Παραγωγή pellet... φτιάξ' το μόνος σου!

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129764 από xrysafis72

mastoras έγραψε: Διαπιστώσεις..... ίσως σωστές, αλλά μπορεί και λανθασμένες, από έναν αρχάριο πελλετοφτιάχτη & πελλετοκαύστη.

Το πέλλετ όπως όλοι γνωρίζουμε είναι συμπιεσμένο ξύλο σε μορφή μικρών κυλίνδρων. Οσο πιο σκληρό ξύλο χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή του, τόσο πιο δύσκολη είναι και η παραγωγή του.

Η δυσκολία έγκειται στην ποσότητα παραγωγής ανά ώρα [εργοστάσια, βιοτεχνίες]. Γνωρίζοντας ότι τα ξύλα από βαθμό σκληρότητας ξεκινούν από το πιο μαλακό που είναι το Ελατο έως το πιο σκληρό που είναι το πουρνάρι.
Αυτό για τα Ελληνικά δεδομένα, γιατί η πιο μαλακή ξυλεία παγκοσμίως είναι η γνωστή μπάλσα κτλ.

Η πρώτη ύλη [πριονίδι] από Ελατο με διάφορες μίξεις έχει καθιερωθεί ως η πλέον ιδανική για την παραγωγή του πέλλετ [μεγάλη παραγωγή ανά ώρα λόγω μαλακού υλικού] αλλά και στην καύση του, λόγω το ότι όταν καίγεται δεν αφήνει μεγάλες ποσότητες στάχτης.

Τι συμβαίνει όμως με την θερμογόνο δύναμη των πέλλετ ? Απο δικές μου εμπειρίες έχω διαπιστώσει ότι μεγάλη θερμογόνο δύναμη έχουν τα πέλλετ που είναι φτιαγμένα από σκληρά ξύλα πχ Δρυς, Οξιά, Καστανιά, Καρυδιά κτλ. Σε αυτά τα πέλλετ πέρα το ότι παρουσιάζουν μεγάλη δύναμη στην καύση τους, έχω διαπιστώσει ότι η καύση αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο από το μαλακό ξύλο του Έλατου. Στην σόμπα μου όταν έκαψα πέλλετ από Έλατο χρειάστηκε μεγαλύτερη διάρκεια η λειτουργία κίνησης του κοχλία [τροφοδοσία] από ότι τα πέλλετ από σκληρά ξύλα.

Επίσης γέμισα τον μικρό ξυλολέβητα με ξύλο από Ελατο, και η διάρκεια της καύσης του ήταν η μισή, από ότι όταν το γέμισα και έκαψα δρυς, και οξιά. Για το πουρνάρι δεν το συζητώ, γιατί η διάρκεια καύσης είναι πολλαπλάσια όλων.

Αρα με τις δικές μου δοκιμές έχω διαπιστώσει όπως προείπα, ότι έχω πολύ μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο, όταν χρησιμοποιήσα πέλλετ από σκληρά ξύλα.
Στην καύση όμως των σκληρών ξύλων έχουμε πολύ περισσότερη στάχτη, από ότι στα μαλακά. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας πολλών χρηστών ώστε να προτιμούν το πέλλετ από Ελατο, και όχι άλλων ξύλων.

Υπάρχουν όμως διαθέσιμα πέλλετ φτιαγμένα από σκληρά ξύλα ? Μάλλον όχι, και ο λόγος είναι ότι τα σκληρά ξύλα συμπιέζονται δύσκολα για να γίνουν πέλλετ, και πέφτει δραματικά η παραγωγή ανά ώρα.
Αρα εάν χρησιμοποιούμε πέλλετ σε μεγάλο ποσοστό [στις μίξεις] από Ελατο, έχουμε λιγότερη στάχτη, άρα όχι συχνούς καθαρισμούς, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε οικονομία στο καύσιμο, γιατί αυτό καίγεται εύκολα. Βγάζει μεν μεγάλη και δυνατή φλόγα, άλλα αυτή διαρκεί πολύ λίγο.

Οπότε χρειάζεται ο λέβητας τροφοδοσία καυσίμου, σε μεγαλύτερους χρόνους.

Αρα για έμενα η λογική το να προτιμήσει ο καταναλωτής το καλύτερο και ακριβό δήθεν καύσιμο που είναι το german, svai, golten κτλ και που είναι φτιαγμένο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από ξύλο Ελατο, είναι λάθος, γιατί στην τελική αυτό το ακριβό καύσιμο, γίνεται ακόμα ακριβότερο, χωρίς να μπορεί ο χρήστης να το αντιληφθεί.

Οπότε για τον μόνο λόγο που μπορούμε να συζητάμε για αυτά τα πέλλετ, είναι η μικρή ποσότητα στάχτης που παράγουν, και τίποτα περισσότερο.
Θέλουμε λιγότερη διαχείρηση στάχτης ? Αυτήν και μόνο θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά.....πάρα πολύ ακριβά.

Αυτά εν συντομία, από έναν εραστή του πέλλετ, αρχάριο, πειραματιστή.......με πολύ μεγάλη όμως όρεξη για ένα συνεχές ψάξιμο χωρίς επιστημονικά όργανα, μαθηματικές μετρήσεις, και τύπους.

Απλά εμπειρικά.....για αυτό ίσως και να κάνω λάθος για όλα αυτά που σας έχω γράψει.

Στην διάθεση σας.......





εγκρινω και επαυξανω!!!αλλα ποσο θα πληρωσει ο καταναλωτης αυτο το πελλετ απο σκληρα ξυλα? σκεψου αγοραζουμε ελατα και πευκα πελλετ απο 300 ως 380 ευρο!!

ΑΓΡΟΤΗ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΗΣ ΖΩΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΛΕΤΟΦΤΙΑΧΤΗΣ.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΕ "ΜΕΙΩΝΕΙ"ΑΠΛΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΟ!!!

Συνημμένο αρχείο:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129777 από eightball2020

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129778 από eightball2020

eightball2020 έγραψε: Βιομαζιστη το πυρινόξυλο απο που το πήρες 120 ευρω τον τόνο?

??

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129825 από Βιομαζιστής

eightball2020 έγραψε: Βιομαζιστη το πυρινόξυλο απο που το πήρες 120 ευρω τον τόνο?



Έλα φίλε μου, το πήρα από την Ελαιουργική Βοιωτίας (Νταβάκος) τον Νοέμβρη του 2013 προς 120€ + 13% ΦΠΑ.
Όμως τώρα (από την νέα χρονιά νομίζω) το πήγε 125€ + ΦΠΑ τσουβαλιασμένο σε σακιά των 23 - 24 κιλών.

Τα Μηχανήματα Τα Πήραμε!
Άντε Να Δούμε Τώρα Αν Θα Τα Κάνουμε Απόσβεση.
Απόσβεση Δεν Εγιναν Και Ούτε Είναι Σε Θέση Να Γίνουν. :(
Τώρα Πια Μένει Να Δούμε Τι Θα Κάνουμε Με Δαύτα. :unsure:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129833 από nikolas
Απαντήθηκε από nikolas στο θέμα Παραγωγή pellet... φτιάξ' το μόνος σου!

xrysafis72 έγραψε:

mastoras έγραψε: Διαπιστώσεις..... ίσως σωστές, αλλά μπορεί και λανθασμένες, από έναν αρχάριο πελλετοφτιάχτη & πελλετοκαύστη.

Το πέλλετ όπως όλοι γνωρίζουμε είναι συμπιεσμένο ξύλο σε μορφή μικρών κυλίνδρων. Οσο πιο σκληρό ξύλο χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή του, τόσο πιο δύσκολη είναι και η παραγωγή του.

Η δυσκολία έγκειται στην ποσότητα παραγωγής ανά ώρα [εργοστάσια, βιοτεχνίες]. Γνωρίζοντας ότι τα ξύλα από βαθμό σκληρότητας ξεκινούν από το πιο μαλακό που είναι το Ελατο έως το πιο σκληρό που είναι το πουρνάρι.
Αυτό για τα Ελληνικά δεδομένα, γιατί η πιο μαλακή ξυλεία παγκοσμίως είναι η γνωστή μπάλσα κτλ.

Η πρώτη ύλη [πριονίδι] από Ελατο με διάφορες μίξεις έχει καθιερωθεί ως η πλέον ιδανική για την παραγωγή του πέλλετ [μεγάλη παραγωγή ανά ώρα λόγω μαλακού υλικού] αλλά και στην καύση του, λόγω το ότι όταν καίγεται δεν αφήνει μεγάλες ποσότητες στάχτης.

Τι συμβαίνει όμως με την θερμογόνο δύναμη των πέλλετ ? Απο δικές μου εμπειρίες έχω διαπιστώσει ότι μεγάλη θερμογόνο δύναμη έχουν τα πέλλετ που είναι φτιαγμένα από σκληρά ξύλα πχ Δρυς, Οξιά, Καστανιά, Καρυδιά κτλ. Σε αυτά τα πέλλετ πέρα το ότι παρουσιάζουν μεγάλη δύναμη στην καύση τους, έχω διαπιστώσει ότι η καύση αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο από το μαλακό ξύλο του Έλατου. Στην σόμπα μου όταν έκαψα πέλλετ από Έλατο χρειάστηκε μεγαλύτερη διάρκεια η λειτουργία κίνησης του κοχλία [τροφοδοσία] από ότι τα πέλλετ από σκληρά ξύλα.

Επίσης γέμισα τον μικρό ξυλολέβητα με ξύλο από Ελατο, και η διάρκεια της καύσης του ήταν η μισή, από ότι όταν το γέμισα και έκαψα δρυς, και οξιά. Για το πουρνάρι δεν το συζητώ, γιατί η διάρκεια καύσης είναι πολλαπλάσια όλων.

Αρα με τις δικές μου δοκιμές έχω διαπιστώσει όπως προείπα, ότι έχω πολύ μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο, όταν χρησιμοποιήσα πέλλετ από σκληρά ξύλα.
Στην καύση όμως των σκληρών ξύλων έχουμε πολύ περισσότερη στάχτη, από ότι στα μαλακά. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας πολλών χρηστών ώστε να προτιμούν το πέλλετ από Ελατο, και όχι άλλων ξύλων.

Υπάρχουν όμως διαθέσιμα πέλλετ φτιαγμένα από σκληρά ξύλα ? Μάλλον όχι, και ο λόγος είναι ότι τα σκληρά ξύλα συμπιέζονται δύσκολα για να γίνουν πέλλετ, και πέφτει δραματικά η παραγωγή ανά ώρα.
Αρα εάν χρησιμοποιούμε πέλλετ σε μεγάλο ποσοστό [στις μίξεις] από Ελατο, έχουμε λιγότερη στάχτη, άρα όχι συχνούς καθαρισμούς, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε οικονομία στο καύσιμο, γιατί αυτό καίγεται εύκολα. Βγάζει μεν μεγάλη και δυνατή φλόγα, άλλα αυτή διαρκεί πολύ λίγο.

Οπότε χρειάζεται ο λέβητας τροφοδοσία καυσίμου, σε μεγαλύτερους χρόνους.

Αρα για έμενα η λογική το να προτιμήσει ο καταναλωτής το καλύτερο και ακριβό δήθεν καύσιμο που είναι το german, svai, golten κτλ και που είναι φτιαγμένο στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από ξύλο Ελατο, είναι λάθος, γιατί στην τελική αυτό το ακριβό καύσιμο, γίνεται ακόμα ακριβότερο, χωρίς να μπορεί ο χρήστης να το αντιληφθεί.

Οπότε για τον μόνο λόγο που μπορούμε να συζητάμε για αυτά τα πέλλετ, είναι η μικρή ποσότητα στάχτης που παράγουν, και τίποτα περισσότερο.
Θέλουμε λιγότερη διαχείρηση στάχτης ? Αυτήν και μόνο θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά.....πάρα πολύ ακριβά.

Αυτά εν συντομία, από έναν εραστή του πέλλετ, αρχάριο, πειραματιστή.......με πολύ μεγάλη όμως όρεξη για ένα συνεχές ψάξιμο χωρίς επιστημονικά όργανα, μαθηματικές μετρήσεις, και τύπους.

Απλά εμπειρικά.....για αυτό ίσως και να κάνω λάθος για όλα αυτά που σας έχω γράψει.

Στην διάθεση σας.......





εγκρινω και επαυξανω!!!αλλα ποσο θα πληρωσει ο καταναλωτης αυτο το πελλετ απο σκληρα ξυλα? σκεψου αγοραζουμε ελατα και πευκα πελλετ απο 300 ως 380 ευρο!!


Mastora πολλή καλή η διαπίστωση και η εμπειρια σου ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα έβλεπα και εγώ. Τελικά
οι πιστοποίησης έχουν να κάνουν μόνον με το περιβάλλον. Αν το πελλετ με τον πυρήνα θα μπορούσε να αποβάλει την στάχτη από τον χώρο καύσης με τον αέρα και εάν δεν κολλούσαν στα τούμπα και στα τοιχώματα τα υπολείμματα της καύσης τα οποία είναι σκληρά θα καιγαμε όλοι πυρήνα.Όσο για τα κλαδιά ελιάς ότι το καλύτερο για κάθε ελαιοπαραγωγό με την ίδια κούραση που καίει στα χωράφια τα κλαδιά θα τα μαζεύει και θα έχει την δική του παραγωγή πελλετ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129862 από γιαννης-δραμα
Εγω παλι διαφωνω οτι το πελλετ απο ελατο εχει μικροτερη θερμογονο η οτι καιγεται πιο γρηγορα απο το πελλετ οξιας(δρυς,καστανια,καρυδια δεν εχω δει να κυκλοφορουν :blink: ),και το λεω αυτο παρατηρωντας τις θερμοκρασιες καυσαεριων που μου δινει την δυνατοτητα να δω πιο πελλετ ειναι πιο δυνατο(παντα με ογκομετρηση ;) ).
Στην Αμερικη-Καναδα χρησιμοποιουν μαλακη ξυλεια(για πελλετ) για τα μικρα συστηματα θερμανσης,οπου τα ονομαζουν και super premium και ειναι και πιο ακριβα απο τα πελλετ σκληρης ξυλειας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.143 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ