Εκμετάλλευση ζεστού αέρα που εγκλωβίζεται στο ταβάνι

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142344 από Stavrax
@Gdevil
Την ερώτηση που έκανες χθες την περίμενα, γιατί η πρόταση μου δεν ήταν διατυπωμένη σωστά :lol:
Το σωστό θα ήταν να γράψω όχι ότι δεν μπορεί να πιέσει, αλλά ότι δεν μπορεί να σπρώξει.
Το μοτέρ αυτό είναι τύπου cross-flow και δημιουργεί υψηλή στατική πίεση. Όταν το βάζεις στην έξοδο εκμεταλλεύεσαι και την φυσική ανάκτηση μέσω της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αν μπει στην είσοδο τότε η ατμοσφαιρική πίεση αντί να προστίθεται, "αφαιρείται".
Τα παραπάνω εκτός από το θεωρητικό επίπεδο, τα έχω δει και σε διάφορες πειραματικές πατέντες που έχω φτιάξει κατά καιρούς.


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142346 από panosv
Gdevil, δεν έχω μεγάλη εμπειρία από ζεστό αέρα στο ταβάνι και τη διαχείρισή του γιατί το τζάκι το έφτιαξα μόλις πέρσι και είχα και θέματα ελκυσμού που μείωναν πολύ την απόδοση. Αυτό που ξέρω είναι οτι το τζάκι μου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά:
Ωφέλιμη Θερμική Ισχύς 13,0 kW
Συνολική Θερμική Ισχύς 16,6 kW
Θερμαινόμενος Όγκος 373 m3
Αυτό σημαίνει οτι μπορεί να ζεστάνει ένα χώρο πάνω από 100 τετραγωνικά έστω ενιαίο. Εμένα είναι 100 τετραγωνικά επομένως αν ήταν ενιαίος νομίζω οτι ναι θα τον ζέσταινε. Επειδή όμως ο χώρος ευτυχώς δεν είναι ενιαίος πάμε στις πατέντες.
Αν λοιπόν υποθετικά δεν είχαμε δοκάρια, νομίζω οτι ανοίγοντας στο πάνω μέρος του σαλονιού και της κουζίνας από ένα άνοιγμα και από ένα στη κάτω μεριά θα είχαμε μια καλή ροή αέρα. Καλή ροή εννοώ να αρχίσει να "απλώνει" ο ζεστός αέρας στο σπίτι. Φαντάσου οτι σαλόνι με κουζίνα ενώ δεν έχουν τοίχο μεταξύ τους και χωρίζουν μόνο με πάσο τα χωρίζει και αυτά κάθετα ένα δοκάρι με αρκετό ύψος. Και πάλι η θερμοκρασία είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα ξεπερνάει το δοκάρι αυτό και φτάνει στη κουζίνα. Από το διάδρομο λοιπόν και με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαμε να πάμε αέρα στα δωμάτια. Γενικά οι πόρτες μένουν ανοιχτές επομένως το κάτω άνοιγμα προς το παρόν το θεωρώ περιττό.
Τα επάνω ανοίγματα τα φοβάμαι απλά γιατί δε θέλω να έχω πρόβλημα με μυρωδιές ή και θόρυβο και να είναι όλο το σπίτι σα τρύπιο αλλά θα δούμε και με αυτό τι μπορεί να γίνει. Όλα αυτά που λέω θεωρητικά. Μπορεί να ήταν όλος ο χώρος ενιαίος και να μην έφτανε να ζεσταθεί με αυτό το τζάκι και τις συγκεκριμένες απώλειες του συγκεκριμένου κτηρίου.
Όσο για το δοκάρι που ρώτησες. Ναι αυτό τρέχει σε όλο το τοίχο. Η μόνη διαφορά είναι οτι επειδή ο τοίχος της κουζίνας είναι λίγο πιο "μέσα" αφήνει ένα μικρό περιθόριο μεταξύ τοίχου και δοκαριού από τη μεριά του διαδρόμου. Με λίγα λόγια και να ανοίξει τρύπα εκεί θα πρέπει να κάνει ένα μικρό ζικ ζακ ο αέρας. Όλα αυτά τα συζητάμε πρώτον γιατί το κόστος να περάσω γραμμές στα δωμάτια είναι μεγάλο και δεύτερον γιατί είναι πολύ πιθανό να μη γίνεται λγο δοκαριών. Γενικά το σπίτι είναι γεμάτο δοκάρια και κολώνες.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142726 από panosv
Λοιπόν ένα πρώτο πείραμα έγινε.
Πήρα έναν εξαεριστήρα μπάνιου τον σύνδεσα σε ένα σπιράλ Φ100 και κρέμασα τη μεριά του σπιράλ (αυτή με τον εξαεριστήρα) κοντά στο ταβάνι του σαλονιού και την άλλη μεριά του σπιράλ στη μεριά του διαδρόμου.
Εντάξει κανα σοβαρό κρύο δεν έκανε αλλά η εντύπωση που μου έδωσε είναι οτι θα έκανε δουλειά αν φυσικά χρησιμοποιηθεί πιο δυνατό βεντιλατέρ. Βασικά είδα οτι τραβούσε αέρα από το σαλόνι με μια θερμοκρασία περίπου 39-40 βαθμούς και μετά από ένα μέτρο σπιράλ, έβγαζε αέρα περίπου στους 33 βαθμούς. Υποθέτω οτι τη διαφορά την έβγαζε στο χώρο από το σπιράλ που με τις πτυχές που έχει λειτουργούσε ως ψύκτρα. Δεν ανέβασα τρελές θερμοκρασίες στο τζάκι αλλά παρατήρησα οτι στο σαλόνι ο αέρας δεν ήταν τόσο αποπνικτικός και η διαφορά πηγαίνοντας σε άλλο δωμάτιο δεν ήταν τόσο αισθητή. Σίγουρα δεν ήταν η ιδέα μου γιατί και το θερμόμετρο έδειξε περίπου 1-1,5 βαθμό πάνω σε κοντινό δωμάτιο και χωρίς να οδηγώ το ζεστό αέρα στο δωμάτιο αλλά μόνο στο διάδρομο. Αυτά φυσικά αφού δούλευε το βεντιλατέρ περίπου δυο ώρες.
Να σημειωθεί οτι χρησιμοποίησα ένα φθηνό εξαεριστήρα των 14 ευρώ που τραβάει 120 κυβικά την ώρα τα οποία φαντάζομαι με το σπιράλ να κάνει καμπύλες ίσως να ήταν τελικά και λιγότερα.
Θα δοκιμάσω σίγουρα και άλλες φορές με περισσότερο κρύο αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι νομίζω θετικά αναλογικά με το "κτήνος" βεντιλατέρ που χρησιμοποίησα. Το ιδανικό θα ήταν να βρω κανένα βεντιλατέρ μεγάλο να δοκιμάσω να σιγουρευτώ αλλά φυσικά δε δίνω τόσα χρήματα απλά για να κάνω ένα πείραμα και χωρίς να ξέρω αν τελικά θα κάνει δουλειά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142729 από dimlyk
ειναι δεδομενο οτι μεχρι ενα ορισμενο ποσο μπορεις να μεταφερεις θερμοτητα
η μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ αλλων μπορει να σημαινει και πολυ μ9ικρη παροχη,,,μην σου κανει εντυπωση τα μ3 να ηταν και κοντα στα 50
μπορεις να δοκιμασεις και χωρις το σπιραλ βαζοντας το ανεμιστηρακι στην πορτα ...θα εχεις μικροτερες θερμοκρασιες αλλα μεγαλυτερη παροχη


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142731 από panosv
Ναι σωστό και αυτό. Απλά ήθελα με το σπιράλ να κάνω τη καμπύλη για να τραβάω αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά από το ταβάνι για να έχει μεγαλύτερη θερμοκρασία. Πάντως, έχοντας το μοτεράκι να δουλεύει παρατήρησα με αναπτήρα οτι γενικά η ροή στο πάνω μέρος της πόρτας ήταν πιο έντονη προς το διάδρομο και φυσικά αντίστοιχα πολύ μεγάλη και η ροή κρύου αέρα στο κάτω μέρος της πόρτας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 4 Μήνες πριν #142739 από panosv
Ακόμα μία ερώτηση αν κάποιος γνωρίζει. Αν θέλουμε να στείλουμε αέρα απλά από ένα χώρο σε ένα άλλο που τους χωρίζει ένας τοίχος και ας πούμε οτι δε θέλουμε κλασικές περσίδες γιατι μας αρέσει το πιο industrial ύφος. Ένας ανεμιστήρας τοίχου ας πούμε σαν αυτόν www.projectlink.com.au/media/ProductImag...8/4/a/orig_46918.jpg
μας κάνει δουλειά σωστά? Ρωτάω από άποψη λειτουργικότητας και πέρα από αισθητικό ή πως θα φαίνεται από πίσω ή οτιδήποτε άλλο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.085 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ