Κατασκευη οικονομικης οικιας.

Περισσότερα
8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #152745 από Χρηστος Αγρινιο
Γεια σας
Σκέφτομαι για κατασκευή ενος σπιτιού μικρου σχετικά >90τ.μ διώροφου
σαν μεζονέτα, 45 τ.μ. κάτω και 45 τ.μ επάνω, ενιαίος χώρος με κουζίνα και μπάνιο κάτω και τρία υπνοδωμάτια επάνω με μπάνιο.
Η πρώτη μου σκέψη ήταν το μεταλλικό κτήριο με πάνελ πολυουρεθανης εξωτερικά και θερμοπροσοψη (για καλαισθησια πιο πολύ) και μέσα πετροβαμβακας, σανιδα osb 3 και γυψοσανίδα. Το υπολόγισα να ειναι ετοιμο σε πολυ μικρο διάστημα και με ελάχιστο σχετικά κόστος. (πολύ προσωπική και φιλική εργασία).

Με δυο μηχανικούς που μίλησα , απέρριψαν κατηγορηματικά αυτή την κατασκευή σαν παντελώς ανθυγιεινή και ακατάλληλη για μόνιμη κατοικία, ο ένας μου πρότεινε το χτίσιμο με φέροντα τοιχοποιία και ορθοτρυπα τούβλα και από πάνω πλάκα και ο άλλος μου πρότεινε χτίσιμο εξωτερικά με πέτρα (είναι με πρασινοκαφετι απόχρωση Αγρινιου) 40 εκ, απο μεσα ενα μικρο κενό 6-7 εκ. 5 εκ μόνωση και απο μέσα χτίσιμο με μονο τούβλο δρομικό, το κενό θα πληρωθεί με δυνατή αμακονια, και απο πάνω πλάκα και χτίσιμο του β' ορόφου και απο πανω παλι πλάκα.

Με την πέτρα μου βγαίνει πολύ πιο οικονομικά, μπορώ να βρω πέτρες πολύ εύκολα και σε πολυ καλή τιμή (βρηκα με 35 ευρώ το κυβικό μετρό, αλλα με ψαξιμο θα βρω και τζαμπα... θέλω γύρω στα 70 κ.μ)
Μου αρέσει πιο πολύ ο δεύτερος τρόπος με την πέτρα αλλά δεν ξέρω τι αντοχή θα έχει σε σεισμό με δυο πλάκες 15αρες επάνω.... θα γίνει βέβαια στατική μελέτη για την κατασκευή αλλά....


Κάθε γνώμη και γνώση ευπρόσδεκτη
Ευχαριστώ...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #152748 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα Κατασκευη οικονομικης οικιας.
Ρώτα και αλλού γιατί θα μας πέσουν τα μαλλιά με αυτά που διαβάζουμε... ;)
Πάρε ιδέες αλλλα μην το λύσεις όμως το θέμα σου στα καφενεία και τα φόρα. Απευθύνσου σε επαγγελματία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #152751 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Κατασκευη οικονομικης οικιας.
αυτο το αλλα... τα λεει ολα :)
που σωστα σου απαντησε ο σαββας σαν σχετικος ...δεν μιλαμε για εγκατασταση μια ξυλοσομπας εδω
σαφως και ολα γινονται αλλα η ουσια και η διαφορα βρισκονται στις λεπτομερειες
και το βασικο που ξεχασες ειναι η θεμελιωση ...
δεν θαπρεπε να ρωτας αν αντεχει σε σεισμο η πετρα ...γυρω σου υπαρχουν χιλιαδες πετροκτιστα και χωρις μελετη μηχανικου ( αυτο δεν σημαινει οτι πλεον δεν χρειαζεται κι οχι μονο για το τυπικο)
αλλα ξεκινησες για χαμηλου κοστους κατασκευη κι εφτασες στην πετρα που ειναι πανακριβη ακομα κι αν νομιζεις οτι θα την βρεις τσαμπα και θα χρεισστεια και πολυ περισσοτερη απ αυτη που μετρας πλατος χ μηκος χ υψος
ξεκινα μ ενα μηχανικο και τα διαθεσιμα χρηματα κι αυτο θα σε οδηγησει στην καλυτερη λυση...επιμερους φτηνοτερες λυσεις μπορεις αν δεις και στην πορεια ...πχ αλφαμπλοκ η ξυλουργικα ετοιματζιδικα (καπου βονιτσα ηταν τα φτηνοτερα) κλπ ...μονο στα υδραυλικα μη κανεις οικονομια γιατι εχουν μεγαλο κοστος αργοτερα :)
και μια και ξεκινησες με μεταλλο υπαρχει η λυση της μικτης κατασκευης δηλ μεταλλικος σκελετος και πλακες μπετο κι απο πανω αντι πλακα κεραμιδι για να γλυτωσεις βαρος και χρηματα ...κι αυτο ομως με στατικη μελετη


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #152754 από Χρηστος Αγρινιο
Το πετροχτιστο εναι πρόταση μηχανικού ηλικιακά κοντά στη σύνταξη(αρα και έμπειρου ?)
Για θεμελίωση δεν το συζητάμε θα γίνει βάση σχεδίων και στατικών μελετών....
Αυτό με τους 40 πόντους(περιπου) παχος της χτιστης πετρας και η διπλη πλακα ειναι που με προβληματιζει...
θα υπαρχουν και ανοιγματα(πορτες-παραθυρα)...
Αν τελικα γινει ετσι μιλαμε για πολυ μικρο κοστος κατασκευης, υπαρχει τεχνιτης-μαστορας με πολυ λογικη αμοιβη.
Υπαρχη αλλος οικονομικός τρόπος με φέρουσα τοιχοποιία?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #152758 από stergiosbik
Απαντήθηκε από stergiosbik στο θέμα Κατασκευη οικονομικης οικιας.
Πηγαινε σε μηχανικο.Παρε 3-4 αποψεις-λεγοντας τους και τα χρηματα που διαθετεις-και αποφασισε.Το θεμα της στατικοτητας αφορα τον μηχανικο και οχι εσενα.Δεν υπαρχει μηχανικος που θα υπογραψει την μελετη και την αδεια και θα σου κανει μαλακιες.Δεν παιζουν με τις ζωες των ανθρωπων ετσι απλα.Το τι θα σου πουμε εμεις ειναι περιττο.

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #152766 από Savvas
Απαντήθηκε από Savvas στο θέμα Κατασκευη οικονομικης οικιας.
Θα σου κάνω λίγα σχόλια και θα σταματήσω εδώ γιατί είναι αντιδεοντολογικό να επεκταθώ.

Τα περί ανθυγιεινού, εξέτασε τα αντλώντας πληροφορίες απο αξιόπιστες πηγές.
Απλώς για χρήση κατοικίας δεν προκρίνω τα πάνελ πολυουρεθάνης, ταίριάζουν πιο πολύ στα βιομηχανικά κτήρια. Υπάρχουν εξαιρετικές λύσεις ξηράς δόμησης που είναι κατάλληλες.

Απο εκεί και πέρα Φέρουσα τοχοποιία με πέτρινους τοίχους και πλάκες σε δυόροφο, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αφενώς βάζεις τεράστιο αχρείαστο βάρος,αφετέρου οι απαιτήσεις στην κατασκευή της τοιχοποιίας είναι αυστηρές. (κανονικότητα κάτοψης, κανονικότητα υλικού, καλής ποιότητας κονίαμα, ιδιαίτερη επιμέλεια στο χτίσιμο κτλ). Αυτά δεν τα πετυχαίνεις εύκολα, ούτε με "βρήκα μια ωραία πέτρα τσάμπα", "ένα μάστορα σαϊνι", ούτε είναι φθηνά...
Τα πέτρινα σπίτια στα Ηπειρώτικα Μαστοροχώρια, δεν είχαν πλάκες σκυροδέματος και η κάθε μια πέτρα ήταν άψογα πελεκημένη για να ταιριάζει. Άλλο χτίζω πέτρα ως επένδυση για ομορφιά και άλλο χτίζω για να δεχτεί φορτία. Αυτά τότε γίνονταν όταν οι άνθρωποι δούλευαν για το φαγητό τους. Σήμερα το κόστος είναι απαγορευτικό.
Επιπλέον, η θεμελίωση (αν εξαιρέσουμε το ενδεχόμενο να χτίζεις απευθείας πάνω σε βράχο), έχει σημαντικά μεγαλύτερες απαιτήσεις (άρα κόστος), σε σχέση με ένα ελαφρύτερο μεταλλικό κτίριο.
Για αντισεισμικότητα, δεν το συζητάμε. Δεν τίθεται σύγκριση. Μπορεί να μη σου πέσει στο κεφάλι αν κατασκευαστεί σωστά, αλλά οι ζημιές? Εγώ πάντως στη δυτική Ελλάδα δυόροφο με φέρουσα πέτρινη τοιχοποιία και πλάκες δεν θα το συνιστούσα (όχι ως φθηνή λύση τουλάχιστο). 45μ2 πλάκα? Μετά θες ενδιάμεσες στηρίξεις, άρα πάμε για οπλισμένο σκελετό, ή για εσωτερικές τοιχοποιες θηρία λες και έχεις το παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου.
Επιπλέον για να έχεις επάρκεια αντοχής και ικανοποιητική συμπεριφορά σε σεισμό, δεν έχεις μεγάλη ελευθερία στην κατασκευή των ανοιγμάτων. Φέρουσα πέτρινη κατασκευή και μεγάλες τζαμαρίες, πολλά παράθυρα με ελευθερία διαμόρφωσης ανοιγμάτων δεν πάνε μαζί. Επίσης μπαλκόνια-προβόλους τα ψιλοξεχνάμε.
Απο εκεί και πέρα, απαξ και κατασκευαστεί (θεωρητικά υπο τη μελέτη και τις οδηγίες του μηχανικού), μετά δεν "πειράζουμε ούτε τούβλο". Αυθαίρετες επεμβασεις μετασκευής ή μετατροπών δεν νοούνται για λόγους ασφαλείας.
Επιπλέον στο κόστος μην ξεχνάς το ΙΚΑ, που δεν είναι αμελητέο.

Σε μεταλλική κατασκευή αρχιτεκτονικά μπορείς να κάνεις ΟΤΙ θέλεις, σχεδόν χωρίς περιορισμούς. Εσωτερικά μπορείς να έχεις ελάχιστες ή και καθόλου κολώνες και πλήρη ελευθερία διαμόρφωσης χώρων, τους οποίους μπορείς να μεταβάλλεις αργότερα χωρίς προβλήματα στατικότητας. Πλάκες μπορείς να έχεις, αλλά μπορείς και να τις αποφύγεις αν θες καθώς υπάρχουν για όλα λύσεις πολλές λύσεις.
Την ξηρά δόμηση, μην τη φοβάσαι (και αν την εφαρμόσεις μόνος σου -υπο την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστά-, γλιτώνεις μεγάλο μέρος του κόστους).

Απευθύνσου σε κατασκευαστή μεταλλικών κτιρίων (με μηχανικό φυσικά), για να μάθεις περισσότερα.

Και σταματάω εδώ.
Last edit: 8 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.079 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ