Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα

Περισσότερα
11 Χρόνια 2 Μήνες πριν #76929 από cat
Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα δημιουργήθηκε από cat
ΔΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Να δοθεί τουλάχιστον δίμηνη παράταση σε όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών των οποίων η προθεσμία διασύνδεσης των έργων τους λήγει στις 12/3/2013, και όχι μόνο στους αγρότες, ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών και η δίμηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης (η οποία προβλέπεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 3/1/2013) να συνοδευτεί και από δίμηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης (“κλείδωμα” ταρίφας για 20 μήνες δηλαδή αντί των 18 που ίσχυε), ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει το έργο του στο σύστημα να διατηρήσει την κατοχυρωμένη τιμή που είχε υπογράψει με τον ΛΑΓΗΕ. Η αιτιολογία για τη δίμηνη αυτή παράταση είναι πως η απορρόφηση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε τα έργα αυτά δεν έκανε δυνατή την υλοποίησή τους εντός των ισχυουσών προθεσμιών.
Το ίδιο επιχείρημα όμως ισχύει για όλους τους επενδυτές οι οποίοι, ενώ είχαν κλειδωμένη ταρίφα για ένα 18μηνο, με το ν.4093/2012 καλούνται να διασυνδέσουν τα έργα τους το αργότερο ως τις 12/3/2013 αν δεν θέλουν να χάσουν την συμβολαιοποιημένη ταρίφα. Οι επενδυτές αυτοί καλούνται εντός μόλις τεσσάρων μηνών να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, να εξασφαλίσουν και να παραγγείλουν εξοπλισμό, να κατασκευάσουν τα έργα εν μέσω χειμώνα και άσχημων καιρικών συνθηκών και να προλάβουν τις προθεσμίες, ρισκάροντας να χάσουν σημαντικά ποσά και να μπουν σε οικονομικές περιπέτειες αν δεν προλάβουν. Η έγκαιρη υλοποίηση των έργων αυτών δεν εξαρτάται πια από τους ίδιους, αλλά από τις διαθέσεις του καιρού και του Διαχειριστή Δικτύου ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει χιλιάδες αιτήματα μέσα σε 6-7 εβδομάδες.
Επειδή όλοι οι επενδυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα από το νόμο και την Πολιτεία και επειδή τα προβλήματα στην αγορά είναι ήδη ορατά, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών καλεί το ΥΠΕΚΑ να δώσει μια ανάσα σε όλους τους επενδυτές, παρέχοντας μια δίμηνη παράταση για τη διασύνδεση των έργων που έχουν προθεσμία διασύνδεσης ως 12/3/2013. Το επιβάλλει η ισονομία μεταξύ των πολιτών, αλλά και η κοινή λογική.

ΠΗΓΗ: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ
ΑΘΗΝΑ 22/1/2013

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132682 από χρηστος8
Απαντήθηκε από χρηστος8 στο θέμα Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα
New Deal: Κούρεμα ως 30% στις ταρίφες των ΑΠΕ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το μηδενισμό του ελλείμματος ΑΠΕ. Οι μειώσεις στις ταρίφες που εισπράττουν οι παραγωγοί και η επιμήκυνση των συμβάσεων. Ερωτηματικό το τι θα γίνει με τα δάνεια των παραγωγών. Τι λέει το υπουργείο.

Η πρόταση για το New Deal στις ΑΠΕ – Κούρεμα ως 35% στις ταρίφες

«Επιστροφή» εσόδων που αντιστοιχεί στο 35% του τζίρου που πραγματοποίησαν το 2013 επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και 10% για τις άλλες τεχνολογίες, γενναίο «κούρεμα» στις ταρίφες και ετήσιο όριο 200 μεγαβάτ για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με το οποίο επιχειρείται ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο βγήκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Μαρτίου

Το κείμενο του νομοσχεδίου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ, προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, 6,4% των αιολικών και 5,4% των μικρών υδροηλεκτρικών. Επίσης, προτείνει παράταση των συμβάσεων πώλησης για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν είτε την πώληση της παραγόμενης ενέργειας με τιμή που θα προσφέρει η αγορά, είτε με προτεραιότητα πώλησης στο σύστημα και με τιμή σταθερή 80 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες και για ποσότητα που θα καθορίζεται από το νόμο με βάση την τεχνολογία.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν προβλέπει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις ΑΠΕ, οι οποίες όπως είχε επισημανθεί αρμοδίως, αποτελούν προϋπόθεση για το "κούρεμα" προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δανείων. Οι ρυθμίσεις αυτές αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κατατεθούν στη φάση συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι προκειμένου να πετύχει παραγωγός ΑΠΕ το επίπεδο τιμή που αντιστοιχεί στην κατηγορία Χωρίς Ενίσχυση (ΧΕ στους πίνακες) η οποία είναι υψηλότερη έναντι της τιμής Με Ενίσχυση (ΜΕ στους πίνακες) θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιδεικνύουν ότι δεν έλαβε κάποιου είδους ενίσχυση. Μέχρι τότε θα αμείβεται με την τιμή ΜΕ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι παραγωγοί μικρών φωτοβολταϊκών στα κτίρια.

Τι λέει το υπουργείο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ, το συνολικό πακέτο του new deal για τις ΑΠΕ, έχει την πλήρη έγκριση της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κλιμάκωση στις ταρίφες ανάλογα με το χρόνο ένταξης και την τεχνολογία ΑΠΕ, έγινε με βασικό κριτήριο το βαθμό απόδοσης της επένδυσης. Έτσι ο βαθμός εσωτερικής απόδοσης (IRR) των επενδύσεων κυμαίνεται από 10% έως και 16%.

Για το θέμα αυτό αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεζε ώστε το ΙRR να κινείται στα επίπεδα του 7,5%-8%. Ωστόσο το υπουργείο αντέτεινε ότι οι αποδόσεις αυτές μπορεί να είναι ικανοποιητικές για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια τραπεζικού δανεισμού, όχι όμως στην Ελλάδα όπου τα επιτόκια κινούνται σε επίπεδα 10 και 12%.

Tέλος, το ΥΠΕΚΑ αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας την επέκταση των συμβάσεων κατά πέντε χρόνια, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η απόδοση επενδύσεων που έχουν αποσβεστεί και οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να διακόψουν τη λειτουργία τους, καθώς έληγε η ισχύς της σύμβασης με το δίκτυο.

www.euro2day.gr/news/economy/article/119...w-deal-stis-ape.html

Αυτο ειναι κρατος δικαιου που σεβεται την υπογραφη του;;; :woohoo:



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132687 από SakiSystem
Απαντήθηκε από SakiSystem στο θέμα Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα
Όσοι πρόλαβαν πήραν πέντε φράγκα για τους υπόλοιπους ίσως χάσουν και αυτά που δώσανε.

Γηράσκω δ' αεί πολλά διδασκόμενος.
Σόλων ο Αθηναίος

www.energ.gr/index.php?option=com_kunena...&id=40367&Itemid=384

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132738 από pantelis1973
Απαντήθηκε από pantelis1973 στο θέμα Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα
To Θέμα ειναι με ποιο τροπο θα γινει το κουρεμα της συμβασης μιας και συμφωνα με τους Δικηγορους-νομικους ειναι αδυνατη η καταργηση της υπαρχουσας συμβασης,χωρις την εγκριση των παραγωγων..
Ειναι οι ιδιου τυπου συμβασεις με τις ασπαστες των διοδιων.

Βεβαια μην τρεφουμε αυταπατες οτι δεν θα σπασουν. θα σπασουν,στην Ελλάδα ζουμε..

Δεν κανει κρυο στην Ελλάδα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132741 από χρηστος8
Απαντήθηκε από χρηστος8 στο θέμα Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα
Σημερα ειχα συζητηση με συνεργατη ηλεκτρολογο αυτην την ειδηση...δυστυχως μου επιβεβαιωσε τα δυσαρεστα.

Και δυστυχως τα πραγματα για μερικους θα ειναι ακομη χειροτερα...η μειωση κατα μεσο ορο θα κυμαινεται στο 30%.

Οι τυχεροι που ειχαν κλειδωμενη τιμη στα 50 λεπτα θα δουν μειωσεις της ταξης του 50%.

Πραγματικη σφαγη :evil:

Το κρατος δικαιου που σεβεται (την υπογραφη του) τον πολιτη δεν λογαριαζει τιποτα μπροστα στο πρωκτογενες πεοκλασμα

Εμεις ως ποτε θα το σεβομαστε;;;



Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού ελέησον με τον αμαρτωλό
Last edit: 10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by χρηστος8.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": GeoTa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132747 από fritakos
Απαντήθηκε από fritakos στο θέμα Ειδήσεις για φωτοβολταϊκα
Κακώς που το κράτος δε σέβεται την υπογραφή του απο την αλλα όμως όλη αυτή η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά επιβάρυνε χωρις λόγο το κόστος του ρεύματος.
Γιατι έπρεπε το δίκτυο να αγοράζει το ρεύμα ακριβότερα απο οτι το πουλάει;;;; Κακώς γίνανε απο την αρχή και βέβαια κακώς κάποιος πίστεψε οτι αυτό θα μπορούσε να συνεχίστει. Όλη αυτή η ιστορία επιβάρυνε τις τσέπες όλων για να κερδίσουν μερικοί .
Δεν θα αλλάξουν καμία σύμβαση απλά θα φορολογήσουν το εισόδημα απο της ΑΠΕ και τέλος, έτσι θα πάρουν αυτό που θέλουν κατι δεν θα αλλάξουν συμβάσεις.
Για άλλη μια φορά γίνονται πράγματα χωρις μακροπρόθεσμο σχεδιασμό κάποιοι οφείλουνται και οι περισσότεροι βλάπτονται.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": γιαννης-δραμα, lefteris, STAF

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.073 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ