"Νόησις": Κέντρο Διάδοσης Επιστημών

Περισσότερα
12 Χρόνια 1 Εβδομάδα πριν #12925 από mastoras

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #36322 από mastoras


Ασκήσεις στυλ – Διασχίζοντας το χρόνο:
Έκθεση μοτοσυκλέτας από τη συλλογή του Παναγή Μαράτου

Το ΝΟΗΣΙΣ σας προσκαλεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, στις 18.30 στα εγκαίνια της έκθεσης «Ασκήσεις στυλ – Διασχίζοντας το χρόνο». Δώδεκα συλλεκτικές μοτοσυκλέτες, κατασκευασμένες στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, παρουσιάζονται σε έναν πλαίσιο που προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις παραμέτρους που συνθέτουν τη σχεδιαστική άποψη ή αλλιώς αυτό που αποκαλούμε «στυλ».

Από τον πρόγονο των μοτοσυκλετών, το ξύλινο δίκυκλο (1790, Comte de Sivrac) που έμοιαζε σαν ξύλινο αλογάκι με ρόδες, χωρίς πεντάλ, φρένα και χωρίς καν τιμόνι, έχουν περάσει δύο αιώνες. Επί δύο αιώνες σχεδιάζονται δίκυκλα στα οποία εντάσσονται στοιχεία επηρεασμένα βαθιά από αναφορές στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ένας συνδυασμός παραμέτρων, που είτε αφορά σε μοτοσυκλέτες, έπιπλα, ρούχα ή οικιακές συσκευές ενσωματώνει εμπειρίες, γνώσεις και προσδοκίες διαμορφώνοντας σχεδιαστική άποψη.

"Στα αντικείμενα αντανακλώνται οι άνθρωποι και η εποχή τους, οι καταστάσεις, οι ιδέες, οι χαρές και οι αγωνίες. Όπως σε κάθε προϊόν που σχεδιάζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έτσι και μέσα από τις μοτοσυκλέτες της συλλογής μου διέκρινα τρεις τύπους σχεδιαστικής έμπνευσης που φαίνεται ότι ισχύουν πάντα: Η ρομαντική διάθεση, η υπέρ-πρακτικότητα και το ονειρικό "αεροδυναμικό" στυλ. Αυτοί οι τρεις διαχρονικοί τύποι σχεδιασμού απαντούν σε εσωτερικές αναζητήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, που αναμειγνύονται παράξενα στην καθημερινότητα μας δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενους κύκλους της μόδας και των τάσεων. Το ξεχωριστό "στυλ της εποχής".
Παναγής Μαράτος"

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο.

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 14.30
Σάββατο: 13.30 – 20.30
Κυριακή: 11.30 – 18.30

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #46876 από mastoras
Εάν είστε μακριά και δεν μπορείτε να επισκεφθείτε την καταπληκτική και μόνιμη έκθεση του τεχνολογικού μουσείου του ΝΟΗΣΙΣ......δείτε το πολύ ομορφο βίντεο που φτιάχτηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Μουσείο Αυτοκινήτων ΝΟΗΣΙΣ


Η ομορφιά, η απόδοση, η ταχύτητα, η οικονομία, η μαζική παραγωγή, αλλά και η εξειδικευμένη κατασκευή, συναντιούνται στο Εκθετήριο Αυτοκινήτων, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

Οχήματα ιστορικού, συλλεκτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, τετράχρονες αλλά και δίτροχες «κυρίες», από τη δεκαετία του '20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, μεταφέρουν νοερά τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της αυτοκίνησης.

Ελάτε να γνωρίσετε τις διαφορετικές μηχανολογικές τάσεις, τις εξελίξεις στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, αλλά και να κατανοήσετε με ποιο τρόπο οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές επηρέασαν την εξέλιξη του αυτοκινήτου.

Αφορμή για τη δημιουργία του σημερινού Εκθετηρίου Αυτοκινήτων στάθηκε η παραχώρηση ενός Trojan Leyland που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του '20 και αργότερα ενός Ford A του 1929. Πρόκειται για δύο κλασικά αυτοκίνητα μεγάλης ιστορικής αξίας που κανένας δεν μένει ασυγκίνητος στην θέα τους.

Πρωταρχικός στόχος του Εκθετηρίου είναι η γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό των οχημάτων. Οι επισκέπτες μέσα από την έκθεση μπορούν να μεταφερθούν σε ανάλογες εποχές και να αισθανθούν τον ενθουσιασμό και τα ερεθίσματα των δημιουργών τους σε συνάρτηση με τη σχέση «άνθρωπος και αυτοκίνητο».

Το Εκθετήριο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να θυμηθούν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.

Συνδυάζοντας την σύγχρονη αντίληψη με την παράδοση, στο Εκθετήριο παρουσιάζονται 30 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες από τη συλλογή του Μουσείου.

Η έκθεση αποτελείται από 5 κύριες θεματικές ενότητες, με βάση τα 5 κορυφαία αυτοκίνητα του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκαν από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το 1999 μεταξύ 126 δημοσιογράφων και ειδικών, αλλά και με διαδικτυακή συμμετοχή του κοινού.

Οι 5 αυτές ενότητες και τα αντίστοιχα 5 κορυφαία αυτοκίνητα είναι:

- Μαζική Παραγωγή FORD "T"
- Πόλη και Περιβάλλον MINI
- Τεχνολογικές Εξελίξεις CITROEN DS
- Σχεδιασμός και Κοινωνία VOLKSWAGEN BEETLE
- Ταχύτητα PORSCHE 911


Το Εκθετήριο λειτουργεί:
Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή 10.00-14.000
Σάββατο 15.00-20.30
Κυριακή 11.00-20.30
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by mastoras.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kosmidis80, Sp4wN

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #109877 από mastoras
Εφτασε η ώρα για το επόμενο Αστροπάρτυ στο Νοησις.

Φέτος όμως η εκδήλωση έχει τον τίτλο "Βραδιά Ερευνητή 2013"

ASTROPARTY στο ΝΟΗΣΙΣ

Παρασκευή 27/9, από τις 16.00


Το ΝΟΗΣΙΣ και το ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής δράσης "Βραδιά Ερευνητή 2013" το AstroParty, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Η πρωτοβουλία αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σκοπό να προβάλλει τον ρόλο του ερευνητή στην κοινωνία, το επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί δείχνοντας ότι είναι ένας απλός άνθρωπος «κάποιος σαν και εμάς», που προσφέρει τα αποτελέσματα της έρευνάς του στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στην προώθηση του επαγγέλματος του ερευνητή ως μια πιθανή καριέρα για τους νέους.

Το AstroParty δίνει επιπλέον την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον ερευνητή και το επάγγελμά του με διασκεδαστικό τρόπο. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:





- Επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας και την περιοδική έκθεση «Αιγαίον».
- Προβολή της ταινίας «Αστροναύτης» στο Πλανητάριο.
- Προβολή της ταινίας «Έβερεστ» στο Κοσμοθέατρο - με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την κατάκτησή του.
«Ώρες προβολών
Πλανηταρίου 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00
Κοσμοθεάτρου 16.30, 17.45, 19.00, 20.15
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με κουπόνια που θα διανέμονται από το Ταμείο από τις 16.00 και μετά.»

- «Out of the Blue: from dream to reality» - βραβευμένοι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ κάνουν μια σύντομη παρουσίαση μεταφέροντας στο ευρύ κοινό τις εμπειρίες τους στην έρευνα (18.00-19.00 και στη συνέχεια 19.00-20.30 σύνδεση με άλλες πόλεις).

- «The Street Value of Science - Πόσα πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα;» - μία πρωτότυπη μουσική/επιστημονική παρουσίαση επίκαιρων ερευνητικών θεμάτων πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική blues-rock από τον Θανάση Κωνσταντόπουλο του ΕΚΕΤΑ και τους "Nick & The Backbone". (20.30-21.30)

- «Το ΕΚΕΤΑ παρουσιάζει...» - έκθεση με τα επιστημονικά επιτεύγματα του ΕΚΕΤΑ.

- «Τρισδιάστατη αλληλεπίδραση» - δημιούργησε το δικό σου avatar και βυθίσου στην εικονική πραγματικότητα, από το Εργαστήριο Οπτικής Πληροφορικής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

- Συμμετοχή ρομπότ που προσομοιώνουν την έννοια της ανακύκλωσης, ρομπότ που χορεύουν, βιομορφικά ρομπότ, ρομπότ DJ και ρομπότ πράσινης ενέργειας από την Robotixlab και τον Μηχανολόγο Ρομποτικής Αντώνη Κάνουρα.

- Εντυπωσιακά πειράματα φυσικής και διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια από την ομάδα του ΝΟΗΣΙΣ και τους Physics Partizani του ΑΠΘ.

- Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

- Έκθεση αερομοντελισμού και πτήσεις μικρών τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία.

- Τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα από τους Αυτοκινητομοντελιστές της πίστας Top RC της Νεοχωρούδας.

- Η αφίσα του Astroparty 2014 συμπληρώνεται με φωτογραφίες των επισκεπτών.

- Συναυλία των "Nick & The Backbone" στις 21.30

Είσοδος ελεύθερη από τις 16.00.




Οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios_STI

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #109883 από mastoras
Και οι αφίσες



Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios_STI

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 10 Χρόνια 6 Μήνες πριν #109941 από stelios_STI

mastoras έγραψε: - Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.


Ειδικα γιαυτο αξιζει να πατε, οσοι απο εσας δεν ετυχε να δειτε μεσα απο καποιο τηλεσκοπιο ;)

Η γνώση έχει αξία όταν τη μοιράζεσαι!
Last edit: 10 Χρόνια 6 Μήνες πριν by stelios_STI.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.076 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ