Κατανάλωση αντλίας θερμότητας

Περισσότερα
7 Χρόνια 4 Μήνες πριν #155857 από ntia
Απαντήθηκε από ntia στο θέμα Κατανάλωση αντλίας θερμότητας

ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ έγραψε: Μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα: Μια Α/Θ στα Χανιά με εξωτερική θ 7ο, μπορεί να πετύχει COP 2.8-3.0 ενώ στα Γιάννενα με εξωτερική 0ο, θα δυσκολευτεί να πιάσει COP 2.4-2.6 (και πολύ λέω).

Ελέγχεις τη θερμοκρασία χώρου από το χειριστήριο της Α/Θ? Να υποθέσω ότι αυτό είναι στο σπίτι μέσα, οπότε παίζει και το ρόλο του θερμοστάτη-αισθητήρα.

Ερώτηση: Μπορείς στο σαλόνι να έχεις 20, στο ένα δωμάτιο 21 και στο άλλο 22? Έχεις χωριστούς θερμοπστάτες χώρου που ελέγχουν τις αντίστοιχες ηλεκτροβάνες και κυκλώματα? Αν όχι, και έχεις παρατηρήσει ότι έχεις διαφορετικές θ σε κάθε χώρο, μπορείς να ρυθμίσεις τα βανάκια στο συλλέκτη: Όπου έχεις υψηλή θ στραγγαλίζεις τα βανάκια και περιορίζεις τη ροή ζεστού νερού, και όπου έχεις χαμηλότερη θ, το ανάποδο. Αυτό βέβαι θα πρέπει να το δεις με το Μηχανολόγο που έκανε την εγκατάσταση.

Εγώ έχω θ νερού 32-33 και 36-37. Αυτό βέβαια δουλεύει στο δικό μου σπίτι γιατί εδώ Κρήτη έχουμε υψηλότερες θ και το σπίτι μου έχει καλές μονώσεις.

Εγώ επίσης ΔΕΝ έχω ΖΝΧ από την Α/Θ. Έχω ηλιακό και τον ανάβω ως θερμοσύφωνο (όταν δεν έχει ήλιο) κατά τις ώρες του νυχτερινού, οπότε δε μου έρχεται ακριβά.

Τι έχω παρατηρήσει για σπίτι με 4μελή οικογένεια (2 μικρά παιδιά). Τα τελευταία 5 χρόνια που μετράω καταναλώσεις, το σπίτι θέλει περίπου 8 kWh ημερήσιο ρεύμα, και 1-2 νυχτερινό (πλυντήρια πιάτων/ρούχων, σίδερο, μαγείρεμα, θερμοσίφωνο).

Λες ότι έχεις κάνει κάλυφος. Πολύ ωραία, αλλά τι πάχος στους τοίχους? Στην οροφή-στέγη, τι πάχος μόνωσης έχεις? Τι κουφώματα? Τι τζάμια ?

Να ξέρεις ότι πάντα τον πρώτο χρόνο που "στεγνώνει" το σπίτι, θα έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω, παρά το ότι εγώ έχω 200 μέτρα σπίτι και εσύ 70 έχουμε:
α) Είσαι στο πρώτο χρόνο,
β) Είσαι στα Γιάννενα που ΚΑΙ πιο πολύ κρύο κάνει, και το COP είναι αναγκαστικά χαμηλότερο
γ) Έχεις ΖΝΧ
δ) Αν από τις 35 kWh αφαιρέσουμε τις 10 του σπιτιού, είσαι στις 25.

Ε.... δεν είναι τόσοοοοο πολλές....

Να στο πώ αλλιώς: Βρες τη μελέτη θερμικών απωλειών του ΚΕΝΑΚ που κατατέθηκε για την άδεια του σπιτιού. Αν λοιπόν στο χερότερο σενάριο για τα Γιάννενα έχεις 4 kW ισχύ θερμικών απωλειών, τότε στο σενάριο το "καθημερινό" (όχι στο χειρότερο δηλαδή), θα έχεις ισχύ απωλειών περί τα 3 kW. σε 24h βάση, χρειάζεσαι 3 kWh x 24h = 72 kWh / 2.4 (το COP της αντλίας) = 30 kWh.

όλα αυτά κατά προσέγγιση, χωρίς να ξέρω ακριβώς το σπίτι, και κατά μέσο όρο.


Καλημέρα και χρόνια πολλά!! :)
Ναι σίγουρα οι περιοχές έχουν μεγάλες διαφορές. Σήμερα είναι η 18η ημέρα που σε εμάς ξημερώνει με αρνητικές θερμοκρασίες και παγωνιά! ;)
Ένα χειριστήριο υπάρχει στον τοίχο που λειτουργεί ως θερμοστάτης. Από εκεί μπορώ να ρυθμίσω τους βαθμούς, την θερμοκρασία νερού και τελευταία και το μοντέλο αντιστάθμισης!
Τα δωμάτια με το σαλόνι έχουν όντως διαφορά, μπορεί και 2 βαθμούς που μάλλον είναι πολύ για τόσο μικρό σπίτι. Έχουμε πει όμως πως θα το ρυθμίσουμε αυτό και επίσης πως θα χαμηλώσει την παροχή της πετσετοκρεμάστρας στο μπάνιο για να δώσει στα δωμάτια περισσότερο. Άλλο άκυρο αυτό!!! Γίνεται να δουλέχει πετσετοκρεμάστρα με αντλία χαμηλών θερμοκρασιών;;; Οτι να 'ναι,κυρίως διακοσμητική όπως καταλαβαίνεις!
Το ΖΝΧ γίνεται να ρυθμιστεί να μην "τραβάει" παροχή, παρά μόνο όταν το ανάβω εγώ;;
Ως προς τα άλλα που με ρωτάς κέλυφος κτλ δεν έχω ιδέα, θα ψάξω όμως να τα βρω. Υποθέτω όμως πως το σπίτι είναι καλά μονωμένο γιατί η αντλία αν δεν την ανεβάσω από το 21,5 που την έχω ανάβει από το πρωί ξανά το απόγευμα.
Ευχαριστώ για ακόμη μια φορά!!

ΥΓ. Κιλοβατώρες πάμε και παραπάνω, μπορεί και 40 την ημέρα. Πχ έκαψε καμιά 15αρια μόνο μέχρι τις 8 το πρωί και δεν ξέρω από τι ώρα δούλευε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 4 Μήνες πριν #155858 από ntia
Απαντήθηκε από ntia στο θέμα Κατανάλωση αντλίας θερμότητας

dimlyk έγραψε: δεν ενννοω αυτο ντια :)
οι αντλιες εχουν βαθμο αποδοσης που πλησιαζει το 4 δηλ για καβε κιλοβατωρα που καταναλωνουν αποδιδουν 4 σε θερμανση ... αυτο ομως οταν οι εξωτερικες θερμοκρασιες ειναι σχετικα υψηλες αλλιως ο βαθμος αποδοσης πεφτει στο 2 η ακομα χειροτερα αδυνατουν να δουλεψουν η χρησιμοποιουν ηλεκτρικες αντιστασεις και σ αυτη την περιπτωση οντως γινονται ασυμφορες. απ αυτη την αποψη η περιοχη σου δεν ειναι πολυ καλη για αντλιες ... απο την αλλη ομως μην εχεις την απαιτηση να ζεσταθεις με 3 ευρω την μερα ακομα και ξυλα να καις .
την αντλια κακως την σταματας γιατι ετσι κι αλλιως δεν δουλευει οσο δεν ζηταει ο θερμοστατης ο ιδιος ο θερμοστατης ομως εχει καποια σημασια ...μπορεις να τσεκαρεις μ ενα θερμομετρο τοιχου ποση ειναι η θερμοκρασια στον χωρο οταν ξεκιναει και σταματαει η αντλια ...ειναι πχ 23 η εχει φτασει 25? κι οταν ξεκιναει ειναι 23 η εχει πεσει στους 20 ?

υγ πολυ σβελτος εισαι βρε θηριο :)


Καλημέρα και χρόνια πολλά!! :)
Απ' ότι είπε ο μηχανολόγος ο βαθμός απόδοσης της κυμαίνεται γύρω στο 3, αυτές τις μέρες έχει πέσει λίγο λόγω καιρικών συνθηκών. Φυσικά και δεν γίνεται να καις 3 ευρώ την ημέρα, γιατί η ζέστη είναι ασφαλώς πιο ποιοτική και το καταλαβαίνω. Μα και πάνω από 200€ το μήνα για ένα σπίτι μια σταλιά και χωρίς να υπολογίσουμε τα ζεστά νερά χρήσης είναι πολλά νομίζω. Μπορεί και να κάνω λάθος φυσικά. Απλά που έγκειται το 30% οικονομίας όταν φαντάζομαι και για πετρέλαιο ας πούμε κάπου εκεί θα ήμουν.. :(
Την αντλία δεν την σταματάω. Την έχω μόνιμα στους 21,5 και ανάβει όταν πέσει στο 20,9 νομίζω. Έχω τσεκάρει με θερμόμετρα είναι οκ ο θερμοστάτης του χειριστηρίου, μικρές διαφορές μόνο. Γι αυτό λέω ότι έχει καλή μόνωση το σπίτι μάλλον, γιατί φτάνει την επιθυμητή θερμοκρασία σίγουρα μέχρι τις 9 το πρωί και μετά όταν έχουμε ήλιο ξαναδουλεύει στις 5 το απόγευμα!!!! Όμως όλες αυτές τις ώρες που μένει αδρανής, τα πατώματα είναι λογικό ας πούμε να κρυώνουν. Οκ δεν υπάρχει ζήτηση γιατί έχει πιάσει θερμοκρασία, αλλά μετά δουλεύει συνεχόμενα και ψηλά σε παροχή. Αυτό πώς μπορώ να το διορθώσω;; Ούτε νομίζω πως είναι λογικό να την εξαναγκάζω να δουλέψει ενώ στο σαλόνι ας πούμε έχει 23 βαθμούς και λόγω του ήλιου!
Πφφφφφφ μπλέξιμο!! :blink:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 4 Μήνες πριν #155867 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Κατανάλωση αντλίας θερμότητας
χρονια πολλα :)
σε θερμοκρασιες παγετου οι αντλιες χρησιμοποιουν επικουρικα η και αποκλειστικα αντιστασεις για την θερμανση οποτε απο το σημειο αυτο γινονται αντιοικονομικες και επιβαλεται και το νυχτερινο ... για οικονομια αυτο που κανουμε ειναι να βαζουμε τον θερμοστατη χαμηλοτερα την νυχτα στους 19 19,5 αυτο συνηθιζεται σε καθε μορφη θερμανσης
παρεπιπτοντως τον θερμοστατη τον τοποθετουμε στο πιο "κρυο" σημειο του σπιτιου η περιπου ...
κι αφου κανετε καποιες ρυθμισεις οπως λες μπορει να μην σου φαινεται τοσο παραλογο να "εξαναγκασεις" την αντλια να δουλεψει οσο οι εξωτερικες θερμοκρασιες ειναι σχετικα καλες :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ntia

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #155944 από Justme82
Απαντήθηκε από Justme82 στο θέμα Κατανάλωση αντλίας θερμότητας
Καλημέρα και χρόνια πολλά και από εμένα!

Έχω την εντύπωση πως για Ιωάννινα είναι αρκετά καλές οι τιμές δεδομένης της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και του COP αλλά και των απωλειών δηλαδή.

Και εγώ προσωπικά είμαι στον 1ο μήνα ΒΠ αττικής και σε 250 τμ είχα αρχικά 100~ kw καταναλώσεις για να ζεστάνω το σπίτι +ΖΝΧ (20kw αντλία – με σύνδεση με λέβητα για χαμηλές θερμοκρασίας). Πλέον παίζω με χαμηλότερη καμπύλη αντιστάθμισης και νερά από 35 βαθμούς και πάνω και βλέπω γύρω στα 50+ με εσωτερική 20 βαθμούς και υπερδιαστασιολογιμένα σώματα καλοριφέρ απλά, καλές μονώσεις με διπλά τζάμια - τοίχους.

Να βεβαιωθείς πως το σπίτι δεν χάνει από κάπου θα έλεγα (πόρτες από κάτω – από τζάκια και σχισμές κτλπ). Φαντάζομαι δεν υπάρχουν σωλήνες να περνάνε έξω από το σπίτι;
ΥΓ . Την κατανάλωση της αντλίας πως την μετράς;
Last edit: 7 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Justme82.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ntia

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156051 από ntia
Απαντήθηκε από ntia στο θέμα Κατανάλωση αντλίας θερμότητας
Επιστροφή και πάλι στο σπίτι!! :) Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας! Απλά έχω επιφυλάξεις γενικά, γιατί αφού αγοράσαμε το σπίτι, ανακαλύψαμε στη συνέχεια πως ο μηχανικός δεν ήταν και πολύ εντάξει και πως τα συνεργεία που δούλεψαν δεν ήταν και πολύ εξειδικευμένα! Και δεν μιλάω τόσο για τον μηχανολόγο που οκ έκανε την μελέτη και την τοποθέτηση, αλλά ένας φίλος ας πούμε μου είπε πως εμπλέκονται και υδραυλικοί στην εγκατάσταση και οι συγκεκριμένοι ήταν τουλάχιστον κατσαπλιάδες όπως τους αποκαλούμε στην πατρίδα μου. :angry: Ο φίλος μας είπε πως αν κάτι είναι λάθος στην συνδεσμολογία, η κατανάλωση της αντλίας επιβαρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης του έκανε τρομερή εντύπωση πως μπορεί η αντλία να δουλεύει συνεχόμενα 4 ώρες για να πιάσει μισό βαθμό!!!
Και κάτι ακόμα το εξερχόμενο, εισερχόμενο νερό κτλ. όταν κλείνει η αντλία πέφτει σχετικά γρήγορα! Είναι λογικό αυτό;;

Σας γράφω και τα στοιχεία από τις ώρες που δούλεψε το Δεκέμβρη μόνο η αντλία- όχι τα ΖΝΧ- και θα θελα την γνώμη σας αν είναι πολύ ή λίγο, γιατί πραγματικά δεν έχω ιδέα!!!

Δεκέμβρης 2016
Κυκλοφορητής: 160 ώρες
Συμπιεστής: 146 ώρες
BUH βήμα 1: 45 ώρες


ΥΓ. Ξέρεις κανείς πως μπορώ να μπω στο μενού εγκαστάτη σε χειριστήριο της Daikin;;
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
7 Χρόνια 3 Μήνες πριν #156053 από ntia
Απαντήθηκε από ntia στο θέμα Κατανάλωση αντλίας θερμότητας

Justme82 έγραψε: Καλημέρα και χρόνια πολλά και από εμένα!

Έχω την εντύπωση πως για Ιωάννινα είναι αρκετά καλές οι τιμές δεδομένης της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και του COP αλλά και των απωλειών δηλαδή.

Και εγώ προσωπικά είμαι στον 1ο μήνα ΒΠ αττικής και σε 250 τμ είχα αρχικά 100~ kw καταναλώσεις για να ζεστάνω το σπίτι +ΖΝΧ (20kw αντλία – με σύνδεση με λέβητα για χαμηλές θερμοκρασίας). Πλέον παίζω με χαμηλότερη καμπύλη αντιστάθμισης και νερά από 35 βαθμούς και πάνω και βλέπω γύρω στα 50+ με εσωτερική 20 βαθμούς και υπερδιαστασιολογιμένα σώματα καλοριφέρ απλά, καλές μονώσεις με διπλά τζάμια - τοίχους.

Να βεβαιωθείς πως το σπίτι δεν χάνει από κάπου θα έλεγα (πόρτες από κάτω – από τζάκια και σχισμές κτλπ). Φαντάζομαι δεν υπάρχουν σωλήνες να περνάνε έξω από το σπίτι;
ΥΓ . Την κατανάλωση της αντλίας πως την μετράς;


Πφφφφ πραγματικά δεν ξέρω τι να σκεφτώ! Εμένα για σπίτι 70τμ και καλά μονωμένο απ' ότι έχουμε καταλάβει, μου φαίνονται υπερβολικές οι 30 και 35 κιλοβατώρες την ημέρα. Που έγκειται το 30% οικονομίας των αντλιών, δεν το έχω καταλάβει!!
Το σπίτι δεν χάνει, στην πόρτα έχουμε βάλει και aerostop και φαίνονται όλα οκ. Όταν λες σωλήνες;; Την κατανάλωση της αντλίας την παρακολουθώ από το χειριστήριο τοίχου και πραγματικά είναι οκ πιστεύω γιατί τηρουμένων και των υπόλοιπων αναγκών του σπιτιού φαίνεται να συμφωνεί με το ρολόι της ΔΕΗ.

Αυτό που θέλω άμεσα να κάνω είναι να στείλω τον θερμοστάτη στο καλό, γιατί κάτι δεν πάει καλά! Έχω την εντύπωση πως αν το βάλω να δουλεύει με βάση το ζεστό νερό, θα έχω καλύτερα αποτελέσματα νομίζω.. :(

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.076 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ