Τι καψατε το χειμωνα 2013 - 2014;;;

Περισσότερα
9 Χρόνια 11 Μήνες πριν #134837 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Στο meteo.gr θα πας στην πόλη σου, και νομίζω έχει τιμές για το προηγούμενο και το τρέχον έτος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν #134838 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Τι καψατε το χειμωνα 2013 - 2014;;;

ELECTRICALCHIEF έγραψε: Βρήκα κάτι θερμοκρασίες μέσα στο ίντερνετ και έκανα ένα υπολογισμό. Με 37000 κwh και μια απόδοση 85% του λέβητα πετρελαίου βγαίνουν τέσσερις+ τόνοι πετρέλαιο. Ο λέβητας δεν έχει με τίποτα νομίζω τέτοια απόδοση. Δεν ξέρω όμως πόσο αξιόπιστο είναι αυτό γιατί πριν μονώσουμε το σπίτι καίγαμε γύρω στους τρεις τόνους και κάτι. Φυσικά δεν ζεσταινόμασταν αλλά πλέον με την μέτρια μόνωση που έχουμε εμπειρικά είμαστε περίπου στους δυο τόνους με μερική λειτουργία όμως '14ωρη θα έλεγα.


Sent from my iPad using Tapatalk


Ο τρόπος είναι σωστός (πιο σωστά ενδεικτικός)για να υπολογίσεις πόσο καύσιμο θα αγοράσεις αλλά όχι και πόσο θα κάψεις και οι διαφορές μπορεί να είναι σημαντικές
Χρησιμοποιείται λανθασμένα και αντίστροφα για τον υπολογισμό της ισχύος της εστίας καύσης
πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις τέτοιο υπολογισμό με ακρίβεια μια και υπεισέρχονται πολλές μεταβλητές όπως η κατώτερη θερμοκρασία που θα την πιάσεις μια φορά στα 5 χρόνια ίσως.


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Last edit: 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν by PRIMUS 45.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 11 Μήνες πριν #134842 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Καταρχήν να παραθέσω μια βασική αρχή, που δεν επιδέχεται ΚΑΜΜΙΑ αμφισβήτηση: Όσο πιο ακριβής και ρεαλιστικός, είναι ο υπολογισμός των θερμικών απωλειών, τόσο πιο σωστή μπορεί να είναι η πρόβλεψη της κατανάλωσης. Ακόμα καλύτερα αν η μελέτη είναι "προδιαγραφών" ΚΕΝΑΚ.

Πάμε στο προκείμενο τώρα: Ο υπολογισμός των θερμικών απωλειών, γίνεται για το "χειρότερο σενάριο", και καλά για την ελάχιστη θερμοκρασία κάθε περιοχής. Σε αυτήν λοιπόν την ελάχιστη θερμοκρασία, ΠΡΕΠΕΙ το σύστημα θέρμανσης να μπορεί να ανταπεξέλθει, άρα να ζεστάνει το σπίτι, άρα να μπορεί να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ τις όποιες απώλειες υπάρχουν για εξωτερική (ας πούμε) -2 και εσωτερική (ας πούμε) 21. Αν τότε προκύψει ισχύς απωλειών 20.7 kW, αυτό σημαίνει ότι έχουμε απώλειες 20.7/23=0.9 kW/βαθμό θερμοκρασιακής διαφοράς.

Αυτό είναι ένα νούμερο που ΔΕΝ αλλάζει ούτε με την εξωτερική ούτε με την εσωτερική θερμοκρασία. Προσοχή όμως. Συνήθως, ο υπολογισμός γίνεται ως εξής: Ας πούμε 16 kW θερμικές απώλειες, συν 2 kW απώλειες αερισμού, σύνολο 18, βάλε και ένα +15% για να είμαστε καλυμένοι στη "δύσκολη" περίπτωση αλλά και για να καλύψουμε κακοτεχνίες, κλπ.

Άρα, ακόμα και τότε, μπορούμε να βρούμε τις πραγματικές θερμικές απώλειες του κτιρίου, αρκεί να έχουμε την αρχική μελέτη ώστε να γνωρίζουμε τα ακριβή νούμερα και τις όποιες παραδοχές. Αυτό χρειάζεται για να μπορούμε να βρούμε το πραγματικό 0.9 kW/βαθμό που αντιστοιχεί στις πραγματικές ΘΕΡΜΙΚΕΣ απώλειες του κτιρίου μας.

Όταν λοιπόν θέλουμε να κάνουμε "ΕΚΤΙΜΗΣΗ" του τι θα κάψουμε ..πρέπει να πούμε:
0.9 kW/βαθμό + κάτι για αερισμό (ένας σωστός μηχανολόγος μπορεί να το προσδιορίσει σωστά, και όλο αυτό με ένα + μικρό ποσοστό για να καλύψουμε τις όποιες "αστοχίες", κακοτεχνίες, κλπ.

Ο υπολογισμός που είπα πιο πριν με τις μέσες θερμκρασίες, είναι σωστός. Και στην τελική, τι καν αν κάποια στιγμή κάνει και το κουλό, και από -2, πάει -8, πόσες φορές θα το κάνει αυτό? 1 φορά ή 2 φορές το χρόνο? Δεν μπορεί αυτό να αλλάξει δραματικά το σύνολο μιας σαιζόν ώστε να ΞΕΦΥΓΕΙ ο προϋπολογισμός μας.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να "ΠΡΟΒΛΕΨΟΥΜΕ" να είναι η οσχύς στου λέβητα, λίγο παραπάνω από το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο (το -2), ώστε όταν τύχει και το κουλό -8, να μπορεί να ζεστάνει το σπίτι και να μην κρυώνουμε. Ναι, θα ανέβει η κατανάλωση λίγο παραπάνω από αυτό που είχαμε προβλέψει, αλλά όχι δα τόσο που να ξεφραγκιαστούμε.

Το θέμα σου chief, είναι ότι τελικά ΔΕΝ ξέρεις πόσες είναι οι απώλειες σου. Άρα, ΠΡΕΠΕΙ ένας μηχανολόγος, να κάνει μια σωστή αποτύπωση-μελέτη τύπου ΚΕΝΑΚ, με όλα τα πραγματικά στοιχεία ΚΑΙ θερμογέφυρες, και μετα τα υπόλοιπα. Θα δώσεις κανένα 400άρι, αλλά θα ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑ περισσότερα.

Φιλικά, Γιώργος. Μη λοιπάστε το κόστος της μελέτης από μηχανολόγο ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ έμπορα. Θα σας γλυτώσει πολλά
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": okalamaris

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν #134849 από ELECTRICALCHIEF
Απαντήθηκε από ELECTRICALCHIEF στο θέμα Re:Τι καψατε το χειμωνα 2013 - 2014;;;
Οι απώλειες που αναφέρω έχουν γίνει με ¨προδιαγραφές¨ κατά κενακ όπως είπες. Δηλαδή έχω μελέτη απωλειών με όλα τα πραγματικά στοιχεία, θερμογέφυρες, συντελεστές κ, αερισμούς, βοριάδες και νοτιάδες χαραμάδες και μπαζώματα. Η ένσταση μου είναι ότι στον υπολογισμό της καύσιμης ύλης σύμφωνα με το τρόπο που παρέθεσες όπου δεν συνάδει με τη κατανάλωση των ετών που αναφέρω. Ίσως οι μέσες θερμοκρασίες να είναι λίγο ποιο ψηλά όπως επίσης οι τιμές αναφέρονται συνήθως σε πρωτεύουσες πόλεων. Δεν μένουνε όλοι όμως σε πόλη.


Sent from my iPad using Tapatalk

la nordica svezia
Last edit: 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν by PRIMUS 45.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν #134850 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Κοίτα, είναι πολύ θετικό ότι έχεις ΣΩΣΤΑ υπολογισμένες τις θερμικές σου απώλειες.

Δεν ξέρω όμως πόσο "γενναιόδωρος" ήταν ο μελετητής στον αερισμό (συνήθως στα σύγχρονα κουφώματα σφραγίζουν πολύ καλύτερα από ότι υπολογίζουν στις μελέτες). Δεν ξέρω επίσης πόσο ποσοστό προσαύξησης έβαλε (αν έβαλε) στο τέλος.

Αυτό με τις θερμοκρασίες που λες, είναι σωστό. Αν θες όμως ακόμα πιο σωστό υπολογισμό, μπορείς να βρεις (δεν ξέρω όμως από που) και μέσες θερμοκρασίες ανά ημέρα. Αυτό μπορείς εύκολα να το τσεκάρεις, χρειάζεται όμως χειμώνας. Δηλαδή, κατά το μήνα Νοέμβριο που θα δουλεύει ήδη η θέρμανση κανένα μήνα, άρα θα έχουν ζεσταθεί όλα τα δομικά στοιχεία και το "σύστημα" θα έχει έρθει σε μια ισορροπία, τότε μπορείς να τσεκάρεις (για συνεχή θέρμανση) το τι καις πραγματικά σε σχέση με το μαθηματικό υπολογισμό.
Last edit: 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν by PRIMUS 45.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 11 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν #134851 από petrosp13
Απαντήθηκε από petrosp13 στο θέμα Re:Τι καψατε το χειμωνα 2013 - 2014;;;

ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ έγραψε: Αν θες όμως ακόμα πιο σωστό υπολογισμό, μπορείς να βρεις (δεν ξέρω όμως από που) και μέσες θερμοκρασίες ανά ημέρα.


www.metar.gr/index.php?option=com_jumi&f...5&board=on&Itemid=67
Last edit: 9 Χρόνια 11 Μήνες πριν by petrosp13.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.074 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ