Πόσο καλές είναι οι Αντλίες Θερμότητας;

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144050 από dimlyk
Να απαντησω εγω
Στο 1 το πελλετ μπορει να μετρηθει η καταναλωση του κλιματτιστικου οχι ομως μια και δεν δουλευει συνεχως
Στο 2 η μελετη περιλαμβανει προσαυξησεις η δε καταναλωση αυξανεται δυσαναλογα σε σχεση με την θερμοκρασια
Στο 3 υπολογιζεται σε καποιες περιπτωσεις αλλα το μοντελο υπολογισμων ειναι ας πουμε ιδεατο .... Πχ αν εχεις εξωτερικη πορτα κοντρα στον ανεμο και ανοιξει τα ποσα θερμοτητας που διαφευγουν ειναι πολλαπλασια απο το να μην φυσαει ... Χωρια που το τζακι δεν εχει σταθερη αποδοση αλλα εξαρταται απο την καμιναδα αρα τις εξωτερικες συνθηκες .
Κακη εμπειρια αυτο το κρυο αλλα ας καταλαβουν καποιοι οτι με 3 κβ δεν ζεσταινονται σπιτια

Για τους φιλους που εχουν κολλησει στις θερμοκρασιες ας εχουν υποψι τους οτι ενα θερμαντικο σωμα με εισοδο νερου 35 β εχει το 1/4 της αποδοσης που θα ειχε. Με 90 β .... Υπαρχει παντα και η λυση των φαν κοιλς αν ειναι εφικτη


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Gdevil

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144056 από dimitris11

Gdevil έγραψε: Μια και σας βρήκα μαζεμένους να ρίξω μερικές απορίες γιατί αυτό μία με kw και μία με kwh με έχει μπερδέψει????

dimitris11 έγραψε: Οχι,πως προεκυψε αυτο;
Τώρα που μιλαμε με -7 εξω για 125τ.μ με μετρια μονωση μονοκατοικια,δεν εχω τοσες απώλειες. Καίω 1,3 κιλα πελετ και 2kw/ωρα ρευμα με κλιματιστικά: 1,3χ5χ0,85=5,525kw και 2x2=4 5,525+4=9,525kw
Το πελετ ξερω ποσο μου δινει για τα κλιματιστικα οχι ,αλλα πανω απο 2 cop δεν πιστευω να έχουν.
Το βραδυ που μας περασε με -13 εξω εκαιγα 1,6 κιλα πελετ/ωρα και 2kw/ωρα ρευμα.Δεν βγαινουν αυτες οι απωλειες με τιποτα.

Μιλάμε για 24ώρη λειτουργία?
Δηλαδή σε αυτήν την κρύα μέρα μέρα χρειάστηκαν 48kwh ρεύμα και 38,4 κιλά πέλετ για να αντισταθμίσουν τις απώλειές σου?



Δυστυχως ναι,στο ρευμα ειναι και η οικιακη καταναλωση.(πελετ) 38.4χ0.28=10,725 ευρω +(ρευμα) 38χ0,185=7,07 συνολο 18 ευρω την ημερα για θερμανση.Ολη την εβδομαδα με μεγιστο την ημερα -5 εκει κυμανθηκε η καταναλωση.
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by dimitris11.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Gdevil

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144058 από dmiha
Για όποιον γουστάρει τους υπολογισμους, έχω συγκεντρώσει αυτά τα εργαλεία υπολογισμών

Εργαλεία υπολογισμου θερμαντικών σωμάτων (σε σχέση με τις διαστάσεις, τύπο, θερμ. εισόδου-εξόδου νερού και πίεσης )
www.gvarv.gr/edu/Panels.php
www.gvarv.gr/e-heat/AKAN.php
www.monachos.gr/forum/content.php/379-%C...AC%CF%84%CF%89%CE%BD

Υπολογιστής Συντελεστή Θερμοπερατότητας (Μπετόν , τούβλα, σοβάς, φελιζολ και άλλα)
www.knd.gr/ucalculator.html

Βασικές φυσικές και περιβαλλοντικές ιδιότητες των κυριότερων
θερμομονωτικών υλικών. (Τιμές λ)
www.fibran.gr/sappek/docs/deliverables/deliverable_4.pdf

Μειονεκτήματα της θέρμανσης με κλιματιστικό (Το κρύο ρεύμα του Air condition και ο ζεστός αέρας που πάει στον από πάνω)
www.bobvila.com/articles/radiant-floorvs...heating/#.VJ-ZF8DABg

Εξηλασμένη ή Διογκωμένη Πολυστερίνη?
fragoulakis.gr/xps-vs-eps.html

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα ;)
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by dmiha.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Gdevil, Fokion

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144060 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Θα προσπαθήσω να απαντήσω και εγώ συνολικά:

α) Σάββα, συμφωνώ ότι εδώ στην Κρήτη έχουμε υψηλότερες Θ από ότι στην Αθήνα. Το ΔΤ=18 της δικής μου μελέτης, αναφέρεται σε 2 έξω και 20 μέσα. Και αυτό είναι το worst case scenario, και ο υπολογισμός γίνεται σε αυτό διότι το σύστημα θέρμανσης, πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Τώρα που γράφω, έξω έχει 7. Μπείτε λίγο στο meteo.gr να δείτε θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες στα Χανιά. Πάει έως και -1, -2. Δεν είναι κάθε μέρα, αλλά πάει και εδώ χαμηλά. Και μην ξεχνάμε την υγρασία, και το βοριά.

β) Είμαι Νηχανολόγος, αλλά δεν ασχολούμαι με το ελεύθερο επάγγελμα, του μελετητή δηλαδή. Για να βάλει ο συνάδελφος 2/20, λογικά θα είναι οι θερμοκρασίες σχεδιασμού για τα Χανιά. Να τονίσω ότι ο συνάδελφος που έκανε τη μελέτη ΚΕΝΑΚ, ΔΕΝ έχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το συνάδελφο που μου εγκατέστησε το ενδοδαπέδιο σύστημα.

γ) Βρήκα από το φάκελο της οικοδομικής άδειας, τη μελέτη θρμικών απωλειών. Έχει σύνολο, 12.9 kW για ΔΤ=18. Έχει μια προσαύξηση 20% στις απλώλειες θερμοπερατότητας, και ΑΡΚΕΤΕΣ απώλειες από εισροή αέρα από χαραμάδες και από εναλλαγές αέρα.

δ) Αν τώρα, ΕΜΠΕΙΡΙΚΑ μειώσω τις απώλειες αερισμού και χαραμάδων διότι τα κουφώματά μου είναι αρκετά καλά, και διότι δεν αερίζω όλη μέρα, θα πάω ΠΕΡΙΠΟΥ στα 10 kW. Θα πρέπει να μειώσω όμως και άλλο τις απώλειες, καθότι, κουφώματα, τζάμια, και πάχη μονώσεων, είναι καλύτερα από τη μελέτη ΚΕΝΑΚ. Άρα κατεβαίνω περίπου στα 8 kW. Και αν αφαιρέσω και αυτό το επιπλέον 20% που βάζει η μελέτη στις απώλειες θερμοπερατότητας, τότε πρέπει να έιμαι περίπου στα 7 kW. Άρα, μιλάμε για απώλειες ίσες με 0.389 kW / βαθμό.

ε) Πάμε τώρα στις πραγματικές καταναλώσεις. Πέρυσι, 10 και 11 Δεκεμβρίου, έκανε πολύ κρύο με βοριά 8 μποφώρ, και βροχή και ΚΡΥΟ.... 7 τη μέρα, 5 το βράδυ. Μέσα είχα σταθερά 21 βαθμούς, οπότε ας πούμε ένα μέσο ΔΘ=15 βαθμούς. Άρα, οι θερμικές απώλειες για όλη τη μέρα είναι: 24 * 0.389 * 15 = 140 kWh / 3 (COP) = 46 kWh ηλεκτρικές. E.... εκείνη τη μέρα, κατανάλωσα 42 kWh ηλεκτρικής ενέργειας.

στ) Σάββα, σε πληροφορώ ότι πλέον είναι κάμποσες οι μέρες που η θεμοκρασία πάει στο 5 και στο 7. Φαντάσου ότι όταν φυσάει και βοριάς, συχνό φαινόμενο, είναι χειρότερα τα πράγματα.
Δείτε στο www.metar.gr τις θερμοκρασίες τις επόμενες 15 ημέρες. Πάει πολύ χαμηλά και εδώ.

ζ) Γιώργο, Gdevil, μην ξεχνάς το COP της αντλίας. Τις καλές μέρες, μπορεί να καίω 10 έως 15 kWh, ενώ τις πολύ κρύες, 35, 40, 45. Χωρίς καθόλου τζάκι. Οι θερμικές kWh, είναι οι ηλεκτρικές, επί 3 περίπου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144066 από Savvas
Δεν είπα τι η μελέτη σου τα υπολογίζει λάθος. Οι προβλέψεις της και οι προσαυξήσεις έχουν μια σκοπιμότητα. Όμως μην μπερδεύουμε ανόμοια πράγματα μεταξύ τους. Δηλαδή τις θεωρητικές προβλέψεις με τις πραγματικές τιμές, ή τις στιγμιαίες με τις μέσες συνθήκες.
Εγώ αυτό που είπα, είναι ότι αφού χρησιμοποιείες μέσες ετήσιες τιμές κατανάλωσης, το ίδιο πρέπει να γίνει και με το ΔΤ λειτουργίας. Γιατί αν το θες για κάθε μέρα που έχει στα Χανιά τις σπάνιες τιμές κάτω απο το μέσο όρο 5-7οC αντιστοιχούν οι τριπλάσιες περίπου που θα έχεεις θερμοκρασίες πάνω απο το μέσο όρο.
Κλιματολογικά αν το θες τα Χανιά έχουν μέσες θερμοκρασίες σε υπερετήσια βάση που εφόσον μιλάμε για 24ωρη λειτουργία του συστήματος είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
Οκτώβριος (19,5)
Νοέμβριος (16)
Δεκέμβριος (13)
Ιανουάριος (11,6)
Φεβρουάριος (11,8 )
Μάρτιος (13,2)

@kiriak
Θα σου ξαναπώ ότι δεν θα λειτουργήσει αυτό που θες. Η ροή θερμότητας είναι ανάλογη του ΔΤ. Το νερό αν είναι στα σώματα 35οC και ο χώρος έχει 20οC, πόση ροή θερμότητας νομίζεις θα πάρεις? Για να έχεις επιστρεφόμενα 10-15οC χαμηλότερα θες επιφάνειες εναλλαγής κτηνώδους μεγέθους. Χωρίς μεγάλη δόση υπερβολής, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια σωμάτων.
Η 24ωρη λειτουργία δεν αφαιρεί τα προβλήματα της χαμηλής θερμοκρασία νερού. Δηλαδή όταν ανοίγει μια πόρτα για να βγείτε ή αερίζετε το χώρο, μετά πόσες ώρες θα χρειάζεσαι για να αναπληρωθουν οι απώλειες? Θα βάζετε κάρβουνα στις τσέπες μετά, για να ζεσταθείτε... :P
Αν θες χαμηλές θερμορασίες ενδοδαπέδια. Αλλιώς δεν είναι και τόσο τραγικό να δουλεύουν τα νερά στους 50-55oC. Δεν θα έχεις COP 4.5 αλλά 3. Δε χάθηκε και ο κόσμος...
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Savvas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
9 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν #144068 από ΦΟΥΣΚΙΤΑΚΗΣ
Σάββα, δεν κατάλαβα που ακριβώς διαφωνούμε. :huh:

Δε λέω πως τα Χανιά είναι Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι (το προφανές θα πείτε), ότι η κατανάλωση που έχω, ακουλουθεί τον καιρό.

Ο λόγος που αναφέρω τις μέσες καταναλώσεις, είναι γιατί είναι πιο εύκολο και θυμάμαι κιόλας τους αριθμούς.
Last edit: 9 Χρόνια 3 Μήνες πριν by Fokion.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.120 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ