Ενδιαφέροντα Άρθρα - Δημοσιεύσεις - Αναλύσεις

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #25022 από KERBEROS
Πώς θα μειώσετε ως 60% το κόστος λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού


Ολα τα κτίρια εκτίθενται σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υγρασία, η ζέστη, ο παγετός, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κτλ. Οι επιδράσεις με το πέρασμα του χρόνου είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην κατασκευή και κατά συνέπεια να επιβαρύνουν τη ζωή των ιδιοκτητών.

Για την προστασία των κατασκευών από τη ζέστη και το κρύο και γενικότερα για τον περιορισμό θερμικών απωλειών και την εξοικονόμηση ενέργειας ακολουθείται η μέθοδος της εξωτερικής θερμομόνωσης.

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα αποτελεσματικό σύστημα θερμομόνωσης στοιχίζει αρκετά ακριβά, ωστόσο n απόσβεση της επένδυσης θεωρείται αδιαμφισβήτητη και επιτυγχάνεται σε λιγότερο από μία δεκαετία. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ως 60% στο κόστος λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και μάλιστα σε εποχές που το κόστος της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα) αυξάνεται διαρκώς. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο κλιματισμός των εσωτερικών χώρων ευθύνεται κατά μέσο όρο για το 80% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ενός νοικοκυριού και αυτό επειδή περίπου το 40% της θερμότητας χάνεται μέσω των μη μονωμένων τοίχων.

Με τη θερμομόνωση η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου διατηρείται σταθερή στο εσωτερικό του κτιρίου για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, καθώς τα δομικά στοιχεία αποδίδουν την αποθηκευμένη ενέργεια στον χώρο και έτσι δημιουργούν ένα άνετο και ισορροπημένο εσωτερικό περιβάλλον τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Επομένως, το κόστος για ένα επαρκές σύστημα θερμομόνωσης κρίνεται αμελητέο αν σκεφθεί κανείς ότι η αποτελεσματικότητά του μπορεί να εξασφαλίσει άνετη, ευχάριστη και υγιεινή διαβίωση στους ενοίκους.

Πέρα όμως της εξοικονόμησης ενέργειας, η θερμομόνωση ανεβάζει την αξία του ακινήτου σας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παλιά κατασκευή. Προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες για πολλές δεκαετίες, καθώς εξασφαλίζει υψηλή αδιαβροχοποίηση. Επιπλέον, με την εξασφάλιση υψηλής εσωτερικής θερμοκρασίας στις τοιχοποιίες επιτυγχάνεται άριστη υδρατμοδιαπερατότητα και έτσι εξαλείφεται ο κίνδυνος εμφάνισης μούχλας. Με τα συστήματα θερμομόνωσης παρελθόν θα αποτελέσουν και οι ζημιές σε σωληνώσεις ύδρευσης που προκαλούνται από την υγρασία και τον παγετό. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων ανήκει και η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνουν τις εκπομπές βλαβερών υλικών που έχουν σχέση με τον κλιματισμό και την παραγωγή ενέργειας.

Προκειμένου όμως να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή των συστημάτων της θερμομόνωσης και να έχουν εγγυημένη λειτουργικότητα σε βάθος χρόνου πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα υλικά και στη συνέχεια να γίνει σωστή τοποθέτηση από εξειδικευμένους τεχνίτες. Η τεχνολογία στα μηχανήματα εφαρμογής εξασφαλίζει γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση του συστήματος. Τα μονωτικά υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι πάχους 3-5 εκ., όμως υπάρχουν και άλλα αυξημένου πάχους 8 εκ. για καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πάχος του υλικού προκύπτει από τη μελέτη της θερμομόνωσης και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Η θερμομονωτική του ικανότητα εξαρτάται από το πόσο πορώδες είναι το υλικό και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό υγρασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δώσετε στα πιστοποποιητικά. Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης, αλλά και το καθένα από τα επιμέρους συστατικά τους, πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία καλοκαίρι. Επομένως, το κόστος για ένα επαρκές σύστημα θερμομόνωσης κρίνεται αμελητέο αν σκεφθεί κανείς ότι η αποτελεσματικότητά του μπορεί να εξασφαλίσει άνετη, ευχάριστη και υγιεινή διαβίωση στους ενοίκους.

Υλικά και εφαρμογή

Για την εφαρμογή των συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης χρησιμοποιείται διογκωμένη πολυστερίνη ή πλάκες πετροβάμβακα και ορυκτοβάμβακα υψηλής πυκνότητας. Η πολυστερίνη είναι ένα υλικό ελαφρύ με υψηλή θερμομονωτική ικανότητα. Για τον λόγο ότι είναι το βασικό υλικό επένδυσης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Ποιότητα, πυκνότητα, υδρατμοδιαπερατότητα μηχανικές ιδιότητες και αντίδραση στη φωτιά είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν πριν από την επιλογή του υλικού. Ο πετροβάμβακας και ο ορυκτοβάμβακας χρησιμοποιούνται και για τη μόνωση λεβήτων, δεξαμενών, σωληνώσεων και για πυροπροστασία.

To μονωτικό υλικό τοποθετείται στην εξωτερική πλευρά του τοίχου. Αν πρόκειται για πλάκες πολυστερίνης ή πετροβάμβακα τοποθετούνται "σταυρωτά", ώστε να μη μένουν ανοιχτοί αρμοί και πάντα από κάτω προς τα επάνω. Στα συστήματα με διογκωμένη πολυοτερίνη, εξαιτίας του χαμηλού βάρους, η χρήση κόλλας είναι επαρκής. Αντιθέτως, οι πλάκες απαπούν μηχα νική στερέωση (ειδικά βύσματα). Στην περίπτωση αυτή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πάχος του συστήματος, το υπόστρωμα και το είδος του βύσματος καθώς και το ύψος του κτιρίου.

Στη συνέχεια τοποθετείται μια ενδιάμεση στρώση με σοβά οπλισμού και από πάνω ειδικό πλέγμα ενίσχυσης. Οι στρώσεις του πλέγματος πρέπει πάντα να έχουν επικάλυψη περίπου 10 εκ., ώστε να διασφαλίζεται η κατανομή των τάσεων των θερμομονωπκών πλακών και η συνέχεια της θωράκισης του συστήματος. Η ποιότητα του πλέγματος, οι αντοχές του και ο σωστός τρόπος τοποθέτησης είναι ζωηκής σημασίας για την αντοχή και τη διάρκεια ζωής των συστημάτων.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή των τελικών επιχρισμάτων, που μπορεί να είναι οργανικής ή ανόργανης βάσης. Τα οργανικά επιχρίσματα είναι έτοιμες πάστες σε δοχεία και μπορούν να τοποθετηθούν με μηχανή ψεκασμού ή με σπάτουλες. Τα ανόργανα επιχρίσματα είναι ανόργανοι σοβάδες σε μορφή σκόνπς. Μπορούν να εφαρμοστούν και με μηχανικά μέσα, ενώ διατίθενται και χρωμαησμένα στην επιθυμητή απόχρωση.

Για σύνθετα αρχιτεκτονικά σχέδια στην όψη, ενδείκνυται η χρήση διογκωμένης πολυστερίνης. Τεχνοτροπίες και διακοσμητικά στοιχεία πρέπει να εφαρμοστούν πριν από την ενδιάμεση στρώση επιχρίσματος και πλέγματος, ώστε να ενταχθούν αρμονικά στην όψη. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει τον κατάλληλο σχεδιασμό πριν από τη μηχανική στερέωση και τον οπλισμό του συστήματος.

Στην εσωτερική θερμομόνωση, που αφορά τη μόνωση των εσωτερικών χώρων ενός κτιρίου, το μονωτικό υλικό τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου και προστατεύεται από κάποιο στέρεο δομικό υλικό (π.χ. γυψοσανίδα) που λειτουργεί όπως το εσωτερικό επίχρισμα Η εσωτερική θερμομόνωση γίνεται σε κατασκευές με περιοδική χρήση (π.χ. θέατρα, εκκλησίες, εξοχικές κατοικίες) και δεν έχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Θερμοπρόσοψη

Πρόκειται για μια μέθοδο της θερμομόνωσης που βρίσκει εφαρμογή στις προσόψεις κπρίων και τις επικαλύψεις εξωτερικών τοίχων. Βοηθά στην ανακαίνιση παλιών εξωτερικών στην ανακαίνιση παλιών εξωτερικών προσόψεων που έχουν υποστεί ρωγμές ή άλλες μηχανικές καταπονήσεις, παρέχοντας πλήρη ελευθερία στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση των όψεων. Ετσι, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να δώσετε νέα εμφάνιση στο ακίνητο σας ή να τηρήσετε το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του κτιρίου.

Οι επιλογές για μια ξεχωριστή πρόσοψη είναι πολλές και είναι σίγουρο ότι μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε σας επιθυμία. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών όσον αφορά τις τελικές επιφάνειες, τα χρώματα στα επιχρίσματα, τις τεχνοτροπίες, τα ανάγλυφα διακοσμητικά τελειώματα, τις κορνίζες προσόψεων, τα κεραμικά πλακάκια, ης επικαλύψεις από φυσική πέτρα και γενικά τους συνδυασμούς παντός τύπου.

Στον τομέα των χρωμάτων έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα σιλικονούχα χρώματα, σε αυτά που έχουν ακρυλική βάση, στις βαφές υδρυάλου, καθώς και στα χρώματα ανόργανης βάσης, που είναι κατάλληλα για παραδοσιακές τεχνικές εφαρμογής. Μεγάλη ευελιξία υπάρχει και στους σοβάδες. Ανάλογα με το αν επιθυμείτε επιφάνεια λεία ή με τεχνοτροπίες, μπορείτε να επιλέξετε ακρυλικούς ή σιλικονούχους σοβάδες, υδρυάλου ή έτοιμους ανόργανης βάσης.


www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=5816

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 7 Μήνες πριν #27527 από KERBEROS
Η γεωθερμία σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων!


Η μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης μιας κατοικίας αποτελεί, πλέον, ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο καθένας μας.H κατάργηση των συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κλπ) και η εδραίωση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, διαμορφώνουν την “πράσινη” συμπεριφορά του κτιρίου. Παρακάτω, εξετάσαμε την αντικατάσταση ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης – ψύξης, με ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού, το οποίο θέτει ως βασικούς στόχους την ενεργειακή αλλά και τη χρηματική εξοικονόμηση κατά τη λειτουργία του. Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων οι οποίοι πρέπει να εξετάζονται διεξοδικά. Η σωστή διαστασιολόγηση ενός γεωθερμικού συστήματος θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας ορθής λειτουργίας και εξοικονόμησης. Η γνώση των θερμικών ιδιοτήτων του εδάφους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το σωστό υπολογισμό του γεωσυλλέκτη και την αποφυγή της υπερδιαστασιολόγησης του συστήματος, η οποία οδηγεί σε αύξηση του κόστους επένδυσης. Επίσης γίνεται στόχος η εξάλειψη της υποδιαστασιολόγησης του εγκαθιστάμενου συστήματος, η οποία ευθύνεται για τυχόν αστοχίες και διακυμάνσεις του συντελεστή απόδοσης, εφόσον αυτός εξαρτάται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας ανακυκλοφορίας του νερού στο γεωσυλλέκτη.




Πόσο στοιχίζει η λειτουργία του


Υπάρχει δυνατότητα να παρουσιαστεί με πρακτικό τρόπο το κόστος λειτουργίας ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού σε σύγκριση με το κόστος λειτουργίας ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης και ψύξης, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται ωριαία αλλά και ετησίως κατά τη λειτουργία των συστημάτων αυτών. Το παρακάτω παράδειγμα αφορά σε μια κατοικία με εμβαδόν κλιματιζόμενου χώρου εκατό τετραγωνικών μέτρων (100τμ.) η οποία βρίσκεται στην Αθήνα και διαθέτει μέτρια μόνωση. Για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων υπολογισμών έχουν ληφθεί υπ’ όψη κάποιες σταθερές παράμετροι, ήτοι το κόστος αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται στα 1,07 ευρώ/λίτρο, η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου η οποία είναι 10.250 Kcal/Kgr, ενώ η πυκνότητα του είναι 0,83 Kgr/λίτρο. O συντελεστής απόδοσης του καυστήρα του λέβητα είναι 90%. Το κόστος της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας είναι 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα για ολόκληρη τη 2μηνη κατανάλωση. Λαμβάνεται υπόψη ότι, ένα κτίριο στην Αθήνα, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος χρειάζεται να λειτουργήσει τη θέρμανση του περί τις 1.228 ώρες σε ένα έτος και την ψύξη του περί τις 2.836 ώρες αντίστοιχα. Εμπειρικά υπολογίζεται ότι, η απαίτηση για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης σε μια κατοικία του μεγέθους αυτού, ανέρχεται σε θερμική ισχύ περί τα 15 kW. Προχωράμε λοιπόν στην εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού στη συγκεκριμένη κατοικία.
Υπολογίζουμε τις παραμέτρους λειτουργίας του γεωθερμικού συστήματος, και λαμβάνουμε υπόψη ότι θα λειτουργεί με συντελεστή απόδοσης περί το 4. Έτσι, η ωριαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 3,75 kW. Προκύπτει λοιπόν σύμφωνα και με τα δεδομένα της προηγούμενης παραγράφου ότι, το ωριαίο κόστος λειτουργίας του γεωθερμικού συστήματος για τη θέρμανση του σπιτιού αντιστοιχεί σε 0,48 ευρώ. Με την ίδια λογική υπολογίζουμε και το ωριαίο κόστος λειτουργίας στην περίπτωση που χρησιμοποιείτο σύστημα πετρελαίου. Το σύστημα πετρελαίου θα λειτουργήσει με συντελεστή απόδοσης περί το 1,2. Άρα λοιπόν, κατόπιν υπολογισμών προκύπτει ότι, το ωριαίο κόστος λειτουργίας του συστήματος πετρελαίου για τη θέρμανση του σπιτιού ανέρχεται στα 1,96 ευρώ. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι, η αντικατάσταση του πετρελαίου με τη γεωθερμία μας οδηγεί σε μια διαφορά κόστους της τάξεως των 1,45 ευρώ ωριαία, κάτι που μεταφράζεται σε κόστος λειτουργίας μειωμένο κατά 75%.Με την ίδια λογική υπολογίζεται το ωριαίο κόστος λειτουργίας του γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού κατά τη λειτουργία ψύξης του κτιρίου, έναντι στο ωριαίο κόστος λειτουργίας συστήματος συμβατικών κλιματιστικών που θα χρησιμοποιούνταν στην κατοικία. Η ψυκτική ισχύς που θα απαιτούνταν στην κατοικία ανέρχεται στα 13 kW. Το γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού με βαθμό απόδοσης περίπου στο 5, απαιτεί περίπου 2,6 kW ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του, ήτοι ωριαίο κόστος λειτουργίας 0,34 ευρώ. Σε αντιστοιχία, το σύστημα συμβατικών κλιματιστικών, έχει βαθμό απόδοσης περί το 2,8. Δηλαδή απαιτεί περίπου 4,6 kW ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία του. Άρα λοιπόν, το ωριαίο κόστος λειτουργίας του θα ανέρχεται στα 0,59 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη λειτουργία του γεωθερμικού συστήματος κατά 45% περίπου.




Μείωση εξόδων και στην ψύξη
Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι, μετά τον τελικό σχεδιασμό του γεωθερμικού συστήματος, θα πρέπει να προστεθεί και η κατανάλωση του επιπλέον εξοπλισμού που απαιτείται, δηλαδή της υποβρύχιας αντλίας, εάν αναφερόμαστε σε ανοικτό κύκλωμα, ή του κυκλοφορητή του γεωσυλλέκτη, εάν αναφερόμαστε σε κλειστό κύκλωμα. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς εξαρχής, διότι λαμβάνουν μέρος στον υπολογισμό και οι παράγοντες του εδάφους, όπως το βάθος των απαιτούμενων γεωτρήσεων για το ανοικτό κύκλωμα ή ο διαθέσιμος περιβάλλων χώρος για το κλειστό. Ωστόσο, η συμβολή τους στη συνολική κατανάλωση του συστήματος είναι μικρή και δε διαφοροποιεί κατά πολύ το τελικό κόστος λειτουργίας του.


Από την παράθεση όλων των προαναφερθέντων στοιχείων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, το ποσοστό της χρηματικής εξοικονόμησης με την εγκατάσταση ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού και όχι ενός συμβατικού αντίστοιχης ενεργειακής απόδοσης, είναι αξιοσημείωτο. Συγκεκριμένα, είτε επιλεγεί να εφαρμοστεί ανοικτό είτε κλειστό γεωθερμικό σύστημα, το ποσοστό της τελικής εξοικονόμησης για την κάλυψη των αναγκών του κτιρίου σε θέρμανση, αγγίζει το 70% έναντι ενός συμβατικού συστήματος κλιματισμού το οποίο λειτουργεί με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο. Άξια λόγου όμως είναι και η χρηματική εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για τη ψύξη του κτιρίου και μπορεί να φτάσει το 35-40% σε σχέση με ένα συμβατικό κλιματιστικό.

www.4green.gr

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #28475 από KERBEROS
ΒΙΟΜΑΖΑ: Μια επικίνδυνη επιλογή για θέρμανση, σε πόλεις με προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Πριν η Αθήνα βιώσει καταστάσεις, όπως αυτές του Λονδίνου το Δεκέμβριο του 1952 με το γνωστό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι αρμόδιοι ας αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καθιέρωση ποιοτικών προδιαγραφών και ελέγχου της βιομάζας !!!

Με την Υπουργική Απόφαση αρ. πρωτ. Οικ 189533/7-11-2011
Επιτρέπεται η χρήση της βιομάζας σαν καύσιμο (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, και άλλα) στις εγκαταστάσεις θέρμανσης!!
Στην απόφαση αυτή γίνεται μόνο αναφορά στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1 καθώς επίσης και στο πρότυπο που αφορά στις εκπομπές καυσαερίων ΕΛΟΤ ΕΝ 303.05 (κλάση 3).
Σε προηγούμενες αναρτήσεις ( ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ )είχαμε τονίσει ότι:
¨Η χρήση ή μη της βιομάζας πρέπει να είναι συνάρτηση των προβλημάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της κάθε περιοχής.¨.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ επικίνδυνο στοιχείο που δεν έχει φωτισθεί επαρκώς.
Από την προαναφερόμενη απόφαση απουσιάζουν χαρακτηριστικά οι ποιοτικές προδιαγραφές της βιομάζας αλλά και κυρίως ο τρόπος και ο μηχανισμός ελέγχου και τήρησης!!!

Σε όσον αφορά στις προδιαγραφές δεν εννοούμε τη θερμογόνο δύναμη και την υγρασία, αλλά τα όρια όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε θείο, άζωτο, χλώριο, βαρέα μέταλλα (κάδμιο, αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο, μόλυβδος, υδράργυρος, κλπ).

Είναι κατανοητό λόγω της......
οικονομικής κρίσης που βιώνουμε και μετά την εξίσωση τιμών πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, οι πολίτες να στραφούν σε οτιδήποτε άλλο προσιτό για να ζεσταθούν.
Στην Αθήνα όμως, αλλά και σε άλλες πόλεις με σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυτό χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.
Ας θυμηθούμε τι είναι η βιομάζα.
Βιομάζα: Το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και υπολειμμάτων (residues) βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους βιομηχανικών δραστηριοτήτων (related industries), συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και των αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων (industrial and municipal waste).

Η σχετική λοιπόν απόφαση αναφέρεται στα pellets, πυρηνόξυλο, woodchips…. και άλλα (????!!!!!).
Ποια μπορεί να είναι αυτά ….τα άλλα, περιγράφονται αναλυτικά στον παραπάνω ορισμό της βιομάζας.
Με απλά λόγια!!
Κάθε είδους απόβλητα αστικά, βιομηχανικά και κτηνοτροφικά, μέχρι και τρίμματα ελαστικών. Δεν μπορεί λοιπόν να αποκλεισθεί η πιθανότητα, επειδή μόνο από ξύλο είναι δύσκολο να καλυφθεί η αναμενόμενη ζήτηση, να χρησιμοποιηθούν μίγματα αμφιβόλου ποιότητας και επικινδυνότητας (λάσπη βιολογικών καθαρισμών και φυσικοχημικής επεξεργασίας, τρίμματα ελαστικών κλπ). Δεν αποκλείουμε ακόμη και τη χρήση μπριγκέτων λιγνίτη σε σόμπες!

Η βιομάζα δεν είναι ο καλύτερος …τρόπος διαχείρισης επικινδύνων και μη αποβλήτων!!!
Η ανάγκη λοιπόν, για καθιέρωση ποιοτικών προδιαγραφών και διαδικασιών ελέγχου, είναι άμεση και επιτακτική!!
Τώρα πριν είναι αργά!!!

Και μια τελευταία ερώτηση
Εκτός από την Greenpeace, στην οποία και αποδίδεται και η ιδέα, ποιοι άλλοι υποστήριξαν την έκδοση αυτής της απόφασης????


www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=%CE%B2%CE...Ulq2AB2xZsF87Tfc8sUg

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #28522 από KERBEROS
Βιομάζα

Λέβητες ξύλου και βιομάζας για οικιακή θέρμανση



Παρά το γεγονός ότι η βιομάζα (κυρίως ως ξύλο) ήταν η πρώτη πηγή καυσίμων για θέρμανση και είναι συσχετισμένο με χαμηλής απόδοσης παραδοσιακού τύπου τζάκια, τα σύγχρονα οικιακά συστήματα θέρμανσης με βιομάζα είναι κατασκευασμένα και σχεδιασμένα για την μεγιστοποίηση της απόδοση της καύσης.

Η περισσότερη θερμότητα που παράγεται μεταφέρεται στο νερό και κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αγωγών του συστήματος θέρμανσης με αποτέλεσμα την καλύτερη κάλυψη των θερμικών αναγκών της κατοικίας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας EN303-5 οι σύγχρονοι λέβητες ξύλου πρέπει να εξασφαλίζουν μια εξαιρετικά αποδοτική και καθαρή καύση. Κατά συνέπεια, η αντικατάσταση ενός υπάρχοντος λέβητα πετρελαίου ή αερίου είναι δυνατή, χωρίς την ανάγκη να αντικατασταθούν τα άλλα μέρη του συστήματος θέρμανσης (σωληνώσεις, βαλβίδες, καλοριφέρ, κλπ.) Η δυνατότητα προσαρμογής συστήματοςαυτόματης τροφοδοσίας του λέβητα, είτε μέσω ατέρμονου κοχλία ή με σύστημα αναρρόφησης, ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι λέβητες ξύλου μπορεί να αντικαταστήσουν επάξια τα υπάρχοντα οικιακά σύστημα θέρμανσης που καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα.

Για οικιακές εγκαταστάσεις, τρεις είναι οι κύριοι τύποι λέβητα βιομάζας (ξύλου):

- Λέβητες πελλετών (pellet)

- Λέβητες τσιπ ξύλου (wood chip)

- Λέβητες κούτσουρων ξύλου και μπριγκετών



Λέβητες pellet

Αποτελούν τον τύπο λέβητα που μπορεί να λειτουργήσει ευκολότερη σε μια πλήρως αυτόματη διαδικασία. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος του καυσίμου pellet και τις φυσικές του ιδιότητες οι οποίες του παρέχουν χαρακτηριστικά ροής ρευστού. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα pellets ξύλου ένα από τα πιο δημοφιλή «καθαρά» καύσιμα, με μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά στην Ευρώπη.

Τα pellets παράγονται, ως επί το πλείστον, από πριονίδια, ροκανίδια και chips ξύλου ∙ σε γενικές γραμμές από παρθένα (που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία) υπολείμματα ξύλου και βιομάζας. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας των pellets στην ΕΕ που καθορίζουν το μέγεθος τους, περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα, κλπ.

Τα στάδια παραγωγής των pellets περιλαμβάνουν το θρυμματισμό της πρώτης ύλης, τη ξήρανση της, τη πελλετοποίηση της ειδική πρέσα, τη ψύξη και την αποθήκευση των καυσίμων pellets. Τα pellets είναι συμπαγή, μικρά σε μέγεθος, με λεία επιφάνεια και υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν εύκολα στη μεταφορά και αποθήκευση τους. Ως εκ τούτου, κατάλληλο αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας των pellets μέσα στο λέβητα μπορεί να υιοθετηθεί, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση του από τον μέσο καταναλωτή.

Ομοίως με τους συμβατικούς λέβητες ορυκτών καυσίμων, οι λέβητες pellet έχουν αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και μπορεί να λειτουργήσουν με την ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποια πιο εξελιγμένα σχέδια λέβητα μπορεί επίσης να διαθέτουναυτόματο σύστημα απομάκρυνσης της τέφρας που προκύπτει από το θάλαμο καύσης.

Λέβητες chips ξύλου



Οι λέβητες chips ξύλου μοιάζουν σημαντικά με εκείνους που καίνε pellets. Είναι, ομοίως, εξοπλισμένοι με αυτόματο σύστημα ανάφλεξης και μερικές φορές με μια επιλογή απομάκρυνσης τέφρας και, όπως συμβαίνει με τους λέβητες pellet, μπορούν να λειτουργήσουν συνεχώς με την ελάχιστη χειροκίνητη παρέμβαση. Για να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εναλλακτικών λύσεων θέρμανσης, είναι απαραίτητο να εξετασθούν τα ίδια τα καύσιμα.

Τα chips ξύλου παράγονται από συγκεκριμένα μηχανήματα που ονομάζονταιθρυμματιστές ξύλου, οι οποίοι τροφοδοτούνται με διάφορα είδη και μεγέθη ξυλώδους βιομάζας μετατρέποντάς τη σε περιορισμένου μεγέθους θρύμματα ξύλου (chips ξύλου). Το ακριβές μέγεθος των chips που προκύπτουν από το θρυμματιστή εξαρτάται από τις διαστάσεις των λεπίδων του μηχανήματος, αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνεται μεταξύ 8-15 mm. Επιπλέον, το περιεχόμενο σε υγρασία των chips δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30%, ενώ θα πρέπει να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα και σκόνες.

Τα chips ξύλου είναι λιγότερο ομοιόμορφα σε σχήμα και σε μέγεθος από τα pellets και έχουν επίσης μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα (ενεργειακό περιεχόμενο ανά μονάδα όγκου). Ως αποτέλεσμα, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης από τα pellets, ενώ και η μεταφορά τους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τα chips λιγότερο δημοφιλή σε μικρές οικιακές εφαρμογές σε σχέση με τα pellets ξύλου. Εντούτοις, είναι πιο συχνή η χρήση τους από τα pellets σε μεγαλύτερης κλίμακας οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές (όπως μονάδες παραγωγής ενέργειας) λόγω του σημαντικάχαμηλότερου κόστους τους.



Λέβητες κούτσουρων ξύλου και μπριγκετών

Οι λέβητες που καταναλώνουν κούτσουρα ή μπριγκέτες είναι οι λιγότερο δυνατοί να λειτουργήσουν σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, λόγω του μεγάλου μεγέθους των καυσίμων. Έτσι, στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, η τροφοδοσία του λέβητα γίνεται χειροκίνητα. Παράλληλα, τα κούτσουρα και οι μπριγκέτες ξύλου έχουν τη μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα σε σύγκριση με τα pellets και τα chips, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για διαθεσιμότητα πολύ μεγάλων όγκων αποθήκευσης.

Τα κούτσουρα είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση θέρμανσης, όταν υπάρχει εύκολη και φθηνή πρόσβαση σε αυτά (π.χ. μέσω του κλαδέματος δέντρων). Από την άλλη πλευρά, οι μπριγκέτες ξύλου παράγονται από τη συμπίεση του πριονιδιού σε μία διαδικασία που μοιάζει με την πελλετοποίηση. Όπως και τα κούτσουρα ξύλου, έχουν συνήθως (όχι πάντα!) στρογγυλό σχήμα, αλλά λόγω της συμπίεσης που έχουν υποστεί διαθέτουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τα κούτσουρα. Σύνηθες μέγεθος διαμέτρου των μπριγκετών κυμαίνεται μεταξύ 25 - 100mm, ενώ το μήκος τους μεταξύ 10 έως 200mm.

Λόγω των συνθηκών καύσης τους, αυτού του τύπου οι λέβητες έχουν σχετικά χαμηλή αποδοτικότητα. Εκτός, όμως, από τους συνηθισμένους λέβητες κούτσουρων, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια νέου τύπου λέβητες «αεριοποίησης» κούτσουρων, οι οποίοι με σύγχρονο και εξελιγμένο τρόπο καύσης μπορούν να επιτύχουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, κάθε καταναλωτής θα πρέπει να δώσει πολύ μεγάλη προσοχή τουλάχιστον στις ακόλουθες παραμέτρους πριν από την εγκατάσταση λέβητα ξύλου για οικιακή θέρμανση:

- Σήμανση CE του λέβητα και των όποιων περιφερειακών του συστημάτων

- Διαθεσιμότητα όγκου δωματίου για την αποθήκευση 10-15 m3 pellets ξύλου (π.χ. επιφάνεια 2m x 3m και ύψος 2m). Σε περίπτωση χρήσης chips ξύλου ο όγκος αυτός πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

- Διαθεσιμότητα όγκου δωματίου για την εγκατάσταση του λέβητα με μέσες διαστάσεις 2m x 2m x 2,5 m ύψος.

- Απόδοση λέβητα υψηλότερη από 80%.

- Οι εκπομπές CO2 στα καυσαέρια κάτω των 200 mg/m3.

- Επιλογή για αυτόματη απομάκρυνση της τέφρας


www.biomassenergy.gr/articles/technology...-residential-heating

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #29306 από stergiosbik
Ενισχύεται το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

news.in.gr/economy/article/?aid=1231216097

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 6 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν #30239 από KERBEROS
Κατηγορίες ποιότητας των pellet ξύλου

S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S.




www.biomassenergy.gr/articles/technology...lets-quality-classes

Προδότης δεν είναι μόνον αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι και εκείνος που, ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν...
Last edit: 11 Χρόνια 6 Μήνες πριν by KERBEROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.110 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ