Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101503 από Στελιος1
Απαντήθηκε από Στελιος1 στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!

ELECTRICALCHIEF έγραψε: Σε μια σειρα πανελ δημιουργηται ενα ρευμα συγκεκριμενο που αποτελει στοιχειο του υπολογισμου της αποδοσης της συστοιχιας. Αν δεν εχουμε σκιασεις και ολαεχουν τα ιδια χαρακτηριστικα το ρευμα εχει μια τιμη. Αν σκιαστει καποιο απο αυτα τοτε το ρευμα αυτο μειωνεται τοσο οσο ειναι αυτο που ¨διαρρει ¨ το σκιασμενο. Λογω συνδεσης σε σειρα, τοτε και τα υπολοιπα διαρρεονται απο το χαμηλο ρευμα αυτο. Ετσι εχει ως συνεπεια η αποδοση να πεφτει τοσο αναλογικα πεφτει στο ενα πανελ, αλλα σε ολα.
Αυτη η εξηγηση απλοικα και χωρις ορολογιες για να καταλβεις τι γινεται.




Σ ευχαριστω! Ναι απλοικα χωρις ορολογιες ωστε να καταλαβαινω κ εγω κ ο καθε ασχετος.. Δηλαδη εχει και σημασια αν σκιαζονται τα πρωτα πανελ (πρωτα προς τ ινβερτερ εννοω), διοτι αν ειναι τα πρωτα η ζημια θα ειναι μεγαλυτερη απο οτι αν σκιαζονται τα τελευταια σε μια ομαδα ε? Ρωταω για να δω αν καταλαβα, αν μπηκα στο νοημα.. Η κανω λαθος και επειδη ειναι σε σειρα αναγκαστικα ολο το παραγομενο ρευμα τους περναει απ αυτην την σκιασμενη-στενη διοδο ανεξαρτητως αν ειναι κοντα η μακρυα απο τ ινβερτερ?
Και αν εχουμε μονο ενα πανελ πιστευεις-η ξερεις.. αν εχει διαφορα στην αποδοση η σκιαση στο κατω τμημα η στο επανω? Δεν εχω καποιο προβλημα αλλα ψαχνω κατι και γ αυτο τα ρωταω αυτα, ξερω οτι ακουγονται ασχετες οι ερωτησεις απο αδαη αλλα θελω να το κατανοησω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101507 από ELECTRICALCHIEF
Απαντήθηκε από ELECTRICALCHIEF στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Δεν εχει σχεση αν ειναι απρωτο σή τελευταιο. Αν ειναι ενα πανελ και σκιαστει το πανω ή κατω σημειο μονο πχ, θα πεσει η αποδος μονο σε αυτο υποπρουποθεσεις. . Αν ειναι ομως πολλα πανελ, τοτε υπο προυποθεσεις η γενικη αποδοση μπορει να μηνεππηρεαστει απο το συγκεκριμενο, αλλα με το δευτερο σε σκιαση ολικα πανελ,αν υπαρχει.

la nordica svezia
Last edit: 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν by ELECTRICALCHIEF.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101538 από Στελιος1
Απαντήθηκε από Στελιος1 στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Σκεφτομαι να βαλω προεκταση στο κατω μερος των πανελ απο καθρεφτες, ενα μετρο επι 30 εκ πχ και κοντρα κλιση ωστε να αυξηθει κατα ενα ποσοστο 10-15% η φωτεινοτητα προς τα πανελ. Η αλλιως.. το συνολικο εμβαδο εκμεταλευσης του ηλιου. Ετσι δεν παραβιαζω το συμβολαιο της εγκατεστημενης ισχυος. Εφτιαξα ενα, αλλα με προβληματιζει το οτι.. Ο ηλιος παιρνει αλλη κλιση σταδιακα και δεν διαχεεται ολες τ ωρες σε ολο το πανελ το καθρεφτισμα αυτο (ειναι εντυπωσιακο, φαινεται καθαρα), αξιζει να το ψαξουμε η σκεφτομαι μ.λ,κ.ες? Σκεφτομαι κατα τις 11-12 να διαχεεται σε ολο το πανελ και μετα κατα τις 3-4? ωστε να αποφευγεται η υπερβολικη υπερθερμανση τ μεσημερι. Γ αυτο σε ρωταω για τις σκιασεις, τ πρωινες ωρες η αντανακλαση χανεται ψηλα κατα τ 11 περιοριζεται στο πανελ και τ μεσημερι χτυπαει την μιση επιφανεια. Ελπιζω να εγινα κατανοητος, τι λες? Σκεφτομουν οτι κατι τοσο απλο θα το ειχαν σκεφτει ολοι αλλα τ κοστος δεν ειναι αμελητεο και ισως γ αυτο δεν το προωθουν εταιριες (εξ αλλου αυτοι πανελ πουλανε) και ισως τελικα αξιζει, προκειμενου να ειμαι και νομιμος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101669 από Genesis
Απαντήθηκε από Genesis στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια κατασκευάζονται από φωτοβολταϊκές κυψέλες, η κάθε μία εκ των οποίων παράγει τάση περίπου 0,5V και ρεύμα ανάλογο της επιφάνειάς της, της τεχνολογίας της (π.χ. μονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό πυρίτιο) και την ακτινοβολίας που δέχεται.
Οι κυψέλες σε ένα πλαίσιο συνδέονται μεταξύ τους εν σειρά για να πάρουμε την επιθυμητή τάση. Π.χ. σε ένα πλαίσιο των 240Wp που παράγει την μέγιστη ισχύ του στα 30V (Vmp=30V), έχουμε 60 κυψέλες που είναι συνδεδεμένες εν σειρά.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα κάθε κυψέλη μπορεί να παράξει περίπου 8A όταν δέχεται ακτινοβολία με ένταση 1000W/m². Άρα όλο το πλαίσιο μπορεί να δώσει 30V / 8A όταν δέχονται ΟΛΕΣ οι κυψέλες του ακτινοβολία με ένταση 1000W/m².
Αν έστω και μία από τις κυψέλες δεν δέχεται ίδια ένταση ακτινοβολίας με τις υπόλοιπες (π.χ. γιατί σκιάζεται), δεν μπορεί να παράξει το ίδιο ρεύμα με τις υπόλοιπες και εφόσον είναι σε σειρά με αυτές λειτουργεί περισσότερο ως αντίσταση παρά ως πηγή. Το αποτέλεσμα, όπως λέει και ο φίλος ELECTRICALCHIEF, είναι ότι το ρεύμα όλης της σειράς θα προσαρμοστεί τελικά στο χαμηλότερο ρεύμα της κυψέλης που σκιάζεται.

Στα διασυνδεδεμένα Φ/Β συστήματα συνήθως έχουμε πολλά τέτοια πλαίσια σε σειρά (π.χ. 15 πλαίσια των 240Wp)που συνδέονται στον inverter και του δίνουν 450V / 8A.
Αν το κάθε πλαίσιο είναι σαν αυτό του παραδείγματος, τότε στην πραγματικότητα έχουμε 60*15=900 κυψέλες που είναι συνδεδεμένες όλες εν σειρά.
Προκειμένου να αποφύγουμε το φαινόμενο να πέφτει η ισχύς όλης της σειράς επειδή μία και μοναδική κυψέλη σκιάστηκε, κάθε πλαίσιο έχει μία δίοδο παράκαμψης (by-pass).
Αν σκιαστεί μία κυψέλη σε ένα μόνο πλαίσιο τότε η ισχύς του θα πέσει σημαντικά και το ρεύμα των υπολοίπων που συνεχίζουν να λειτουργούν σε πλήρη ισχύ, θα περάσει μέσα από την δίοδο παράκαμψης.
Με τις διόδους παράκαμψης πετυχαίνουμε να "χάνουμε" μόνο έναν πλαίσιο και όχι όλη την στοιχειοσειρά.
Επίσης, αποφεύγουμε το φαινόμενο του "hot spot" όπου η κυψέλη που σκιάζεται, αν "υποχρεωθεί" να περάσει από μέσα της όλο το ρεύμα που παράγουν οι υπόλοιπες, υπερθερμαίνεται και σταδιακά καταστρέφεται.

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες που προσπαθούν να αυξήσουν την απόδοση των Φ/Β μέσω της συγκέντρωσης της ακτινοβολίας με διάφορους τρόπους. Π.χ. μα ανακλαστήρες περιμετρικά του πλαισίου (όπως θέλει να κάνει ο Στελιος1 ή με τζάμι που σχηματίζει κώνους ή μικρές πυραμίδες ώστε να συγκεντρώνει ακτινοβολία από διαφορετικές γωνίες.
Στην πράξη δεν φαίνεται να επικρατεί κάποια από αυτές τουλάχιστον σε μαζικό επίπεδο. Υπάρχει αύξηση της απόδοσης αλλά το κόστος ανεβαίνει σημαντικά όπως και η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. Νομίζω ότι μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές όπου υπάρχει περιορισμένη διαθέσιμη επιφάνεια ή έλλειψη απ' ευθείας ακτινοβολίας μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες τέτοιες βελτιώσεις.
Last edit: 10 Χρόνια 10 Μήνες πριν by Genesis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101750 από Στελιος1
Απαντήθηκε από Στελιος1 στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Καλα και σωστα ολ αυτα, εγω συμπερασμα ομως δεν μπορω να βγαλω. Διοτι δεν ακουσα καποιον να μου πει οτι.. τζαμπα ονειρευεσαι, αστο δεν αξιζει, η οτι.. ναι προχωρα και κανε το, <μαλλον> (το <μαλλον> που σημαινει και <ισως>, το γραφω για να δειξω οτι δεν περιμενα απολυτη απαντηση αλλα μια απλη ενθαρυνση..) θα εχεις αποτελεσμα.
Καταλαβαινω απολυτα οτι λετε (στενες διοπους κτλ) και σας ευχαριστω, αλλα αυτη η απουσια γνωμης στο αν αξιζει τελικα η οχι δεν μου δινει θαρρος να το προχωρησω. Πιο απλα-καθαρα, εφ οσον οι ειδικοι δεν παιρνουν σαφη θεση.. θα ημουν τρελος αν το προχωρουσα. Με ινοξ λαμαρινα-καθρεφτη κοστιζε το εγχειρημα 600 ευρω για 40 πανελ και με καθρεφτες με τα στηριγματα τους περιπου τα μισα. Ευχαριστω παιδια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 10 Μήνες πριν #101756 από Genesis
Απαντήθηκε από Genesis στο θέμα Φωτοβολταϊκά στην πρίζα!
Στέλιο, νομίζω ότι ήμουν σαφής παραπάνω...είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί η απόδοση. Κανείς δεν μπορεί να σου πει το "πόσο" θα αυξηθεί.
Αν έχεις συνδεθεί με τιμή 0,49€/kWh ή περισσότερο, και επιτύχεις μία αύξηση της τάξης του 10% (που εκτιμώ ότι είναι απολύτως εφικτό αν προσέξεις την κατασκευή και "παίξεις" λίγο ώστε να βρεις τις βέλτιστες γωνίες), τα χρήματα που θα επενδύσεις στα υλικά, θα τα πάρεις πίσω σε 1-2 χρόνια το πολύ.

Το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για τόσο απλή υπόθεση...θα πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις, να μπορείς να παίρνεις και να αξιολογείς μετρήσεις, να έχεις διαθέσιμο χρόνο και χρήμα και τελικά να έχεις την διάθεση να τα κάνεις όλα αυτά.
Αν έχεις όλα τα παραπάνω μην κάθεσαι καθόλου....έχεις δουλειά μπροστά σου! :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ