και καλα κανει οποτε μπορεί να μαθει το πως ειναι το ιδανικο για το σπιτι του. το να εχεις φώτιση σε καθε στοιχείο χωριστα ειναι πολυ σημαντικό στο θεμα της ισορροπίας του ολου συστήματος. ποσες φορες "πεταμε" μπαταριά γιατι το ενα απο τα 6 στοιχεια "πεθανε;" αρα ΝΑΙ ειναι ποιο δύσκολο να το στησεις αλλα σε βαθος χρονου εχεις λιγοτερα έξοδα και καλυτερη αποδοση.
Με αυτά που περιγραφεις παραπανω συμφονω απολυτα μονο που εχω αντιρρηση στο θεμα της τασης, το οποιο ειναι απλα για εγκυκλοπαιδικές γνωσεις λογο το οτι δεν φτάνουν σε τετοια νούμερα οι συστοιχιες απο τις μπαταριες.
Η συζήτηση αυτη είναι για καθαρά θεματα ανταλλαγής αποψεων και οχι για επιβολή απόψεων..... φιλικά παντα :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 11 Μήνες πριν #100418 από Genesis
Απαντήθηκε από Genesis στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Φίλε man-kir, εννοείται ότι μιλάμε πάντα σε φιλικό επίπεδο και ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές εξ' ορισμού εφόσον διατυπώνονται με σεβασμό προς τους υπόλοιπους.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είναι τόσο θέμα άποψης όσο θέμα γνώσης.
Οι γνώσεις που μοιράζεται ο κάθε ένας από εμάς σε ένα φόρουμ που γράφουμε απρόσωπα δυστυχώς δεν είναι αυταπόδεικτες. Τεκμηριώνονται (ή όχι) μόνο από τα γραφόμενά μας και όσοι διαβάζουν κρίνουν ελεύθερα αν είναι αξιόπιστες ή όχι.

Τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι μεγάλες συστοιχίες μπαταριών σε βάθος χρόνου είναι γνωστά σε όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα και υπάρχουν τρόποι πρόληψης που είναι εύκολο να εφαρμοστούν από τον απλό χρήστη (ο οποίος δεν είναι ανάγκη να είναι ειδικός), σχετικά φθηνοί και σε μεγάλο βαθμό αυτόματοι (με τον κατάλληλο εξοπλισμό).
Αυτό που προτείνεις σαφώς και είναι θεωρητικά σωστό, όμως απαιτεί γνώσεις για να εφαρμοστεί σωστά (αλλιώς μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα) και ειδικό και ακριβό εξοπλισμό. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί κάποιος να το επιλέξει εκτός αν ενδιαφέρεται να πειραματιστεί και να αποκτήσει ειδικευμένη γνώση στο θέμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #100467 από man-kir
Απαντήθηκε από man-kir στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
απο την αρχη εχω πει για ιδιοκατασκευη. πανω σε αυτο το θετω, ειναι σχετικα ευκολοτερο να υλοποιηθει και το κοστος θεωρητικα θα ειναι ιδιο με το εμπορικο κοστος αγορας αλλα με καλυτερο αποτελεσμα.
δεν ειπα οτι ειναι ευκολο (ειδικα αν καποιος δεν εχει τις βασικες γνωσεις) αλλα δεν ειναι και ανεφικτο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101492 από Στελιος1
Απαντήθηκε από Στελιος1 στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Καλησπερα παιδια, μερικοι ειστε πολυ καλοι γνωστες και αν ξερει κανεις να μου λυση απορια ειμαι ευγνωμων..
Η αποδοση των φωτοβολταικων επηρεαζονται αμεσα απο τις διαφορες σκιασεις, πως γινεται αυτο ομως? Δηλαδη θελω να καταλαβω συγκεκριμενα το.. ΠΩΣ, οταν υπαρχει καποια σκιαση σε ορισμενα πανελ ολη η ομαδα δινει την χαμηλη τιμη της σκιασης? Η η αποδοση της ομαδας ειναι ενας (αναλλογικος) μεσος ορος? Οπου και να ρωτησα συγκεκριμενη και απολυτη απαντηση δεν πηρα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101494 από ELECTRICALCHIEF
Απαντήθηκε από ELECTRICALCHIEF στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Σε μια σειρα πανελ δημιουργηται ενα ρευμα συγκεκριμενο που αποτελει στοιχειο του υπολογισμου της αποδοσης της συστοιχιας. Αν δεν εχουμε σκιασεις και ολαεχουν τα ιδια χαρακτηριστικα το ρευμα εχει μια τιμη. Αν σκιαστει καποιο απο αυτα τοτε το ρευμα αυτο μειωνεται τοσο οσο ειναι αυτο που ¨διαρρει ¨ το σκιασμενο. Λογω συνδεσης σε σειρα, τοτε και τα υπολοιπα διαρρεονται απο το χαμηλο ρευμα αυτο. Ετσι εχει ως συνεπεια η αποδοση να πεφτει τοσο αναλογικα πεφτει στο ενα πανελ, αλλα σε ολα.
Αυτη η εξηγηση απλοικα και χωρις ορολογιες για να καταλβεις τι γινεται.

la nordica svezia

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ